Po delší době jsem se zase pustila do plnění výzvy Odvážných pekařů a skončilo to úspěchem. Trochu mi ještě připomněla Vánoce – a to omamnou vůní směsice koření, kterou si každou mohl namíchat podle vlastních preferencí. Určitě jste už někdy slyšeli slovo speculaas – minimálně ve spojitosti s tenkými skořicovými sušenkami. Tak tentokrát se jednalo o Gevulde Speculaas – plněnou variantu.
Gevulde speculaas jsou plněné mandlovou vrstvou, chcete-li marcipánem, a vrch je zdobený mandlemi. Maličkato tak mohou připomínat české perníčky a jejich speciální variantu – Miletínské modlitbičky. (U nich je ale základem perníkové těsto, na něm náplň z ořechů, poté plátek z bílků, cukru a skořice, vše doplněno cukrovou polevou a mandlí. Kdysi v nich prý býval právě marcipán.)
Tuto výzvu pro nás připravila Francijn z Koken in de Brouwerij a díky ní si můžeme vyzkoušet tento tradiční holandský moučník úplně od základu. Součástí přípravy bylo i namíchání si vlastní směsi koření, z toho čtyři druhy byly povinné a zbytek podle chuti každého z nás.
Speculaas koření
povinné:
- skořice – 40-60% celkového množství koření
- mletý hřebíček: 1-2 díly
- muškátový květ: 1/2 – 1 díl
- zázvor: 1/2 – 1 díl
volitelné:
- bílý pepř: 1/2 – 1 díl
- kardamom: 1/2 – 1 díl
- koriandr: 1/2 – 1 díl
- anýz: 1/2 – 1 díl
- muškátový oříšek: 1 – 2 díly
Všechny druhy koření kromě skořice smícháme. Já použila povinný hřebíček, muškátový květ i zázvor (nastrouhala jsem čerstvý, sušený jsem doma neměla) a z volitelných jsem dala pepř, koriandr a muškátový oříšek. Tuto směs jsem zvážila a přidala jsem stejné množství skořice.
Pak jsem šla připravovat těsto.
Speculaas
- 250 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 150 g hnědého cukru (dala jsem část tmavého Muscovada)
- špetka soli
- 2 lžíce koření Speculaas
- 175 g másla
Všechny suroviny jsem dala do mísy robotu – dobré je použít změklé máslo rozkrájené na kostky.
Nechala jsem vypracovat hladké těsto.
To jsem potom zabalila do potravinové fólie a nechala odpočinout v chladu (dvě hodiny v lednici nebo tak 20 minut v mrazáku).
A přišel čas připravit náplň.
Mandlová náplň
- 125 g loupaných mandlí
- 125 g krystalového cukru
- 1 velké vejce
- 1 lžička citronové kůry
Mandle jsem umlela na mlýnku na ořechy, pak je promíchala s cukrem a ještě promixovala v cutteru (sekací nástavec na ponorný mixér). Pak jsem dala směs do robotu, přidala vejce a citronovou kůru.
Robot všechno zpracoval do měkké pasty.
Gevulde Speculaas
Připravila jsem si formu 21 x 21 cm a vyndala těsto z chladu. Formu jsem vymazala máslem, těsto rozdělila na dva díly a rozválela je na velikost formy.
První část těsta jsem pomazala vejcem a naplácala na ní mandlovou hmotu. Ta se také potřela vejcem.
A na ni druhá část těsta. Znovu potřít vejcem a ozdobit půlenými mandlemi.
Peklo se při 180°C asi 40 minut, až bylo těsto krásně zlatavé.
Pak jsem nechala moučník ve formě úplně vychladnout (to je asi tak jediné, k čemu je to počasí venku dobré). Měla jsem strach, jestli mi půjde vyklopit, protože jsem to nechtěla krájet ve formě, ale naštěstí stačilo jen opatrně oddělit boky od formy a vše se vyklopilo v jednom kuse. A mohla jsem krájet.
A taky si udělat kávu a konečně ochutnat.
Speculaas připomínají svou kořeněnou chutí perníčky, vylepšené mandlovou náplní, a pokud vám výše vyjmenované druhy voní a chutnají, tak rozhodně neváhejte a pusťte se do nich! :)
22 comments
Ty vypadají luxusně! Kdy se můžu stavit na kafe a na pár kousků? :-D Přivezu kváskovej celožitnej chleba … :-)
Jůůůůů, kdykoliv, stačí říct, že pojedeš kolem Pardubic nebo okolí :D
Krásne! Vyšli ti úplne geniálne. Táto výzva sa mi páči, nepríde mi ani časovo, ani inak náročná. Skúsim, len určite budem miešať korenie inak.
Díky – přesně tak, nebyla nijak náročná a přesto to stálo za to. Rozhodně doporučuju, navíc to koření poskytuje ohromnou variabilitu :)
Beautiful gevulde speculaas – I love the simple almond decoration – perfect accent to that delicious looking pastry.
Thank you!
Povedlo se ti na jedničku :) Je fakt že díky mandlím nahoře a koření je to krapet vánoční, takže určitě zařadím na new vánoční recept který musím zkusit:)
Jo, maličkato vánoční – anebo prostě perníkové, takže kdo rád kořeněný perník, tak mu srdce zaplesá :)
Pěkná práce! Taky to podle mě chutnalo dost jako perník.
Ale moooooc dobrej ;)
I like your shiney brown speculaas! Well done!
Thank you, Francijn! Your challenge has been amazing :)
Osobne bych asi vynechala zazvor a pridala neco jako kardamon, ale jinak mi to zni dobre :)
Jo jo, je super, ze si kazdy da koreni dle sveho :) Bylo to skvele!
Moc krásný desing, to se ti opravdu povedlo. I fotky mi připadají jiné, nefotíš novým?
Děkuju :) Ne ne, fotím stále stejným :)
tak jsem se dala do nich. chuťově vynikající, jen mě krapet ztvrdly. možná to udělal ten třtinový cukr.jako by zkaramelizoval a nebo jsem to nechla dýl v troubě, neb mám úplně hnědé mandličky.ale po omočení v kávě- laskomina.westruše
Ono by to mohlo být i troubou – každá vážně peče jinak a mně právě ty mandle pořád hnědnout nechtěly a říkala jsem si celkem dlouho, že je to ještě světlé. Jsem ráda, že nakonec chutnají :)
Otestované. Tento dezert je strašne sladká šupa! Moc to nie je dezert pre mňa. Príliš sladký, hodne hutné cesto a strašne veľa chutí v koreninách. Dosť ťažký dezert. Aj som premýšľala pred otestovaním, či sa vás s Luckou neopýtam, či netreba ubrať cukru … ale riskla som to s pôvodným množstvom – mala som sa počúvať :-) Ale vyzeral krásne.
Vidis, ja jsem si ani neuvedomila, ze jsem to mela zduraznit :/ Pro me se dal – korenene mam rada, a k neoslazene kave v malem mnozstvi super. Jenze ubirani cukru plati vetsinou pro nas pro vsechny zahranicni recepty, dam si na tom zalezet. Omlouvam se!
Tak po tomto koláčku se jen zaprášilo!!! :)
To mě těší! :)