Citronové macarons – The Daring Baker’s October 2015 Challenge

Makronky s citrónovým krémem

Po delší odmlce ve výzvách Odvážné kuchyně jsem se konečně znovu odhodlala. I když tentokrát přináším splnění výzvy pozdě, nemohla jsem jí odolat. Výzvou totiž byly macarons, které nachystaly RachaelKorena.

For the month of October we got to take on one of many bakers’ deepest, darkest kitchen nightmares : macarons. Our talented bakers Korena from Korena in the Kitchen and Rachael from pizzarossa made the intimidating task of mastering these French beauties a breeze.

S macarons mám velmi komplikovaný vztah – někdy se povedou, někdy se nepovedou a s novou troubou se mi většinou spíše nepovedly. Tak jsem si řekla, že tyto recepty budu muset vyzkoušet a že to tentokrát všechno určitě vyjde (HA HA). Popravdě jsem si říkala, že když nic jiného, tak italská metoda vyjde, protože s tou jsem měla dříve celkem úspěchy. A ono to bylo tentokrát opačně. První metoda, kterou zde uvádím, se poměrně hodně povedla (má to mouchy, stačilo by méně umíchat těsto), zato ta druhá byla totální neúspěch. Ale citronové macarons všem ohromně chutnaly, takže se o ně musím podělit.

Suroviny:

na macarons:

  • 112 g mletých mandlí
  • 204 g moučkového cukru
  • 102 g bílků
  • 51 g cukru krupice
  • (žluté gelové potravinové barvivo)

na náplň:

  • lemon curd (anglický citrónový krém) nebo citrónová (citrusová) marmeláda

Postup:

Mandle promícháme s moučkovým cukrem a ještě je společně rozmixujeme.

Mandlová mouka a cukr

Prosijeme je skrze jemnější sítko a případné zbytky ještě jednou do jemna promixujeme.

Prosátí mandlí

Bílky vyšleháme do pěny a potom k nim postupně přisypáváme krupicový cukr.

Šlehání bílků s cukremSníh vyšleháme do tuha, ale snažíme se ho nepřešlehat. (Vypadal by pak “suše” anebo by dokonce začal hrudkovatět).

Ušlehané bílkyV tuto chvíli můžeme přidat potravinářské barvivo – já přidala žluté gelové.

Barvení bílků

A znovu sníh prošleháme, aby se barva sjednotila.

Obarvený sníh

Ke sněhu přidáme polovinu mandlové směsi a zamícháme, aby se vše propojilo. Nemusíme se bát a klidně vše smícháme bez skurpulí – je potřeba z bílků dostat vzduch (cca 15 zamíchání stěrkou).

Sníh a první dávka mandlí

Přidáme opět polovinu mandlové směsi a dobře zamícháme (asi 10-15 zamíchání). Dbáme na to, aby po stěnách a na dně nádoby nezůstaly nepromícháné části.

Sníh a druhá část mandlí

Napotřetí přisypeme zbytek mandlové směsi a znovu 10-15 tahy zamícháme. Hlavní je mít dobře promíchanou, jednolitou hmotu.

Sníh a třetí část mandlí

Těsto musí mít tzv. konzistenci lávy – padat ze stěrky v široké stuze a v míse se rozlévat, aby po 30 vteřinách byl povrch vcelku hladký. (Já jsem hmotu bohužel trošku přemíchala, protože se makronky na plechu před pečením hodně roztékaly a nedržely pěkný, kulatý tvar.)

Konzistence těsta

Těstem naplníme cukrářský sáček s hladkou kulatou špičkou.

Naplnění sáčku s těstem

Plechy si vyložíme pečícím papírem, pod který můžeme dát šablonu s předtištěnými vzory makronek.

Makronky na šabloně

Tu poté vyndáme a s plechem silně bouchneme o stůl / linku tak, aby se uvolniny vzduchové bublinky a praskly. Makronky necháme zaschnout na plechu asi 30-60 minut. Ideální je, pokud se po této době můžeme makronek zlehka dotknout a hmota se nám nepřilepí na prst.

Makronky před pečením

Macarons pečeme při 135°C 12-16 minut.

Poznámka k pečení: V zadání bylo péci v horní třetině trouby. Tak jsem si řekla, že uposlechnu a dokonce jsem troubu nastavila na klasický ohřev zespodu a zvrchu. Minimálně u mě to nebyl dobrý nápad, zjistila jsem, že mi v tomto nastavení trouba moc nepeče. Makronky jsem musela péct asi 2x tak dlouho a ani moc nevyběhly. Tak jsem pak přešla na svůj oblíbený horkovzduch a prostřední část trouby.

První upečené makronky
Makronky na klasickém nastavení trouby, v horní třetině trouby. Ne a nechtěly se upéct.

Upečené makronky by se neměly hýbat po poklepání na skořápku, v tom případě totiž nejsou zespodu dopečené a nešly by z papíru odloupnout.

Druhé upečené makronky
Makronky pečené na horkovzduch, uprostřed trouby, 12 minut.

Makronky necháme na plechu vychladnout a poté je odloupneme od pečícího papíru. Slepujeme je k sobě připraveným krémem nebo marmeládou.

Makronky s citrónovým krémemSlepené je necháme v lednici minimálně do druhého dne, aby se chutě propojily a skořápky získaly trochu vláčnosti díky náplni.

Makronky s citrónovým krémem

Lemon curd jako náplň byl fantastický – srazil sladkost mandlových skořápek, takže výsledná chuť byla sladko-kyselá.

Makronky s citrónovým krémem

Díky za výzvu, tento recept na macarons jsem určitě nedělala naposledy :)

09 comments on “Citronové macarons – The Daring Baker’s October 2015 Challenge

Máte dotaz, chcete napsat jak Vám chutnalo nebo nechutnalo? Tady můžete zanechat komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít