Rybízobrusinky (Rybíz ala brusinky)

by Meg

Každý rok se snažím nějakým způsobem rozšířit náš sortiment zavařovaných skleniček, abychom je pak mohli na podzim a v zimě vytáhnout a těšit se ze zpracované úrody. Loni jsem dostala od ségry skleničku rybízu, zavařeného jako brusinky. Byl výborný a tak jsem si letos řekla, že je na čase se do nich pustit taky. Abych recept úplně nekopírovala, udělala jsem v něm malé změny, ale pořád platí, že jsou skvělé. Použila jsem do nich hnědý cukr místo bílého, který jim dal lehce karamelový nádech a koření jsem do směsi dávala vyvařit vcelku. Teď už se jen těším na to, až budeme dělat svíčkovou nebo švédské masové kuličky :)

Rybíz je u nás prostě dostupnější než brusinky a i když je v nich samozřejmě rozdíl poznat, bez obav ho můžete v této podobě použít tam, kde byste použili zavařené brusinky.

Suroviny:

  • 1 kg červeného rybízu
  • 700 g hnědého cukru
  • 2 lžíce kyseliny citronové
  • 2 svitky skořice
  • 2 hvězdičky badyánu
  • 5 hřebíčků
  • rum

Postup:

Rybíz omyjeme a odstraníme z něj stopky.

Červený rybízRybíz, cukr, kyselinu citronovou a koření smícháme v hrnci a přivedeme pomalu k varu. Vaříme asi patnáct minut, až směs ztmavne a na stěnách hrnce začne mírně želírovat. Během vaření z ní odebíráme pěnu.

Rybíz s cukrem a kořenímNakonec ze směsi odstraníme koření a naplníme ji do čistých, vyvařených skleniček. Navrch dáme lžíci rumu. Dobře uzavřeme a obrátíme dnem vzhůru, necháme vychladnout.

Plnění skleniček Po vychladnutí obrátíme skleničky zpět a vyzkoušíme, zda víčka dobře drží. Pokud se některá nechytla, je třeba je zkonzumovat přednostně (nebo je ještě můžeme zkusit zavařit).

RybízobrusinkyZ tohoto množství můžeme připravit asi 5-8 malých skleniček (např. od jogurtů).

You may also like

4 comments

Katka 24. 07. 2016 - 20.07

Vypadá to dobře, určitě vyzkouším, akorát ty tam nedavas nic, aby to alespoň trochu zatuhlo?

Reply
Meg 25. 07. 2016 - 7.08

Nene, nedávám :) Zatuhne to samo, díky přírodnímu pektinu. Rybíz má jeden z nejvyšších obsahů pektinu v ovoci a povařením dostatečně zhoustne. Čas uvedený v receptu by měl stačit na takovou tu brusinkoidní konzistenci :)

Reply
Katka 27. 07. 2016 - 8.24

Moc, děkuji za odpověď! O víkendu jdu na to, tak se mi to snad povede ?☺

Reply
Petra 26. 07. 2024 - 16.02

Dobrý den, chtěla jsem postupovat dle Vašeho receptu, jelikož pracuje s kyselinou citronovou a ne octem. Jsem ráda, že jsem se přiměla ho ověřit jinde. Jinak by bylo půl dne sbírání nazmar. Třeba to budu mít moc sladké, ale věřím více variantě 2 zarovnané lžičky kyseliny citronové (na 1 kg rybízu). Ne dvě lžíce.

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc