Odmalička jsem neměla ráda sladká hlavní jídla. Ne, že by mi všechny ty palačinky, lívance, sladké nákypy, krupicové kaše, ovocné knedlíky a dukátové buchtičky tak strašně nechutnaly, ale vždycky mi přišlo, že si místo jídla dávám dezert a vždycky jsem po nich měla hlad. Anebo chuť na něco slaného. (Hodněkrát jsem to řešila aspoň cestou do lednice a uzmutím plátku salámu a kousku kyselé okurky :D ).
Sama od sebe je tedy moc nevařím, ale jednou za čas aspoň udělám radost manželovi a do nějakého z těch sladkých jídel se pustím. Tentokrát jsem slíbila rýžový nákyp s meruňkami a švestkami. V tomhle podání je poměrně sladký (jak už to u těhle jídel bývá), takže pokud máte rádi jídla méně sladká, na cukru v tomhle receptu určitě uberte. Já ho dělám takto, protože když už sladké, tak sladké…
- 250 g rýže kulatozrnná nebo rýže na risotto (Arborio apod)
- 750 ml mléko
- špetka soli
- 100 g máslo změklé
- 100 g krupicový cukr
- 5 ks žloutky
- 1 lžička vanilkový extrakt
- 50 g rozinky (naložené v rumu)
- 2 ks bílky
- kompotované švestky
- kompotované meruňky
- 3 ks bílky
- 100 g moučkový cukr
- zbylá šťáva a ovoce z kompotů
- Rýži propláchneme (pokud není na obalu napsáno jinak) a zalijeme 500 ml mléka. Rozinky propláchneme vodou a pokud chceme, namočíme je do rumu.
- Na středním plameni rýži vaříme do měkka, může to trvat cca 15-20 minut. Během vaření velmi často mícháme a dle potřeby přiléváme mléko. Přidáme k ní špetku soli.
- Jakmile je rýže uvařená a má konzistenci kaše, odstavíme ji z tepla.
- Troubu rozehřejeme na 180°C. Změklé máslo utřeme s cukrem a po jednom zašleháváme i žloutky. Přidáme vanilkový extrakt.
- Máslovo-žloutkovou směs zamícháme do rýže.
- Rozinky scedíme a zamícháme je do rýže. (Rum můžeme přidat do ovocné omáčky.)
- Ušleháme sníh ze dvou bílků a jemně ho vmícháme do rýže.
- Pekáček nebo zapékací misku vymažeme máslem a dáme do něj polovinu rýžové směsi.
- Rýži poklademe okapaným ovocem (šťávu z něj schováme na omáčku).
- Na ovoce natřeme druhou část rýže. Dáme do trouby péct na 180°C na cca 30 minut, až začne rýže na povrchu zlátnout.
- Šťávu z ovoce (a případně rum) nalijeme do kastrůlku.
- Přidáme případné zbylé ovoce a dáme vařit.
- Jakmile se objem směsi zmenší (o třetinu až polovinu), můžeme ji odstavit a nechat k podávání. Také ji můžeme rozmixovat, aby byla hladká.
- Po cca dvaceti minutách pečení nachystáme sníh k zapečení. Tři bílky začneme šlehat a postupně do nich přidáváme moučkový cukr.
- Šleháme postupně na vyšší otáčky, až je sníh lesklý a pevný.
- Rýžový nákyp, který je už na povrchu zlatavý, vytáhneme z trouby.
- Buď cukrářským sáčkem nebo normálně lžící na povrch nákypu naneseme sníh. (Já použila kapkovitý tvar cukrářské špičky, která se jinak používá třeba na tvorbu krémových růží.)
- Nákyp se sněhem dáme do trouby ještě asi na 10 minut, než zezlátne (můžeme si pro urychlení vypomoci funkcí grilu).