Klasická mramorová bábovka

by Meg

Ačkoliv neskutečně ráda zkouším pořád nové věci, občas je prostě na místě vrátit se k těm starým a osvědčeným. Tak je tomu i v případě této klasické mramové bábovky. Recept je rodinný a nachází se v rodinném archívu už bůhvíjak dlouho :) Bábovka z tototo těsta není suchá a dusivá a dá se jíst v pohodě i po dvou, třech dnech – pokud ji tedy nenecháte oschnout a po vychladnutí ji radši dáte pod poklop. A protože mám ještě doma ke zkoušení úžasného robota Major Titanium od Kenwoodu, do bábovky jsem se pustila s jeho pomocí.

Kenwood Major Titanium

Suroviny:

  • 25 dkg moučkového cukru
  • 15 dkg změklého másla
  • 4 žloutky
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/4 l mléka
  • 20 dkg polohrubé mouky
  • 20 dkg hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • sníh ze čtyř bílků
  • kakao na obarvení části těsta

Postup:

Utřeme změklé máslo s cukrem, žloutky a vanilkovým extraktem pomocí K metly.

Máslo, žloutky a cukr

Výsledkem by měla být světlá, nadýchaná pěna.

Utřené máslo se žloutky a cukrem

Robot s K metlou necháme běžet na nízké otáčky a pomalu přiléváme asi třetinu mléka.

Přilévání mléka

Oba druhy mouky smícháme s práškem do pečiva a postupně asi třetinu této směsi přidáme.

Přisypávání mouky

Takto prostřídáme přidávání mléka a mouky, až je vše v těstě zapracováno.

Téměř hotové těstoFormu na bábovku si vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou.

Připravená forma na bábovkuUšleháme sníh z bílků a opatrně ho na třikrát přidáme do těsta.

Přidání sněhu do těstaZhruba polovinu těsta (nebo až 2/3, podle chuti) dáme do bábovkové formy.

Těsto ve formě

Zbytek těsta obarvíme kakaem.

Obarvení těsta kakaem

Kakaové těsto přidáme do formy a promícháme ho se světlým těstem pomocí tahů špejle.

Mramorování špejlí

Bábovku pečeme při 175°C cca 30 – 40 minut, upečenost vyzkoušíme špejlí – po zapíchnutí do bábovky by na špejli neměly zůstat kousky neupečeného těsta. Já jsem bábovku pekla 30 minut a pak jsem troubu vypnula a nechala ji 10 minut dojít ve vypnuté troubě.

Upečená bábovka

Jakmile bábovka trochu zchladne, můžeme ji vyklopit z formy a podle chuti pocukrovat moučkovým cukrem.

Klasická mramorová bábovka

A po vychladnutí se do ní i zakrojit :)

Klasická mramorová bábovka

You may also like

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc