Jako malá jsem milovala chodit na nakládané okurky do lednice. A na kysané zelí do sklepa. Co jsem ale rozhodně neměla vůbec ráda, bylo pomáhat například s čištěním okurek. Jak já nesnášela, když nás zavolali ven, tam stál kbelík s vodou, plný okurek, u toho kartáček… A bylo jasné, čím se budu muset následující minimálně půlhodinu zaobírat – a samozřejmě mě to vůbec nebavilo.
Jen s postupem času člověk ocení tu přípravu u zavařování a nakládání a proto vždy skáču blahem do stropu, když mi někdo věnuje sklenici, které věnoval svůj čas. Naposledy jsem si tak dovezla od milovaného dědečka dvě sklenice nakládaných hub a k tomu malou skleničku okurkových plátků. Myslela jsem si, že jsou naložené v klasickém láku, ale děda mě vyvedl z omylu. Prý zkoušel nový recept s názvem “americké okurky” a moc jim chutnal, tak se podělil i s námi.
Říkala jsem si, že příští rok se snad do zavařování vrhnu sama taky. Ale jaké bylo moje překvapení, když jsem včera zjistila, že se ještě dají koupit okurky nakládačky. Nelenila jsem a kilo a půl jsem hned koupila. A pak jsem hned volala dědovi, abych zjistila, co ještě potřebuju, abych ty dobré okurky mohla udělat sama. Děda mi hned z hlavy nadiktoval recept a já se mohla pustit do příprav.
Suroviny:
- 2,5 kg okurek
- 6 cibulí
- 3 lžíce soli
- 6 dcl octa
- 4 dcl cukru
- 1 lžička mletého pepře
- 1 lžička kari
- 1 lžička mletého chilli
- 1 lžíce nasekaného kopru
Postup:
Okurky omyjeme ve vodě…
… a důkladně očistíme kartáčkem.
Nakrájíme/nastrouháme na jemné plátky. (Blahopřeju všem, za které to udělá robot).
Cibuli nakrájíme na kolečka nebo půlkolečka a přidáme k okurkám do velké mísy. Posypeme solí a vše spolu důkladně promícháme. Necháme dvě hodiny odstát, aby okurky pustily vodu.
Ocet, cukr a koření dáme do kastrůlku.
Přivedeme k varu, aby se veškerý cukr rozpustil a necháme zchladnout.
Po dvou hodinách okurky s cibulí pustily vodu.
Důkladně z nich tu vodu vymačkáme.
A okurky zalijeme nálevem.
Okurkovou směsí naplníme čisté zavařovací skleničky a zavaříme při 70°C 20 minut.
A pak necháme vychladnout :)
My si nejlépe tyhle okurky vychutnáme na chlebu s pomazánkou nebo paštikou.
14 comments
Vypadá moc moc dobře! Vyzkouším! :-))
Hezký večer,
http://skills-of-art.blogspot.cz/
Díky, vřele doporučuji :)
Tahle čalamáda je opravdu výborná. Nedávno jsem ji ochutnávala na návštěvě a hned jsem si řekla o recept, je hodně podobný. Doporučuji.
Jsem ráda, že v tom nejsem sama :)
Náhodou jsem objevila u zdejšího zelináře poslední zbytky nakládaček, tak jsem hned nakoupila a recept vyzkoušela. Okurky jsem nakonec krájela ručně, protože robota nemám a struhadlo vyrábělo každé kolečko jinak (jinak veliké i silné)… a to vypadalo fakt blbě. Lák mi přišel hodně silný, takže jsem se trochu bála výsledku… ale ochutnávka miniskleničky u nedělního oběda dopadla skvěle, čalamáda je tak akorát pikantní a hlavně chutná i manželovi :) Díky za recept!
Mně to taky struhadlo strouhalo tak trochu jak chtělo, ale krájet se mi vážně nechtělo, obdivuju! Jsem moc ráda, že vám to doma chutnalo :)
To by byla dokonalá příloha k zapečeným bramborům, musím to taky zkusit vyzkoušet :)
Rozhodně k nim doporučuji! :)
Mňam, vypadá to skvěle! Škoda jen, že jsem to s tou sezónou torchu zabubnovala, protože teď na konci září už prostě nakladačky neseženu, ale já se polepším. Jinak na čištění okurek mám malý trik od mé mainky. Okurky jednoduše nasypu do bubnu od pračky a nechám na program máchání. A jsou čisté, nerozbité a bez práce :-)
No hezké! :D akorát mi to bylo právě zakázáno, že prý okurky dávat do pračky nebudu nebo co :D
tímhle receptem jsem si doma fakt šplhla – zítra mě čeká další várka :)
Letos jsme měli velkou úrodu salátových okurek, tak jsem hledala recepty jak je upotřebit. Skoukla jsem proto více těchto receptů a byly téměř totožné. U některého jsem se dočetla, že čalamádu vyrábějí právě ze salátovek, tak jsem to zkusila. Jednu sklenici jsem zkusila – ochutnala hned a jsou výborné. Už se těším na zimu :-)
Veliký úspěch u mých chlapců, zítra dělám další várku. Ostřejší, přesně takové, co mají rádi Alena
Jsem moc ráda, díky!