Jídla z dětství jsou v nás zakódovaná už navždycky. A jedním z těchto jídel je pro mě rozhodně nepečený tvarohový dort. Jednu jeho verzi tu už na webu mám, ale když jsem minule v obchodě uviděla krásné čerstvé maliny, vzpomněla jsem si také, že mám v lednici i půl kila tvarohu, který by se s nimi dal zpracovat. A tak jsem trochu netradičně tento dort udělala tříbarevný, ochucený kakaem, malinovým pyré a vanilkou.
Doma jsme ho většinou dělali dvojbarevný, bílý a kakaový, se dvěma vrstvami piškotů a s kompotovaným ovocem. Ale musím říct, že ty čerstvé maliny mu doopravdy velmi sluší! Bude se na něj hodit menší dortová forma, o průměru zhruba 20 – 23 cm. Určitě si také udělejte místo na snadné chlazení v lednici nebo v mrazáku.
Retro nepečený tvarohový dort v malinovém kabátku
Course: Dorty, Nepečené8
– 12 ks1
hour12
hoursSuroviny
20 g jemně mleté želatiny (k použití za horka!)
200 ml vody
200 ml mléka
500 g měkkého tučného tvarohu ve vaničce
250 g změklého másla
200 g moučkového cukru
2 lžíce kakaa
100 g malinového pyré
1/4 – 1/2 lžičky mleté vanilky nebo lžička vanilkového extraktu
dětské nebo cukrářské piškoty
cca 200 g čerstvých malin
Postup
- Želatinu (100% jemně mletá želatina, která se používá i za horka, žádný ztužovač zastudena!) vysypte do misky a zalejte ji 200 ml studené vody a nechte nabobtnat.
- Připravte si formu nebo ráfek o průměru 20-23 cm. Vyložte ho potravinovou fólií a naskládejte do ní piškoty. Aby lépe držely na dně po zalití tvarohovou směsí, je možné je zespodu lehce navlhčit vodou nebo ovocnou šťávou, přilnou tak k fólii.
- Do nádoby mixéru dejte tvaroh, máslo a moučkový cukr.
Poznámka: Pokud máte velký mixér (1600ml+), vejde se do něj směs tak akorát. Jinak je potřeba si ji rozdělit na části, abyste ho nepřeplnili. Já mám ThermoResist mixér, který je jako příslušenství u našeho skvělého Kenwood Cooking Chef XL Black. Pokud byste si ho taky chtěli pořídit, s kódem MegvkuchyniBLK na něm na předchozím odkazu dostanete slevu :) - Nabobtnalou želatinu v míse zalijte horkým mlékem.
- Tuto směs přilijte do mixéru a 2-3 minuty mixujte na vyšší otáčky, až bude směs hladká.
- Třetinu odeberte do misky a přidejte k ní kakao, dobře rozmíchejte.
- Kakaovou směs nalijte do formy na piškoty a dejte chladit. V mrazáku by mělo stačit 5 – 10 minut, aby směs zatuhla pro další plnění. V lednici to může být až 20 – 30 minut. Záleží také na tom, jak opatrně budete další vrstvu nalévat, já doporučuji pomalu z malé výšky, třeba naběračkou, aby se hmota rozlila po předchozí vrstvě a neporušila ji.
- Do druhé třetiny směsi dejte malinové pyré, dobře rozmíchejte.
- A nalijte na kakaovou část.
- Nechte chvilku zatuhnout a pak do této vrstvy lehce vmáčkněte maliny. Dejte opět zachladit do lednice / mrazáku.
- Do poslední vrstvy přidejte vanilku.
- Nalijte ji na vrstvu s malinami a nechte dobře zatuhnout, ideálně přes noc. Druhý den dort opatrně vyndejte z formy. Pokud jste nevyložili boky formy fólií, zlehka dort uvolněte od stěny pomocí tenkého ostrého nože. Dort zatuhne velmi dobře, takže se dá s trochou opatrnosti i stáhnout z potravinové fólie a přesunout na podložku k servírování.
- Dobrou chuť!