Kynutý rebarborový koláč s tvarohem a drobenkou

by Meg

Když jsem objevila v obchodě rebarboru, neváhala jsem s její koupí ani vteřinu. Bydlíme v bytě a rodiče už ji na zahradě taky nemají, takže ji jen tak po ruce nemám. A na tuhle chuť dětství jsem si prostě musela zavzpomínat.

Děda pekl rebarborový koláč každé jaro. Aby kyselost rebarbory vyvážil, přidával k ní tvaroh a kopu drobenky a já tento koláč miluju úplně stejně. Množství drobenky je možná pro někoho až moc velké, nebojte se ubrat podle vlastní chuti.

Kynutý rebarborový koláč s tvarohem a drobenkou

Pokud vám rebarbora doopravdy nechutná, koláč můžete upéct i s jiným ovocem. Já jsem třeba tentokrát použila na druhý koláč mražené borůvky. Skvělý by byl ale i s rybízem…

Kynutý rebarborový a borůvkový koláč s tvarohem a drobenkou

Kynutý rebarborový koláč s tvarohem a drobenkou

Course: Koláče, MoučníkyCuisine: česká
Počet porcí

10 – 12

Délka přípravy

1

hour 

40

minutes
Délka vaření/pečení

40

minutes
Celkový čas

2

hours 

20

minutes

Suroviny

  • Kvásek
  • 125 ml mléka

  • 1 lžíce cukru

  • 10 g droždí

  • 50 g polohrubé mouky

  • Těsto
  • 200 g polohrubé mouky

  • 50 g moučkového cukru

  • 50 g změklého másla

  • 1 žloutek

  • špetka soli

  • Tvarohová náplň
  • 500 g tvarohu (ve vaničce, pokud v kostce, přidejte vejce)

  • moučkový cukr (2-3 lžíce podle chuti)

  • vanilka / vanilkový extrakt dle chuti

  • Rebarbora / ovocná náplň
  • stonky rebarbory

  • 2 lžíce cukru

  • případně ovoce dle chuti, jako např. borůvky

  • Drobenka
  • 150 g změklého másla

  • 160 g moučkového cukru

  • 200 g hrubé mouky

  • Na dokončení
  • vejce nebo bílek na potření okrajů koláče

Postup

  • Do vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte lžíci cukru a 50 g polohrubé mouky.
  • Dobře rozmíchejte a nechte asi 15-20 minut vzejít.
  • Ke kvásku přidejte mouku, cukr, máslo, žloutek a sůl.
  • Těsto dobře uhněťte, buď rukama nebo v robotu. Pokud chcete dělat koláč na plech, nechte ho vcelku, pokud ho chcete dělat do koláčové či jiné menší formy, rozdělte ho na poloviny.Těsto na koláč
  • Z každé části těsta udělejte bochánek a dejte ho do máslem vymazané formy. Já použila koláčovou a čtvercovou formu. Těsto ve formě obalte potravinovou fólií a nechte cca hodinu nakynout.
    Těsto před kynutím ve formě
  • Mezitím, co kyne těsto, si oloupejte rebarboru.Rebarbora
  • Nakrájejte ji na kousky, dejte do kastrůlku a přidejte k ní cukr.Rebarbora s cukrem
  • Zalijte ji vodou a přiveďte k varu. Vařte dvě až tři minuty a pak rebarboru sceďte a nechte vychladnout.Vaření rebarbory
  • V míse dobře promíchejte všechny suroviny na drobenku.Drobenka
  • Tvaroh oslaďte a ochuťte vanilkou. Pokud máte tuhý tvaroh, přidejte vejce. Dobře rozmíchejte.Tvarohová náplň
  • Vykynuté těsto ve formě rozválejte do všech stran a utvořte mu mírný okraj.Rozválení těsta
  • Kraje koláče potřete rozšlehaným vajíčkem a koláč potřete polovinou tvarohové náplně.Těsto s tvarohovou náplní
  • Na koláč rozprostřete rebarboru / ovoce.Koláč s rebarborou
  • Vše zasypte polovinou drobenky.Koláč s rebarborou a drobenkou
  • Pečte při 175°C dozlatova.Kynutý rebarborový koláč s tvarohem a drobenkou

Poznámky

  • Pokud se v drobence zas až tolik nevyžíváte, její množství klidně snižte na polovinu.
  • Místo rebarbory použijte klidně oblíbené ovoce, nejlépe funguje drobné jako např. borůvky a rybíz.
  • Nemáte-li tolik v lásce tvaroh, jeho množství také můžete snížit cca na polovinu.

You may also like

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc