Láska na kari se Sofií Smith

Láska na kari se Sofií Smith

Viděli jste už film Láska na kari? Jestli zbožňujete jídlo, Indii a/nebo Helen Mirren, tak je jasné, že už určitě ano. A pokud ne, tak to honem koukejte napravit, protože tenhle film je naprosto úžasný. Není jenom o jídle, má v sobě i příběh (nad kterým jsem se nepozastavovala tak jako u filmu Chef) a způsobuje nebezpečné toužení po indické kuchyni, které v 11 večer nejde vždycky úplně dobře naplnit…

Film právě vychází na DVD a já jsem měla to štěstí, že jsem byla pozvána na akci, která byla k této příležitosti pořádána. Setkání pro vášnivé milovníky dobrého jídla, pití a kuchařského řemesla. Se Sofií Smith. Odmítnout prostě nešlo!

Láska na kari se Sofií Smith

Sofia Smith je britská šéfkuchařka s irsko-asijskými předky. O jídle mluví s láskou a takovým zápalem, který vás nenechá stát v kuchyni v klidu. V současné době její umění můžete ochutnat v The Sexy Curry Company.

Nevím, kdy přesně jsem začala zbožňovat indickou kuchyni. Možná, že kdysi dávno zažehly plamínek indické filmy, které svou hudbou, barvami a celkovou náladou vyprávěly o úplně jiném, pro mě velmi exotickém světě. O pár let později jsem objevila blog Michaely, která se do Indie provdala a která sepisuje nejenom recepty se spoustou fotek, ale také příběhy ze života. Její podrobné recepty mě konečně přivedly k tomu, abych něco vyzkoušela a od té doby jsem indické kuchyni propadla. Kdykoliv chci něco vyzkoušet, hledám recept u ní. A při cestě kolem indické restaurace mám co dělat, abych okamžitě nezaplula dovnitř.

Včera, v krásnou neděli, jsem tedy nasedla do vlaku a dojela do Prahy. Ve škole vaření Cocina Rivero mě přivítala tato tabule:

Tabule Cocina Rivero

S tou prostě nelze než souhlasit! A chvíli po příchodu už jsme dostali něco na přivítanou – samosy s jablky a sýrem Brie, lehce okořeněné směsí na Chai Masala. Možná je to trochu netypická náplň, ale protože film Láska na kari je takový mix francouské a indické kultury (a jídla), tak tohle je přesně fusion zmíněných.

Samosy s jablky a sýrem Brie

A také samotný Chai Masala, který, jak nám Sofia Smith vysvětlila, byl o něco méně sladký než v Indii (kde se prý často sladí slazeným kondenzovaným mlékem). Chai masala je většinou silný, černý čaj, který je povařen s kořením – např. černým pepřem, čerstvým zázvorem, kardamomem, badyánem, skořicí, bobkovým listem, hřebíčkem, nebo i růžovými okvětními lístky – a pak podáván slazený, s mlékem. Mimochodem, Sofia jako sladidlo doporučuje i palmový cukr nebo javorový sirup, což může přidat čaji další zajímavou chuť.

Samosy s Chai Masala

Po takovém chutném úvodu už nastalo oficiální zahájení – přivítal nás majitel školy vaření Emmanuel, který vede kurzy mexické kuchyně.

Emmanuel Rivero

A poté už Sofia Smith.

Sofia Smith

Začali jsme si povídat o koření – konkrétně o jedné z nejznámějších směsí, garam masala. Na obrázku je vidět, co většinou obsahuje:

  • černý pepř
  • římský kmín
  • koriandr
  • bobkový list
  • skořice
  • kardamom
  • muškátový květ
  • hřebíček

Ingredience Garam Masala

Přivoněli jsme si k Sofiině směsi (nádhera!) a poté jsme si měli namíchat vlastní. Ano, jen tak, bez receptu. Na první myšlenku jsem byla zděšená – jak mám dělat něco, co neznám tak dobře a udělat to „správně“? Jenže Sofia nám řekla, že máme vařit srdcem. Že si nemáme dělat poznámky, ale místo toho přivonět k surovinám, ochutnat a zkoušet. Tak jsme se do toho pustili.

Příprava Garam Masala

Sofia nám naštěstí poradila, že tři základní suroviny jsou pepř, římský kmín a koriandr.

Základ Garam Masala

A poté po troškách přidávat ostatní, voňavější suroviny – podle toho jak nám výsledná směs bude vonět a chutnat. A jaká směs je nakonec ta správná? Ta, u které si dokážete představit, že si jen tak nasypete jako dochucení nějakého jídla. I kdyby to měl být třeba jen plátek jablka…

Míchání Garam Masala

… nebo třeba vaječná omeleta. A tady začalo takové malé soutěžní klání. Ve filmu se totiž připravuje omeleta (jako test každého kuchaře, který se uchází o místo v michelinské restauraci) v trochu netradiční verzi – o dost kořeněnější. Takže jsme se ve dvojicích pustili do omelet. Do této doby jsem se s partnerkou neznala, ale byl to osud :) Jsem moc ráda, že jsem byla ve dvojici právě s Terezkou. Naše omeleta byla ze čtyř vajec, přidaly jsme trochu mléka, necelou červenou cibulku na čtvrtkolečka a asi třetinu červené chilli papričky zbavenou semínek. Okořenily jsme ji špetkou kurkumy, dvěma špetkami garam masala a osolily černou solí.

Příprava omelety

Smažili jsme ji na ghee (přepuštěném másle) a lehce ji přitom odhrnovaly od krajů, aby se ještě syrová vaječná směs na povrchu mohla uvařit. Poté jsme ji bohatě posypaly nasekaným koriandrem a přehnuly.

Příprava omelety

A dozdobily, aby bylo vidět, které suroviny jsou v ní obsažené.

Omeleta

Nebudu vás napínat, naše omeleta vyhrála :) A tak jsem si domů odnesla DVD s tou nejlepší tématikou (jídlo!), poukaz a mangové chutney… nemůžu se dočkat, až k němu bude příležitost.

Ceny za nejlepší omeletu

Pak jsme měli možnost ochutnat kořeněné brambory…

Kořeněné brambory

… s indickým „kečupem“, který byl naprosto famózní. Všichni jsme z něj byli unešení a doufám, že se mi brzy podaří získat recept.

Kořeněné brambory s indickým kečupemPo malé pauze (na víno, ehm) nás čekala francouzská část. Cukrárna St. Tropez pro nás přichystala ukázku, jak se dělá croquembouche (croque-en-bouche). Už upečené profiterolky naplnil cukrář krémem – crème pâtissière.

Plnění profiteroles

Ty se pak namáčely do karamelu, aby se na nich vytvořila kulatá vrstva z jedné strany.

Namáčení profiteroles v karamelu

Takto vypadají profiterolky, které jsou připravené k sestavování dortu.

Profiteroles

A tohle je nougatine – karamel, ve kterém jsou nasekané plátky mandlí. Po přípravě se nahřívá a rozvaluje, případně vykrajuje do požadovaných tvarů. Croquembouche z dílny St. Tropez se díky němu sestavuje do několika pater.

Nougatine

Lepení profiterolků na nougatine:

Profiteroles a nougatine

Takto vypadá skoro hotový croquembouche. 60 kuliček z odpalovaného těsta plnených krémem, zdobených karamelem na karamelovo-mandlových plátech.

Croquembouche

Protože jsme měli tématické setkání, ozdoby na dort tomu odpovídaly.

Ozdoby na dort

Jsou prý „jedlé“ – z cukru, solamylu a želatiny, takže snědení nevadí, ale chutnat nebudou. Na dort se lepily pomocí rozpuštěného isomaltu.

Zdobení dortu

Hotový filmový croquembouche:

Filmový croquembouche

Musím přiznat, že mám radši croquembouche, kde je na jednotlivých kouskách méně karamelu. V tomhle množství je totiž na mě vrstva karamelu příliš silná (moje zuby jsou citlivé). Takže mám dvě možnosti – karamel z profiterolek mít jako lízátko nebo hodně tvrdý bonbon anebo to risknout a rozkousat je (a riskovat, že mě moje zuby opravdu nebudou mít rády). Každopádně jejich náplň byla opravdu vynikající a mně se skoro zastesklo po domácím.

Ty chvíle strávené díky filmu Láska na kari uběhly rychlostí blesku a já jsem hned po příjezdu domů šla stahovat fotky a začala jsem ty zážitky sepisovat. Děkuju úžasné Zuzce a Terezce, které tohle všechno uspořádaly, škole vaření Cucina Rivero, Bontonfilmu a především okouzlující Sofii Smith, která se mi natrvalo zapsala do paměti.



2 thoughts on “Láska na kari se Sofií Smith”

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít