Někdy se mi nechce dělat klasické hamburgerové bulky a radši peču tyhle menší houstičky. Podobají se chuťově našim vdolkům, které pečeme ve východních Čechách k hustým polévkám. Jsou mírně nasládlé, dobře drží tvar a nerozmáčí se tak snadno, i když do nich dáte šťavnaté trhané maso.
Peču je tak trochu jako buchty, aby se dotýkaly, když nakynou. Díky tomu jsou ještě trochu měkčí, než když se pečou dál od sebe. Díky potření vajíčkem získají krásnou zlatavou barvu, ale klidně je můžete potřít třeba i rozpuštěným máslem nebo mlékem, co se vám zrovna bude hodit.
Když je uděláte po 50 gramech, velikost bude akorát na menší burgery (slidery). Někdo sní na jídlo dva takové, někdo čtyři. Ale s klidem je můžete použít i na zakousnutí k polévce, chilli con carne, nebo si je namazat marmeládou. Jsou vážně dost univerzální :)
Měkké přílohové houstičky
18
ks30
minutes40
minutes90
minut2
hours40
minutesSuroviny
250 ml mléka
50 g krupicového cukru
20 g čerstvého droždí
500 – 550 g hladké mouky
3 vejce (2 do těsta, 1 na potírání)
60 g změklého másla
10 g soli
sezamové semínko, mák či hrubá sůl na posyp
Postup
- Do mísy nalijte 250 ml vlažného mléka, přidejte k němu 10 g krupicového cukru, 20 g čerstvého droždí a 100 g hladké mouky.
- Vše dobře rozmíchejte a nechte cca 15 min vzejít v míse, až se začne kvásek zvedat.
- Přidejte 400 g hladké mouky, dvě vejce, 40 g krupicového cukru a 10 g soli.
- Začněte vypracovávat těsto, jakmile se vše propojí, přidejte 60 g změklého másla. Vypracujte hladké těsto, pokud je potřeba, přidejte trochu mouky.
- Těsto v míse přikryjte a nechte cca hodinu kynout, aby zdvojnásobilo objem.
- Nakynuté těsto rozdělte podle potřeby. Já si většinou vážím kousky po cca 50 g gramech, je jich potom většinou 18 až 20.
- Každý kousek v ruce sbalte tak, abyste ho na povrchu napnuli a těsto dole dobře zmáčkněte k sobě, případně ho poválejte v dlaních nebo na lince, abyste ho vytvarovali dokulata.
Obdélníkovou formu dobře vymažte máslem nebo vystříkejte sprejem s olejem na pečení a vytvarované bochánky těsta do ní naskládejte. Já většinou skládám 3×5 padesátigramových kousků do formy o rozměrech 35 x 45 cm. Zbylé kousky (většinou až tři až pět) naskládám do malé zapékací misky, kterou peču zároveň s touhle větší formou. - Bochánky nechte ještě cca 30 minut nakynout, pak si rozšlehejte vajíčko se lžící vody a potřete je s ním.
- Podle toho, k čemu pak budete houstičky používat, je posypte. Můžete je nechat i jen tak potřené, nebo přidejte (černé) sezamové semínko, mák, nebo třeba sůl.
- Pečte při 200°C cca 15 minut – podle vaší trouby – dozlatova.