Když jsem byla před Silvestrem nemocná a narazila jsem na recept na toastový chléb bez hnětení u Maškrtnice, měla jsem co dělat, abych nevyskočila z postele a nešla hned suroviny zamíchat. Nakonec jsem to odložila na chvíli, která bude vhodnou příležitostí i k něčemu dalšímu. A konečně ta chvíle přišla. Po upečení kuřete nám zbylo kuřecí prso, pak jsem si vzpomněla na toastový chléb a cíl večeře byl jasný – Club Sandwich.
Club sandwich je složený z opečeného chleba, nakrájené drůbeže, slaniny, salátu, rajčat a majonézy. Často je rozříznutý na poloviny nebo čtvrtiny a drží pohromadě díky špejlím. Moderní verze mají dvě vrstvy, které jsou oddělené dalším plátkem chleba a podávají se s hranolkami nebo bramborovými lupínky.
Ráno jsem po páté hodině vstala, zamíchala těsto na chléb a odešla do práce. Po návratu jsem chléb nechala dokynout, upekla a večeřeli jsme tyhle úžasné sendviče.
Suroviny:
na 1 bochník toastového chleba:
- 190 g zakysané smetany (případně 180, pokud koupíte menší kelímek)
- 190 g vody
- 22 g cukru
- 1 g droždí (větší špetka)
- 1 malé vejce
- 375 g mouky (půl na půl hladká a polohrubá)
- 7 g soli
na 1 sendvič:
- 3 plátky toastového chléba
- jedno vejce
- 4 menší plátky slaniny
- 2 plátky sýra (cheddar)
- 4 listy salátu (nebo menší kousky ledového salátu, podle oka)
- 4 plátky okurky
- 4 plátky rajčete
- kuřecí maso (grilované, pečené, smažené) na pokrytí jednoho plátku chleba
- 2 plátky červené cibule
- majonéza nebo majonézová omáčka
majonézová omáčka:
- 3 lžíce majonézy
- 3 lžíce zakysané smetany
- 2 lžíce sladké chilli omáčky (na kuře, na mořské plody)
- jedna jarní cibulka
bramborové lupínky k jednomu sendviči:
- 1-2 brambory, omyté kartáčkem
- olivový olej
- sůl
Postup:
Začneme chlebem, buď ráno nebo předchozí den smícháme v míse zakysanou smetanu, vodu, cukr, vejce a rozdrobené droždí.
Přidáme (prosejeme) mouku a sůl a vařečkou zamícháme, aby v těstě nebyly žmolky mouky. Přikryjeme potravinovou fólií a necháme 10-12 hodin při pokojové teplotě kynout.
Po vykynutí směs přendáme na pomoučněný vál a vytvarujeme do bochánku (je opravdu “tekutější”, nemá pevnou konzistenci klasického kynutého těsta). Ten přemístíme do máslem vymazané chlebíčkové formy a necháme 2-3 hodiny kynout.
Po vykynutí rozpálíme troubu na 250°C a chléb do rozehřáté trouby vložíme a nejlépe ji ještě zapaříme.
Po deseti minutách snížíme na 220°C, po dalších deseti minutách na 200°C. Celkový čas pečení by se měl blížit k 45 minutám. Po nich vypadal chléb takto:
Začala jsem hledat po kuchařkách doma, a našla jsem recept na club sandwich s kuřetem a slaninou v kuchařce Muži sobě. Lehce jsem se jím inspirovala.
V misce smícháme majonézu, zakysanou smetanu a chilli omáčku.
Přidáme na jemné půl-plátky jarní cibulku a omáčka do sendičů na místo klasické majonézy je hotová.
Důkladně omyté brambory nakrájíme na tenké plátky a promícháme je v misce se lžící olivového oleje.
Rozprostřeme je na pečící papír a dáme péct do trouby na 200°C. Ke konci pečení zapneme funkci grilu.
Vychladlý toastový chléb nakrájíme na plátky.
Zeleninu omyjeme a také nakrájíme.
Plátky chleba nasucho opečeme.
Vajíčko rozklepneme na pánev lehce vymazanou máslem a osmažíme z obou stran.
Slaninu vypečeme na pánvi a osušíme na kuchyňských utěrkách.
A vrstvíme. Jeden plátek toastového chleba potřeme omáčkou, dáme na něj salát a okurku.
Na okurky rajčata, slaninu (2 plátky) a vejce. Plátek chleba potřeme omáčkou a položíme natřenou stranou dolů, na vajíčko.
Zvrchu ho znovu potřeme a dáme na něj salát a kolečka červené cibule.
Na cibuli kuřecí maso (znovu opečené nebo ohřáté), cheddar, slaninu a poslední plátek chleba zespodu potřený omáčkou.
Do dvou rohů sendviče zapíchneme špejle a ostrým nožem (nebo vroubkovaným) diagonálně rozřízneme.
Nějak takto pak vypadá na řezu.
Mezitím se upečou bramborové plátky, tak je osolíme podle chuti.
Na talíři podáváme club sandwich s bramborovými plátky a omáčkou.
Toto je rozhodně porce pro velkého jedlíka, pro jednoho člověka běžně stačí polovina… Ale záleží na tom, jestli vás nepřepadne chuť pokračovat :)
P.S.: Chlebu se dostala doma známka 1 a sendviči 1* :)
P.P.S: A jestli se chcete ptát, jak se to jí, tak rovnou odpovídám: Blbě! :D Já si na to beru příbor (a to jím burgery normálně rukama), protože obzvlášť s čerstvým měkkým chlebem je to patlající se záležitost :)
11 comments
vypadá to krásně, takhle pěknej sem ještě neviděla :-)
Díky! Hlavně nám vážně chutnal :)
Vypadá to úžasně O_O
Nechceš mi kousek poslat ochutnat? :33
Tak to ještě internet neumí :D
Zatím jsem pekla jen chleba – byl výbornej, tudíž mi drahoušci všechno sežrali a sendviče nebyly :)
Jéjej :D tak příště dvojnásobnou dávku :D
Je to vážně delikatesa. Manžel miluje burgery, ale řekl, že tohle burger hooodně překonalo. Dnes se vrací ze služebky, tak bude mít doma překvápko :-)
Jsem ráda, že vám tak chutná! :)
Dnes jsem připravovala čele rodině k večeři a dlouho jsem neuklidila takový úspěch jako s Vaším receptem.Obzvlášť omáčka je vynikající!
Díky, jsem moc ráda, že vám doma chutnalo! :)
Tak dokonalé, že musím napsat i komentář. Recept jsem měla založený tři roky, že se k tomu jednou dostanu, zdálo se mi to jako strašná piplačka kvůli jednomu sendviči:D ale ukládám si ho do zlatého fondu, je to božské. Hlavně ta omáčka! Opravdu 12/10.