Ačkoliv neskutečně ráda zkouším pořád nové věci, občas je prostě na místě vrátit se k těm starým a osvědčeným. Tak je tomu i v případě této klasické mramové bábovky. Recept je rodinný a nachází se v rodinném archívu už bůhvíjak dlouho :) Bábovka z tototo těsta není suchá a dusivá a dá se jíst v pohodě i po dvou, třech dnech – pokud ji tedy nenecháte oschnout a po vychladnutí ji radši dáte pod poklop. A protože mám ještě doma ke zkoušení úžasného robota Major Titanium od Kenwoodu, do bábovky jsem se pustila s jeho pomocí.
Suroviny:
- 25 dkg moučkového cukru
- 15 dkg změklého másla
- 4 žloutky
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/4 l mléka
- 20 dkg polohrubé mouky
- 20 dkg hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- sníh ze čtyř bílků
- kakao na obarvení části těsta
Postup:
Utřeme změklé máslo s cukrem, žloutky a vanilkovým extraktem pomocí K metly.
Výsledkem by měla být světlá, nadýchaná pěna.
Robot s K metlou necháme běžet na nízké otáčky a pomalu přiléváme asi třetinu mléka.
Oba druhy mouky smícháme s práškem do pečiva a postupně asi třetinu této směsi přidáme.
Takto prostřídáme přidávání mléka a mouky, až je vše v těstě zapracováno.
Formu na bábovku si vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou.
Ušleháme sníh z bílků a opatrně ho na třikrát přidáme do těsta.
Zhruba polovinu těsta (nebo až 2/3, podle chuti) dáme do bábovkové formy.
Zbytek těsta obarvíme kakaem.
Kakaové těsto přidáme do formy a promícháme ho se světlým těstem pomocí tahů špejle.
Bábovku pečeme při 175°C cca 30 – 40 minut, upečenost vyzkoušíme špejlí – po zapíchnutí do bábovky by na špejli neměly zůstat kousky neupečeného těsta. Já jsem bábovku pekla 30 minut a pak jsem troubu vypnula a nechala ji 10 minut dojít ve vypnuté troubě.
Jakmile bábovka trochu zchladne, můžeme ji vyklopit z formy a podle chuti pocukrovat moučkovým cukrem.
A po vychladnutí se do ní i zakrojit :)