Croquembouche

by Meg

Když jsem loni u Cataliny viděla krásný skládaný dezert jménem Croquembouche, okamžitě se zařadil na můj TODO list. Bylo mi jasné, že to nebude lehká záležitost a tak jsem vyčkávala na správnou příležitost. A dočkala jsem – když se kamarádka optala, zda bych se s ní do pečení tohoto dezertu nechtěla pustit, bylo jasno.

Croquembouche, jinak též nazývaný croque-en-bouche (což doslovně znamená “křupe v ústech”), se skládá z malých profiterolků z odpalovaného těsta, naplněných krémem a slepených karamelem. Karamel zaručuje to správné křupnutí a šlehačkou naplněné mini větrníčky alias profiterols k tomu kontrastují vláčností. Vyzkoušely jsme recept publikovaný na Labužníkovi.

Suroviny:

profiterols:

  • 1/4 l vody
  • 100 g másla
  • větší špetka soli
  • 150 g polohrubé mouky
  • 4 vejce

šlehačková náplň:

  • 500 ml smetany ke šlehání
  • cukr dle chuti
  • vanilkový cukr
  • případně ztužovač šlehačky

karamel:

  • cca 150 g cukru

Postup:

Základem je odpalované těsto, stejné jako na větrníky. Takže jsme si daly zahřát vodu s máslem a solí, až se začala vařit. Poté se do hrnce se směsí nasype mouka a těsto se míchá, až se nalepuje na dno.

Asi po minutě až dvou je těsto dostatečně provařené a můžeme ho stáhnout ze zdroje tepla, necháme chvíli zchladnout. Postupně do něj vmícháváme vejce. Troubu předehřejeme na 200°C.

Po přidání všech vajec by mělo být těsto hladké a připravené ke stříkání na plech.

Na plech jsme daly papír na pečení a Lucka se naštěstí chopila tvarování budoucích větrníčků (moje, jak se ukázalo, by byly moc nestejnorodé).

Putovaly do trouby.

A po chvíli se začaly krásně nafukovat.

V této fázi je nejdůležitější neotvírat troubu, dokud nezezlátnou. Jinak by se nám o nafouknutých krasavcích mohlo jen zdát. Po cca 20-25 minutách bylo upečeno.

Každý jsme propíchly špejlí, aby mohla odejít přebytečná pára a zbytečně nenavlhly.

Na řadu přišla příprava náplně. Ušlehanou smetanu s cukrem bysme mohli nazvat honosně – Crème Chantilly.

Pokud použijete dobrou šlehačku, která drží tvar, tak do ní stačí přidat vanilkový cukr a lžíci moučkového cukru (nebo dvě lžíce moučkového cukru, pokud v něm doma koupete vanilkový lusk). Pokud si nejste jistí, tak do ní přidejte místo moučkového cukru ztužovač.

Každý větrníček jsme zespoda naplnily šlehačkou.

Množství náplně odpovídalo zástupu profiterols.

A položily jsme základy.

Na řadu přišel karamel. V původním receptu se svařila voda s cukrem, nechala se odvařit a z cukru se stal karamel…

To je zbytečná práce navíc. Chce to prostě jen rozpustit cukr.

Až v něm nejsou žádné hrudky nerozpuštěného cukru, je vyhráno. Pak už nastane proces budování věže z větrníčků. Každý větrníček zlehka namočíme v karamelu a umístíme na pozici.

Můžeme ochutnávat karamelové nitě, které se táhnou z hrnce. Nakonec bylo postaveno.

Znovu jsme rozehřály karamel a dvěmi vidličkami o sebe vytvořily karamelové nitě a potáhly jimi horu.

Chvíli s nima křesat o sebe a pak s nimi objet dokola profiterolky.

A navrch hvězda z karamelu. Taky vám připomíná blížící se Vánoce?

Takhle ozdobený croquembouche je nejlepší konzumovat ihned. Karamel na něm totiž díky vlhkosti ze vzduchu moc dlouho nevydrží.

Nemohly jsme se na hotové dílo vynadívat :)) Ale nakonec trošku z jiného soudku… Ačkoliv se mi to ani nezdá, tento blog je v provozu už tři roky. Za tu dobu se zde vystřídalo podle Google Analytics poměrně hodně návštěvníků, no, posuďte sami:

Chtěla bych vám všem, kteří se tu zastavíte a zanecháte komentář, i vám všem, kteří si třeba jen prohlédnete fotky, moc poděkovat, protože bez vás by mě to určitě tolik nebavilo. Začala jsem si recepty psát víceméně sama pro sebe, postupně pro známé a nakonec sem 63% návštěvníků přijde díky výsledkům jejich hledání. Moc si toho vážím a i když to teď vypadá, že nemám na blog moc času, slibuju, že se blýská na lepší časy. Pokud se zadaří, brzy se snad dočkáte nového vzhledu blogu a snad se vám bude líbit stejně jako mně.

You may also like

53 comments

Veronika 19. 11. 2012 - 18.05

Nadhera! Strašná piplačka, kdekoliv jsem na to narazila mě udivilo, že má někdo sílu se do toho pustit:) Gratuluji! Veronika

Reply
Meg 22. 11. 2012 - 15.31

Díky, taky jsem se odhodlávala dlouho, nakonec ani impuls nebyl ode mě :)

Reply
Vanda 19. 11. 2012 - 18.08

Máš to nádherné, mně se vlasce nepovedly jak jsem chtěla, jednou to zkusím znovu. Klobouk dolů, jsi bohyně!

Reply
Meg 22. 11. 2012 - 15.31

Díky ! :)

Reply
Michaela 19. 11. 2012 - 19.17

jak som to uvidela, hned som si zmyslela na Catalinu, lebo u nej som to vtedy obdivovala a na toto tvoje dielko som tiez vydychla, ze ty vole…. holt sikovne ste holky.

Reply
Meg 22. 11. 2012 - 15.32

:D Děkujeme moc!

Reply
katuliK 19. 11. 2012 - 20.43

umelecké dielo!!! krása :-)

Reply
Meg 22. 11. 2012 - 15.33

Díky :))

Reply
Anet 19. 11. 2012 - 22.18

To vypadá strašně krásně! Opravdu se ti to skvěle povedlo :)

Reply
Meg 22. 11. 2012 - 15.33

Díky moc :)

Reply
HaF 19. 11. 2012 - 23.11

Nádherné dílo! A gratuluji k tříletému výročí i k tak krásné návštěvnosti!

Reply
Meg 22. 11. 2012 - 15.34

Děkujeme! A zároveň díky ke gratulaci :)

Reply
coco-choc 20. 11. 2012 - 7.33

Meg, smekám, obdivuju, závidím, gratuluju! Croquembouche vypadá naprosto fenomenálně a tak strašně složitě a náročně. Úplně se stydím, když poslední dobou vařím / peču jen to, co nezabere moc času. Musím se nad sebou zamyslet ;-).

Reply
Meg 22. 11. 2012 - 15.34

Já poslední dobou nestíhám ani to, co tolik času nezabere ;)

Reply
Madla 20. 11. 2012 - 11.31

Teda ty jsi vážně borec! Máš ho vážně nádherný a k tomu ta karamelová hvězda, no rpsotě fíha! Hledám svou sanici, která mi údivem spadla až na zem a zakutálela se do kuchyně (že ona mi chce něco naznačit … :-)).
A gratuluju ke tříletému výročí a moc se těším na další perfektní recepty!

Reply
Meg 22. 11. 2012 - 15.36

Těším se na tvoje provedení ;) A díky!

Reply
Jana 20. 11. 2012 - 15.28

krása hotové umělecké dílo:))

Reply
Meg 22. 11. 2012 - 15.36

Děkujeeem :)

Reply
Jasněnka 22. 11. 2012 - 10.18

Bože, bože, bože! Meg, to je mistrovské dílo. Na profiterolky se taky chystám, ale ještě déle se chystám na větrníky podle Tvého receptu. Takže ehm…jdu si založit TODO list;-)
Přijmi prosím mou velikou gratulaci k narozeninám!

Reply
Meg 22. 11. 2012 - 15.36

Přijímám, ráda :) a děkuji :)

Reply
Katka 24. 11. 2012 - 9.30

Vypadá to skvěle! Jak přesně se plní ty větrníčky? Vydlabe se do nich díra? Nebo jak?

Reply
Meg 11. 12. 2012 - 19.24

Nedlabaly jsme nic, jen proste spicatou koncovkou na cukrarskem sacku :)

Reply
Katka Hrncekvar 25. 11. 2012 - 23.50

Slušný výtvor Meg! Tiež som vežu z veterníčkov obdivovala u Cataliny, ale na to do list som si ho nezačlenila. Vážne by sa mi nechcelo. Podaril sa ti nádherne. Nech sa tebe i blogu darí viac ako si najviac želáš, veľa inšpirácie a len tie najlepšie suroviny prajem.

Reply
Meg 11. 12. 2012 - 19.25

Dekuji ti, i tobe preji to same :)

Reply
Catalina 26. 11. 2012 - 2.39

Meg, to je veledílo! Krásně ozdobené a ty karamelové vlasy se ti moc povedly, o hvězdičce ani nemluvím, nádhera :) A profiteroly jsou dokonalost sama.

Reply
Meg 11. 12. 2012 - 19.25

Dekujeme ;)

Reply
Martina 27. 11. 2012 - 13.01

Nádhera, úžasne sa ti to podarilo :-). Ja sa tiež na profiterolky chystám, no nie som si istá, či by sa mi podarilo vytvoriť takýto dokonalý kužeľ :-). No a takisto si nie som istá či sa mi vôbec podaria tie profiterolky.
Jednoznačne si ale vezmem inšpiráciu z tvojho receptu :-)

Reply
Meg 11. 12. 2012 - 19.25

Kdyz se to tak vezme, neni na tom nic tezkeho, vazne!

Reply
vilemina 27. 11. 2012 - 23.32

Taky se mi líbí, k sestavování věže se asi neodhodlám, ale karamelové nítě vypadají moc dobře.

Reply
Meg 11. 12. 2012 - 19.26

Neni na tom nic :)) jen se proste naskladaji na sebe :) Diky!

Reply
slečna Barbora 28. 11. 2012 - 11.18

I já přidávám několik obdivných ááách a óóóch. Můj pokus o croquembouche – též inspirovaný Catalinou – ztroskotal na příliš hustém těstě a špatném zdobícím sáčku (do koše letěly pospolu). Těď už vím, jak má těsto vypadat, mám profi zdobící sáček, ale odvahu jsem zatím nesebrala. Ale Tvůj recept mě zase trochu popostrčil :-) Díky za to, že si dáš tu práci tvořit můj oblíbený blog, a všechno nejlepší!

Reply
Meg 11. 12. 2012 - 19.26

Dekuji :)) Tak hodne stesti do dalsiho pokusu!

Reply
Sweet Bibiane 30. 11. 2012 - 22.32

Už jsem tenhle dort viděla u Cataliny. Nádherně se ti povedl! :) Mám ho taky na svém TO bake Listu. ;)

Reply
Meg 11. 12. 2012 - 19.28

Diky :)

Reply
Kejm 02. 12. 2012 - 20.33

takový krásný jídla je škoda jíst! :D

Reply
Meg 11. 12. 2012 - 19.30

Neni! :D

Reply
myš 13. 03. 2013 - 17.42

nebojte se toho vypadá to složitě,ale zas tak těžký to není :)

Reply
Meg 20. 03. 2013 - 20.42

Neni, jen naplanovat :) tedy, samozrejme zalezi na provedeni, varianty s vice druhy kremu a vetsim zdobenim uz se mohou pekne protahnout :) Taky, pro koho je prace s karamelem nova…

Reply
Kristina 03. 12. 2013 - 15.15

To je takové nádhera!

Reply
Meg 09. 12. 2013 - 9.07

Díky :)

Reply
Jana Fofová 22. 09. 2022 - 16.43

Prosím šlo by případně lepit bílkovou polevou? Děti karamel nejedí. Děkuji

Reply
Meg 04. 10. 2022 - 12.31

Karamel vám oproti bílkové polevě zatuhne téměř okamžitě – takže musíte počítat s tím, že by se vám pak mohla věž hůř stavět.

Reply
Láska na kari se Sofií Smith | Meg v kuchyni 26. 01. 2015 - 10.41

[…] Musím přiznat, že mám radši croquembouche, kde je na jednotlivých kouskách méně karamelu. V tomhle množství je totiž na mě vrstva karamelu příliš silná (moje zuby jsou citlivé). Takže mám dvě možnosti – karamel z profiterolek mít jako lízátko nebo hodně tvrdý bonbon anebo to risknout a rozkousat je (a riskovat, že mě moje zuby opravdu nebudou mít rády). Každopádně jejich náplň byla opravdu vynikající a mně se skoro zastesklo po domácím. […]

Reply
Lucie 01. 01. 2016 - 14.52

Moc děkuji za krásnou inspiraci!!! Dělala jsem a měl obrovský úspěch :-)

Reply
Meg 02. 02. 2016 - 20.02

To mě těší! Já díky za skvělou zprávu :-)

Reply
Gabriela 16. 03. 2016 - 21.14

Dobrý den, můžete mi poradit, co znamená dle Vas “kvalitní šlehačka”? Nerada bych, aby se mi to nepovedlo díky náplní :) moc Vám děkuji za informaci. Těším se na své první takto obrovské dílko :)

Reply
Meg 30. 03. 2016 - 11.19

Dobrý den, minimálně 31% tuku a nejlépe taková, se kterou už máte zkušenosti – že se vám dobře šlehá a poměrně dobře drží :)

Reply
Tom 21. 01. 2018 - 18.34

Tak jsem se do toho pustil, vše šlo hladce ale jak došlo na karamel tak začalo peklo, popáleniny dva prsty( oba prostrdnicky) a nitě ne a ne se podařit . Jinak tvůj výtvor je skvělý. Ale já jsem na ten svůj náležitě hrdý také :-)
croquembouchce je proste to či nadchne ale ověří veškerý um. Vypadá jednoduše ale jednoduché ti neni.

Reply
Gabi 19. 01. 2020 - 17.20

Ahoj Meg.
Dortík vypadá krásně ? chci se do něj taky pustit. Mám jeden dotaz..na jakou teplotu si pekla ty profiterolky?? Děkuji za odpověď. Gabi

Reply
Alena Zorničková 29. 02. 2020 - 22.05

Jste nesmírně šikovná, všechna čest..!

Reply
Romana 02. 03. 2020 - 8.35

Dobrý den, Meg, tak jsem pod dojmem z Peče celá země tuto sobotu a následně Vašeho receptu neodolala a zkusila svoji osobní výzvu na croquembouche. Sice jsem měla pyramidku spíše z minivětrníčků, protože jsem použila na stříkání těsta ozdobnou hubičku, nicméně výsledek se celé rodině líbil. Jen se ještě budu muset naučit lépe s tím nitkováním karamelu. A byl výborný. Foto bohužel nejde přiložit.

Reply
Kačka 07. 03. 2020 - 18.53

Ahoj, děkuji za skvělý recept, dnes jsem je dělala přítelovi k svátku a jsem nadšená, že se na první pokus povedly! Jen jedna věc, na začátku jsem měla krásné karamelové nitě, ovšem během pár hodin zvlhly a lehce se vsákly do větrníčků. Nemáš s tím zkušenost? Děkuju

Reply
Kačka 07. 03. 2020 - 19.54

Update: Právě jsem si všimla, že to píšeš v návodu, moje chyba :D Tak příště dozdobit až těsně před. Ještě, že je to chlap, stejně by tu estetickou hodnotu až tak neocenil :D

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc