Nedávno se mi naskytla příležitost ochutnat lucumu. Když jsem to slovo slyšela poprvé, tak jsem samozřejmě absolutně netušila, o čem je řeč. Musela jsem další informace o tomto subtropickém ovoci, které roste převážně v Chile, Ekvádoru a Peru, hledat. Prý je to velmi výživné ovoce, má vysoké hladiny karotenu, vitamínu B3 i dalších B vitamínů. Vzhledem k tomu, že je problémem uchovat toto ovoce čerstvé, často se suší a mele na jemný prášek, který lze dále používat.
A tak jsem samozřejmě neváhala a hledala, jak lucumu používat. Vzhledem k tomu, že není tepelně zpracovávaná, dost často se používá do “raw vaření” (taky vám to zní tak vtipně jako mně?). Ať už jde o různé nepečené bonbony, smoothies a dorty… Rozhodla jsem se jít pro začátek tou úplně nejjednodušší cestou. Hodně se používá ve spojitosti s kokosovým olejem, u kterého využívá teploty tání. Na bonbóny se lucuma s ním dává do lednice, nebo se naopak používá s rozpuštěným olejem na raw karamelovou omáčku.
Suroviny:
- 1/4 hrnku kokosového oleje
- 1/4 hrnku lucuma prášku
Postup:
Do misky vsypeme prášek z lucumy.
Na velmi mírném teple rozpustíme kokosový olej (stačí mu málo, má teplotu tání kolem 25°C) a vlijeme ho k lucumě.
Velmi dobře promícháme a směs nalijeme do forem na pralinky, led, nebo třeba do kovových formiček. Uložíme do lednice.
Po zatuhnutí (stačí hodina v lednici) vyklopíme a můžeme podávat.
Jen je musíme uchovávat v chladu, díky kokosovému oleji by se ještě teď pravděpodobně doma tyto bonbony roztekly. Jsou (samozřejmě) velmi cítit kokosem, někomu by i mohlo vadit, že jsou díky němu relativně tučné. Jinak mají chuť skoro až sušenkovou, stále se snažím najít to, co mi lucuma připomíná. Je nasládlá, chvílemi z ní cítím skořici, karamel, skoro i javorový sirup… No, každopádně mě to ponouká ji ochutnávat stále znova a znova. Takže další recept bude zřejmě brzy následovat…