Makronky. Někdo je miluje, někdo nechápe, co na nich komu chutná. Ale kdokoliv je doma vyzkoušel, ví, jak můžou být temperamentní. Při jejich pečení se toho může tolik pokazit! Věřte mi, vím to z vlastních zkušeností :) Popraskaný povrch. Rozteklé makronky. Makronky bez nožičky. Makronky duté až hrůza… Všechno tohle mám za sebou.
Musím to zaťukat, ale v posledním roce se mi makronky celkem dařily. A tak jsem se rozhodla, že už to sem konečně musím sepsat. Velkou zásluhu na jejich zdaru má tedy i můj skvělý a úžasný Kenwood Cooking Chef XL Black, jehož jsem ambasadorkou. Je to robot s krásně velkou, šikovnou mísou a hlavně s indukcí, kterou často používám při šlehání bílků na pusinky a makronky. Zahřívání při šlehání pomůže rozpustit cukr a vytvořit stabilní sníh, který je u těchto pochoutek velmi důležitý.
Kenwood Cooking Chef XL Black je velmi šikovný robot, který umí vše, co je při pečení i vaření potřeba. Má vestavěnou indukci, takže v něm klidně udělám i risotto, ale nejvíc ji používám na zahřívání bílků při šlehání a na přitopení kynutým těstům.
Vestavná váha pomůže s minimalizováním špinavého nádobí a v základu je u něj i klasický vysoký mixér a food processor s disky na strouhání.
Díky spolupráci navíc můžete využít kód MegvkuchyniBLK a mít robota se slevou 4 499,00 Kč.
Při přípravě makronek si můžete vybrat, jakým způsobem budete připravovat sníh. Každá metoda potřebuje trochu jiné poměry a jiný postup, a je potřeba, aby si každý vybral to, co mu nejvíc vyhovuje. Francouzská metoda jen šlehá sníh s cukrem, pak se do sněhu přimíchává směs mandlové mouky a moučkového cukru. Při použití italského způsobu je potřeba udělat cukrový rozvar, který se lije do šlehajících se bílků a tento sníh se pak přidá k pastě z bílků, mandlí a cukru. Švýcarská metoda je takovou jemnou kombinací – a pro mě vychází v poslední době nejlíp. Bílky s cukrem se zahřejí ve vodní lázní anebo právě v robotu indukcí na 60 stupňů, pak se vyšlehají do sněhu a přidá se do nich mandlová směs. Však se můžete na recept podívat sami:
Malinové makronky švýcarskou metodou v Kenwood Coking Chef XL robotu
Course: Cukroví, Makronky, Moučníky a dezerty30
ks30
minutes1
hour1
hour30
minutesSuroviny
- Makronky
150 g bílků
150 g krupicového cukru
150 g mandlové mouky
150 g moučkového cukru
růžová gelová barva
- Malinová ganache
85 – 90 g malinového pyré nebo cca 200 g mražených malin
200 g čokolády (bílé, ruby, Valrhona Framboise – anebo jejich kombinace)
Postup
- Malinová ganache
- Malinové pyré odvažte a zahřejte. Pokud nemáte pyré, v kastrůlku si rozehřejte mražené maliny se lžící vody a pak je propasírujte do mísy přes cedník. Odvažte potřebné množství.
- Do úzké, vyšší nádoby vhodné pro ponorný mixér odvažte čokoládu. Já nejradši používám mix bílé a malinové čokolády, ale můžete klidně použít i ruby čokoládu, pokud ji máte rádi. Nebo i čistě bílou, pokud jinou nemáte k dispozici. Ruby čokoláda anebo malinová Varlhona ale zdůrazní malinovou chuť, proto je ráda používám.
- Čokoládu zahřejte, aby se začala rozpouštět, a pak na ni nalijte horké malinové pyré. Promixujte ponorným mixérem dohladka.
- Malinovou ganache přendejte do mělčí misky a přímo na povrch položte potravinovou fólii. Dejte chladit do lednice, ideálně na několik hodin nebo přes noc.
- Hotová vychlazená ganache půjde nabírat lžící, ale bude dobře držet tvar. Přendejte ji do zdobícího sáčku a můžete plnit :)
- Makronky
- Mandlovou mouku spolu s moučkovým cukrem dejte do food processoru a krátce spolu promixujte. Pak ji prosijte do mísy.
- Do (ideálně kovové) mísy, ve které budete šlehat bílky s cukrem, odvažte bílky s krupicovým cukrem.
- Já to dělám přímo do mísy našeho robota :)
- Pak bílky s cukrem za mírného míchání zahřejte k 60 stupňům, aby se rozehřál cukr, v této chvíli není potřeba šlehat (bez robota to uděláte nad vodní parou). Na robotu jsem nastavila rychlost jedna, čas jednu minutu a 60 °C, měla jsem v něm klasickou balonovou metlu.
- Jakmile se bílky zahřejí a cukr se rozpustí, můžete mísu odstavit z tepla. Za postupného zvyšování rychlosti je vyšlehejte do pevného sněhu. Ideální je ale nešlehat je na maximum, spíše na střední až středně vyšší rychlost – tak se zaručí stabilní, nepřešlehaný sníh. Na robotu stačí vypnout indukci a nastavit rychlost šlehání na “2”. Zhruba po minutě zvýšit na rychlost “3” a po další minutě na rychlost “4”. Na té šlehat přibližně osm až deset minut.
- Ušlehaný sníh můžete obarvit gelovým barvivem dle potřeby.
- Třeba takhle do růžova :)
- Pak je už na čase smíchat sníh s mandlovou směsí. Já jsem v robotu nasadila flexi metlu a nastavila jsem ho na míchací rychlost “1”.
- Pak jsem po lžících během cca minuty přidávala směs mandlové mouky s moučkovým cukrem.
- Ať už máte robot nebo jste šlehali sníh ručně, nakonec je potřeba domíchat těsto stěrkou tak, aby z ní padalo v široké stuze.
- Přendejte ho do sáčku s kulatou širší zdobicí špičkou (např. č. 12 , Wilton 2A apod). a nastříkejte ho na plech s (ideálně) teflonovou fólií. Já si pod ni dávám papír s předtištěnými kolečky, abych měla makronky přibližně stejně velké.
- Plechem s makronkami několikrát bouchněte o linku, aby se z nich vyklepaly vzduchové bubliny a srovnal se jejich povrch. Nechte je 30 – 60 minut zaschnout, až jejich povrch nebude na letmý dotyk lepit. Troubu rozehřejte na 150 °C s horkovzduchem.
- Makronky pečte přibližně 16 minut. Zkuste otevřít troubu a s makronkou na plechu lehce zahýbat – její vršek by se neměl kývat do stran, jinak budete muset na čase přidat. Můžete pak také zkusit jednu makronku opatrně odlepit od podložky – měla by mít plné dno, které nezůstane přilepené na plechu. U makronek je ale trouba a její styl pečení hodně zásadní, takže pokud se nepovedou napoprvé, zkuste si s časem anebo i s teplotou trochu pohrát.
- Makronky nechte na plechu vychladnout a pak je můžete naplnit malinovou ganache.
Poznámky
- U makronek je důležitá správná konzistence sněhu – musí být dobře ušlehaný, ale ne přešlehaný. Sníh by měl být stabilní, je lepší ho šlehat delší dobu na nižší rychlost.
- Hotové těsto na makronky má konzistenci “lávy” – ze stěrky stéká v široké stuze a pomalu se slévá se zbytkem těsta v míse.
- Mně nyní nejvíc se současnou troubou vyhovuje pečení na 150 °C s horkovzduchem. Ale ideální je si ve vaší troubě vyzkoušet různé teploty a časy. Někomu dokonce víc vyhovuje i pečení na horní dolní – pokusům se meze nekladou! :)
2 comments
No ty jsou nádherné!
Dalo by se do sněhového základu přidat taky malinové pyré, nebo už by to příliš narušilo sněhovou konzistenci?
Přímo do makronek určitě malinové pyré ne, max. možná prach z lyo malin. Makronky jsou citlivé :)