Zářijová výzva Odvážných pekařů mě naplnila velkou radostí. Hostovala ji totiž Chez Lucie a nechala její účastníky upéct koláče. Na výběr jich dala několik – Chodské, Moravské a Pražské.
The September Daring Bakers’ challenge was brought to us by Lucie from Chez Lucie. She challenged us to make a true Czech treat – Kolaches!
Koláče samozřejmě byly součástí mého dětství. Děda pochází z Hané, a tak ty Moravské, dvojctihodné (nazývané i moravské vdolky) u nás byly celkem na denním pořádku. Ty Chodské já taky moc ráda, a taky už jich mám pár za sebou. Ale ty Pražské… ty jsem do této doby nepekla. A to i přes to, že je má moje mamka moc ráda a že jsem si už dávno odfotila recept z kuchařky Kouzlo kuchyně Čech a Moravy, kterou jsem koupila dědovi.
Pražské koláče
Takže jakmile jsem uviděla výzvu, bylo jasno. Budou Pražské koláče! Snad poprvé v životě jsem dávala do těsta majonézu a překvapilo mě, jakou mělo pěknou strukturu.
Suroviny:
na těsto:
- 250 g hladké mouky
- 125 g majonézy
- 30 g cukru
- 1 malé vejce
- 15 g čerstvého droždí
- 75 ml mléka
- špetka soli
- a jedno vejce nebo trocha mléka na potření
na drobenku:
- 50 g polohrubé mouky
- 50 g másla
- 50 g cukru (krystal nebo krupice)
- půl lžičky skořice
na krém:
- 500 ml mléka
- 100 g cukru
- vanilkový extrakt
- 75 g pudinkového prášku (cca 2 sáčky)
- 125 g změklého másla
- 75 ml smetany ke šlehání
Postup:
Mouku vysypeme do mísy a uprostřed uděláme důlek. Nadrobíme do něj droždí, přidáme lžičku cukru a tři lžičky vlažného mléka.
Vidličkou promícháme a lehce posypeme moukou.
Mísu přikryjeme utěrkou na 10-15 minut a necháme vzejít kvásek.
Přidáme zbytek surovin (majonézu, cukr, vejce, sůl a mléko) a vyhněteme hladké těsto.
Dáme ho do pomoučněné mísy, přikryjeme potravinovou fólií a necháme hodinu kynout.
Po vykynutí budeme dělat buď jeden velký koláč, nebo několik menších.
Já jsem těsto rozdělila na 12 dílů, každý jsem vytvarovala do kuličky a potom dlaní a prsty trochu roztáhla a zplácla.
Vytvarované těsto necháme ještě asi 30 minut na plechu s pečícím papírem kynout. Mezitím připravíme drobenku – všechny ingredience prsty smícháme a stvoříme tak drobivou skořicovou směs. Troubu necháme rozehřát na 160°C.
Koláče potřeme rozšlehaným vajíčkem nebo mlékem a důkladně posypeme drobenkou.Pečeme ve vyhřáté troubě 15-20 minut, dozlatova, a necháme vychladnout na mřížce.
A jdeme na krém. 125 ml mléka prošleháme v misce s pudinkovými prášky. Zbytek dáme spolu s cukrem a vanilkovým extraktem do hrnce a zahřejeme k bodu varu. Přilijeme mléko s pudinkem a vaříme za stálého míchání 1-5 minut (podle návodu na obalu).
Pudink pak dáme do šlehací mísy a při nízkých otáčkách necháme vychladnout. Přimícháme máslo.
Vyšleháme šlehačku a zamícháme ji do pudinkovo-máslové směsi.
Koláče rozřízneme a naplníme krémem.
Můžeme ihned podávat…
… anebo necháme vychladit v lednici a propojit tak chutě.
Koláče mizely velmi snadno a všem chutnaly, takže posílám obrovské díky Lucii!
5 comments
I love the idea of the mini ones! :) It looks yum!
Thank you, they were delicious!
Diky Market, ze jsi se pridala k moji vyzve – kolace jsou nadherne, hned bych si jeden dala. :-)
Díky! :)
krasné