Začal nám podzim a všude kolem sebe vidím švestky. Na trzích i v práci, kam si je nosí kolegové na svačinu. Tak jsem ani já neodolala a i když sladká jídla moc nemusím, pustila jsem se do švestkových knedlíků. Na začátku jsem se sice rozmýšlela, jaký druh uvařit, jestli z tvarohového nebo spařeného těsta, nakonec to ale vyhrály nadýchané knedlíky z odpalovaného těsta.
Ovoce do knedlíků vždycky zbavuji pecek, a tak, aby zůstal co nejvíce zachovaný tvar ovoce, rozhodla jsem se nahradit pecku marcipánem. Pokud ho nemáte rádi, nebo jste alergičtí na mandle, klidně ho vynechejte, případně ho nahraďte malou kostkou cukru.
Suroviny:
- 100 g másla
- 500 ml mléka
- špetka soli
- 300 g hrubé mouky
- 3 vejce
- švestky
- marcipán nebo kostky cukru
na dokončení:
- mletý mák
- moučkový cukr
- máslo
Postup:
Máslo dáme spolu s mlékem a solí do hrnce a přivedeme k varu.
Přisypeme hrubou mouku.
Mícháme, až se utvoří těsto, které zanechá souvislý povlak na dně hrnce. Hrnec s těstem odstavíme a necháme zchladnout.
Mezitím omyjeme a vypeckujeme švestky.
Každou naplníme buď kouskem marcipánu, nebo malou kostkou cukru.
Do zchladlého těsta zamícháme vejce, vždy po jednom, až se předchozí zcela zapracuje.
Na vále vytvoříme hladké těsto, ze kterého ukrajujeme jednotlivé kousky, které zploštíme v dlaních.
Do těsta naplněné švestky zabalíme.
Hotové knedlíky vaříme ve vroucí vodě 8-10 minut.
Po vyndání z hrnce je propíchneme vidličkou, aby mohla odejít pára.
Na talíři je posypeme mákem a cukrem a přelijeme je rozpuštěným máslem.
A můžeme si užívat sladkého pohlazení v zamračeném dni.
3 comments
To je přesně jídlo pro dnešní první podzimní den. Mák, švestky a marcipán skvělá kombinace.
Díky, přesně tak :)
Na tyhle knedlíky myslím od té doby, co jsi zveřejnila recept. Mám v mrazáku vypeckované švestky….myslíš, že by se daly použít? Třeba lehce povolené?