Malinové makronky švýcarskou metodou v Kenwood Cooking Chef XL robotu

by Meg

Makronky. Někdo je miluje, někdo nechápe, co na nich komu chutná. Ale kdokoliv je doma vyzkoušel, ví, jak můžou být temperamentní. Při jejich pečení se toho může tolik pokazit! Věřte mi, vím to z vlastních zkušeností :) Popraskaný povrch. Rozteklé makronky. Makronky bez nožičky. Makronky duté až hrůza… Všechno tohle mám za sebou.

Musím to zaťukat, ale v posledním roce se mi makronky celkem dařily. A tak jsem se rozhodla, že už to sem konečně musím sepsat. Velkou zásluhu na jejich zdaru má tedy i můj skvělý a úžasný Kenwood Cooking Chef XL Black, jehož jsem ambasadorkou. Je to robot s krásně velkou, šikovnou mísou a hlavně s indukcí, kterou často používám při šlehání bílků na pusinky a makronky. Zahřívání při šlehání pomůže rozpustit cukr a vytvořit stabilní sníh, který je u těchto pochoutek velmi důležitý.

Meg v kuchyni a Kenwood Cooking Chef XL Black

Kenwood Cooking Chef XL Black je velmi šikovný robot, který umí vše, co je při pečení i vaření potřeba. Má vestavěnou indukci, takže v něm klidně udělám i risotto, ale nejvíc ji používám na zahřívání bílků při šlehání a na přitopení kynutým těstům.
Vestavná váha pomůže s minimalizováním špinavého nádobí a v základu je u něj i klasický vysoký mixér a food processor s disky na strouhání.

Díky spolupráci navíc můžete využít kód MegvkuchyniBLK a mít robota se slevou 4 499,00 Kč.

Při přípravě makronek si můžete vybrat, jakým způsobem budete připravovat sníh. Každá metoda potřebuje trochu jiné poměry a jiný postup, a je potřeba, aby si každý vybral to, co mu nejvíc vyhovuje. Francouzská metoda jen šlehá sníh s cukrem, pak se do sněhu přimíchává směs mandlové mouky a moučkového cukru. Při použití italského způsobu je potřeba udělat cukrový rozvar, který se lije do šlehajících se bílků a tento sníh se pak přidá k pastě z bílků, mandlí a cukru. Švýcarská metoda je takovou jemnou kombinací – a pro mě vychází v poslední době nejlíp. Bílky s cukrem se zahřejí ve vodní lázní anebo právě v robotu indukcí na 60 stupňů, pak se vyšlehají do sněhu a přidá se do nich mandlová směs. Však se můžete na recept podívat sami:

Malinové makronky švýcarskou metodou v Kenwood Coking Chef XL robotu

Course: Cukroví, Makronky, Moučníky a dezerty
Počet kusů

30

ks
Příprava

30

minutes
Pečení

1

hour 
Celkový čas

1

hour 

30

minutes

Suroviny

  • Makronky
  • 150 g bílků

  • 150 g krupicového cukru

  • 150 g mandlové mouky

  • 150 g moučkového cukru

  • růžová gelová barva

  • Malinová ganache
  • 85 – 90 g malinového pyré nebo cca 200 g mražených malin

  • 200 g čokolády (bílé, ruby, Valrhona Framboise – anebo jejich kombinace)

Postup

  • Malinová ganache
  • Malinové pyré odvažte a zahřejte. Pokud nemáte pyré, v kastrůlku si rozehřejte mražené maliny se lžící vody a pak je propasírujte do mísy přes cedník. Odvažte potřebné množství.Malinové pyré
  • Do úzké, vyšší nádoby vhodné pro ponorný mixér odvažte čokoládu. Já nejradši používám mix bílé a malinové čokolády, ale můžete klidně použít i ruby čokoládu, pokud ji máte rádi. Nebo i čistě bílou, pokud jinou nemáte k dispozici. Ruby čokoláda anebo malinová Varlhona ale zdůrazní malinovou chuť, proto je ráda používám.Bílá a malinová čokoláda
  • Čokoládu zahřejte, aby se začala rozpouštět, a pak na ni nalijte horké malinové pyré. Promixujte ponorným mixérem dohladka.Čokoláda přelitá malinovým pyré
  • Malinovou ganache přendejte do mělčí misky a přímo na povrch položte potravinovou fólii. Dejte chladit do lednice, ideálně na několik hodin nebo přes noc.Malinová ganache na vychlazení
  • Hotová vychlazená ganache půjde nabírat lžící, ale bude dobře držet tvar. Přendejte ji do zdobícího sáčku a můžete plnit :)Konzistence malinové ganache
  • Makronky
  • Mandlovou mouku spolu s moučkovým cukrem dejte do food processoru a krátce spolu promixujte. Pak ji prosijte do mísy.Mandlová mouka s moučkovým cukrem v mixéru
  • Do (ideálně kovové) mísy, ve které budete šlehat bílky s cukrem, odvažte bílky s krupicovým cukrem.Vážení bílků a cukru
  • Já to dělám přímo do mísy našeho robota :)Bílky s krupicovým cukrem v míse
  • Pak bílky s cukrem za mírného míchání zahřejte k 60 stupňům, aby se rozehřál cukr, v této chvíli není potřeba šlehat (bez robota to uděláte nad vodní parou). Na robotu jsem nastavila rychlost jedna, čas jednu minutu a 60 °C, měla jsem v něm klasickou balonovou metlu.Zahřívání bílků s cukrem
  • Jakmile se bílky zahřejí a cukr se rozpustí, můžete mísu odstavit z tepla. Za postupného zvyšování rychlosti je vyšlehejte do pevného sněhu. Ideální je ale nešlehat je na maximum, spíše na střední až středně vyšší rychlost – tak se zaručí stabilní, nepřešlehaný sníh. Na robotu stačí vypnout indukci a nastavit rychlost šlehání na “2”. Zhruba po minutě zvýšit na rychlost “3” a po další minutě na rychlost “4”. Na té šlehat přibližně osm až deset minut.Šlehání bílků
  • Ušlehaný sníh můžete obarvit gelovým barvivem dle potřeby.Přidání gelového barviva
  • Třeba takhle do růžova :)Obarvený sníh
  • Pak je už na čase smíchat sníh s mandlovou směsí. Já jsem v robotu nasadila flexi metlu a nastavila jsem ho na míchací rychlost “1”.Míchání flexi metlou
  • Pak jsem po lžících během cca minuty přidávala směs mandlové mouky s moučkovým cukrem.Přidání mandlové směsi
  • Ať už máte robot nebo jste šlehali sníh ručně, nakonec je potřeba domíchat těsto stěrkou tak, aby z ní padalo v široké stuze.Konzistence těsta na makronky
  • Přendejte ho do sáčku s kulatou širší zdobicí špičkou (např. č. 12 , Wilton 2A apod). a nastříkejte ho na plech s (ideálně) teflonovou fólií. Já si pod ni dávám papír s předtištěnými kolečky, abych měla makronky přibližně stejně velké.Stříkání makronek na plech
  • Plechem s makronkami několikrát bouchněte o linku, aby se z nich vyklepaly vzduchové bubliny a srovnal se jejich povrch. Nechte je 30 – 60 minut zaschnout, až jejich povrch nebude na letmý dotyk lepit. Troubu rozehřejte na 150 °C s horkovzduchem.Vybouchané makronky
  • Makronky pečte přibližně 16 minut. Zkuste otevřít troubu a s makronkou na plechu lehce zahýbat – její vršek by se neměl kývat do stran, jinak budete muset na čase přidat. Můžete pak také zkusit jednu makronku opatrně odlepit od podložky – měla by mít plné dno, které nezůstane přilepené na plechu. U makronek je ale trouba a její styl pečení hodně zásadní, takže pokud se nepovedou napoprvé, zkuste si s časem anebo i s teplotou trochu pohrát. Upečené makronky
  • Makronky nechte na plechu vychladnout a pak je můžete naplnit malinovou ganache.Plnění malinových makronek

Poznámky

  • U makronek je důležitá správná konzistence sněhu – musí být dobře ušlehaný, ale ne přešlehaný. Sníh by měl být stabilní, je lepší ho šlehat delší dobu na nižší rychlost.
  • Hotové těsto na makronky má konzistenci “lávy” – ze stěrky stéká v široké stuze a pomalu se slévá se zbytkem těsta v míse.
  • Mně nyní nejvíc se současnou troubou vyhovuje pečení na 150 °C s horkovzduchem. Ale ideální je si ve vaší troubě vyzkoušet různé teploty a časy. Někomu dokonce víc vyhovuje i pečení na horní dolní – pokusům se meze nekladou! :)

You may also like

2 comments

Chtivá Pracka 17. 04. 2023 - 18.47

No ty jsou nádherné!
Dalo by se do sněhového základu přidat taky malinové pyré, nebo už by to příliš narušilo sněhovou konzistenci?

Reply
Meg 16. 10. 2024 - 8.34

Přímo do makronek určitě malinové pyré ne, max. možná prach z lyo malin. Makronky jsou citlivé :)

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc