Po všech těch svatebních přípravách, veselí i uklízení a po návratu do práce jsem se tedy konečně začala pořádně vracet i k domácímu vaření. Když jsme přijeli po svatbě domů, čekal na mě balíček těstovin k vyzkoušení a já se tak mohla vrhnout do přípravy jídla, které už dlouho bylo na mém pomyslném “Chci uvařit a nafotit” seznamu. Asi před rokem jsme si pořídili domů strojek na těstoviny, takový ten ruční. Domácí těstoviny jsme si na něm hned vyzkoušeli (něco jako fettuccine) a od té doby jsme ho nevytáhli. Udělat si doma těstoviny je trošku náročnější (pro nás hlavně na úklid) a tak se nám do toho jen tak nechtělo.
A já přitom myslela pořád na lasagne! Kdykoliv jsme je doma zkoušeli, bylo to náročné. Některé těstoviny se musely předvářet (a stejně jim to moc nepomohlo) a ty, které to na sobě neměly napsané, byly po upečení celého jídla v troubě stále moc tvrdé. Tak jsem se musela začít smiřovat s tím, že zase někdy vytáhnu strojek a prostě se do přípravy těstovin pustím sama. No a pak jsem vyzkoušela předvařené lasagne od Adriany, co jsou rovnou připravené k použití. Konečně výsledek, který stál za to.
Příprava lasagne bolognese, čili Boloňských lasagní, je sice trošku časově náročnější, ale omáčky jdou připravit den předem. Druhý den je stačí lehce ohřát a celé jídlo sestavit. Nebo si můžeme upéct celé lasagne den předem a poté už jen rychle ohřát. Budou tak ještě lepší, protože se celé jídlo uleží a chutě se tak krásně propojí.
Suroviny:
Boloňská omáčka:
- 2 střední cibule (může být jak žlutá, bílá, tak červená)
- 2 střední mrkve
- 1 plátek z bulvy celeru nebo 2 stonky řapíkatého celeru
- 100 g dobré slaniny
- 500 g mletého vepřového masa
- 500 g mletého hovězího masa
- 250 ml suchého bílého vína
- 200 ml smetany
- 250 ml silného vývaru (nebo domácí mražené kostky)
- 400 g krájených rajčat v plechovce
- 300-400 g rajčatové passaty
- volitelně bylinky jako bazalka, oregano nebo rozmarýn na ochucení
- sůl, pepř, olivový olej
Bešamel:
- 75 g másla
- 60 g hladké mouky
- 800 ml mléka
- sůl, muškátový oříšek
K sestavení:
- těstovinové pláty – lasagne (nejlépe předvařené pláty od Adriany – viz foto)
- změklé máslo na vymazání formy
- bešamel
- boloňská omáčka
- 200 g sýra (parmazán, grana padano)
- čerstvá rajčata a bazalka na ozdobu
Postup:
Cibuli, mrkev a celer nakrájíme na drobné kostičky, které opečeme na olivovém oleji. Lehce zeleninu osolíme a opepříme.
Přidáme k nim slaninu, také nakrájenou na kostičky, a orestujeme ji.
Potom přidáme oba druhy mletého masa.
Necháme je pořádně propéct a během restování je promícháváme, aby se netvořily hrudky. Znovu lehce osolíme a opepříme.
Osmažené maso podlijeme vínem a necháme ho vyvařit. Já jsem použila suché italské Pinot Grigio (Rulandské šedé).
Po odvaření přidáme vývar – ja používám své vývarové kostky, které mám nachystané v mrazáku.
Přilijeme smetanu a necháme ji také trochu odvařit.
Nakonec přidáme drcená rajčata z plechovky.
A rajčatovou passatu. Omáčku necháme vařit, aby mírně zhoustla a nebyla vodnatá. Potom ji dochutíme solí a pepřem (případně bylinkami) a odstavíme z tepla.
Připravíme bešamel – v kastrůlku rozpustíme máslo.
Přisypeme do něj mouku a pořád promícháváme.
Asi minutu necháme tuto jíšku na středním plameni prosmažit.
Potom postupně přiléváme mléko, abychom vše dobře spojili.
Až dolijeme mléko, omáčku přivedeme k varu a provaříme asi 5-8 minut.
Nakonec ochutíme solí a čerstvě strouhaným muškátovým oříškem a odstavíme z plotny.
A můžeme přejít k sestavování. Nachystáme si těstoviny, …
… bešamel, boloňskou omáčku, nastrouhaný sýr a také zapékací misku, kterou vytřeme máslem. Troubu si předehřejeme na 180 – 200 °C.
Na dno vymazané mísy natřeme bešamel a dáme lasagne.
Na lasagne natřeme boloňskou omáčku, na ni bešamel, na něj nastrouhaný sýr. Znovu těstoviny a takto pokračujeme, až se nám forma zaplní. Končit bychom měli parmazánem.
Protože moje zapékací miska byla na tohle množství poměrně nízká, rovnou jsem si ještě připravila jednu větší porci do zapékací skleněné misky a druhý den jsem si ji tak mohla vzít do práce :)
Lasagne pečeme 30-45 minut, až navrchu zezlátnou. Necháme je ve formě chvíli odpočívat (ideálně alespoň půl hodiny, aby šly lépe krájet) a poté připravíme jednotlivé porce.
Na talíři je můžeme ozdobit čerstvými rajčaty a bazalkou.
Oproti ostatním těstovinám, které jsem doteď vyzkoušela, se tyto používají jedna radost. Nemusí se předvářet (což mě nikdy nebavilo) a při pečení přitom dostatečně změknou.
Dali jsme si k nim to samé víno (Rulandské šedé), které jsem použila při přípravě boloňské omáčky.
A bylo nám na terase na sluníčku krásně… Jen už to moře nám tu vážně chybí! :)
4 comments
Nádhera, zrovna včera jsem v Lidlu koupila lasagne s tím, že už je konečně na čase, abych jse do nich pustila, a váš recept vypadá víc než pěkně :-) Počítala jsem s předvařením, ale na krabici je napsáno “no precooking required”, takže by to snad mohlo jít stejně jako s těmi od Adriany… tedy doufám :-)
http://fanlidla.pl/files/g/2_8720_Lasagne_191.jpg
Tak snad se zadařilo! Nemohu jinak říct, tyhle jsem nikdy nezkoušela, tak se klidně ráda poučím :)
Zadařilo, opravdu nebylo nutné předvaření:-) A ta náplň je geniální, skvěle vyvážené chutě:-)
Jé, tak to jsem moc ráda!