Recept na tyhle úžasné vdolky (nebo, chcete-li, koláče) byl na blogu už neuvěřitelných šest let. Moravské vdolečky, jak jim taky můžete láskyplně říkat, má můj děda snad ze všeho sladkého prostě nejradši. Už ani nevím kolikrát jsem byla svědkem toho, jak má děda na něco chuť, a tak se jde pustit zrovna do těchto koláčů. Správně určitě chápete, že recept mám právě od něho. Já je zas tak často nedělám, z jedné dávky jich je poměrně dost, a pro dva lidi je jich pak neúnosně :))
Vdolky jsou ale skvělé, a hlavně dvojitě plněné – i když se na první pohled náplní liší, uvnitř každého koláče je vždy ještě tvaroh a i díky němu jsou dlouho vláčné. Recept s postupovými fotkami jsem přefotila a aktualizovala, protože si myslím, že si to tyhle prostě vdolky zaslouží.
Protože mě čeká výlet na plachtařské soustředění, kde se zrovna nachází můj muž, rozhodla jsem se do těchto vdolků pustit a to v dávce rovnou dvojnásobné. Ochotných strávníků tam bude doufám víc než dost, a já jsem aspoň rovnou mohla vyzkoušet nového obyvatele naší kuchyně.
Tím je robot Major Titanium, který na nějakou dobu nahradil mého milovaného robůtka kMixe. Oba jsou ze stejné rodiny (Kenwood) a tak snad ten menší bráška nebude tolik žárlit. Protože já jsem se znovu zamilovala!
Tenhle robot je totiž ještě bytelnější a má přímo ohromnou mísu. Není divu, že si s těstem z kila mouky poradil jedna báseň. Navíc pak ještě bylo v míse dostatek místa pro kynutí.
Suroviny:
Na těsto:
- 40 g droždí (jedna kostka)
- 1 lžička krupicového cukru
- 2 lžíce polohrubé mouky
- 250 ml mléka
- 100 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 500 g polohrubé mouky
- špetka soli
- 1 vejce
Na náplň:
- 250 – 500 g tvarohu
- moučkový cukr
- vejce (pokud to není tvaroh z vaničky)
- povidla, marmeláda, čerstvé ovoce (jako borůvky)
Na drobenku a dokončení:
- 100 g moučkového cukru
- 100 g hrubé mouky
- 70 g másla
- vejce na potření
Postup:
Z mléka odebereme zhruba třetinu (od oka), kterou zahřejeme a nalijeme do mísy, ve které budeme zadělávat těsto. Přidáme lžičku cukru a rozdrobíme k němu droždí.
Do mísy přidáme také dvě lžíce mouky a metličkou tuto směs rozmícháme do hladka.
Mísu přikryjeme utěrkou a necháme v teple vzejít kvásek – v létě to jde jedna radost. Kvásek je během chvíle plný bublinek a nadýchaný jak polštářek.
Máslo rozehřejeme a nalijeme ho do zbytku studeného mléka.
Tuto směs přilijeme ke kvásku.
A také polohrubou mouku a vejce.
Připravíme si hnětací hák (anebo silné ruce). Těsto hněteme alespoň deset minut, aby bylo krásně hladké a elastické.
Pokud je třeba, přidáme ještě trochu mouky (já vždy přidávám, ale opatrně).
Uhnětené těsto vytvarujeme do bochánku a vrátíme do mísy. Tu přetáhneme potravinovou fólií a necháme těsto kynout, až minimálně zdvojnásobí svůj objem. Trvá to půlhodinu až hodinu, podle tepla v místnosti.
Mezitím, co těsto kyne, můžeme připravit náplně a ostatní náležitosti. Na drobenku smícháme v míse cukr, hrubou mouku a máslo a prsty zpracováváme tak dlouho, až máme drobivou směs.
Tvarohy vyklepneme do misky a osladíme podle chuti. Můžeme přidat i trochu citronové kůry nebo vanilkový extrakt pro ovonění.
Těsto mi v tom teple, které máme v létě doma, vykynulo snad za necelou půlhodinku…
Uděláme z něho placičku, na kterou naneseme zhruba lžičku tvarohu (podle plochy placky).
Okraje těsta k sobě seštípneme, abychom uzavřeli tvaroh uvnitř.
Bochánek s tvarohem dáme na plech vymazaný máslem nebo na pečící papír. Skleničkou nebo prsty uděláme uprostřed důlek, abychom mohli dále plnit.
Můžeme použít více druhů náplní, třeba znovu i ten tvaroh. Okraje těsta potřeme rozšlehaným vajíčkem.
A vdolečky posypeme drobenkou.
Ještě lépe se ale potírají nenaplněné, protože se nám mašlovačka nezašpiní náplní. Takže vdolky potřeme vajíčkem ještě před druhým plněním. Můžeme na ně dát čerstvé ovoce, třeba borůvky.
Já jsem k plnění tentokrát použila ještě višňový džem.
A také domácí hrušková povidla s kousky hrušek.
Vdolky pečeme při 180°C dozlatova (15 – 20 minut podle trouby).
Necháme je vychladnout a pak můžeme podávat. I když se musím přiznat, že jako dítě jsem je (stejně jako buchty) měla ráda ještě teplé. Jakmile šly vzít do ruky, už jsem se do nich pouštěla… A nelitovala jsem, i když jsem si kolikrát spálila jazyk o ještě horkou náplň a mamka mi pak nadávala, že mi bude špatně. (Špatně mi mimochodem nikdy nebylo :D )
A jaké máte vlastně nejraději? Tvarohové?
Nebo se vám víc líbí náplň v podobě čerstvých borůvek?
Já mám asi ráda všechny. I když nejvíc mi vždy chutnaly ty, co byly menší.
A hrušková povidla v tuto chvíli asi lehce vítězí nad ostatními. Ale víte co? Opravdu jen lehce.
Nový obyvatel naší kuchyně si zase dnes připsal bod k dobru. Ať už budete mít dotazy nebo připomínky k samotnému receptu, nebo robotu Major Titanium, budu moc ráda za každý komentář. A pokud máte tip, na čem bych měla robota otestovat, sem s ním! Pokusím se vám zodpovědět vaše dotazy, případně se pokusím vyzkoušet, co byste chtěli :)
21 comments
Mňam už mám na to chuť.Jinak moc pěkné stránečky :)
Díky, jsem ráda, že se líbí, jak stránky, tak vdolky :))
to nejsou vdolky ,ale moravské koláče,ostudo
Děkuji vám za názor, ale místy se jim opravdu říká vdolky. Ostuda opravdu nejsem ;)
Těsto jsem vyzkoušela a musím uznat, že vdolky jsou jako od maminky. A mamka, to je jó kuchařka :-)
Tak to mě moc a moc těší :)
[…] mého dětství. Děda pochází z Hané, a tak ty Moravské, dvojctihodné (nazývané i moravské vdolky) u nás byly celkem na denním pořádku. Ty Chodské já taky moc ráda, a taky už jich mám pár […]
Je zajímavé, jak má každý pro určitou věc jiný název :) Tahle dobrota jsou pro mě prostě koláče. Pod pojmem vdolky si představím smaženou neplněnou koblihu s povidly a pribiňákem na vrchu. :D
Což ale rozhodně nemění nic na tom, že jsou určitě výborné a krásně nafocené :)
Ještě k tomu tvému přístroji. Má i šlehací nástavec? A je dostatečně pevný? Jelikož ten můj se z nevysvětlitelných důvodů rozpadl při dělání třeného lineckého (mám Bosh)… XD
Tak tak, jiný kraj, jiný mrav! :) Platí to tu vážně dokonale :) Tím šlehacím nástavcem myslíš balonovou metlu např. na ušlehání sněhu? Jasně, že má :) Jinak vypadá vážně bytelně a zatím jsem s ním neměla vůbec žádné problémy :)
http://recepty.vareni.cz/babicciny-vdolky/ toto jsou vdolky
Ano, taky ;) Ale hlavně to jsou BAVORSKÉ vdolky.
K tomu názvu – na Moravě se dřív takovým koláčům skutečně říkalo vdolky, lze to najít v různých knihách, které se zabývají krajovými jídly. Takže pokud je to Megin rodinný recept a tenhle název si podržel, není myslím nutné se na ni vytahovat. Protože jak se zdá, ani Soňa není držitelkou všech patentů na rozum.
Díky, je to přesně tak :)
[…] dávek (až jsem se divila). Na jeho použití se můžete např. podívat v receptu na moravské vdolky anebo v receptu na kynuté […]
Děkuji za skvělý recept. Koláčky jsou prostě famózní a všichni v mém okolí se po nich můžou utlouct. :)
V receptu na těsto se uvádí 1 vejce,v robotu vidím 2 vejce.Jak to teda prosím je?A ještě dotaz-kolik kusů z této dávky jste upekla?Jsou úžasné už od pohledu-mám oslintanou klávesnici….Děkuji moc za info.
Taky by mne to zajimalo.. Jedno se mi zdá málo… Ale asi se odpovědi nedočkáme. 😀
Dělala jsem dvojnásobnou dávku, psala jsem to v úvodu receptu (“rozhodla jsem se do těchto vdolků pustit a to v dávce rovnou dvojnásobné.”). BOhužel vám teď neřeknu, kolik je to kusů, dělávám různé velikosti, příště zkusím spočítat!
Meg! Vy jste moje zachrankyne! Naše babička nám tuhle dobrotu dělala cele dětství! :-) milovala jsem je! Bohuzel se od Babicky receptu nikdo nikdy nedočkal, protože babička jela proste od oka! Zkoušela jsem od ni ten recept nějak vyzvědět a při pečení zapsat, ale nikdy to neklaplo. Zvážily jsme a babička pak koukla na těsto přisypala přiléla a ja měla zas po srande. Ja videla obrázek a hned jsem věděla musim to zkusit a ano jsou to ony!!! U nás doma jsme jim říkali moravské pagače. Tak ja doma těd zářím, že jsem schopna je udělat jako dřív dělavava babička!! Dekuju Vam!!
Teda, jsem fakt ráda, že jsem udělala takovou radost :)
Já nevím proč, ale vdolky mi přijdou málo sladké. Takové plané..všechno sem udělala podle receptu tak nevím jestli mám nějaké jiné chutě jak ostatní 😑