Kdykoliv jsem se ocitla na nákupech v Ikee, jsem samozřejmě nějak nemohla odolat obědu nebo večeři nebo obecně občerstvení v jejich restauraci. Obvykle jsem také hlavně neodolala mandlovému dortu, který jsem si dala vlastně skoro pokaždé. V Ikee jsem už ale dlouho nebyla a chuť na mandlový dort se projevila v plné síle. Tak jsem se odhodlala, že si ho upeču doma, byť jsem se toho maličko obávala. Jeden nebo dva recepty jsem už totiž kdysi zkoušela a moc dobře to nedopadlo.
Tentokrát jsem ale dlouho studovala všechny možné recepty na internetu a spolu s vlastními zkušenostmi jsem to pak propojila v recept následující. Dort byl naprosto luxusní (potvrzeno i návštěvou) a chutnal mi asi ještě víc, než ten, který jsem kupovala v Ikee. Tento dort (známý ještě jako Dort krále Oscara II.) je kromě toho, že je úžasný, navíc přirozeně bezlepkový, takže ho můžete upéct i celiakům – a takový recept se vyplatí mít v zásobě.
Suroviny:
Na korpus:
- 200 g (mletých) neloupaných mandlí
- 5 bílků
- 150 g krupicového cukru
Na krém:
- 200 ml smetany ke šlehání
- 120 g krupicového cukru
- 2 – 3 lžíce mandlovice nebo mandlového likéru
- 5 žloutků
- 150 g změklého másla
Na dokončení:
- 100 g mandlových plátků nebo nasekaných mandlí
Postup:
Pokud nemáme mleté mandle, připravíme si celé, neloupané mandle.
Nameleme / nastrouháme je na jemno, nebo rozsekáme v robotu.
Připravíme si dva plechy na pečení s pečícím papírem. Z rubové strany na papír tužkou vyznačíme kola o průměru cca 24 cm a papír otočíme zpět.
Bílky dáme do mísy a začneme je šlehat. Až budou tvořit pěnu, postupně několikrát přisypeme cukr.
Bílky s cukrem musí být vyšlehané do tuha.
Přisypeme k nim namleté mandle a opatrně, ale důkladně, je spolu promícháme.
Těsto si rozdělíme napůl do obou vyznačených kruhů.
Troubu rozehřejeme na 170 – 175°C.
Těsto rozetřeme do kulata pomocí stěrky nebo špachtle.
Nevadí, že bude hmota překrývat vyznačený kruh, korpusy pak stejně trochu ořízneme.
Každou placku pak pečeme v troubě (170 – 175 °C) asi 20 minut, až bude zlatavá.
Mezitím si připravíme základ krému. Do kastrůlku odvážíme cukr a přidáme k němu smetanu.
Pro vůni můžeme přidat i dvě až tři lžíce nějakého mandlového alkoholu – já jsem přidala mandlovici z Moravy.
Kastrůlek se smetanou a cukrem dáme na sporák a zahříváme, až se všechen cukr rozpustí. Necháme ho na mírném ohni a do směsi zašleháme žloutky. Pomalu zahříváme do zhoustnutí, směs by se ale neměla začít vařit, aby se žloutky nesrazily.
Zahuštěnou žloutkovou směs dáme do misky. Pokud by se stalo, že směs není úplně hladká a přeci jen se mohly žloutky trochu srazit, propasírujeme vše do misky přes síto.
Na vrch položíme potravinovou fólii, aby se nevytvořil škraloup a dáme vychladit.
Upečené vychladlé korpusy zarovnáme – dortovou formu na ně položíme a ořežeme je nožem.
Změklé máslo utřeme do pěny a postupně k němu po troškách přidáme vychladlý žloutkový krém. Vyšleháme společně dohladka.
Na tác položíme jeden dortový korpus a potřeme ho menší polovinou krému.
Na krém položíme druhý korpus a opět ho potřeme krémem, tentokrát potřeme krémem i boky dortu. Dort dáme do chladna.
Připravíme si plátkované mandle. Pokud je zrovna neseženete, jako já, můžete je ohřát v mikrovlnce na 30 vteřin, aby změkly a šly lépe krájet. Nasekáme je na plátky / na kousky.
A na suché pánvi je opečeme dozlatova, přesuneme na talíř a necháme vychladnout.
Opraženými mandlemi posypeme vršek (nebo i boky) dortu.
Celý dort stačí nechat cca 20 – 30 minut proležet v chladu, pak už se může krájet.
Uvařit si hrnek dobré kávy a ukrojit si k němu kousek tohoto mandlového dortu… tomu já říkám dokonalý odpočinek :)
68 comments
Tenhle dort naprosto zbožňuju, díky za skvělý recept, určitě v budoucnu vyzkouším. :)
Já taky, díky :)
Děkuji za tenhle úžasný recept! Okamžitě vyzkouším:-) Vypadá totiž luxusně!
Já děkuji, snad bude chutnat :)
Opravdu výborný, ve čtvrtek jsem dělala na páteční party, kde byly bezlepkáři a měl obrovský úspěch!!! Díky díky díky :)
Jéé, díky mockrát! Jsem ráda, že se povedl a chutnal :)
Na me je teda desne sladky. Bez kavy to vazne nejde :-). Ale v praci ho urcite zbasti ;-). Dekuji za recept.
Je sladký, vždycky si ho dám k neoslazené kávě :) Já děkuji :)
Děkuji za podrobný recept, dneska sem ho pekla a je výborný! jenom sem měla problém s korpusem, po upečení mi šel špatně z papíru a lámal se :( nakonec to naštěstí po namazání krémem nešlo poznat :)
Já jsem ho obracela vzhůru nohama a pak z něj papír opatrně stáhla :). Ale věřím, že s krémem to bylo pak v pohodě :)
Mě se nepovedl vůbec krém, smetana d cukrem a žlotky mi vůbec nezhoustla, jak je to možné?
Mě také krém nezhoustl. Když jsem tuto tekutou hmotu vyšlehala s máslem, byla stále tekutá. Co s tím?
Žloutky ve smetaně, která se zahřívá, prostě ztuhnout musí, protože se v ní začnou pomalu vařit :)
Pravěpodobně byla malá teplota?
Slovo IKEA je nesklonné, je to zkratka
I – Ingvar
K – Kamprad
E – Elmtaryd
A – Agunnaryd
tedy byla jsem v Ikea :-)))….. a dortík chutná moc dobře.
A co ty slova znamenají?
jméno,,přímení, město a kraj zakladatele a majitele firmy.
Já vím… Když ono to zní tak divně, že prostě radši počešťuju :D a díky :)
Delala jsem vcera. Sklidil velky uspech. Zloutkovy zaklad mi ztuhnul az po vychladnuti.
JSem ráda, že chutnal :) A měl před tím alespoň konzistenci pudinku?
Na túto tortu som tak dlho zháňala recept..moc sa teším ako jo hneď zajtra vyskúšam..ďakujem za perfektne spracovaný recept :-)
Já děkuji a snad chutnal :)
Proč jste mandlové placky nepekla přímo v dortové formě? Je tam nějaký problém? Děkuji za radu.
Nechtěla jsem řešit zbytečné lepení těsta k formě, takto mi to přišlo jednodušší :)
Exkluzivni dort, upekla jsem ho k naśemu 10tému výročí manželovi, velkou poklonu jsem dostala… Moc ráda se inspiruji na Vašich stránkæch… Díky moc
Jéé, děkuju mockrát!
Vynikající recept s podrobným návodem, moc děkuji! Včera jsem pekla na dnešní oslavu narozenin, je vynikající! Žloutkový krém se musí vařit poměrně dlouho, chce to trpělivost, ale krásně se povedl.
Díky mockrát, jsem ráda, že se povedl :)
Meg ďakujem, presne toto som hľadala, úžasná torta, čistá závislosť. Jeden večer som uiekla a za 24h bolo po nej :-) Lepšia ako z IKEA
Ešte raz vďaka za recept
Jéé, děkuju mockrát! Jsem ráda, že se povedlo a že chutnala :)
Už som ju robila 3x a určite nie naposledy ;-)
Je opravdu vynikající! Vždy s ním mám úspěch, jen cukr jsem snížila téměř o polovinu, jinak je strašně sladý.
Děkuji za recept, už je v mých nejoblíbenějších :-)
Díky, jsem ráda, že to jde i s menším množstvím. Díky za vyzkoušení :)
Mně osobně dort nechutnal, šíleně přeslazený. Vejce se smetanou mi vůbec neztuhly- musela jsem přidat škrob, aby byl krém tuhý. S dortem z Ikei se vůbec nedá srovnat. Za mě teda palec dolů.
Tak pokud se nepovedl, tak se opravdu srovnat nedá :) je potřeba vařit tak, aby zhoustly, rozhodně není potřeba přidávat škrob. Množství cukru je opravdu podobné tomu z IKEA, pokud chcete, tak můžete ubrat…
Ahoj, moc se mi dotr líbí a určitě vyzkouším.
Dort jsem udělala pro kamarádky a moc nám všem chutnal, patří teď mezi mé oblíbené dorty:-), děkuju.
To jsem moc ráda, díky!
Dort je naprosto vynikající. Použila jsem Váš recept na dort Daim a dopadl na výbornou ? Trošku jsem taky bojovala s krémem, ale nakonec jsem vyhrála ?. Děkuji
jé, tak to je super! díky mockrát za vyzkoušení :)
Velmi som rada,ze sa objavil tento recept. Vyskusam ho,nie som cukrarka,ale piect viem velmi dobre – NEBUDEM FALOSNE SKROMNA……..
ozven sa a informujem
Tak doufám, že bude chutnat, díky :)
Vyzkoušeno, schváleno rodinou radou, u nás má každý svůj dort, tento si zabral manžel a snacha ,ale chtěli ještě marmeládu !!!
Tak ji tam mají a taky fajn.
Máte výborné recepty,děkuji
Díky mockrát, jsem ráda, že vám chutná :)
Ahoj, chci dělat dort na sobotu (sobě k narozeninám :) ) a uvažuju, jestli bude lepší čerstvě upečený ze soboty nebo ho mám dělat už v pátek a nechat rozležet. Poradíš? :)
Ahoj, určitě bych ho udělala už v pátek :)
Ahoj, díky za odpověď! Stejně mi to teda nakonec vyšlo až na tu sobotu, ale do odpoledne se krásně rozležel a sklidil velký úspěch! Cukru jsem vzhledem ke komentářům výše dost ubrala (v krému, u sněhu jsem se ubrat bála) a vůbec to nevadilo. A krém zhoustnul jen mírně a docela za dobu (řekla bych tak 10-15 minut), pak při chladnutí ještě trochu ztuhl a po smíchání s máslem byla konzistence perfektní. :) Moc díky za super recept!
Jé, to jsem moc ráda, že to všechno vyšlo a chutnalo :)
Dobrý den, myslíte, že můžu použít loupané mandle? Nebo mandlovou mouku? :-)
Určitě můžete, jen to bude prostě o maličko jiné. Ale určitě by to mělo chutnat :)
dobrý deň,chcela by som sa spýtať či by sa dal spraviť aj s orechami…..ďakujem :-)
Dobrý den, myslím, že to bude fungovat, jen chutnat jinak. Ale já jsem to vždy dělala jen takto z mandlí :)
Díky za recept. Jsem bezlepková, tak to je pro mě super. Povedl se a zařadím.
Jsem ráda, že se povedl a chutnal. Díky!
Moc děkuji za úžasný recept, pekla jsem si ho k narozeninám. Vše se povedlo, jen jeden korpus se trochu lámal, ale bylo to asi tím, že potřeboval ještě chvilinku pečení a pak sundavat po vychladnutí. Všem chutnal, chuť mňamoźní…. děkuji.
Jsem ráda, že jste spokojení!
Dekuji za recept. Chutove je dort vyborny (i kdyz na me neskutecne preslazeny i presto, ze jsem pouzila o 1/3 mene cukru, manzel si ovsem mlaskal). Bohuzel technologicky se mi nepovedl. Nikdy jsem podobny nedelala, takze to dopadlo nalamanym korpusem a ridkym kremem. Nakonec z nej nemame dort, ale dezert ve sklenickach. Nevadi, priste budu chytrejsi. Dost jsem tapala se zloutkovym zakladem, protoze jsem netusila, jak dlouho se bude varit a bala se zdrcnuti. Ale nevadi. Jak se rika, zaludku to nevadi a zadek si to prebere 😆
Díky :) jsem ráda, že chutnal, a doufám, že se případně příště povede lépe! :)
Opět další recept k ničemu- vyhozené peníze za ingredience, krém vůbec neztuhl, a vůbec-paní to má krásně nafocené, ale zdaleka to nepřipomíná realitu…
Takových receptů už jsem vyzkoušela bezpočet, není nad ověřené babičkovské recepty…
Mrzí mě, že se vám dort nepovedl, nicméně já jsem ho sama dělala několikrát a komentáře svědčí o tom, že se ostatním také dort daří. Zkuste se spíš zamyslet, kde jste mohla udělat chybu, jestli třeba byla žloutková směs dostatečně svařená a podobně.
Milá Meg,
už jsem od Vás vyzkoušela několik receptů k velké spokojenosti, tento “ikeový” měl taky ohromný úspěch, zítra ho zase budu dělat jako dárek.
Přeji hodně zdraví a těším se na další novinky.
Míšo, děkuji mockrát, z toho mám obrovskou radost! :)
Milá Meg,
Pekla jsem tento Váš dort a je super. Vše se podařilo, a všem moc chutná. Zařazuji si ho do oblíbených receptů, Děkuji
V Ikea jsme měli i s tmavým ( čokoládovým?) vrchem. To je jiný dort? Ptám se asi hloupě, nepamatuji si, zda se ten dort nejmenoval jinak.
Přeji Vám úspěch v tom co Vás baví.
Díky mockrát za vyzkoušení, jsem ráda, že chutnal. Myslím, že mají v nabídce i čokoládou a karamelovými křupinkami navrchu, základ je stejný nebo podobný :) Ten jsem ještě péct nezkoušela.
Milá Meg, jsem naprostý laik v pečení “jiných” věcí a neznám žádné správné postupy 😀 nicméně jsem si dala předsevzetí se to letos naučit a začala jsem tímto dortíkem. Když jsem asi 10 minut šudlala žloutky a pořád vypadaly jak vaječnák, chtěla jsem přidat puding nebo zavolat tchýni nebo to prostě jen vylít do záchodu…tak si v návaznosti na některé komentáře říkám, jestli bys nebyla ochotná k receptu hodit nějaký podrobnější popisek, třeba – nutno míchat dlouho, zvyšovat teplotu, není třeba nic přidávat nebo tak. Mně by to konkrétně dost pomohlo. Ale jsem amatér, tak je to možná blbost. A k tématu, je to strašně dobrý, moc díky ❤️
Díky mockrát! Pokusím se to nějak lépe popsat/nafotit/natočit při příští přípravě :)
Škoda zle napísaného receptu. Pre skúsenú žienku asi žiaden problém, ale pre tie z nás, ktoré pečú raz za rok by sa hodili bližsie popisy, aby to proste vyšlo. Škoda, že z komentárov sa až dozviem ako na žltkový krém.
Díky mockrát za komentář, při příští přípravě zkusit změřit čas u toho krému – ale opravdu to není zase raketová věda, proto mívám postupy s fotkami.