Kuchyňští pomocníci: Vorwerk Thermomix TM5

by Meg

Už to jsou tři týdny, co jsme si domů přivezli na zkoušku Vorwerk Thermomix TM5. Prodává se jen v síti vlastních prodejců a byl mi nabídnut na testování. Spojuje v sobě funkce několika přístrojů a nástrojů: mixuje, vaří, restuje, váží, hněte těsto a vaří v páře. Mixér je tak výkonný, že zastoupí funkci mlýnku – na maso, ořechy, led… TM5 je nejnovější verze přístroje, která má dotykový displej a dokáže přehledně navádět skrze recepty, které načítá z připojeného čipu.

Na testování jsem k přístroji dostala čip s kuchařkou “Základní recepty” a hned ten večer jsem prostě musela něco vyzkoušet. Jenže do čeho se pustit, když je večer, nechcete s ničím rámusit a stejně jste už po večeři? Do horké čokolády. Mléko a hořká čokoláda, k tomu špetka třtinového cukru.

Zahřívání mléka a čokolády

Zahřát a promíchat.

Chlazení

Největší výhoda byla znatelná na první pohled – při zahřívání či vaření čehokoliv prostě nemusíte stát u sporáku a míchat. Thermomix to udělá za vás.

Horká čokoláda

Hotová horká čokoláda

Brzy jsem se tedy pustila do něčeho složitějšího, příprava celého jídla z jednoho přístroje. Milovníci klasické svíčkové teď budou nadávat, ale vyzkoušela jsem Kuře à la svíčková s knedlíkem. Prostě jsem musela.

Kuře a la svíčková s knedlíkem

Thermomix provádí postupně úplně celým receptem. Řekne vám, co přidat, v jakém množství a přednastaví časy a teploty pro vaření.

SurovinyTakže jsem v případě svíčkové začala s přípravou knedlíku.

Zahřívání

Funkce hnětení těsta je reprezentovaná obilným kláskem.

Hnětení těsta

Těsto na knedlík vypadalo takto:
Těsto na knedlíky

Protože se vařil v páře, dala jsem ho dle instrukcí do olejem vymazané Varoma mísy.

Knedlíky před vařenímPak jsem restovala zeleninu na omáčku.

Smažení základu na svíčkovou Zalila jsem ji vodou, do nádoby jsem dala košík s kuřecím masem a kořením.

Kuřecí prsa pro vaření v páře

A nastavila jsem vaření v páře.

Vaření v pářeTakže dole v nádobě se vaří omáčka, částečně v ní a na páře maso v košíku a nad ním ještě knedlík.

Vaření knedlíků

Uvařené knedlíky

Uvařené knedlíky

A takto už vypadal výsledek… Omáčka je žlutá, protože zelenina nebyla restovaná dohněda a dávala se do ní zakysaná smetana.

Kuře a la svíčková

Kuře à la svíčková s knedlíkem

Od té doby jsem Thermomix používala několikrát týdně. Musela jsem vyzkoušet všechno možné, co mě napadlo. Ale stále mám pocit, že mi toho hodně zbývá.

Cukr s vanilkou

Cukr s vanilkou

Vanilkový moučkový cukr

Vanilkový moučkový cukr

Třeba mletí krystalového/krupicového cukru s vanilkou dopadlo na 1*. Cukr byl jemný a vanilka také, nemusela jsem ho vůbec prosívat.

Ledová tříšť

Ledová tříšť

To samé s ledem. Ledová tříšt vyrobená během chvilky.

Šopský salát

Šopský salát

O něco horší to bylo se šopským salátem. Pustila jsem se do receptu dle Základní kuchařky a dostala jsem trošku vynadáno :D Salát je v téhle podobě totiž moc najemno a my na to nejsme zvyklí. Takže tu zeleninu příště asi přeci jen nakrájím ručně.

V kuchařce mě také zaujaly bagety, protože recept začínal slovy: Umelte pšenici… (Ano, hádáte správně, šla jsem ji kvůli tomu koupit.)

Pšenice

Pšenice

Mletí pšenice

Mletí pšenice

Umletá pšenice

Umletá pšenice

Umletá pšenice

Umletá pšenice

Pšenice nebyla po udané době umletá na úplně jemno, ale do receptu se přesně tohle hodilo. Maličko to osvěžilo strukturu běžného bílého pečiva.

Bagety

Bagety

Pak jsem zkusila smažené vepřenky a mléčnou tatarku (to je přesně taková, jakou dostanete třeba v restauraci k obědovému meníčku).

Mletí masa

Mletí masa

Vepřenky

Vepřenky

Z trochy jogurtu a z litru mléka si namnožit jogurt vlastní? Není problém, míchání a ohřátí na určitou teplotu zabere. Pak už jen zabalit skleničky do termo tašky a do deky a večer je jogurt hotový.

Domácí jogurt

Domácí jogurt

Jedna z největších výhod Thermomixu se podle mě ukáže při vaření krémových polévek. Zeleninu totiž stačí jen nakrájet na větší kusy.

Zelenina do polévky

Zelenina do polévky

Přidat olej, na chvíli pustit mixér a pak při 120°C restovat.

Orestovaná zelenina

Orestovaná zelenina

Jakmile zelenina změkne, zalít vodou/vývarem, chvíli povařit a pak rozmixovat úplně dohladka. Zeleninový krém je hotový a v jedné nádobě, bez špinění ponorného mixéru a bez míchání.

Mrkvová polévka

Pikantní mrkvová polévka s celerem, zázvorem, garam masala a sušenými rajčaty, chilli

Tak jsem si říkala, že když tento přístroj hezky hřeje a míchá, že by mohl udělat dobrá míchaná vejce. Bohužel jsem hledala na internetu a výsledek nebyl takový, jaký jsem si představovala. Možná, že až někdy dostanu zase odvahu, tak je zkusím trochu vytunit, ale tohle byla moc divná konzistence.

Míchaná vajíčka

Míchaná vajíčka

Zato takové přepuštěné máslo se v Thermomixu dělá dobře.

Přepuštěné máslo

Přepuštění másla

Nebo ovesná kaše.

Ovesná kaše

Ovesná kaše s chia semínky, brusinkami a kešu oříšky

Rajská omáčka s knedlíkem

Rajská omáčka s knedlíkem (V Thermomixu knedlík a mixování omáčky)

Tatarák z uzeného hejka

“Tatarák” z uzeného hejka, sušených rajčat a vejce na měkko z Thermomixu

Avokádová polévka

Avokádová polévka

Také se v něm dobře dělají smoothie všeho druhu.

Smoothie

Smoothie

A konečně něco, k čemu jsem potřebovala i tzv. motýlek – nástavec, který se nasadí na nože a šlehá – smetanu nebo třeba bílky. A pokud chceme bílky vyšlehat za tepla, není problém.

Swiss meringue buttercream

Swiss meringue buttercream (bílky svařené s cukrem a za tepla šlehané + máslo)

A jaké jsou vlastně mé celkové dojmy z Thermomixu?

Začnu přednostmi:

+ Thermomix je výkonný mixér, který si poradí s ledem, cukrem, ovocem a zeleninou, makem, ořechy apod.

+ Dokáže rozsekat zeleninu, orestovat ji, uvařit a poté dohladka rozmixovat -> krémové polévky jsou radost.

+ Dokáže vážit a to i za chodu, takže při mixování můžete přidávat suroviny dle potřeby a víte kolik toho je.

+ Uplatní se všude, kde je potřeba něco vařit a zároveň míchat, jen u toho nemusíte stát.

+ Umí i šlehat, smetanu i bílky a klidně za tepla.

+ Uvaříte celý oběd najednou – maso, omáčku i knedlíky (nebo třeba maso s bramborami, rýží a zeleninou…).

+ Většinu nenaschnutých věcí v nádobě umyjete pomocí mixování – teplá voda s trochou saponátu, 5 s na rychlost 5 a je hotovo.

A teď trochu negativ:

– Zvukový signál. Vážně nechápu, jak tohle někoho napadlo. Po dokončení vaření s nastaveným časem se ozve zvukový signál a bohužel ne jen jednou. Ani pětkrát. Ani dvacetkrát. Dělá to prostě pořád, dokud k němu nepřijdete a nezmáčknete tlačítko. Nebo se nevypne sám (asi po 15 min). Je fajn, že dá přístroj najevo, že dovařil, ale když prostě zrovna děláte něco jiného a nemůžete to jít zmáčknout, bude vám neskutečně lézt na nervy. Zatím jsem nepřišla na to, že by to šlo vypnout, prosím, řekněte mi někdo, že je na to nějaký trik…

– Thermomix má váhu, má ale pár drobných nedostatků. Váží jen po 5 g, což je někdy (zvlášť pro cukráře) nedostačující. Odchylka do 3 kg je +- 30 g. V praxi většina vážení probíhá v pohodě, ale pokud sypete něco po menších dávkách, může se stát, že tam dáte 20 g a na přístroji stále svítí jen 0 nebo 5 g.

– Dělá rámus – toto je trochu sporný bod (protože hlasité jsou všechny mixéry), ale je důležitý. Vyšší rychlosti mixování jsou trochu jako start kosmické lodi a i když je snad prý tišší než minulá verze, někdy ho radši nepouštím, protože máme spojenou kuchyni s obývákem – pokud tam někdo něco poslouchá, tak mu to Thermomix spolehlivě přehluší. Případná návštěva by také mohla být vylekána :) Pokud běží vaření se zapnutým mícháním, bude to vždycky hlasitější, než kdybyste něco vařili na plotně v hrnci.

– Celá sestava s parním systémem je vyšší a musíte si naplánovat, kam ji dáte (nejlépe pod digestoř a nevařit tak v tu chvíli na sporáku). Jinak by vám mohla za chvíli pěkně rozmáčet spodní část skříněk.

Neutrální:

+- Cena. 29 395,- Kč. Za tuto částku získáte nový Thermomix TM5 + úvodní ukázku Thermomixu + Základní kuchařku a Thermomix chip s recepty + Pozvánku na školu vaření + Osobní péči vašeho poradce + pravidelný měsíční zpravodaj a mnoho dalšího (citace ze stránek). Pro mnoho lidí je cena za tento kuchyňský přístroj na první pohled vysoká. Na druhou stranu v sobě kombinuje několik přístrojů a na tom se cena také projevuje. Nedávno jsem se koukala na roboty Kenwood Cooking Chef a cena se tam také blíží částce 30 tis. Srovnávat ale nemůžu, ani jsem ho naživo neviděla.

+- Thermomix dodává kuchařky (s čipem, který připojíte na přístroj), které obsahují ozkoušené recepty, vyladěné pro Thermomix. Jejich cena je vyšší než u běžných kuchařek, ale zase vám dají krok-za-krokem návod, jak něco uvařit/upéct. Na internetu se dá najít (jak v české, tak v anglické a jiné mutaci) spousta dalších, fanouškovských receptů, které už tak super být nemusí – jsou neověřené a tak nad nimi musíte přemýšlet a mít trpělivost to zkoušet znovu, trochu jinak, abyste dosáhli kýženého výsledku.

+- Hnětení těsta – Thermomix sice těsto uhněte, ale nemám z něj tak dobrý pocit, jako když to udělá můj KMix. Chléb teprve budu zkoušet, tak uvidíme, jestli mě přesvědčí.

A co můj celkový pocit? Thermomix je super hračka, kterou využívám několikrát týdně a ušetří mi čas, který bych jindy strávila postáváním u sporáku. U některých věcí ale musím přemýšlet, jak je udělám – jestli “klasicky” nebo v Thermomixu. Těsto na dort a krémy jsem při poslední příležitosti přece jen dělala v KMixu. Vyšlehaný krém se lépe “vyškrábne” z hladké mísy, než z té s noži (nechce se mi mixovací mísu s noži pokaždé rozebírat). Ale například sníh na kremrole bych zase dělala v Thermomixu (šlehaní při vaření).

Také se v něm skvěle dělá rýže – ta na sushi z parního košíku neměla chybu. Recept na sushi za pomoci Thermomixu vás tedy nemine a tady je aspoň malá ochutnávka:

SushiMyslím, že jsem o Thermomixu pro dnes napsala všechno, co mě napadlo. Budu ráda za všechny vaše ohlasy, souhlasné i nesouhlasné a tipy na to, co ještě rozhodně musím vyzkoušet. Nebo chcete zjistit, jak by Thermomix zvládl váš oblíbený recept? Dejte mi vědět :)

You may also like

18 comments

Martina Burková 12. 02. 2015 - 14.59

Dobrý den, uvažuji o koupi thermomixu, chtěla bych se zeptat jak jste byla spokojená se zpracováním masa v thermomixu. Myslím tim jeho sekání např. na sekanou, karbanátky, popř. tatarák. Moc děkuji

Reply
Meg 23. 02. 2015 - 7.41

Dobrý den,
maso jsem v něm mlela zatím jen jednou, na vepřenky a byly v pohodě. Ten tatarák mi nasadil brouka do hlavy – vyzkouším! Jinak je to v podstatě rozsekání masa, když bych šla mlet maso na klobásky, šla bych to pravděpodobně dělat v mém KMixu :)

Reply
Hanka 23. 02. 2015 - 14.33

KMix namele jako klasický mlýnek? Myslíš ten robot s kulatou mísou, co je občas vidět na fotkach v pozadí.

Reply
Meg 24. 02. 2015 - 16.31 Reply
Hanka 13. 02. 2015 - 12.33

Ahoj Meg, děkuji ti za úžasnou inspiraci, máš krásný blog se skvělými recepty. Moc ti fandím a doufám, že budeš mít vždy čas a prostor dál se věnovat tomu, co tě tak baví.
A teď k Thermomixu. Úplně mi mluvíš z duše. Sama jsem byla kdysi poradcem, prodávala jsem TM31 a ten mám taky stále doma. Nedám na něj dopustit a určitě jsem za něho ráda. A tak jak nás učili, že vše je nejlepší z TM, naprosto s tebou souhlasím. Taky někdy přemýšlím, jestli uvařím v něm nebo klasicky. U kremových polévek, omáček a všeho co při vaření prská je jasná volba. Ale ani mě se nekdy nechce dolovat z nádoby s noži když z hladké to jde snáz. A tak. Celý článek bych nenapsala lépe. A jsem moc zvědavá, jak budeš práci s TM aplikovat na své osvědčené recepty. A moc se těším na tvé další postřehy.

Reply
Květoslava Veselá 23. 02. 2015 - 14.27

Ráda sleduji nové a nové recepty z Thermomixu.Byla jsem poradkyní v Brně,když se thermáč rozjížděl a moc mě práce bavila.V různých soutěžích jsem vyhrála robotů několik.Vařím a pracuji s ním na chalupě,doma….
Jsem zvyklá a nedám na něj dopustit.Držím všem majitelkám pěsti.Těším se na nový vývoj i recepty.V sobotu jsem dělala s vnoučaty odpalované těsto na věnečky,dle základní kuchařky TM21.Krém,včetně vaření pudinku….
Přeji všem zdraví,štěstí a TM do každé domácnosti.Vesy

Reply
Meg 24. 02. 2015 - 16.30

To je hezká zpráva, děkuji :) Na odpalované těsto se také chystám, tak se snad zadaří :)

Reply
Petra 13. 04. 2015 - 15.01

mám thermomix též a jsem s ním nadmíru spokojená ,pokud má rád někdo hrubší saláty ,stačí sekat méně vteřin než je třeba u šopského salátu dané ,po čase si uděláte a nasekáte vše podle představ :-) nemám žádné mínusy … a hlučný je při sekání :-) a drcení :-) nedivte se má 10700 otáček :-) a to musí být slyšet .. ale ten hluk stejně trvá jen pár vteřin a to se dá vydržet :-)

Reply
Meg 16. 04. 2015 - 8.53

Jasně, to sekání a tak chápu :) Pro mě je pak ještě trochu hlučný při vaření, když ho nechávám něco vařit třeba na rychlost 3… protože máme spojenou kuchyň s obývákem, tak je to prostě slyšet.

Reply
Pavla 14. 04. 2015 - 15.29

Přeji pěkný den,thermomix mám 15 let,jen ložiska jsem měnila,jinak bez opravy,vynikající pomocník a chleba v něm dělám z půl kg mouky 3krát za týden.;-)

Reply
Meg 16. 04. 2015 - 8.54

Tak to je opravdu vytížen :)

Reply
Martin 19. 09. 2015 - 21.52

Dobrý den,

chci se zeptat zda je TM5 vhodný i na smažení?

Předem děkuji za odpověď ;)

Reply
Meg 01. 10. 2015 - 9.27

Dobrý den, na smažení ne, jen na rychlé orestování třeba zeleniny na polévku…

Reply
Eva 10. 02. 2016 - 18.36

Dobrý deň , termomix je prístroj v domácnosti na prvom mieste . Najviac ho používam na výrobu masla a všetko ostatne čo už bolo spomínané. V lete varím v ňom džem a že je fantastický svedčí o tom aj to, že som si dokúpila ešte dve nádoby . Môže kysnúť cesto a druhej varím polievku. A tá tretia je napríklad rýchlo posielať orechy , bilinky a podobne .

Reply
Meg 23. 02. 2016 - 8.53

Dobrý den, jsem ráda, že u vás našel využití, hodí se opravdu na spoustu věcí :)

Reply
Helena 31. 07. 2016 - 12.57

Dobrý den , chtela jsem se zeptat jen na Vas názor : ohledne masa v Thermomixu jsem primo od prodejkyne slyšela, ze musi byt spise zmrazené, aby bylo možné je “nasekat” . Překvapila me taky jedna známá, že si po vyzkoušeni Thermomixu koupila jiný přístroj za cca polovinu ceny – snad Optimum thermocook a ze je hodne spokojena. Na druhé straně vim, ze Thermomic používá známa uz cca 5 let a je nadšena …Tak nevím , částka 30 tis mi připadá nadsazená..dekuji za názor H

Reply
Meg 02. 11. 2016 - 7.23

Dobrý den, co se týče toho masa – myslím, že jsem maso nijak nemrazila, asi jsem ho do přístroje dávala studené z lednice. Obecně má být maso i pro mletí v klasickém mlýnku hodně chladné, protože tím procesem se zahřívá, začíná se “patlat” a to je nežádoucí. Jinak co se týče jmenovaného druhého přístroje, ten jsem nějakou chvíli zkoušela, ale moc u mě neobstál. Je ale možné, že šlo o drobnosti na tom kusu, který jsem zrovna měla doma. Rozhodně vám doporučím, pokud by to bylo možné, abyste si přístroj u známé vyzkoušela.

Reply
Marta 07. 01. 2018 - 17.41

můj dotaz je ke koupi termomixu,je možné odečíst starší termo mix jako proti účtem?a snížení ceny?děkuji Marta

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc