Croquembouche

Když jsem loni u Cataliny viděla krásný skládaný dezert jménem Croquembouche, okamžitě se zařadil na můj TODO list. Bylo mi jasné, že to nebude lehká záležitost a tak jsem vyčkávala na správnou příležitost. A dočkala jsem – když se kamarádka optala, zda bych se s ní do pečení tohoto dezertu nechtěla pustit, bylo jasno.

Croquembouche, jinak též nazývaný croque-en-bouche (což doslovně znamená “křupe v ústech”), se skládá z malých profiterolků z odpalovaného těsta, naplněných krémem a slepených karamelem. Karamel zaručuje to správné křupnutí a šlehačkou naplněné mini větrníčky alias profiterols k tomu kontrastují vláčností. Vyzkoušely jsme recept publikovaný na Labužníkovi.

Suroviny:

profiterols:

  • 1/4 l vody
  • 100 g másla
  • větší špetka soli
  • 150 g polohrubé mouky
  • 4 vejce

šlehačková náplň:

  • 500 ml smetany ke šlehání
  • cukr dle chuti
  • vanilkový cukr
  • případně ztužovač šlehačky

karamel:

  • cca 150 g cukru

Postup:

Základem je odpalované těsto, stejné jako na větrníky. Takže jsme si daly zahřát vodu s máslem a solí, až se začala vařit. Poté se do hrnce se směsí nasype mouka a těsto se míchá, až se nalepuje na dno.

Asi po minutě až dvou je těsto dostatečně provařené a můžeme ho stáhnout ze zdroje tepla, necháme chvíli zchladnout. Postupně do něj vmícháváme vejce. Troubu předehřejeme na 200°C.

Po přidání všech vajec by mělo být těsto hladké a připravené ke stříkání na plech.

Na plech jsme daly papír na pečení a Lucka se naštěstí chopila tvarování budoucích větrníčků (moje, jak se ukázalo, by byly moc nestejnorodé).

Putovaly do trouby.

A po chvíli se začaly krásně nafukovat.

V této fázi je nejdůležitější neotvírat troubu, dokud nezezlátnou. Jinak by se nám o nafouknutých krasavcích mohlo jen zdát. Po cca 20-25 minutách bylo upečeno.

Každý jsme propíchly špejlí, aby mohla odejít přebytečná pára a zbytečně nenavlhly.

Na řadu přišla příprava náplně. Ušlehanou smetanu s cukrem bysme mohli nazvat honosně – Crème Chantilly.

Pokud použijete dobrou šlehačku, která drží tvar, tak do ní stačí přidat vanilkový cukr a lžíci moučkového cukru (nebo dvě lžíce moučkového cukru, pokud v něm doma koupete vanilkový lusk). Pokud si nejste jistí, tak do ní přidejte místo moučkového cukru ztužovač.

Každý větrníček jsme zespoda naplnily šlehačkou.

Množství náplně odpovídalo zástupu profiterols.

A položily jsme základy.

Na řadu přišel karamel. V původním receptu se svařila voda s cukrem, nechala se odvařit a z cukru se stal karamel…

To je zbytečná práce navíc. Chce to prostě jen rozpustit cukr.

Až v něm nejsou žádné hrudky nerozpuštěného cukru, je vyhráno. Pak už nastane proces budování věže z větrníčků. Každý větrníček zlehka namočíme v karamelu a umístíme na pozici.

Můžeme ochutnávat karamelové nitě, které se táhnou z hrnce. Nakonec bylo postaveno.

Znovu jsme rozehřály karamel a dvěmi vidličkami o sebe vytvořily karamelové nitě a potáhly jimi horu.

Chvíli s nima křesat o sebe a pak s nimi objet dokola profiterolky.

A navrch hvězda z karamelu. Taky vám připomíná blížící se Vánoce?

Takhle ozdobený croquembouche je nejlepší konzumovat ihned. Karamel na něm totiž díky vlhkosti ze vzduchu moc dlouho nevydrží.

Nemohly jsme se na hotové dílo vynadívat :)) Ale nakonec trošku z jiného soudku… Ačkoliv se mi to ani nezdá, tento blog je v provozu už tři roky. Za tu dobu se zde vystřídalo podle Google Analytics poměrně hodně návštěvníků, no, posuďte sami:

Chtěla bych vám všem, kteří se tu zastavíte a zanecháte komentář, i vám všem, kteří si třeba jen prohlédnete fotky, moc poděkovat, protože bez vás by mě to určitě tolik nebavilo. Začala jsem si recepty psát víceméně sama pro sebe, postupně pro známé a nakonec sem 63% návštěvníků přijde díky výsledkům jejich hledání. Moc si toho vážím a i když to teď vypadá, že nemám na blog moc času, slibuju, že se blýská na lepší časy. Pokud se zadaří, brzy se snad dočkáte nového vzhledu blogu a snad se vám bude líbit stejně jako mně.

46 comments on “Croquembouche

Máte dotaz, chcete napsat jak Vám chutnalo nebo nechutnalo? Tady můžete zanechat komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít