Je mi 26, ale stále ve mně dříme duše dítěte. Neumím si jinak vysvětlit to nadšení, které mě pokaždé chytlo, když jsem uviděla rainbow cake a jeho barvičky. Čím jasnější, tím lepší. A tak jsem si pořád plánovala, že si ho udělám na narozeniny. Nakonec jsem ho upekla k narozeninám své sestře. A doufám, že z něj byla aspoň z půlky tak nadšená jako já.
Receptů lze nalézt kupu, já jsem se tentokrát přiklonila k verzi těsta z BBC Good Food. Byla mi sympatická hlavně proto, že se nedělal sníh z bílků do těsta a všechno se jen v podstatě zamíchalo spolu. Recept byl na 20cm formu a i když tam napsali, že lze servírovat 18 kousků, tak jsem se rozhodla ho upéct do 26 cm formy. Z jeden a půl dávky. Byl obrovský, nešla mi ani zavřít přenosná forma na dorty, o které jsem si myslela, že je zbytečně vysoká.
Dokonce jsem si kvůli tomuhle dortu přikoupila druhou dortovou formu. Představa, že bych všech 6 placek ještě pekla s většími časovými rozestupy kvůli chladnutí a mytí jedné formy, je totiž dost hrozná. A taky jsem si dokoupila barvičky. No prostě samé důležité věci! :)
Počítejte s tím, že tenhle dort je náročnější. Jak surovinově, tak pracností. Pokud ho nepotřebujete enormní množství, tak se pusťte do původního množství z předchozího odkazu. Já tu přidávám přepočítané hodnoty, podle kterých jsem pekla ten obr dort. Původně se těsto míchá na třikrát a vždy se polovina odváží a každá část se obarví. Já jsem míchala těsto šestkrát.
Taky předem upozorňuji, že nenesu odpovědnost za barevné fleky na oblečení, obličeji, mixéru, lince, podlaze, utěrkách, … A příště bych přidala na krému. Ze 600 g sýra a půl litru šlehačky je toho na tenhle óbr dort ještě málo.
Suroviny:
na jednu placku o průměru 26 cm:
- 94 g změklého másla
- 168 g hladké mouky
- 100 g krupicového cukru
- 2 velká vejce
- 3/4 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- 3/4 lžičky vanilkového extraktu
- barvivo
na krém:
- 400 g lučiny
- 200 g mascarpone
- 100-150 g moučkového cukru
- vanilkový extrakt
- 500 ml smetany ke šlehání
Postup:
Troubu předehřejeme na 180°C, dortovou formu (dortové formy) vymažeme máslem a dno vyložíme pečícím papírem, který můžeme ještě lehce potřít máslem. Všechny suroviny na jednu placku dáme do mísy a vyšleháme do hladka. (Nebo si můžeme nejprve vyšlehat máslo s cukrem, přidat vejce, extrakt, prášek do pečiva a sůl a na závěr zapracovat mouku.)
Vymíchané těsto obarvíme potravinářskou barvou a rozetřeme do formy. Jeden z triků k přípravě tohoto dortu je ponechání si zbytečku těsta. Tlápneme s ním na bílý talířek a další barvené hmoty tak můžeme porovnávat co do intenzity, ale také odstínu – například aby byl jasně viditelný rozdíl mezi žlutou a oranžovou.
Modré těsto před pečením a po něm. Každý korpus pečeme 12-15 minut, podle trouby, prostě až začne trošku zlátnout, případně projde špejlovým testem.
Jakmile jsou všechny vrstvy upečené, necháme je vychladnout a vyndáme sýry na krém z lednice.
Vyklopíme je do šlehací mísy, aby měly při zpracování pokojovou teplotu. Poté přidáme cukr a vanilkový extrakt, krátce vyšleháme (ale rozhodně ne tak jako máslo! ).
Ušleháme ze smetany šlehačku a zlehka ji postupně zamícháme do sýrů.
Pak už můžeme začít vrstvit dort. Ujasníme si, v jakém pořadí jdou barvy duhy ;) a rozhodneme se, se kterou barvou začneme. Takže u mě fialová, krém, modrá, krém, zelená, …Případné hrboly na korpusu je potřeba zarovnat a pak omést drobečky.
A takhle pak vypadají spojené všechny vrstvy.
Potřené první, tenkou vrstvou krému, která na sobě zachytí drobečky. Dort je pak potřeba dát na chvíli do lednice, aby na něm krém zatuhnul.
A pak ho potřít zbytkem krému. Tady je vidět, že by bylo ještš trochu krému třeba.
Pořád jsem si říkala, že je ta přepravka na dorty fakt vysoká, že to musí zvládnout. Nezvládla. Takže jsem ráda, že se našel ochotný zachránce, co mi ho přepravil v autě.
Pak už nastal den D, tedy den oslavy narozenin a já byla pověřená, abych dort rozkrojila. Prý se toho oslavenkyně bála… já ale taky :D
Tak jsem prostě zkusila ukrojit tenký kousek dortu… A najednou tu byly, všechny barevné vrstvy.
Jen mezi nimi mohlo být větší množství krému.
Poučení pro příště? Méně těsta, více krému a dort bude dokonalý. Údivový efekt je ale i takhle zaručen. Jasně barevnou verzi bych měla za sebou… Víte ale, jak krásné jsou ty pastelové? Nebo odstíny jedné barvy? Navíc by takto šlo obarvit snad jakékoliv světlé dortové těsto, takže příště bych vyzkoušela nějaké své osvědčené… Ať žijí barvičky! ;)
87 comments
Paráda. Já pekla obě verze, jak barvy duhy, tak odstíny barvy jedné.
http://tege.blog.cz/1304/viky-a-benikovi-k-6-narozeninam
http://tege.blog.cz/1210/duhovy-dort
Ty jo, krásný!
Duhový dort jsem upekla přesně podle receptu a byl úžasný, báječný, dokonalý ?
Děkuju, jsem moc ráda, že chutnal!
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat já budu používat místo krému z luciny, krém z maslový… tak jestli bude na ten korpus co tu píšete, jestli bude stačit 1,37kg toho krému na ten korpus
No teda, Marki, ten vypadá skvěle! Pořád se na něj chystám, tak teď jen rychle chytit příležitost za pačesy a udělat ho. A náhodou se mi líbí, že je tam spoře krému, on ten sýrový je dosti tučný a takhle to vypadá krásně vesele. Fakt smekám klobouk a uvažuju, jak ho vyrobit za pomocí přírodních “barviček”.
Ahoj Madlo, nevím jestli znáš Pravý domácí časopis….jestli ne, tak se po něm mrkni, jak Tě tak znám z blogu, tak si myslím, že by se Ti mohl líbit. V jednom čísle byl návod na tento duhový dort z přírodních barviček, jestli chceš, přepíšu Ti to.
Lenka
Madla: Taky jsem chvíli přemýšlela o přírodních barvičkách, ale pak jsem si řekla, že když jednou za pár měsíců použiju tohle, že to ničemu nevadí a za to vymýšlení mi to nestojí :) Díky!
Lenka: Mohla bych kdyžtak poprosit? Také by mě to zajímalo :)
Krásný dort, krásné fotky. Už dlouho ho chci upéct, ale není pořád příležitost. Dítě má 3 měsíce, to by to neocenilo :-), jiným dětem ho péct nechci, tam dorty obstarávají jejich maminky…ach jo, zase jsi mě navnadila. Asi ho dostane mamka k padesátinám :-D
Super nápad! :D
Lenka: Jé, tak to byste byla zlatá! Moc děkuju!
Holky, tak on tam nakonec nebyl návod, ale odkaz, kde ho najdete. Tady je: http://www.inhabitots.com/diy-organic-rainbow-cake-without-toxic-chemical-food-colors/
Díky :)
Zdravím,
úplně mě tento dort nadchnul….nejsem moc pečící typ, a tak bych chtěla poprosit o radu o jakou lučinu do kremu se jedná?? Děkuji.
Taková ta běžná, bez příchutě – anebo klidně domácí (https://megvkuchyni.cz/speciality/domaci-lucina-s-pecenou-bramborou-hovezim-steakem-a-salatem-s-pecenou-repou/), vyjde levněji :)
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli myslíte, že můžu vyzkoušet jiný korpus. Chtěla bych nějaký vláčnější, tenhle vypadá krásně, ale trochu suše. Myslíte, že to vyjde i např. s tímhle? http://www.mimibazar.cz/recept.php?strana=2&id=91071
Díky za odpověď :-)
Dobrý den, doufám, že neodpovídám pozdě – určitě by to šlo i s nějakým jiným korpusem, který máte vyzkoušený.
Ahoj Meg, už delší dobu koukam na tento dort, je naprosto geniální. Proto jsem ho upekla synovi k narozeninám. Použila jsem recept na korpus od Hedviky ( viz.víše), krém jsem dělala z 1,5 dávky a bylo tak tak akorát . Moc bych vám chtěla poděkovat za krásné stránky na kterých se ráda inspiruji. Katka ;-) .
I já vám děkuji, jsem ráda, že se dařilo :)
Dobrý den,
snad mi někdo odpoví:-) Chystám se dělat tento dort a potřebovala bych vědět jestli pod formu dávat pečící papír a vymazávat? Jestli se to nepřilepí apod.
Díky Jana
Dobrý den,
přesně jak je to v receptu: Troubu předehřejeme na 180°C, dortovou formu (dortové formy) vymažeme máslem a dno vyložíme pečícím papírem, který můžeme ještě lehce potřít máslem.
Dobrý den, prosím o radu, hledám inspiraci na třípatrový dort :-) tento se mi líbí, tak mě napadlo, že bych mohla každé patro nabarvit jednou z barev. Jsou jednotlivé korpusy silné, že se dají rozkrojit? nebo bych měla udělat více těsta? Také jsem se chtěla zeptat, jestli se do krému hodí nějaké ovoce? Do něčeho takové se budu pouštět poprvé :-) Děkuji za rady, s pozdravem Zorka
Dobrý den, záleží, jaký byste chtěla průměr a celkovou velikost. Korpusy jsou na 26 cm formu celkem nízké, protože jsou brány tak, že budou jedna barevná vrstva. Záleží, jak chcete, aby dort vypadal – krému se tady např. hodí i víc, a mně osobně se líbí kontrast barev korpusů a bílé barvy krému. Ovoce by toto narušilo. Jde o to, jak to chcete pojmout :)
Dobrý den, takže vy jste pekla 6x 1 dávku těsta do formy o průměru 26cm? Nepůlila jste to těsto?
Dobrý den,
teď jsem si to přečetla pořádně, chystám se na něj v pátek, tak čtu slovo od slova:-D Díky moc za odpověď:-)
Jana
Vdaka za recept, odskusany. piekla som z tej mensej davky, ale v pohode by sa zjedla aj ta vacsia :)))) Korpusy som piekla na papieri a boky vymazala maslom. Vsetko slo ako na hodine vytvarnej vychovy:)))Farby som pouzila praskove rozpustene v troche vody., Odporcovia umelych farbiv sa branili ochutnat, ale vyzerala a aj chutila skvelo
Jsem ráda! :) díky moc za vyzkoušení :)
Meg, ten se Ti velmi povedl….
Ja to stesti (respektive sikovnost) nemela. Udelala jsem ho v patek dceri k narozeninam a vysledek byl katastrofalni…korpus suchy, zakaleny, hrozny, krem suchy. Ale zachranila jsem to aspon vzhledem :-) Dcera byla nadsena, ja zklamana. Ale hlavni je, ze jeji ocka zarila stestim, to je to nejkrasnejsi…
Ty jsi ale sikulka, velmi rada zkousim tvoje recepty a neprestanu te obdivovat.
Preji hodne zdaru a uspechu.
Díky, ale tohle mě moc mrzí! Držím palce, aby se případně příště vedlo lépe, mně takovéhle problémy vůbec nevyvstaly :(
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli můžu potáhnout tento krém fondánem?
Předem moc děkuji za odpověď :).
Tento krém bych raději fondánem nepotahovala, chtělo by to přes dort ještě nějakou vrstvu máslového nebo ganache :)
Mohla bych se prosim zeptat, jak byl ten dort zhruba vysoky? Dekuju.
Takhle je to těžké popsat… ale byl vážně docela dost vysoký, možná až dvojnásobek běžného? těžko říct přesně :)
Dělala jsem ho dceři k desátým narozeninám-tedy trochu obměněný,ale byl duhový s lentilkami, chutnal a děcka stála frontu, aby si ho mohla vyfotit :D
Jen když se mi při sestavování v deset večer rozpadla v ruce poslední vrstva a musela jsem znovu vytáhnout nástroje – bez žluté to přeci není duha – tak jsem nadávala jak špaček, do čeho se to pouštím :D
uáááá :D To jsi pekla vrstvu znova? Praskla, nebo se rozdrobila úplně? Kdyby se mi rozlomila třeba na 4 kousky, to bych ji tam asi sestavila zpátky :)
byla z ní drobenka :) Takže hezky znova
Uf, to musela být frustrace…
Dekuju, chtela bych totiz udelat svému bráchovi jen ze tri vstev tak me zajimalo jestli to nebude moc vysoke nebo moc nizke.
To bude výškou možná tak jako běžný dort :)
Dort vypadá suprově, asi ho teď udělám ségře k narozkám, zkusím množství z normální dávky a toto množství krému, ať je ho tam víc:-) Prosím tě kolik se tam dává cca toho barviva?
Doufám, že nepíšu pozdě – barvivo záleží podle značky. Takže prostě nabrat párátkem, hmotu zamíchat a podle barvy těsta kdyžtak přidat :)
Díky za tvůj recept! Měla sem tento dort na svatbě a byl suprový!!! Má svědkyně ho upekla podle tvého receptu! Moc díky.
Akorát se dalo více krému a byl dokonalý! Chuťově dokonalý! Moc děkuji :-)
Jéé, to mi udělalo radost, díky! Jsem moc ráda, že chutnal!
Můžu se zeptat na barviva – jsou lepší prášková nebo gelová? Zatím s nimi nemám moc zkušenost a dort chci dělat příteli k narozeninám, tak abych to nepokazila :) Díky
Já většinou používám ta gelová, protože je mám doma kvůli barvení marcipánu, ale i s práškovými by se měl povést :-)
Ahoj,hele já se tě chtěla zeptat můžu použít i práškové barvivo?:)
Jasně, dá se použít i práškové barvivo :-)
Dobry den, Vas dort me velmi zaujal a rada bych ho vyzkousela, jenze nevim kde mam koupit barvicky jako mate vy. Dale mam dotaz ohledne tech korpusu, upecou se a pak se preriznou na pul?? Omlovam se za takovetp dotazy ,ale je mi teprve 12 a dort bych chtela upect sestre k narozeninam. Dekuji za odpoved a s pozdram
Dobrý den, barvy kupuji gelové v cukrářských potřebách, takže záleží, jestli máte nějaké v okolí. Nicméně prý to jde v pohodě i s práškovými, které jdou koupit v drogerii. Korpusů se peče tolik, kolik chcete barev, nic se na půl neřeže, každá barva je jen jedenkrát. Maximalně se korpus trochu seřízne, když je hrbolatý.
Moc dekuji za odpoved, omlovoum se ze Vas jeste obtezuji, ale mohla poprosit o odkaz na obchod kde jse gelove barvicky koupila?? Moc dekuji a preji prijemny den
Vůbec neobtěžujete, já se omlouvám, že reaguji se zpožděním – většinu barev už teď nakupuji na http://www.vsenadorty.cz/, protože si je můžu i osobně vyzvednout :)
nezapomela jste do ingredienci napsat tekutiny???!
Nezapomněla, proč? Děláváte piškotové dorty apod. s nějakými tekutinami?
Zdravím, myslíte, ze jde pouzit merunkovy maslovy krem a potáhnout fondánem? Máme o víkendu oslavu. Tak ho chci udělat dětem. Diky za odpověď.
Dobrý den, omlouvám se, že reaguji tak pozdě. Bohužel jsme měli s přípravami svatby víc starostí, než jsem čekala :) Zkusili jste nakonec tento dort?
Tak jsem taky dělala, jen ve třech barvách, jako semafor, krému původní množství, tak super:) Jen tedy lentilky i za tu pomerne kratkou dobu ztratili barvu a obarvily krem – ale vadilo to jen me, tak co :))
Tak to je super, že se zadařilo :)
Dobrý den,
opravdu krásný dort, moc se povedl. :-) Inspiroval mě k tvorbě dortu pro přítele. Jelikož ale nemám s pečením moc zkušeností, raději poprosím o odpověď na 2 otázky:
1) Když chci dort potáhnout marcipánem, je lepší nejprve dort potřít krémem? Jde mi o to, aby marcipán z dortu nepadal.
2) Co se stane s těstem, když k vašemu receptu přidám ještě smetanu ke šlehání?
Děkuji :-)
Dobrý den, při potahování marcipánem je nutné dort potřít krémem, nejlépe s máslovým základem nebo tzv. ganache z čokolády a smetany. Co se týče druhého dotazu, tu smetanu přidat kam?
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaký přesně vanilkový extrakt do těsta jste použila?
Budu moc ráda za odpověď, příští týden se tento dortík chystám upéct přítelovi :)
Dobrý den, omlouvám se, že jsem nestihla odpovědět včas – použít se dá jakýkoliv vanilkový extrakt, já používám doma naložené lusky ve vodce.
Dobry den, muzete mi prosim nekdo prepocitat ingredience na formu 24cm? Vim,ze moc velkej rozdil to nebude,ale nechci mit ty jednotlive placky moc vysoke. Ja sem to zkousel prepocitat,ale moje matemicke zdatnosti proste nedostacuji. :-D
Dobrý den, ono s těmi vejci se to přepočítává dost špatně :)) Přesně tak, moc velký rozdíl to nebude, když tak jdou placky seříznout a tyto zbytkové korpusy třeba použít na cake pops nebo podobné (např. smíchat s krémem, zavařeninou, kakaem, udělat kuličky, obalit v kokosu…) anebo pak udělat poloviční dávku na každou placku, ale tam už by mohly být opravdu moc tenké.
Dal by se dort i potahnout marcipanem?
Určitě, dá se potáhnout marcipánem, pod něj bych ale zvolila potření dortu ganache z bílé čokolády, případně máslovým krémem. Krém ze sýru by ho mohl rozmáčet.
Dobry den.tento recept bol pre mna zachrana.vymyslela som si podobne,ale kedze som zaciatocnik samouk (pokus omyl) potrebujem presne mnozstva inak katastrofa.korpus vlacny,akurat ja som dala polohrubu muku (babicka tvrdi,ze najlepsia do piskoty je hruba muka,kompromis).piekla som pre syna k 3.narodeninam.myslim,ze najvaciu radost mal moj muz.vsetkym chutilo a rychlo zmizla.dakujem
Děkuju mockrát, váš komentář mi udělal velkou radost :) Jsem ráda, že se zadařilo a chutnalo :)
Dobrý den chystám se na váš dort uz jsem ho delal jednou jako unicorn s rohem a ousky a zdobila lentilkama( bezne byva takovy dort zdobeny nahore ejste kremem jako hriva). Je to jistota pac se povedl. Tentokrat bych chtela z kremu vyvorit I hrivu ale nejsem si jista zda krem tak zatuhne a bude drzet tvar kdyz pouiziju na pusinky.kudrlinky ….. sacek se zdobici spickou. Aby mi to z boku nesjelo. Posledne sem pouzila I vas krem ale jen mezi vrstvy a jelikoz byl tak rychle fuc nepamatuju si jak moc krem ztuhne. :-)
Dort vypadá moc krásně, ale brrrr, těch barviv! :-/
Je jich tam jen trochu, ale jestli chcete, sežeňte si přírodní barviva, už by jejich nabídka u nás měla být lepší než bývala. Nebo jde barvit i různým množstvím kakaa :)
Dobrý den,
mohla bych přes tohle udělat ještě glaze mirror polevu? :)
Když byste zvládla celý dort namrazit, tak by to jít mělo :)
Dobrý den,
Chtěla bych tento dort udělat na Den Dětí. Jen mám “strach”, aby nebyl suchý… Většinou dávám mezi patra marmeládu a krém,ale teď by asi marmeláda zkazila ten dojem duhy… A ještě dotaz, dal by se místo lučiny použít tvaroh, nevím proč,ale nějak si to s tou lučinou nedokážu představit :-D
Děkuji :-)
Tvaroh se určitě použít dá :)
Super recept a bezvadný dort! Nadšená byk a celá rodina, ne jen děti 😊 Děkuji! 😍
Super, děkuju! :)
Děkuji za super recept a hlavně za cenné rady, které jste mi poskytla. Dort se povedl na jedničku a sklízel obdiv všech zúčastněných. Ale hlavně se líbil tříletému oslavenci😊 Jak ale píšete, je to obr dort (použila jsem formu 23cm). potahování marcipánem byla teda trochu výzva, ale podařilo se. Ještě jednou děkuji!
Já také mockrát děkuju, jsem ráda, že měl u oslavence úspěch :)
Vypada tompc krasne.delala jsem dle navodu a placky jsou takovy tuhý.snad to ten krem nejak zvlhci a zmekci. Navrch davam maslovy krem a jedly papir. Ale jinak napad supr s barvickama.
Dobrý den , dort je krásný taky se na něj chystám. Chtěla jsem se zeptat jestli jste barvičky míchala, to znamená zakoupila základní a pak oranžovou třeba namíchala? Nebo co barva tak jedna potravinářská barva?
Děkuji
U dortu na fotce jsem měla žlutou, zelenou, modrou a červenou. Oranžovou a fialovou jsem z nich kombinovala. Teď už mám doma větší zásoby a použila bych každou barvu zvlášť :)
Ahoj, chtěla bych udělat úplně stejný dort, ale poblíž mého města neprodávají žádné barvy. Našla jsem na internetu jedlou barvu v sáčku 5 g. Stačilo by mi to? Mohu použit potravinářské gelové barvy? To jsou všechny mé dotazy. budu ráda za každou odpověď. Budu péct poprvé. 😁😜
Já práškové barvy vlastně vůbec nepoužívám, používám gelové od různých značek. Jedny z nejprodávanějších jsou třeba Wilton, já mám ráda i Progel a Fractal barvy, díky tomu, že jdou dávkovat přímo z tuby :)
Zdravím, pekla jsem dnes. Mám 7 barev, ale je to takový Mega obr dort, že nevím co s ním budeme dělat😀 vypadá skoro jak dvoupatrový. Ale zdálo se mi, že korpusy jak vychladlé byly strašně tvrdé tak doufám, že to v lednici trochu změkne.
Jé, doufám, že vám nakonec díky krému změkly :)
Dobrý den, Meg,
myslíte, že můžu použít krém z mascarpone a tvarohu? Chuťově je výborný, ale trochu se bojím, aby se mi nerozmáčely vrstvy. Dort chci péct na neděli, tak nevím, zda neupéct korpusy už v sobotu a v neděli ráno vše zkompletovat a obmazat…
Děkuji za radu.
Míša
Dobrý den, nestihla jsem odpovědět včas – z mascarpone a tvarohu to určitě jde, což jste už možná zjistila. Já bych ho v tomto případě kompletovala klidně už v sobotu večer, jen lentilky bych na něj dala až v neděli.