Já vím, že jahodová sezóna už vlastně končí, ale pokud byste měli ještě na zahrádce nějaké jahody a k tomu pár třešní, chtěla bych vám nabídnout možnost je zpracovat. Když jsem byla malá, tak jsme mívali poměrně dost domácího ovoce a každý rok se tak zpracovávalo na několik způsobů. Domácí marmelády – tedy vlastně džemy, dřeň, která se mrazila… Postupem času se naše zahrádka umenšila a tak se skoro přestalo zavařovat (až na okurky). Když jsem letos narazila na chuťově výborné ovoce na trzích, nemohla jsem odolat.
A tak jsem se pustila poprvé v životě do marmelády. Vím, správně bych měla říkat džem, podle sjednocené legislativy v EU. Marmeláda je jen z citrusových plodů a navíc vzniká želírováním ovocných šťáv… Ale u nás se vždycky říkalo jen marmeláda, i když tam byly kousky ovoce.
K výrobě domácí zavařeniny se nabízí všelijaké želírovací přípravky, tak jsem se na ně podívala v obchodech. Nepochopila jsem, proč bych k ovoci měla přidávat ztužený rostlinný tuk, palmový olej nebo všelijaké gumy. Takže jsem se pustila do ovoce s cukrem, citronovou šťávou a vanilkou. A udělala jednu z nejlepších marmelád, kterou jsem kdy jedla.
Suroviny:
- 900 g jahod
- 300 g třešní
- 600-800 g cukru
- 1/4 hrnku citronové šťávy
- 2 lžíce vanilkového extraktu (mám domácí)
Postup:
Omyjeme jahody…
A pokrájíme na kousky.
Ovoce můžeme nakrájet/nasekat na hrubo a případně poté ještě rozmačkat.
Promícháme s cukrem.
A přidáme citronovou šťávu.
A vanilkový extrakt – já používám domácí (vanilkové lusky naložené ve vodce).
Směs dáme na střední plamen, a vaříme až se cukr rozpustí. Jakmile ovoce začne měknout, můžeme ho ještě rozmačkat.
Během vaření pak sbíráme pěnu.
Po 20-30 minutách můžeme vyzkoušet na talířku, jestli už džem tuhne. Pokud jsme s ním spokojení, tak naplníme sklenice vypláchnuté horkou vodou, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru.
Konzistence vypadá asi takhle:
A výsledná vychladnutá sklenice.
Je to vážně jedna z nejlepších marmelád/džemů, které jsem kdy jedla. Kousky ovoce, akorát sladká (je potřeba přizpůsobit množství cukru sladkosti ovoce) a vonící po vanilce. Ať žije léto :)
8 comments
Dobrý den, kde prosím seženu vanilkový extrakt? V běžných samoobsluhách jsem na něj nenarazila, děkuji :)
Dobrý den, kupuji ho ve zdravých výživách anebo si ho dělám sama z lusků a vodky :)
Zrovna sem taky doma vyráběla, akorát ovoce v opačném poměru. A použila jsem klasický vanilkový lusk, ten se dá koupit skoro všude.
Tak to taky musí být dobrota :)
Super, u nás je jahodová sezóna v plném proudu, třešní máme taky plno, takže půjdu do něj :-) já teď dělala třešňový džem se skořicí, mňam, ale dík Pektogelu mi ztuhl nějak moc :-)
No, mně ztuhl dost i bez cukru, nějak mi nevadilo ho déle vařit :D
To vypadá super. My máme tenhle rok nějakou extrémní úrodu třešní, takže jsem celý víkend trhala a vypeckovávala, no, není to moje zrovna oblíbená činnost :D Máme ale takové ty chrupky, z těch džem bohužel nejde.
Aha, ty jsou ale tááák dobrý! Taky už se mi nechce nic vypeckovávat :D