The Daring Bakers’ April 2011 Challenge – Větrníčky s javorovou pěnou

by Meg

Moje první Daring Bakers výzva je tu :). Zadání pro tento měsíc bylo podobné výzvě kuchařů – vytvoření jedlé misky,  povinné (nebo alespoň silně doporučené) bylo vytvoření javorové pěny. Jednou z ukázek byla slaninová miska, na kterou jsem opravdu neměla nervy (navíc by mi to nikdo doma nejedl).

Prvním, co mě napadlo, bylo vytvořit košíček z čokolády, ale v kombinaci s javorovou pěnou by to bylo moc sladké. Také mě napadly kremrolky, ale nakonec jsem se pustila do větrníčků (původní recept od Florentýny). Recept na pěnu je upraven jen z pohledu množství, protože jsem měla javorového sirupu o trochu méně, než bylo potřeba na základní počet.

Suroviny:

Větrníčky:

  • 75 g másla
  • 175 ml vody
  • špetka soli
  • 100 g hladké mouky
  • 3 vejce

Javorová pěna:

  • 180 ml javorového sirupu
  • 3 žloutky
  • 5-7 g želatiny
  • 270 ml smetany ke šlehání (35%)

Postup:

Nejprve jsem si připravila větrníčky. V kastrůlku jsem přivedla k varu vodu, špetku soli a másla.

Poté jsem vsypala mouku a míchala, až se začala nabalovat hladká koule těsta. Asi minutu jsem tak míchala těsto a pak ho nechala zchladnout, postupně jsem po jednom zamíchala vajíčka.

Těsto jsem naplnila do sáčku a na plech nastříkala budoucí větrníčky.

Pekly se v troubě na 200°C asi 20 minut. Prvních 10-15 minut určitě neradím otevírat dvířka trouby, pokud nechcete přijít o krásně nafouknuté tvary. Po vytažení z trouby je možné větrníčky rovnou rozříznout, nebo alespoň propíchnout, aby odešla pára.

Pak jsem se pustila do přípravy javorové pěny. Jsem zvyklá dělat čokoládovou, do které se dávají i vyšlehané bílky, zatímco sem patří pouze žloutky, a navíc želatina, takže jsem byla hodně zvědavá, jaký bude výsledek.

Javorový sirup je třeba přivést k varu a pak pomaličku zašlehávat do žloutků, aby se nesrazily. Trochu smetany jsem odlila do misky a nasypala na ni želatinu. Po nabobtnání (asi 5 minut) jsem ji rozpustila v mikrovlnce – vždy jsem ji pustila na 10s na plný výkon a zamíchala, až se úplně rozpustila.

Želatinovou směs jsem vmíchala ke žloutkovo-javorové směsi a občas promíchávala.  Až dosáhla konzistence vaječného bílku, ušlehala jsem smetanu. Asi čtvrtinu z ní jsem zamíchala do směsi a poté tam pomalu a jemně vpravila zbytek.

Směs jsem dala chladit do lednice, po necelé hodince byla připravená k použití. Cukrářským sáčkem jsem nastříkala pěnu do rozříznutých větrníčků.

Navrch jsem narychlo smíchala polevu z moučkového cukru, vody, karamelu a javorového sirupu, bylo to sladké, zdálo se mi, že se nepovedla, ale přesto zbytku rodiny velmi chutnala.

Javorová pěna byla tedy opravdu výzva :) Jsem ráda, že se povedla a že ve větrníčkách chutnala, i když to určitě není něco, co by se dělalo zrovna často. Pro další insipiraci doporučuji podívat se k Lucii na krásné kremrole z listového těsta a ke Catalině na perníkové kraslice.

You may also like

8 comments

Catalina 28. 04. 2011 - 6.41

Moc se ti povedly! Máš můj obdiv, že jsi tak skvěle zvládla obě výzvy (u Daring Cooks i Bakers). Větrníky by mě ani nenapadly a přitom je to jedna z věcí, které mám v cukrárně nejradši :D Ta poleva se mi moc líbí (a určitě je i chuťově super), nevíš zhruba kolik si tam čeho dala?

Reply
Meg 28. 04. 2011 - 7.47

Díky ti :) Ta poleva – původně to mělo být tohle: http://www.recepty.cz/recept/karamelova-poleva-na-vetrniky-ii-8220 . Ale nějak se to zvrhlo, protože výsledek nebyl rozhodně v polevovitém stavu, takže tam ještě putovala trocha vody a javorového sirupu, až se to dalo rozmíchat. Asi by tomu pomohlo ještě déle šlehat, ale jela jsem do školy a moc sem nestíhala :D

Reply
Lucie 28. 04. 2011 - 10.20

Krasne vetrnicky, hned bych si dala! Akorat se porad nejak bojim toho odpalovaneho testa… Obdivuju, ze ses vrhla jak na DB, tak na DC, to musi byt narocne. U nas doma to mame rozdelene – ja pecu, drahy vari a obcas mi ty kucharske vyzvy pripadaji fakt tezke, ze ani nevim, jestli bych to zvladla. Uz se tesim na dalsi vyzvu :-)

Reply
Meg 28. 04. 2011 - 11.51

Díky :) Odpalovaného těsta se vůbec, ale vůbec nemá cenu bát. Byla jsem docela překvapená, jak rychle bylo hotové a jak snadno to šlo. DB i DC, no je to trochu náročné, teď bych se měla soustředit na aktuální Daring Cooks výzvu, a co se týče například surovin, bude to ještě zajímavé :)) Snad se to podaří, uvidíme…

Reply
HaF 28. 04. 2011 - 21.52

Už jsem se rozněžnila před chvílí u Lucky, jste holky všechny strašně šikovné! Fandím vám (víc než hokejistům) a těším se na další výzvu ve vašem provedení!

Reply
Meg 01. 05. 2011 - 15.37

Je to vážně super, vždycky jít honem objevovat co nového se má dělat. Jen potom to vymýšlení, když je volnější téma… :) Ale zatím mě to moc baví :)
Díky za komentář :)

Reply
Madla 17. 05. 2011 - 11.45

Skutečně krásné větrníčky, myslím, že jsi se se svou první výzvou popasovala opravdu velice dobře. Větrníky v obchodě mi vůbec nechutnají, připadají mi moc těžké, radši mám ty svoje domácí: http://madlinakuchyne.blog.cz/1005/netradicne-plnene-domaci-vetrnicky-i
Ale ty tvé, s lahodnou pěnou s javorovoého sirupu, byly určitě báječné. Až se někdy dokopu ke koupi javorového sirupu, určitě udělám tvou verzi, která vypadá více než chutně.

Reply
Meg 27. 05. 2011 - 23.09

Díky moc :) a ta další výzva bych řekla, že se povedla ještě lépe :) Ty domácí větrníčky vypadají skvěle, budu je muset taky vyzkoušet.

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc