The Daring Cooks’ October 2014 Challenge – Bitterballen

by Meg

Tentokrát jsem výzvu plnila přesně na čas – 14. na večeři. A pak vypadl internet, takže splněnou výzvu přidávám den po termínu… Ale já to příště určitě zvládnu na čas!

Říjnová výzva Odvážných kuchařů se zaměřila na holandskou pochoutku – tzv. Bitterballen. Jsou to v podstatě krokety se základem z jíšky, do které se může zamíchat maso, mořské plody nebo sýr. Hmota se nechá nejlépe do druhého dne zatuhnout a pak se z ní tvoří kuličky, které se obalí v trojobalu a osmaží se dozlatova.

The October Daring Cooks’ Challenge was brought to us by Andrea from 4pure. She introduced us to one of her family favorites which is soon to become one of yours, too. Welcome to the world of Dutch Bitterballen!

Vybrala jsem si sýrovou variantu, protože máme rádi smažený sýr a tyhle kuličky ho na první pohled připomínají. A jak jinak, k smaženému sýru tradiční tatarka, takže jsem si zavzpomínala na tu domácí, kterou dělává děda.

Suroviny:

  • 100 g másla
  • 110 g hladké mouky
  • 500 ml mléka
  • 80 g sýru typu parmazán
  • 80 g výrazného sýru jako je např. cheddar
  • 80 g měkkého sýru jako je Brie, Camembert (ten jsem použila)
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku
  • sůl, pepř na dochucení
  • 2 žloutky (mně se je povedlo vynechat)
  • 80 ml smetany
  • 10 g plátkové želatiny (6 plátků)

na obalení:

  • hladká mouka
  • vajíčko
  • strouhanka

na tatarku:

  • 1 vejce
  • hořčice
  • (vinný) ocet
  • sůl, pepř, cukr
  • rostlinný olej
  • cibulka, nakládané okurky

Postup:

Rozehřejeme máslo a přidáme do něj mouku.

Příprava jíšky

Rozhmícháme a smažíme jíšku asi 3 minuty.

Příprava jíšky

Zalijeme mlékem a přivedeme k varu a vaříme asi 10 minut.

Hotová jíška

Musím přiznat, že ta směs byla tak hustá, že jsem ještě přidávala trochu mléka, aby se mi lépe míchala i se sýrem. Po cca 8 minutách jsem přidala nastoruhané sýry.

Přidání sýrů

Sýry rozmícháme, přidáme muškátový oříšek, špetku soli a pepře. Ochutnáme (směs bude slaná podle použitých sýrů) a dosolíme. V tuto chvíli by se měly přidat také žloutky rozmíchané se smetanou, ale já na ně popravdě trochu zapomněla a přidala jen smetanu, nu což…

Dochucení sýrové směsi

Plátky želatiny namočíme do studené vody, až změknou.

Plátková želatina

Pak je vyždímáme a rozmícháme do horké směsi (už odstavené ze sporáku).

Vymačkání plátkové želatiny

Zapékací misku vypláchneme studenou vodou a sýrovou směs do ní nalijeme. Necháme vychladnout a přemístíme do lednice, kde hmotu necháme zatuhnout nejlépe přes noc.

Směs k zatuhnutí

Druhý den tvoříme z hmoty kuličky.

Příprava kuliček

Obalujeme je v trojobalu – hladké mouce, vajíčku osoleném a opepřeném s trochou mléka a strouhance.

Obalování kuliček v trojobalu

Všechny kuličky dáme do lednice na půl hodiny vychladit. (Na fotce je krásně vidět, jak jsem původně chtěla malé kuličky a postupně mě to přestalo bavit.)

Obalené kuličky

Mezitím můžeme připravit tatarku. Majonézu dělám tak, jako ji dělává děda – vajíčko dávám celé, ne jen žloutky. Do vysoké nádoby od ponorného mixéru dám vejce, lžičku hořčice, trochu octa, přidám špetku soli, pepře a cukru. Zaliju olejem (na poprvé asi 100 – 150 ml) a zapnu ponorný mixér, který vytáhnu pomalu odzdola nahoru. Případně ještě cesta dolů a nahoru a majonéza je ušlehaná. Ochutnám ji a připádně přidám sůl, pepř nebo cukr.

Příprava majonézy

Pokud se vám zdá ještě řídká, přidáte olej, pokud moc hustá, dá se ředit vodou či vývarem. Já se na tatarku snažím dělat majonézu hustou, protože zřídne přidáním nasekané cibulky a okurek.

Majonéza, co bude za chvíli tatarkou

Rozpálíme v kastrůlku olej a jdeme na smažení kuliček. Bojovala jsem s nimi tak, jak bojuji se smažením sýru (proto tu není ani žádná fotka přímého smažení, nějak moc jsem se s tím nervovala). Protože když kulička praskne, nebo jí v tom pomůžete neopatrným vybíráním z oleje, dopadne to takto.

Nepovedené smažení

Ale když se to povede, tak kulička se sýrovou náplní vypadá takhle.

Sýrové bitterballen

A takhle, pokud si ji namočíte do domácí BBQ uzené omáčky. Ale musím uznat, že ta tatarka má rozhodně lepší kouzlo, BBQ omáčku si nechám na maso.

Sýrové bitterballen

Po smažení samozřejmě necháme kuličky na papírových kuchyňských utěrkách, aby z nich vytáhly přebytečný olej.

Sýrové bitterballen

A podáváme, třeba s tou tatarkou.

Sýrové bitterballen

You may also like

2 comments

Terezka 15. 10. 2014 - 11.27

Já jsem na ně koukala, jsem také odvážná kuchařka, ale nemám na ty dvě výzvy prostě čas, upřednostňuji proto tu naši domovskou, cukrářskou :)
Jezdila jsem jako malá na celé letní prázdniny do Belgie a vůbec mi ty krokety nebo různé frikadelle nechutnaly, takže jsem neměla ani motivaci to zkusit …

Reply
Meg 31. 10. 2014 - 10.37

Jasně, to chápu… mně se kolikrát taky do něčeho nechce, nebo na to ani nemám čas… :(

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc