Taky vám vždycky tak moc chutnaly “bombičky” neboli likérové špičky? Jednu dobu jsem žádné jiné cukroví z cukrárny nechtěla. Musely být hlavně hodně čokoládové a mít dobrou, tekutou likérovou náplň… Jenže na takové jsem v poslední době už málokde narazila. A tak se mi usadil brouk v hlavě. Když jsem pak ve výprodeji cukrářských potřeb uviděla nástavec na cukrářský sáček na jejich tvorbu, bylo mi to jasné. Domácí bombičky jsou mi souzeny.
Jenže ono to nebylo tak jednoduché. Když jsem hledala recepty všude možně po internetu, většina z nich byla plná ztuženého tuku (ten jsem byla ochotná použít akorát v malé míře na polevu) a sojové mouky a tak podobně. Začala jsem hledat po kuchařkách, až jsem nakonec objevila. Čokoládové špice, tak zněl nadpis receptu. Krém, který se stříkal na upečená kolečka (ne piškotová) a namáčel se do čokolády. V receptu nebyly přímo psané plněné, ale na ilustračním obrázku vypadaly přesně tak, jak jsem si je představovala.
Nebudu vám nic nalhávat. Udělat si domácí likérové špičky podle tohoto receptu není žádná sranda. Já jsem se v kuchyni napoprvé skoro rozbrečela :) Ale pak jsem se hecla a udělala je ještě podruhé, kdy se povedly mnohem víc. Jak chuťově (za to mohlo přislazení vaječného koňaku), tak technicky – už jsem měla něco vyzkoušeno a obrnila jsem se trpělivostí. Dopředu jsem navíc plánovala a koňak i piškoty jsem si udělala domácí – když už, tak už!
Vaječný koňak (z Thermomixu)
Thermomix je pro takovéto věci jako stvořený. To si tak říkáte, že máte všechny suroviny doma a až při přípravě zjistíte, že chybí slazené kondenzované mléko. No co se dá dělat, dala jsem místo něj smetanu a cukr a celou směs jsem kvůli hustotě stejně svařila víc.
Suroviny:
- 6 žloutků
- 200 g cukru (já použila moučkový vanilkový, jinak přidat ještě vanilkový cukr zvlášť)
- 250 g slazeného kondenzovaného mléka
- 250 g neslazeného kondenzovaného mléka
- 250 g vodky / rumu (já použila Bacardi Oakheart)
Postup:
Do mixovací nádoby nasadíme šlehací metličku a dáme do ní žloutky a cukr.
Hřejeme 6 minut při 70°C na rychlost 3.
Přidáme mléka (v mém případě smetanu s cukrem) a rum a hřejeme 5 minut na 70°C při rychlosti 4. Já jsem ještě na pár minut zvedla teplotu asi na 90°C, abych vaječný koňak zahustila a nemusela na to používat sušené mléko.
Koňak přelijeme do lahve a necháme vychladnout.
Vaječný koňak a piškoty jsem si připravila o den dřív, abych neměla moc práce najednou.
Domácí piškoty
Na jednu dávku likérových špiček budete mít těchto piškotů více než dost, pokud chcete dělat rovnou dvě, budou vám stačit. Ale nebojte se, že by se samotné nesnědly :)
Suroviny:
- 60 g hladké mouky
- 35 g moučkového cukru
- 3 vejce, žloutky a bílky zvlášť
Postup:
Žloutky utřeme s 20 g cukru.
Bílky ušleháme do pěny, postupně do nich zašleháváme 15 cukru a vyšleháme do tuha.
K bílkům přidáme žloutkovou směs.
Do všeho zamícháme 45 g mouky.
Cukrářským sáčkem s hladkou kulatou špičkou nastříkáme budoucí piškoty na plech.
Pečeme je asi při 175°C dozlatova.
Vychladlé piškoty potřeme rozpuštěnou čokoládou, aby se do nich nevsakoval likér.
A necháme zaschnout.
Čokoládové špice
Samotný recept jsem hledala v mnoha kuchařkách, které jsem doma našla. Věřili byste, že kuchařka, která má ty špičky na obalu, v sobě nakonec recept na ně nemá? :D Nakonec jsem byla úspěšná s touto – M. Hajková, Moučníky. Když jsem ji otevřela, vysypaly se na mě výstřižky různých receptů z novin, dokonce i nějaké fotky, na kterých byla moje mamka jako holka. A tužkou psané hvězdičky u některých receptů… Prostě tahle kuchařka byla opravdu používaná.
Jak už jste asi pochopili, kolečka podle tohoto receptu jsem vynechala (i kvůli alergii na ořechy) a použila domácí piškoty. A hurá na krém, kde i tentokrát pomohl Thermomix.
Suroviny:
- 3 dcl sladké smetany ke šlehání
- 4 žloutky
- 120 g moučkového cukru
- 30 g polohrubé mouky
- 200 g čokolády
- 50 g másla
Postup:
Čokoládu rozlámeme.
A pokud používáme Thermomix, rozsekáme ji – 10 vteřin na rychlost 8.
Přidáme smetanu, žloutky, cukr a mouku.
Krátce promícháme, nasadíme šlehací metličku a vaříme na 100°C při rychlosti 3. Bohužel vám neřeknu, jak dlouho jsem krém vařila, prostě dohusta.
Po uvaření jsem ho přendáme do misky, kde ho budeme moct promíchávat…
… nebo spíše šlehat. Až krém vychladne, přidáme k němu máslo.
Krém musíme ještě dát vychladit, aby se neroztékal.
Pro tyto účely se hodí speciální nástavec na likérové špičky.
U čokoládového krému musíme přesně trefit konzistenci, kdy už půjde vytlačit, ale nebude se ještě roztékat… Na piškoty vytlačíme válečky, použijeme cca 2/3 až 3/4 krému, zbytek si necháme na uzavření špiček.
Připravená torza špiček ještě nejlépe necháme zatuhnout v lednici / mrazáku. Naplníme je vaječným koňakem a znovu vychladíme.
Pokud je čokoládový krém už moc povolený, dopadne to takto:
Ale pokud bude vychlazený, jak má, bude držet tvar a my můžeme zbylým krémem uzavřít likérovém špičky. A necháme je opět vychladit – nejlépe v mrazáku.
Připravíme si čokoládovou polevu – já jednoduše rozehřála tabulku čokolády s trochou ztuženého tuku, aby byla poleva lesklá a hladká.
Použila jsem na to co nejužší hrneček, aby šly špičky dobře namáčet.
Namočené bombičky necháme vždy chvíli okapat a pak už je naposledy můžeme nechat vychladit.
A pokud po této zkušenosti nemáme čokoládových špic, resp. samotné čokolády dost, můžeme degustovat.
Popravdě jsem po první zkoušce receptu nechtěla už čokoládu ani vidět.
Jenže pak jsem ochutnala výsledek… a toto rozhodnutí bylo ta tam. Špičky byly opravdu čokoládové, žádná “umělá hmota”, jakou jsem v poslední době ochutnávala, když jsem koupila špičky v cukrárnách.
Pokud vás můj dlouhý příspěvek neodradil, a chtěli byste špičky podle tohoto receptu doma někdy vyzkoušet, nabízím pár tipů:
- Vyhraďte si na přípravu hodně času a hodně prostoru, zejména v lednici nebo spíše mrazáku. Špičky chtějí průběžně chladit a použitím mrazáku si ušetříte čas a nervy.
- Dejte si práci s domácími piškoty, protože ty taky rozhodně zanechaly dojem. A pokud budete mít i domácí koňak, taky nic nemůžete zkazit.
- Při stříkání špic mi šel krém špatně oddělit – stávalo se mi, že se pak spíš spojil do opravdové špice a nebylo co plnit. Takže když jsem chtěla ukončit tah cukrářským sáčkem, odřezávala jsem krém od zdobící špičky nožem.
- Použijte silnostěnné cukrářské sáčky. Já doma neměla látkový a tak jsem používala běžné jednorázovky, které mám doma – několikrát se mi prostě protrhly, protože krém musel být tuhý, aby držel tvar válce.
A jestli máte nějaké zaručené tipy, jak na likérovky, tak mi je, prosím, dejte vědět! Jinak se z toho asi zblázním, až je budu dělat příště :D
66 comments
Wow! Smekám všechny klobouky co mám, pustit se do špiček by mě ani ve snu nenapadlo. Vlastně by mě ani nenapadlo, že se to dá doma vyrobit :)
Vypadají skvěle, vážně super práce!
Dá, ale je to práce no :D díky :))
klobouk dolů! Hned bych si jednu (krát deset ) dala, protože je to můj prvodruhý (o první místo se dělí s punčovým řezem…) nejoblíbenější zákusek…vypadají luxusně, recept a postup si ukládám a až budu mít čas to zkusit, pustím se do toho. Díky za sdílení :-)
Jojo, punčák taky miluju :D ale ten je jednodušší :D
Markét, ty jsi vážně neskutečná! Špice miluju, ale ty v cukrárnách se už pomalu nedají jíst, takže tvůj recept je pro ohromná výzva. No, nejspíš se do nic pustím buď až budu v důchodu, nebo až děti odejdou na školy, každopdáně, smekám všechno co mám po ruce!
Díky :D já věřím, že ty to dáš :D
krása, skvělá práce :-)
Díky :))
Mila Marketo, moc dobre se recept cte, je to perfektne nacasovane a vysvetlene fotkama. Sice delsi, ale s detailama, co jsou dulezite a jsem si jista, ze je kazdy, kdo se o ne pokusi poprve, oceni.
Nevim, jak se do neceho takoveho poustet, kdyz nemam nastroj, co je k tomu dulezity. Mozna, ze by se to dalo osulit, ale asi by to zkoncilo s mensim mnozstvim likeru.. vim, ze by po nich jen zaprasilo!
Dekuji za recept.
Děkuji moc :)
Tak tohle je přesně rána do černého. Tak dlouho toužím po dobré likérové špičce, ale popravdě: snad už pár let jsem si žádnou nekoupila (a krom karamelového větrníku jiné české zákusky nemusím). Nesnáším totiž chuť ztuženého tuku,kdyby něco takového existovalo, prohlašovala bych, že mám na něj alergii :) Nemůžu ho cítit ani v čokoládové polevě, natož v těstě a nedejbože v krému.
Koupit v dnešní době špičku bez něj je čistá utopie. I proto už jsem dokopala sebe samu (=dovolila jsem si), že si můžu koupit nástavec na jejich výrobu a NEBUDE to vyhazování peněz do zbytečných krámů ;) Pak ale začal lov na recept a já po několika hodinách či dnech skončila s rozmrzelým poznatkem, že špička bez ztuženého tuku udělat nelze, protože ji evidentně používají VŠECHNY kuchařinky (ale jakou špičku jsem si to potom z dětství pamatovala??) Haleluja, všechny evidentně ne!
Vaječňák zásadně domácí (dávám vždy půl litru rumu-toho není nikdy dost :) ale teď se plesknu po rukách a se sebezapřením dám jen hrnek, přeci jen je potřeba náplň trochu hustší), na domácí piškoty se už dlouho chystám, konečně důvod je udělat (a zbytek namočit do zbytku vaječňáku a udělat si veselý večer).
Jen do polevy dám (jako vždy) s čokoládou místo ztuženého tuku kakaové máslo: funguje perfektně, stačí ho troška, nedělá skrvny, poleva hezky jemně křupne a hlavně…nemám na něj alergii :-))
Jen stále ještě nevím, jestli jsem tak odvážná a stojí mi ta nesmírná námaha za to – jsem kuchař cholerik (jakože jsem normálně rozený flegmouš) a své neúspěchy nesu velmi těžce. Asi to bude chtít nějakou výjimečnou příležitost…jako babiččiny narozeniny…(co na tom, že byly na konci dubna!)
Tak díky moc za recept, má úcta za výdrž a výkon. Aspoň vím, kam se vrátit, až jednou seberu odvahu.
Páni, díky! Tohle přesně je důvod, pro jsem se do nich doma pustila! To kakaové máslo mi doma chybí, ale pokud ho v Pardubicích seženu, s radostí příště vyzkouším polevu s ním :)
Taky jinak neúspěchy nesu dost těžce, ale ty špičky mi za to stály :D
Teda opravdu smekám, já bych se do toho doma asi nepustila..a nebo bych si na to musela vzít dovolenou :)
Výsledek vypadá nádherně :)
Dovolená třeba nebyla, ale chtělo to hodně chladit / mrazit a neklesat na mysli :D díky!
Ahoj,
ze stejného důvodu jsem si už před pár lety špičku na výrobu likérových špiček koupila. Tehdy jsem je i celkem úspěšně párkrát udělala (ale je už pár let). Nyní bych ráda zopakovala, ale zajímají mě dvě věci: 1) kolik špiček se z tohoto množství udělá a za 2) jaký to používáš robot?
Děkuju moc za odpověď, Adéla
Ahoj, popravdě si nejsem jistá, kolik jich přesně bylo. Já jsem totiž dost ujídala… ehm :D a robot to byl Thermomix, kterého jsem v té době testovala.
a když nemám toho robota, dá se to dělat i normálně na plotně?stejně-takže vše se dá do hrnce a zahřívá se to do zhoustnutí?
Přesně tak by to mělo fungovat :)
Zdravím,
recept je velice zajímavý a především lákavý! Jen váhám, jaký rozměr špičky zakoupit? Chci se tedy zeptat, který z rozměrů jste využila?
Díky, recept je to výborný, ale stále se teprve odhodlávám k opakování :-) mám nějaký menší rozměr, podívám se doma na přesné míry.
Dobry den, moc rada bych zkusila vase spicky, vypadaji nadherne. Jediny problem co mam je, ze nevlastnim Thermomix a tak by me zajimalo, jak mam v receptu postupovat. Muze se to delat na pare nebo jen tak slehat v mise. Vim, ze je na internetu mnoho receptu, ale vas me zaujal nejvic. Predem dekuji za odpoved :)
Dobrý den, co se týče toho čokoládového krému, recept je i na fotce přímo v článku – ve vodní lázni se z něj uvaří hustý krém a ten se potom vyšlehá, až vychladne :) Děkuji mockrát :)
Ahoj, díky za recept, ten tvůj se mě zdá úplně nejlepší, protože všude se to nastavuje tukem a ten krém podle toho i tak vypadá, divnej světlej a tukovej … Na obrázku ty špičky vypadají dokonale, určitě musím vyzkoušet a snad se zadaří :-)
Ahoj, díky :) Přesně proto se mi tenhle recept taky líbil – ale o to je to náročnější na přípravu :)
Ahoj, recept jsem vyzkoušela – dělala jsem pro manžela k svátku. Vše bylo časově náročné´, ale dle tvého popisu šlo hladce. Ale i přes průběžné mražení nemáme špičky máčené v čokoládě – horkou čokoládu nevydržely a to i přesto, že jsem to dělala po jedné (vyndala z mrazáku, namočila do horké čokolády a ihned do mrazáku vrátila). Nějaká rada?
Ta čokoláda se musí nechat trochu zchladnout, aby ještě stále tekla, ale nebyla tak horká, aby špičku rozpustila. Chce to vyzkoušet a najít nějakou optimální teplotu/konzistenci, dle potřeby chladit a ohřívat, jinak se to asi nedá.
Nedavaj ich do moc horucej cokolady, taka trochu vlazna staci a viac ju rozried na trochu redsiu.
K receptu, na fotkach to je vidiet, pred davanim, po vybrati z mrazaku sa snaz spicky trochu popravit prstami, aby stali priblizne rovno, nebude ti potom vytekat krem do strany a lepsie sa ti to podari uzavret. Ak sa ti krem z ktorim ich tlacis zda moc riedky, tiez ho daj na chvilu do mrazaku, ale zas to neprezen, lebo to zas nepretlacis. :) Tak treba skusat.
Ano, ohledně té konzistence je to prostě trochu alchymie, člověk se to musí naučit poznat sám :) Skvělé rady, díky!
Ahoj,
taky se mi zdá ten tvůj recept nejlepší, takže děkuji za něj a o víkendu zkusím ;)
Díky, doufám, že se povedl :)
Na poprvé dobré ;)
Špičky jsem dělala a jsou opravdu super. Výborný recept, díky :)
Jsem ráda, že se povedly a chutnaly!
Smekám, a to hluboce!!! Tento zákusek miluji od dětství, ale dnes všechny zákusky, které patřily k oblíbeným, chutnají jinak. Každopádně, kuchařku znám, tuším ji má maminka, ale nevím, zda bych do toho šla. Takže, ještě jednou klobouk dolů!!!
Díky moc :) Já se ještě stále odhodlávám na opakování :D
Tak kovová špička dnes přišla….takže teď už jen prázdnou kuchyň bez přicmrndávačů….o víkendu by to mohlo klapnout. Přidávám se k milovníkům klasických starých špiček – u nás se říká bombička, doufám, že se přidám i k úspěšným tvořitelkám této laskominy, držte všichni palce!!!!
Tak doufám, že se nakonec povedlo – a nebo ještě teprve povede!
Já před pár lety zkoušela jiný recept, ale taky bez margarínu a jen malinké,protože jsem neměla ponětí, že existuje ten speciální nástavec, takže to bylo další moje vánoční cukroví (z asi 17 druhů). Koňak se mi vsákl do piškotu a švagr si stěžoval,že tam nic nedávám :) dobrý tip je potřít piškot čokoládou, to příště určitě udělám. Taky se jich pár poprvé rozteklo, ale nepřišly nazmar, skončily v bříšku, ňam. Koňak rovněž mám domácí, z kupovaného mám kopřivku, jen ho vidím v obchodě.
Další moje oblíbená sladkost,potažmo celé naší rodiny, jsou karamelové větrníky, které dělám lepší než z cukrárny (slova mé maminky, a to je hodně velká chvála).
Poslední dobrova, která mě nesmírně zklamala v posledních letech z pekáren/cukráren, je Pražský koláč. Tak jsem zapátrala a našla ve své oblíbené knize jeden recept, ovšem krém mi nebyl sympatický, takže do něj používám stejný, jako mám do vánočních košíčků + přidávám kysanou smetanu a celé to vyšlehám do hebka. Jen je to časově náročná legrace, ale to všechny tyhle dobroty.
Aaa, všechny tyhle klasické sladkosti jsou občas super :) Už se budu muset k těm špičkám znovu odhodlat :))
Dobrý den,
prosím, jaký průměr špice jste použila?
Děkuji za odpověď
Kneprová Mirosalva
Dobrý den, omlouvám se, ale teď ji vůbec nemůžu najít! Jakmile najdu, napíšu – ale měla jsem na výběr ze dvou rozměrů a byla to ta menší, myslím. Ono je to možná ve výsledku jedno :)
Dobry den, chystam sa cez vikend vyskusat tento recept. Prosim vas aka je najlepsia cokolada na krem? (mozem pouzit 52% na varenie z Lidla?)
Dakujem za odpoved.
Dobrý den, klidně můžete použít tu z Lidlu, já ji také používám, mezi jinými. Zatím se ještě nestalo, že by nevyhovovala :)
Dakujem za odpoved. Pouzila som ju a boli vyborne. Na polevu som pozila polevovu cokoladu Master Martiny. Naozaj skvely recept a skvele napisany postup. Dakujem za jeho zdielanie.
Tu je moj vytvor https://photos.app.goo.gl/nmOTmVKm1PUYkUJG2
https://photos.app.goo.gl/ydZqeVtIjfzgXY373
Este raz dakujem a prajem pekny den.
Jé, tak to jsem vážně moc ráda! Jsou nádherné… já se snad do nich budu muset zase pustit! :D Také moc děkuji!
Mílá Meg děkuji za fantastický recept. Máte pravdu že je potřeba čas a čas . Mám je menší oproti vaším, nevím kde jsem udělala chybu, ale ve výsledku to doufám vadit nebude. Musím říct že čokoládu chvilku nechci ani vidět. Zabralo mi to celé odpoledne, ale nevadí .Dneska dostane manžel překvapení. Ještě jednou díky a jestli máte radu na vytlačování tak sem sní. Heda
Boží! Už dva dny chodím Prahou a chci si dát koňakovou špičku! A pořád nic co by mě zlákalo, tak jsem právě objednala sáček a nástavec a těším se obrovsky až přijde a já vyzkouším Váš recept :)
Díky za něj!!!
Já taky děkuju a držím palce, ať se povedou!
Ahoj Meg. Mám dotaz. Když nemám Thermomix tak co s tím? Dělat nad vodní lázní? Díky moc. Máš je super!!!!!!
Prosím Vás, koľko špičiek vyjde z jednej dávky? Ďakujem :)
Mila Meg, klobuk dolu pred tebou. Nadstavec na vyrobu spicov mam doma asi 5rokov, no zatial som nenasla odvahu, hoci peciem vsetko od buchiet az po rezy, torty, laskonky…
Od starsej pani, ktora tieto spice vyrabala na objednavku vsak mam pre teba radu. Domace piskoty urcite, ale pridat zlaty klas (mnozstvo neviem, informacie som z nej pacila velmi dlho a nikdy neprezradila vsetko…) a striekat na plech bez papiera. Konusovy tvar sa dosiahne tym, ze pri vrchu sa celym sacikom a nadstavcom jemne trhne a prave na toto je dobre mat tie piskoty na plechu stale prilepene. Vzdy vsetko po par kuskoch robit a podchvilou vyuzivat mrazak. Az po uzavreti vrskov a poslednom mrazeni sa jemne ostrym nozom oddelia od plechu. Ked raz budem na dochodku a nebude sa mi stale niekto motat pod nohami, pustim sa do toho konecne aj ja:-)
Jsou úžasné, vyzkoušela jsem a měli úspěch hned napoprvé, lepší jsem nejedla…… ?
krásne,nemám slov,len ticho závidím
Super recept! Moc mě potěšilo máslo, protože je na netu plno receptů se stuženým tukem. Teď v zimě se dělaly špičky jedna radost. Krém chutná jak z cukrárny, piškoty se ani nemusí potřít čokoládou. Když jich je málo od čokolády stačí potřít i krémem. Na domácí likér si netroufám a není nikdo, kdo by ho později vypil. Příště určitě udělám piškoty, protože ty kupované jsou tvrdé… snad trochu změknou. Děkuji moc za recept! Na první pokus a i tchán chválí.
Děkuju za recept, sbírám odvahu a chystám se na ně :D můžu se zeptat na kolik špiček cca tak vyšla jedna dávka?
[…] Zdroj: Meg v kuchyni […]
Dobrý den jak dlouho nechat v ledničce těsto na likerove špice,aby nebylo moc tekuté?
Dobrý den, to vám přesně neřeknu, to musí každý vyzkoušet sám, aby s ním šlo dobře pracovat, aby šlo dobře nastříkat, ale přitom neteklo. U špiček je to bohužel hodně o praxi nebo zkoušení :)
Dobrý, vařím 17 let, doporučuji do hmoty přidat třeba ještě holandské kako,cukr tam je zbytečný. čoko jsou sladké dost. Pro stužení použít víc másla nebo omega…recept je dobrej. Ty další kde jsou pudinky a náhražky jako pomazánkové máslo stojej za prd.
Osobně: jsem zvolil dětské piškoty z lidlu, + čoko na vaření 40% a 70%(vhodná na stěnu) a mléčná 40% vhodná na polevu Fin Carré.
Díky za tipy, omega je právě něco, čemu jsem se chtěla vyhnout :) Za nás byl cukr akorát, hodně záleží na použité čokoládě. A domácí piškoty jsou pro mě nutnost, když už se s nimi dělám :)
Dobrý den nemáte někde video prosím. Jen pro to vidět tu hustotu krému nebo lze tu hustotu něčemu přiblížit? a jak dlouho cca chladit? 1h 2h nebo 10h? Kolik procent čokoláda prosím? Super postup moc dekuji.. jen pro začátečníka bych mocmoc ocenila právě tyto detaily.. a vychytávky abych měla větší možnost úspěchu. Jste moc šikovná
Já bohužel video nemám, zkusím něco natočit, až je příště budu dělat. Už si nevzpomínám, kolikaprocentní čokoládu jsem měla, ale pravděpodobně to bylo něco okolo 55-60%.
Milá Meg, na tvé stránky jsem se dostala poprvé právě kvůli hledání receptu na likérové špičky…Vyzkoušela jsem tvůj recept a dopadlo to výborně: především kvůli tvým “tricks of the trade”, moc pomohli tvé praktické zkušenosti. Kuchařku M.Hájkové mám dokonce doma. Určitě zkusím i tvé další recepty. A moc děkuji…
Milá Marie, děkuji! Jsem ráda, že recept fungoval a poznatky pomohly :)
Vyzkoušeno a super !!! Díky moc za recept.
Já děkuji za vyzkoušení!