Likérové špičky

by Meg

Taky vám vždycky tak moc chutnaly “bombičky” neboli likérové špičky? Jednu dobu jsem žádné jiné cukroví z cukrárny nechtěla. Musely být hlavně hodně čokoládové a mít dobrou, tekutou likérovou náplň… Jenže na takové jsem v poslední době už málokde narazila. A tak se mi usadil brouk v hlavě. Když jsem pak ve výprodeji cukrářských potřeb uviděla nástavec na cukrářský sáček na jejich tvorbu, bylo mi to jasné. Domácí bombičky jsou mi souzeny.

Jenže ono to nebylo tak jednoduché. Když jsem hledala recepty všude možně po internetu, většina z nich byla plná ztuženého tuku (ten jsem byla ochotná použít akorát v malé míře na polevu) a sojové mouky a tak podobně. Začala jsem hledat po kuchařkách, až jsem nakonec objevila. Čokoládové špice, tak zněl nadpis receptu. Krém, který se stříkal na upečená kolečka (ne piškotová) a namáčel se do čokolády. V receptu nebyly přímo psané plněné, ale na ilustračním obrázku vypadaly přesně tak, jak jsem si je představovala.

Čokoládové špice v kuchařce

Nebudu vám nic nalhávat. Udělat si domácí likérové špičky podle tohoto receptu není žádná sranda. Já jsem se v kuchyni napoprvé skoro rozbrečela :) Ale pak jsem se hecla a udělala je ještě podruhé, kdy se povedly mnohem víc. Jak chuťově (za to mohlo přislazení vaječného koňaku), tak technicky – už jsem měla něco vyzkoušeno a obrnila jsem se trpělivostí. Dopředu jsem navíc plánovala a koňak i piškoty jsem si udělala domácí – když už, tak už!

Vaječný koňak (z Thermomixu)

Thermomix je pro takovéto věci jako stvořený. To si tak říkáte, že máte všechny suroviny doma a až při přípravě zjistíte, že chybí slazené kondenzované mléko. No co se dá dělat, dala jsem místo něj smetanu a cukr a celou směs jsem kvůli hustotě stejně svařila víc.

Suroviny:

  • 6 žloutků
  • 200 g cukru (já použila moučkový vanilkový, jinak přidat ještě vanilkový cukr zvlášť)
  • 250  g slazeného kondenzovaného mléka
  • 250 g neslazeného kondenzovaného mléka
  • 250 g vodky / rumu (já použila Bacardi Oakheart)

Postup:

Do mixovací nádoby nasadíme šlehací metličku a dáme do ní žloutky a cukr.

Suroviny na likér

Hřejeme 6 minut při 70°C na rychlost 3.

Šlehání likéru

Přidáme mléka (v mém případě smetanu s cukrem) a rum a hřejeme 5 minut na 70°C při rychlosti 4. Já jsem ještě na pár minut zvedla teplotu asi na 90°C, abych vaječný koňak zahustila a nemusela na to používat sušené mléko.

Vaření likéru

Koňak přelijeme do lahve a necháme vychladnout.

Vaječný likér

Vaječný koňak a piškoty jsem si připravila o den dřív, abych neměla moc práce najednou.

Domácí piškoty

Na jednu dávku likérových špiček budete mít těchto piškotů více než dost, pokud chcete dělat rovnou dvě, budou vám stačit. Ale nebojte se, že by se samotné nesnědly :)

Suroviny:

  • 60 g hladké mouky
  • 35 g moučkového cukru
  • 3 vejce, žloutky a bílky zvlášť

Postup:

Žloutky utřeme s 20 g cukru.

Žloutky s cukrem na piškot

Přimícháme k nim 15 g mouky.Příprava piškotového těsta

Bílky ušleháme do pěny, postupně do nich zašleháváme 15 cukru a vyšleháme do tuha.

Sníh na piškot

K bílkům přidáme žloutkovou směs.

Příprava piškotového těsta

Do všeho zamícháme 45 g mouky.

Příprava piškotového těsta

Cukrářským sáčkem s hladkou kulatou špičkou nastříkáme budoucí piškoty na plech.

Budoucí piškoty

Pečeme je asi při 175°C dozlatova.

Upečené piškoty

Vychladlé piškoty potřeme rozpuštěnou čokoládou, aby se do nich nevsakoval likér.

Potírání čokoládou

A necháme zaschnout.

Piškoty s čokoládou

Čokoládové špice

Samotný recept jsem hledala v mnoha kuchařkách, které jsem doma našla. Věřili byste, že kuchařka, která má ty špičky na obalu, v sobě nakonec recept na ně nemá? :D Nakonec jsem byla úspěšná s touto – M. Hajková, Moučníky. Když jsem ji otevřela, vysypaly se na mě výstřižky různých receptů z novin, dokonce i nějaké fotky, na kterých byla moje mamka jako holka. A tužkou psané hvězdičky u některých receptů… Prostě tahle kuchařka byla opravdu používaná.

M. Hajková - MoučníkyRecept na čokoládové špice:

Čokoládové špice - receptPokračování:

Čokoládové špice - receptJak už jste asi pochopili, kolečka podle tohoto receptu jsem vynechala (i kvůli alergii na ořechy) a použila domácí piškoty. A hurá na krém, kde i tentokrát pomohl Thermomix.

Suroviny:

  • 3 dcl sladké smetany ke šlehání
  • 4 žloutky
  • 120 g moučkového cukru
  • 30 g polohrubé mouky
  • 200 g čokolády
  • 50 g másla

Postup:

Čokoládu rozlámeme.

Čokoláda před strouháním

A pokud používáme Thermomix, rozsekáme ji – 10 vteřin na rychlost 8.

Nastrouhaná čokoláda

Přidáme smetanu, žloutky, cukr a mouku.

Příprava krémuKrátce promícháme, nasadíme šlehací metličku a vaříme na 100°C při rychlosti 3. Bohužel vám neřeknu, jak dlouho jsem krém vařila, prostě dohusta.

Příprava krémuPo uvaření jsem ho přendáme do misky, kde ho budeme moct promíchávat…

Chladnoucí krém… nebo spíše šlehat. Až krém vychladne, přidáme k němu máslo.

Šlehání s máslemA vyšleháme.

Šlehání krému

Krém musíme ještě dát vychladit, aby se neroztékal.

Krém k vychlazeníPro tyto účely se hodí speciální nástavec na likérové špičky.

Nástavec na likérové špičkyU čokoládového krému musíme přesně trefit konzistenci, kdy už půjde vytlačit, ale nebude se ještě roztékat… Na piškoty vytlačíme válečky, použijeme cca 2/3 až 3/4 krému, zbytek si necháme na uzavření špiček.

Nastříkaný krémPřipravená torza špiček ještě nejlépe necháme zatuhnout v lednici / mrazáku. Naplníme je vaječným koňakem a znovu vychladíme.

Plnění vaječným koňakemPokud je čokoládový krém už moc povolený, dopadne to takto:

Nepovedené plněníAle pokud bude vychlazený, jak má, bude držet tvar a my můžeme zbylým krémem uzavřít likérovém špičky. A necháme je opět vychladit – nejlépe v mrazáku.

Zakončení špičekPřipravíme si čokoládovou polevu – já jednoduše rozehřála tabulku čokolády s trochou ztuženého tuku, aby byla poleva lesklá a hladká.

Příprava polevyPoužila jsem na to co nejužší hrneček, aby šly špičky dobře namáčet.

Namáčení bombičekNamočené bombičky necháme vždy chvíli okapat a pak už je naposledy můžeme nechat vychladit.

Namáčení bombičekA pokud po této zkušenosti nemáme čokoládových špic, resp. samotné čokolády dost, můžeme degustovat.

Likérové špičkyPopravdě jsem po první zkoušce receptu nechtěla už čokoládu ani vidět.

Likérové špičkyJenže pak jsem ochutnala výsledek… a toto rozhodnutí bylo ta tam. Špičky byly opravdu čokoládové, žádná “umělá hmota”, jakou jsem v poslední době ochutnávala, když jsem koupila špičky v cukrárnách.

Likérové špičkyPokud vás můj dlouhý příspěvek neodradil, a chtěli byste špičky podle tohoto receptu doma někdy vyzkoušet, nabízím pár tipů:

  • Vyhraďte si na přípravu hodně času a hodně prostoru, zejména v lednici nebo spíše mrazáku. Špičky chtějí průběžně chladit a použitím mrazáku si ušetříte čas a nervy.
  • Dejte si práci s domácími piškoty, protože ty taky rozhodně zanechaly dojem. A pokud budete mít i domácí koňak, taky nic nemůžete zkazit.
  • Při stříkání špic mi šel krém špatně oddělit – stávalo se mi, že se pak spíš spojil do opravdové špice a nebylo co plnit. Takže když jsem chtěla ukončit tah cukrářským sáčkem, odřezávala jsem krém od zdobící špičky nožem.
  • Použijte silnostěnné cukrářské sáčky. Já doma neměla látkový a tak jsem používala běžné jednorázovky, které mám doma – několikrát se mi prostě protrhly, protože krém musel být tuhý, aby držel tvar válce.

A jestli máte nějaké zaručené tipy, jak na likérovky, tak mi je, prosím, dejte vědět! Jinak se z toho asi zblázním, až je budu dělat příště :D

You may also like

66 comments

Kája 15. 04. 2015 - 17.18

Wow! Smekám všechny klobouky co mám, pustit se do špiček by mě ani ve snu nenapadlo. Vlastně by mě ani nenapadlo, že se to dá doma vyrobit :)
Vypadají skvěle, vážně super práce!

Reply
Meg 16. 04. 2015 - 11.32

Dá, ale je to práce no :D díky :))

Reply
Zuzana 15. 04. 2015 - 19.59

klobouk dolů! Hned bych si jednu (krát deset ) dala, protože je to můj prvodruhý (o první místo se dělí s punčovým řezem…) nejoblíbenější zákusek…vypadají luxusně, recept a postup si ukládám a až budu mít čas to zkusit, pustím se do toho. Díky za sdílení :-)

Reply
Meg 16. 04. 2015 - 11.33

Jojo, punčák taky miluju :D ale ten je jednodušší :D

Reply
Madla 16. 04. 2015 - 7.50

Markét, ty jsi vážně neskutečná! Špice miluju, ale ty v cukrárnách se už pomalu nedají jíst, takže tvůj recept je pro ohromná výzva. No, nejspíš se do nic pustím buď až budu v důchodu, nebo až děti odejdou na školy, každopdáně, smekám všechno co mám po ruce!

Reply
Meg 16. 04. 2015 - 11.33

Díky :D já věřím, že ty to dáš :D

Reply
Jana 17. 04. 2015 - 16.39

krása, skvělá práce :-)

Reply
Meg 28. 04. 2015 - 11.00

Díky :))

Reply
Marcela 19. 04. 2015 - 13.52

Mila Marketo, moc dobre se recept cte, je to perfektne nacasovane a vysvetlene fotkama. Sice delsi, ale s detailama, co jsou dulezite a jsem si jista, ze je kazdy, kdo se o ne pokusi poprve, oceni.
Nevim, jak se do neceho takoveho poustet, kdyz nemam nastroj, co je k tomu dulezity. Mozna, ze by se to dalo osulit, ale asi by to zkoncilo s mensim mnozstvim likeru.. vim, ze by po nich jen zaprasilo!
Dekuji za recept.

Reply
Meg 28. 04. 2015 - 11.02

Děkuji moc :)

Reply
Arion 11. 05. 2015 - 13.58

Tak tohle je přesně rána do černého. Tak dlouho toužím po dobré likérové špičce, ale popravdě: snad už pár let jsem si žádnou nekoupila (a krom karamelového větrníku jiné české zákusky nemusím). Nesnáším totiž chuť ztuženého tuku,kdyby něco takového existovalo, prohlašovala bych, že mám na něj alergii :) Nemůžu ho cítit ani v čokoládové polevě, natož v těstě a nedejbože v krému.
Koupit v dnešní době špičku bez něj je čistá utopie. I proto už jsem dokopala sebe samu (=dovolila jsem si), že si můžu koupit nástavec na jejich výrobu a NEBUDE to vyhazování peněz do zbytečných krámů ;) Pak ale začal lov na recept a já po několika hodinách či dnech skončila s rozmrzelým poznatkem, že špička bez ztuženého tuku udělat nelze, protože ji evidentně používají VŠECHNY kuchařinky (ale jakou špičku jsem si to potom z dětství pamatovala??) Haleluja, všechny evidentně ne!
Vaječňák zásadně domácí (dávám vždy půl litru rumu-toho není nikdy dost :) ale teď se plesknu po rukách a se sebezapřením dám jen hrnek, přeci jen je potřeba náplň trochu hustší), na domácí piškoty se už dlouho chystám, konečně důvod je udělat (a zbytek namočit do zbytku vaječňáku a udělat si veselý večer).
Jen do polevy dám (jako vždy) s čokoládou místo ztuženého tuku kakaové máslo: funguje perfektně, stačí ho troška, nedělá skrvny, poleva hezky jemně křupne a hlavně…nemám na něj alergii :-))
Jen stále ještě nevím, jestli jsem tak odvážná a stojí mi ta nesmírná námaha za to – jsem kuchař cholerik (jakože jsem normálně rozený flegmouš) a své neúspěchy nesu velmi těžce. Asi to bude chtít nějakou výjimečnou příležitost…jako babiččiny narozeniny…(co na tom, že byly na konci dubna!)
Tak díky moc za recept, má úcta za výdrž a výkon. Aspoň vím, kam se vrátit, až jednou seberu odvahu.

Reply
Meg 18. 05. 2015 - 18.46

Páni, díky! Tohle přesně je důvod, pro jsem se do nich doma pustila! To kakaové máslo mi doma chybí, ale pokud ho v Pardubicích seženu, s radostí příště vyzkouším polevu s ním :)

Taky jinak neúspěchy nesu dost těžce, ale ty špičky mi za to stály :D

Reply
Amellia 22. 08. 2015 - 13.44

Teda opravdu smekám, já bych se do toho doma asi nepustila..a nebo bych si na to musela vzít dovolenou :)
Výsledek vypadá nádherně :)

Reply
Meg 23. 08. 2015 - 14.31

Dovolená třeba nebyla, ale chtělo to hodně chladit / mrazit a neklesat na mysli :D díky!

Reply
Adéla 29. 11. 2015 - 20.52

Ahoj,
ze stejného důvodu jsem si už před pár lety špičku na výrobu likérových špiček koupila. Tehdy jsem je i celkem úspěšně párkrát udělala (ale je už pár let). Nyní bych ráda zopakovala, ale zajímají mě dvě věci: 1) kolik špiček se z tohoto množství udělá a za 2) jaký to používáš robot?
Děkuju moc za odpověď, Adéla

Reply
Meg 01. 12. 2015 - 17.11

Ahoj, popravdě si nejsem jistá, kolik jich přesně bylo. Já jsem totiž dost ujídala… ehm :D a robot to byl Thermomix, kterého jsem v té době testovala.

Reply
johanka 04. 03. 2016 - 16.57

a když nemám toho robota, dá se to dělat i normálně na plotně?stejně-takže vše se dá do hrnce a zahřívá se to do zhoustnutí?

Meg 30. 03. 2016 - 11.13

Přesně tak by to mělo fungovat :)

Dagmar 20. 01. 2016 - 10.48

Zdravím,
recept je velice zajímavý a především lákavý! Jen váhám, jaký rozměr špičky zakoupit? Chci se tedy zeptat, který z rozměrů jste využila?

Reply
Meg 02. 02. 2016 - 20.09

Díky, recept je to výborný, ale stále se teprve odhodlávám k opakování :-) mám nějaký menší rozměr, podívám se doma na přesné míry.

Reply
Sarka 13. 03. 2016 - 0.13

Dobry den, moc rada bych zkusila vase spicky, vypadaji nadherne. Jediny problem co mam je, ze nevlastnim Thermomix a tak by me zajimalo, jak mam v receptu postupovat. Muze se to delat na pare nebo jen tak slehat v mise. Vim, ze je na internetu mnoho receptu, ale vas me zaujal nejvic. Predem dekuji za odpoved :)

Reply
Meg 30. 03. 2016 - 11.17

Dobrý den, co se týče toho čokoládového krému, recept je i na fotce přímo v článku – ve vodní lázni se z něj uvaří hustý krém a ten se potom vyšlehá, až vychladne :) Děkuji mockrát :)

Reply
Martin 31. 03. 2016 - 12.28

Ahoj, díky za recept, ten tvůj se mě zdá úplně nejlepší, protože všude se to nastavuje tukem a ten krém podle toho i tak vypadá, divnej světlej a tukovej … Na obrázku ty špičky vypadají dokonale, určitě musím vyzkoušet a snad se zadaří :-)

Reply
Meg 21. 04. 2016 - 11.32

Ahoj, díky :) Přesně proto se mi tenhle recept taky líbil – ale o to je to náročnější na přípravu :)

Reply
Bohunka 16. 09. 2016 - 20.28

Ahoj, recept jsem vyzkoušela – dělala jsem pro manžela k svátku. Vše bylo časově náročné´, ale dle tvého popisu šlo hladce. Ale i přes průběžné mražení nemáme špičky máčené v čokoládě – horkou čokoládu nevydržely a to i přesto, že jsem to dělala po jedné (vyndala z mrazáku, namočila do horké čokolády a ihned do mrazáku vrátila). Nějaká rada?

Reply
Meg 02. 11. 2016 - 8.28

Ta čokoláda se musí nechat trochu zchladnout, aby ještě stále tekla, ale nebyla tak horká, aby špičku rozpustila. Chce to vyzkoušet a najít nějakou optimální teplotu/konzistenci, dle potřeby chladit a ohřívat, jinak se to asi nedá.

Reply
jednomeno 04. 11. 2016 - 16.41

Nedavaj ich do moc horucej cokolady, taka trochu vlazna staci a viac ju rozried na trochu redsiu.
K receptu, na fotkach to je vidiet, pred davanim, po vybrati z mrazaku sa snaz spicky trochu popravit prstami, aby stali priblizne rovno, nebude ti potom vytekat krem do strany a lepsie sa ti to podari uzavret. Ak sa ti krem z ktorim ich tlacis zda moc riedky, tiez ho daj na chvilu do mrazaku, ale zas to neprezen, lebo to zas nepretlacis. :) Tak treba skusat.

Reply
Meg 21. 11. 2016 - 14.06

Ano, ohledně té konzistence je to prostě trochu alchymie, člověk se to musí naučit poznat sám :) Skvělé rady, díky!

Reply
Ludmila 03. 11. 2016 - 22.46

Ahoj,
taky se mi zdá ten tvůj recept nejlepší, takže děkuji za něj a o víkendu zkusím ;)

Reply
Meg 21. 11. 2016 - 14.06

Díky, doufám, že se povedl :)

Reply
Ludmila 05. 12. 2016 - 7.04

Na poprvé dobré ;)

Reply
Radka 22. 11. 2016 - 7.48

Špičky jsem dělala a jsou opravdu super. Výborný recept, díky :)

Reply
Meg 25. 11. 2016 - 14.53

Jsem ráda, že se povedly a chutnaly!

Reply
jenna 10. 01. 2017 - 4.28

Smekám, a to hluboce!!! Tento zákusek miluji od dětství, ale dnes všechny zákusky, které patřily k oblíbeným, chutnají jinak. Každopádně, kuchařku znám, tuším ji má maminka, ale nevím, zda bych do toho šla. Takže, ještě jednou klobouk dolů!!!

Reply
Meg 22. 01. 2017 - 22.37

Díky moc :) Já se ještě stále odhodlávám na opakování :D

Reply
Naďa Lakomá 11. 01. 2017 - 20.48

Tak kovová špička dnes přišla….takže teď už jen prázdnou kuchyň bez přicmrndávačů….o víkendu by to mohlo klapnout. Přidávám se k milovníkům klasických starých špiček – u nás se říká bombička, doufám, že se přidám i k úspěšným tvořitelkám této laskominy, držte všichni palce!!!!

Reply
Meg 22. 01. 2017 - 22.37

Tak doufám, že se nakonec povedlo – a nebo ještě teprve povede!

Reply
Juliana 21. 03. 2017 - 11.50

Já před pár lety zkoušela jiný recept, ale taky bez margarínu a jen malinké,protože jsem neměla ponětí, že existuje ten speciální nástavec, takže to bylo další moje vánoční cukroví (z asi 17 druhů). Koňak se mi vsákl do piškotu a švagr si stěžoval,že tam nic nedávám :) dobrý tip je potřít piškot čokoládou, to příště určitě udělám. Taky se jich pár poprvé rozteklo, ale nepřišly nazmar, skončily v bříšku, ňam. Koňak rovněž mám domácí, z kupovaného mám kopřivku, jen ho vidím v obchodě.
Další moje oblíbená sladkost,potažmo celé naší rodiny, jsou karamelové větrníky, které dělám lepší než z cukrárny (slova mé maminky, a to je hodně velká chvála).
Poslední dobrova, která mě nesmírně zklamala v posledních letech z pekáren/cukráren, je Pražský koláč. Tak jsem zapátrala a našla ve své oblíbené knize jeden recept, ovšem krém mi nebyl sympatický, takže do něj používám stejný, jako mám do vánočních košíčků + přidávám kysanou smetanu a celé to vyšlehám do hebka. Jen je to časově náročná legrace, ale to všechny tyhle dobroty.

Reply
Meg 23. 03. 2017 - 11.42

Aaa, všechny tyhle klasické sladkosti jsou občas super :) Už se budu muset k těm špičkám znovu odhodlat :))

Reply
Miroslava 02. 06. 2017 - 8.23

Dobrý den,
prosím, jaký průměr špice jste použila?

Děkuji za odpověď
Kneprová Mirosalva

Reply
Meg 23. 08. 2017 - 22.54

Dobrý den, omlouvám se, ale teď ji vůbec nemůžu najít! Jakmile najdu, napíšu – ale měla jsem na výběr ze dvou rozměrů a byla to ta menší, myslím. Ono je to možná ve výsledku jedno :)

Reply
Zuzka 06. 10. 2017 - 9.31

Dobry den, chystam sa cez vikend vyskusat tento recept. Prosim vas aka je najlepsia cokolada na krem? (mozem pouzit 52% na varenie z Lidla?)
Dakujem za odpoved.

Reply
Meg 07. 10. 2017 - 14.32

Dobrý den, klidně můžete použít tu z Lidlu, já ji také používám, mezi jinými. Zatím se ještě nestalo, že by nevyhovovala :)

Reply
Zuzka 09. 10. 2017 - 9.07

Dakujem za odpoved. Pouzila som ju a boli vyborne. Na polevu som pozila polevovu cokoladu Master Martiny. Naozaj skvely recept a skvele napisany postup. Dakujem za jeho zdielanie.

Tu je moj vytvor https://photos.app.goo.gl/nmOTmVKm1PUYkUJG2
https://photos.app.goo.gl/ydZqeVtIjfzgXY373

Este raz dakujem a prajem pekny den.

Reply
Meg 12. 02. 2018 - 14.54

Jé, tak to jsem vážně moc ráda! Jsou nádherné… já se snad do nich budu muset zase pustit! :D Také moc děkuji!

Reply
Heda 25. 01. 2018 - 11.15

Mílá Meg děkuji za fantastický recept. Máte pravdu že je potřeba čas a čas . Mám je menší oproti vaším, nevím kde jsem udělala chybu, ale ve výsledku to doufám vadit nebude. Musím říct že čokoládu chvilku nechci ani vidět. Zabralo mi to celé odpoledne, ale nevadí .Dneska dostane manžel překvapení. Ještě jednou díky a jestli máte radu na vytlačování tak sem sní. Heda

Reply
irča 14. 02. 2018 - 16.10

Boží! Už dva dny chodím Prahou a chci si dát koňakovou špičku! A pořád nic co by mě zlákalo, tak jsem právě objednala sáček a nástavec a těším se obrovsky až přijde a já vyzkouším Váš recept :)
Díky za něj!!!

Reply
Meg 20. 02. 2018 - 14.04

Já taky děkuju a držím palce, ať se povedou!

Reply
marbud@email.cz 15. 02. 2019 - 14.08

Ahoj Meg. Mám dotaz. Když nemám Thermomix tak co s tím? Dělat nad vodní lázní? Díky moc. Máš je super!!!!!!

Reply
Lucia 18. 07. 2018 - 11.18

Prosím Vás, koľko špičiek vyjde z jednej dávky? Ďakujem :)

Reply
Monika 28. 10. 2018 - 21.17

Mila Meg, klobuk dolu pred tebou. Nadstavec na vyrobu spicov mam doma asi 5rokov, no zatial som nenasla odvahu, hoci peciem vsetko od buchiet az po rezy, torty, laskonky…
Od starsej pani, ktora tieto spice vyrabala na objednavku vsak mam pre teba radu. Domace piskoty urcite, ale pridat zlaty klas (mnozstvo neviem, informacie som z nej pacila velmi dlho a nikdy neprezradila vsetko…) a striekat na plech bez papiera. Konusovy tvar sa dosiahne tym, ze pri vrchu sa celym sacikom a nadstavcom jemne trhne a prave na toto je dobre mat tie piskoty na plechu stale prilepene. Vzdy vsetko po par kuskoch robit a podchvilou vyuzivat mrazak. Az po uzavreti vrskov a poslednom mrazeni sa jemne ostrym nozom oddelia od plechu. Ked raz budem na dochodku a nebude sa mi stale niekto motat pod nohami, pustim sa do toho konecne aj ja:-)

Reply
MoniKa 14. 07. 2019 - 18.06

Jsou úžasné, vyzkoušela jsem a měli úspěch hned napoprvé, lepší jsem nejedla…… ?

Reply
darina božiková 12. 11. 2019 - 14.30

krásne,nemám slov,len ticho závidím

Reply
Lenka Studená 13. 12. 2019 - 20.44

Super recept! Moc mě potěšilo máslo, protože je na netu plno receptů se stuženým tukem. Teď v zimě se dělaly špičky jedna radost. Krém chutná jak z cukrárny, piškoty se ani nemusí potřít čokoládou. Když jich je málo od čokolády stačí potřít i krémem. Na domácí likér si netroufám a není nikdo, kdo by ho později vypil. Příště určitě udělám piškoty, protože ty kupované jsou tvrdé… snad trochu změknou. Děkuji moc za recept! Na první pokus a i tchán chválí.

Reply
Kačka 22. 04. 2020 - 11.54

Děkuju za recept, sbírám odvahu a chystám se na ně :D můžu se zeptat na kolik špiček cca tak vyšla jedna dávka?

Reply
Radka Kytlicová 15. 10. 2020 - 13.14

Dobrý den jak dlouho nechat v ledničce těsto na likerove špice,aby nebylo moc tekuté?

Reply
Meg 31. 10. 2020 - 7.06

Dobrý den, to vám přesně neřeknu, to musí každý vyzkoušet sám, aby s ním šlo dobře pracovat, aby šlo dobře nastříkat, ale přitom neteklo. U špiček je to bohužel hodně o praxi nebo zkoušení :)

Reply
jarka 31. 08. 2021 - 13.47

Dobrý, vařím 17 let, doporučuji do hmoty přidat třeba ještě holandské kako,cukr tam je zbytečný. čoko jsou sladké dost. Pro stužení použít víc másla nebo omega…recept je dobrej. Ty další kde jsou pudinky a náhražky jako pomazánkové máslo stojej za prd.

Osobně: jsem zvolil dětské piškoty z lidlu, + čoko na vaření 40% a 70%(vhodná na stěnu) a mléčná 40% vhodná na polevu Fin Carré.

Reply
Meg 09. 12. 2021 - 16.45

Díky za tipy, omega je právě něco, čemu jsem se chtěla vyhnout :) Za nás byl cukr akorát, hodně záleží na použité čokoládě. A domácí piškoty jsou pro mě nutnost, když už se s nimi dělám :)

Reply
Linda 16. 12. 2021 - 18.00

Dobrý den nemáte někde video prosím. Jen pro to vidět tu hustotu krému nebo lze tu hustotu něčemu přiblížit? a jak dlouho cca chladit? 1h 2h nebo 10h? Kolik procent čokoláda prosím? Super postup moc dekuji.. jen pro začátečníka bych mocmoc ocenila právě tyto detaily.. a vychytávky abych měla větší možnost úspěchu. Jste moc šikovná

Reply
Meg 08. 03. 2022 - 9.47

Já bohužel video nemám, zkusím něco natočit, až je příště budu dělat. Už si nevzpomínám, kolikaprocentní čokoládu jsem měla, ale pravděpodobně to bylo něco okolo 55-60%.

Reply
Marie 23. 02. 2023 - 10.16

Milá Meg, na tvé stránky jsem se dostala poprvé právě kvůli hledání receptu na likérové špičky…Vyzkoušela jsem tvůj recept a dopadlo to výborně: především kvůli tvým “tricks of the trade”, moc pomohli tvé praktické zkušenosti. Kuchařku M.Hájkové mám dokonce doma. Určitě zkusím i tvé další recepty. A moc děkuji…

Reply
Meg 16. 10. 2024 - 8.31

Milá Marie, děkuji! Jsem ráda, že recept fungoval a poznatky pomohly :)

Reply
Kristyna 11. 03. 2023 - 20.37

Vyzkoušeno a super !!! Díky moc za recept.

Reply
Meg 16. 10. 2024 - 8.32

Já děkuji za vyzkoušení!

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc