Španělský ptáček

Španělský ptáček

Patříte k lidem, kteří mají španělské ptáčky v lásce nebo je to s vámi naopak? Já jsem dnes v práci zjistila, že lidí, kteří je nemusejí, je překvapivě hodně. Já sama jsem tedy odjakživa patřila k jejich zastáncům, a naštěstí tak i můj manžel, kterému včera na večeři ohromně chutnaly. Myslím, že recept na ně není bůhvíjak objevný, ale rozhodně na blog patří, protože až zase budu vymýšlet, co bych vařila, aspoň je tu budu mít hned na ráně :)

Suroviny:

  • 750 – 900 g hovězího roštěnce nebo kýty
  • cca 150 g anglické slaniny vcelku (6 špalíčků do závitků a zbytek do omáčky)
  • 3 vejce uvařená natvrdo
  • 4 cibule (několik plátků do závitku a zbytek do omáčky)
  • 6 menších nakládaných okurek (nebo rozkrájené větší)
  • hořčice
  • sůl, pepř
  • sádlo
  • 300 – 500 ml vody nebo hovězího vývaru na podlití
  • máslová jíška k případnému zahuštění
  • rýže k podávání

Postup:

Maso rozkrájíme ideálně na 6 plátků a každý rozklepeme dotenka. Nejlépe se to dělá mezi dvěma kusy potravinové fólie nebo v mikrotenovém sáčku.

Naklepané masoKaždý plátek masa osolíme a opepříme a potřeme hořčicí.

Potření hořčicíNa širší stranu plátku dáme vždy plátek nebo dva cibule, špalíček anglické slaniny, polovinu vařeného vajíčka a okurku.

Naplnění závitkuPlátek masa opatrně zabalíme, ideálně tak, ani z boku nevypadla náplň. Konec plátku můžeme připevnit párátkem anebo celý závitek zajistíme provázkem.

Balení závitkuV hrnci (ideálně takovém, který může do trouby) si rozpálíme lžíci sádla a závitky na něm zprudka dozlatova opečeme.

Osmažení závitkůOpečené maso vyjmeme, zmírníme plamen na střední a do výpeku přidáme slaninu nakrájenou na kostičky, opečeme ji.

Osmažení slaninyKe slanině přidáme cibuli a restujeme ji do zlato-hněda, aby měla omáčka silnou chuť i barvu. Pokud by se cibule nebo přípečky z masa nějak více přepalovaly, můžeme je podlít troškou vody a odvařit. Troubu si rozpálíme na 200°C.

Přidání cibulkyJakmile je cibule v požadované barvě, měkká a zlatohnědá, přilijeme do hrnce vodu nebo hovězí vývar.

Zlatohnědá cibulkaPak přidáme i připravené závitky a hrnec přiklopíme poklicí. Dusíme v troubě cca hodinu.

Přidání závitkůJakmile jsou závitky měkké, vyndáme je z hrnce a uschováme na teplém místě. Tekutinu se zbylým obsahem rozmixujeme.

Rozmixování omáčkyRozmixovanou omáčku ještě propasírujeme přes jemné sítko.

Pasírování omáčkyPokud chceme omáčku lehce hustší, nebo prostě jednolitou a sametovou, můžeme ji trochu zahustit máslovou jíškou. Já jsem do omáčky nastrouhala trochu chlazené máslové jíšky a ještě omáčku cca 10 minut povařila.

Zahuštění omáčkyŠpanělské ptáčky rozkrojíme a na talíři podáváme s omáčkou a dušenou rýží.

Španělský ptáček

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *