The Daring Bakers’ September 2014 Challenge – Koláče

by Meg

Zářijová výzva Odvážných pekařů mě naplnila velkou radostí. Hostovala ji totiž Chez Lucie a nechala její účastníky upéct koláče. Na výběr jich dala několik – Chodské, Moravské a Pražské.

The September Daring Bakers’ challenge was brought to us by Lucie from Chez Lucie. She challenged us to make a true Czech treat – Kolaches!

Koláče samozřejmě byly součástí mého dětství. Děda pochází z Hané, a tak ty Moravské, dvojctihodné (nazývané i moravské vdolky) u nás byly celkem na denním pořádku. Ty Chodské já taky moc ráda, a taky už jich mám pár za sebou. Ale ty Pražské… ty jsem do této doby nepekla. A to i přes to, že je má moje mamka moc ráda a že jsem si už dávno odfotila recept z kuchařky Kouzlo kuchyně Čech a Moravy, kterou jsem koupila dědovi.

Pražské koláče

Takže jakmile jsem uviděla výzvu, bylo jasno. Budou Pražské koláče! Snad poprvé v životě jsem dávala do těsta majonézu a překvapilo mě, jakou mělo pěknou strukturu.

Suroviny:

na těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g majonézy
  • 30 g cukru
  • 1 malé vejce
  • 15 g čerstvého droždí
  • 75 ml mléka
  • špetka soli
  • a jedno vejce nebo trocha mléka na potření

na drobenku:

  • 50 g polohrubé mouky
  • 50 g másla
  • 50 g cukru (krystal nebo krupice)
  • půl lžičky skořice

na krém:

  • 500 ml mléka
  • 100 g cukru
  • vanilkový extrakt
  • 75 g pudinkového prášku (cca 2 sáčky)
  • 125 g změklého másla
  • 75 ml smetany ke šlehání

Postup:

Mouku vysypeme do mísy a uprostřed uděláme důlek. Nadrobíme do něj droždí, přidáme lžičku cukru a tři lžičky vlažného mléka.

Příprava kvásku

Vidličkou promícháme a lehce posypeme moukou.

Kvásek před kynutím

Mísu přikryjeme utěrkou na 10-15 minut a necháme vzejít kvásek.

Připravený kvásek

Přidáme zbytek surovin (majonézu, cukr, vejce, sůl a mléko) a vyhněteme hladké těsto.

Příprava těsta

Dáme ho do pomoučněné mísy, přikryjeme potravinovou fólií a necháme hodinu kynout.

Připravené těsto

Po vykynutí budeme dělat buď jeden velký koláč, nebo několik menších.

Nakynuté těsto

Já jsem těsto rozdělila na 12 dílů, každý jsem vytvarovala do kuličky a potom dlaní a prsty trochu roztáhla a zplácla.

Připravené bochánkyVytvarované těsto necháme ještě asi 30 minut na plechu s pečícím papírem kynout. Mezitím připravíme drobenku – všechny ingredience prsty smícháme a stvoříme tak drobivou skořicovou směs. Troubu necháme rozehřát na 160°C.

Příprava drobenky

Koláče potřeme rozšlehaným vajíčkem nebo mlékem a důkladně posypeme drobenkou.Koláče před pečenímPečeme ve vyhřáté troubě 15-20 minut, dozlatova, a necháme vychladnout na mřížce.

Upečené koláče

A jdeme na krém. 125 ml mléka prošleháme v misce s pudinkovými prášky. Zbytek dáme spolu s cukrem a vanilkovým extraktem do hrnce a zahřejeme k bodu varu. Přilijeme mléko s pudinkem a vaříme za stálého míchání 1-5 minut (podle návodu na obalu).

Uvařený pudink

Pudink pak dáme do šlehací mísy a při nízkých otáčkách necháme vychladnout. Přimícháme máslo.

Pudink s máslemVyšleháme šlehačku a zamícháme ji do pudinkovo-máslové směsi.

Pudinkový základ se šlehačkou

Koláče rozřízneme a naplníme krémem.

Plnění koláčů krémem

Můžeme ihned podávat…

Pražský koláč

… anebo necháme vychladit v lednici a propojit tak chutě.

Pražský koláčKoláče mizely velmi snadno a všem chutnaly, takže posílám obrovské díky Lucii!

 

You may also like

5 comments

Dini @ giramuks kitchen 27. 09. 2014 - 13.41

I love the idea of the mini ones! :) It looks yum!

Reply
Meg 13. 10. 2014 - 12.35

Thank you, they were delicious!

Reply
Lucie 20. 10. 2014 - 16.31

Diky Market, ze jsi se pridala k moji vyzve – kolace jsou nadherne, hned bych si jeden dala. :-)

Reply
Meg 31. 10. 2014 - 10.40

Díky! :)

Reply
vlasta saxova 22. 03. 2021 - 11.53

krasné

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc