Před nedávnem jsme doma měli možnost vyzkoušet řadu výrobků Schneider Selection. Různé druhy šunky, párků a salámů nám chutnaly, ale z testu hlavně vznikli i překvapiví vítězové. Z uzenin totiž domů běžně kupujeme především šunku, na jiné druhy u nás narazíte málokdy. Nicméně tentokrát nám velmi zachutnal trvanlivý salám Goliath (fotka spolu s ostatními Selection výrobky je k nalezení ZDE). Ten jsme si samozřejmě vychutnali hlavně na čerstvém chlebu, a to tak rychle, že jsme ho ani nestačili vyfotit… Tak jsem se pustila do focení dalšího výrobku, který velmi zachutnal – do Snídaňové slaniny.
Protože jsem chtěla ozvláštnit naše snídaňové portfolio, pustila jsem se do receptu, který jsem měla v plánu už hodně dlouho. Zapečená avokáda s vejci. Protože jsem krásná, měkká avokáda pořídila poměrně malá, rovnou jsem místo klasických vajíček do košíku přidala vajíčka křepelčí. Ta měla pro lehce vydlabaná avokáda ideální velikost.
Tohle jídlo je podle mě naprosto ideální na líné nedělní dopoledne, kdy jím nahradíte snídani i oběd v jednom, takže si uděláte vlastně domácí brunch. Nemusíte se ale omezovat jen na snídaně, půlka avokáda s bagetkou bude i skvělá lehká letní večeře :)
Suroviny:
(2 – 4 porce dle příležitosti)
- 100 – 200 g Snídaňové slaniny
- 2 avokáda
- 8 křepelčích vajíček
- sůl, pepř, uzená paprika
- limetka
- cherry rajčátka (cca 250g)
- malá červená cibule
- mix listových salátů
- bageta k podávání
Postup:
Připravíme si slaninu, kterou budeme pražit a nakrájíme ji na proužky. Já jsem většinu nakrájela nadrobno a část jsem si nechala ve větších plátcích na ozdobu.
Proužky slaniny dáme na rozpálenou pánev a smažíme na středním plameni.
Čas od času promícháváme, aby se slanina nespálila.
Jakmile je vyškvařená do křupava, přemístíme ji na papírové utěrky.
Avokáda podélně rozkrojíme a vyndáme z nich pecku. Otvor po nich ještě lžící trochu rozšíříme a vydlabané kousky dáme do misky.
Rozpůlené avokádo i vydlabané kousky lehce zakápneme limetkovou šťávou, osolíme a opepříme. Rozpůlená avokáda lehce posypeme mletou uzenou paprikou.
Připravíme si křepelčí vajíčka. Mají o něco tužší vnitřní blanku než vajíčka slepičí, takže při rozklepávání je potřeba ji narušit ostrým nožem (ale tak, abychom neporušili žloutek).
Do každého kousku avokáda vyklepneme dvě křepelčí vajíčka a opět je lehce osolíme, opepříme a posypeme mletou uzenou paprikou.
Troubu rozpálíme na 200°C. Do misky k avokádům dáme rozpůlená cherry rajčátka, můžeme je lehounce zakápnout olivovým olejem. Pečeme je cca 10 minut, a poté na dalších 5 minut můžeme zapnout funkci grilu. Je potřeba, aby se udělal hlavně bílek.
Vydlabané kousky avokáda smícháme v misce s třemi cherry rajčátky rozkrájenými na drobno a kouskem červené cibulky, nasekané na drobné kostičky. Směs zamícháme, osolíme a opepříme a dle chuti přidáme ještě limetkovou šťávu.
Na pánvi po vypečené slanine opečeme plátky bagety.
Zapečená avokáda podáváme na listových salátech, na které rozložíme i pečená rajčata. Posypeme je křupavou slaninkou a podáváme s kousky limetky pro dochucení.
Na plátky bagetky natřeme avokádovou směs a můžeme přidat větší kousky slaniny a červené cibulky.
Už jedna půlka avokáda velmi dobře zasytí, ale pokud se chystáte spojit snídani a oběd v jedno, celé avokádo na osobu je úplně ideální. Je krémové a tak křupavá slanina dodává celému jídlu tu potřebnou tečku v konzistenci. Zároveň také celé jídlo bezvadně dochutí.
Bagetu samozřejmě můžete z celého jídla vynechat (a jídlo je pak bezlepkové), ale kdo se pečivu nebrání, rozhodně by ji neměl opomenout. S avokádovou směsí a slaninou je křupavá bageta bezvadným doprovodem celého jídla.
2 comments
Tohle vypadá nádherně. Avokado miluju, ale zapect ho me tedy ještě nenapadlo.:)
Díky :) Je to vážně dobré :)