Švédský mandlový dort | Dort krále Oscara

by Meg

Kdykoliv jsem se ocitla na nákupech v Ikee, jsem samozřejmě nějak nemohla odolat obědu nebo večeři nebo obecně občerstvení v jejich restauraci. Obvykle jsem také hlavně neodolala mandlovému dortu, který jsem si dala vlastně skoro pokaždé. V Ikee jsem už ale dlouho nebyla a chuť na mandlový dort se projevila v plné síle. Tak jsem se odhodlala, že si ho upeču doma, byť jsem se toho maličko obávala. Jeden nebo dva recepty jsem už totiž kdysi zkoušela a moc dobře to nedopadlo.

Tentokrát jsem ale dlouho studovala všechny možné recepty na internetu a spolu s vlastními zkušenostmi jsem to pak propojila v recept následující. Dort byl naprosto luxusní (potvrzeno i návštěvou) a chutnal mi asi ještě víc, než ten, který jsem kupovala v Ikee. Tento dort (známý ještě jako Dort krále Oscara II.) je kromě toho, že je úžasný, navíc přirozeně bezlepkový, takže ho můžete upéct i celiakům – a takový recept se vyplatí mít v zásobě.

Suroviny:

Na korpus:

  • 200 g (mletých) neloupaných mandlí
  • 5 bílků
  • 150 g krupicového cukru

Na krém:

  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 120 g krupicového cukru
  • 2 – 3 lžíce mandlovice nebo mandlového likéru
  • 5 žloutků
  • 150 g změklého másla

Na dokončení:

  • 100 g mandlových plátků nebo nasekaných mandlí

Postup:

Pokud nemáme mleté mandle, připravíme si celé, neloupané mandle.

Mandle v sekáčku

Nameleme / nastrouháme je na jemno, nebo rozsekáme v robotu.

Namleté mandle

Připravíme si dva plechy na pečení s pečícím papírem. Z rubové strany na papír tužkou vyznačíme kola o průměru cca 24 cm a papír otočíme zpět.

Příprava pečícího papíru

Bílky dáme do mísy a začneme je šlehat. Až budou tvořit pěnu, postupně několikrát přisypeme cukr.

Šlehání bílků

Bílky s cukrem musí být vyšlehané do tuha.

Vyšlehaný sníh

Přisypeme k nim namleté mandle a opatrně, ale důkladně, je spolu promícháme.

Příprava těsta

Těsto si rozdělíme napůl do obou vyznačených kruhů.

Troubu rozehřejeme na 170 – 175°C.

Rozdělení těsta

Těsto rozetřeme do kulata pomocí stěrky nebo špachtle.

Roztírání těsta

Nevadí, že bude hmota překrývat vyznačený kruh, korpusy pak stejně trochu ořízneme.

Připravené těsto na pečení

Každou placku pak pečeme v troubě (170 – 175 °C) asi 20 minut, až bude zlatavá.
Upečený plát

Mezitím si připravíme základ krému. Do kastrůlku odvážíme cukr a přidáme k němu smetanu.

Smetana a cukr na krém

Pro vůni můžeme přidat i dvě až tři lžíce nějakého mandlového alkoholu – já jsem přidala mandlovici z Moravy.

Mandlovice do krému

Kastrůlek se smetanou a cukrem dáme na sporák a zahříváme, až se všechen cukr rozpustí. Necháme ho na mírném ohni a do směsi zašleháme žloutky. Pomalu zahříváme do zhoustnutí, směs by se ale neměla začít vařit, aby se žloutky nesrazily.

Žloutky do krému

Zahuštěnou žloutkovou směs dáme do misky. Pokud by se stalo, že směs není úplně hladká a přeci jen se mohly žloutky trochu srazit, propasírujeme vše do misky přes síto.

Přecezení krému

Na vrch položíme potravinovou fólii, aby se nevytvořil škraloup a dáme vychladit.

Chlazení krému

Upečené vychladlé korpusy zarovnáme – dortovou formu na ně položíme a ořežeme je nožem.

Okrájení korpusu

Změklé máslo utřeme do pěny a postupně k němu po troškách přidáme vychladlý žloutkový krém. Vyšleháme společně dohladka.

Dokončení krému

Na tác položíme jeden dortový korpus a potřeme ho menší polovinou krému.Přiklopený korpus

Na krém položíme druhý korpus a opět ho potřeme krémem, tentokrát potřeme krémem i boky dortu. Dort dáme do chladna.Potírání dortu

Připravíme si plátkované mandle. Pokud je zrovna neseženete, jako já, můžete je ohřát v mikrovlnce na 30 vteřin, aby změkly a šly lépe krájet. Nasekáme je na plátky / na kousky.

Nasekané mandle

A na suché pánvi je opečeme dozlatova, přesuneme na talíř a necháme vychladnout.

Opražené mandle

Opraženými mandlemi posypeme vršek (nebo i boky) dortu.

Švédský mandlový dort | Dort krále Oscara

Celý dort stačí nechat cca 20 – 30 minut proležet v chladu, pak už se může krájet.

Švédský mandlový dort | Dort krále Oscara

Uvařit si hrnek dobré kávy a ukrojit si k němu kousek tohoto mandlového dortu… tomu já říkám dokonalý odpočinek :)

Švédský mandlový dort | Dort krále Oscara

You may also like

68 comments

Apu 26. 01. 2017 - 18.53

Tenhle dort naprosto zbožňuju, díky za skvělý recept, určitě v budoucnu vyzkouším. :)

Reply
Meg 02. 02. 2017 - 8.56

Já taky, díky :)

Reply
Tereza 26. 01. 2017 - 20.07

Děkuji za tenhle úžasný recept! Okamžitě vyzkouším:-) Vypadá totiž luxusně!

Reply
Meg 02. 02. 2017 - 8.56

Já děkuji, snad bude chutnat :)

Reply
D. 28. 01. 2017 - 22.55

Opravdu výborný, ve čtvrtek jsem dělala na páteční party, kde byly bezlepkáři a měl obrovský úspěch!!! Díky díky díky :)

Reply
Meg 02. 02. 2017 - 8.57

Jéé, díky mockrát! Jsem ráda, že se povedl a chutnal :)

Reply
Lenka 05. 02. 2017 - 15.57

Na me je teda desne sladky. Bez kavy to vazne nejde :-). Ale v praci ho urcite zbasti ;-). Dekuji za recept.

Reply
Meg 17. 03. 2017 - 9.07

Je sladký, vždycky si ho dám k neoslazené kávě :) Já děkuji :)

Reply
Renča 10. 03. 2017 - 18.32

Děkuji za podrobný recept, dneska sem ho pekla a je výborný! jenom sem měla problém s korpusem, po upečení mi šel špatně z papíru a lámal se :( nakonec to naštěstí po namazání krémem nešlo poznat :)

Reply
Meg 17. 03. 2017 - 9.23

Já jsem ho obracela vzhůru nohama a pak z něj papír opatrně stáhla :). Ale věřím, že s krémem to bylo pak v pohodě :)

Reply
Denisa 07. 04. 2017 - 15.27

Mě se nepovedl vůbec krém, smetana d cukrem a žlotky mi vůbec nezhoustla, jak je to možné?

Reply
Ája007 12. 08. 2017 - 11.54

Mě také krém nezhoustl. Když jsem tuto tekutou hmotu vyšlehala s máslem, byla stále tekutá. Co s tím?

Reply
Meg 23. 08. 2017 - 23.03

Žloutky ve smetaně, která se zahřívá, prostě ztuhnout musí, protože se v ní začnou pomalu vařit :)

Reply
Meg 23. 08. 2017 - 22.41

Pravěpodobně byla malá teplota?

Reply
Helena 14. 05. 2017 - 17.47

Slovo IKEA je nesklonné, je to zkratka
I – Ingvar
K – Kamprad
E – Elmtaryd
A – Agunnaryd
tedy byla jsem v Ikea :-)))….. a dortík chutná moc dobře.

Reply
Ája007 12. 08. 2017 - 8.23

A co ty slova znamenají?

Reply
Aneta 15. 12. 2018 - 13.41

jméno,,přímení, město a kraj zakladatele a majitele firmy.

Reply
Meg 23. 08. 2017 - 22.50

Já vím… Když ono to zní tak divně, že prostě radši počešťuju :D a díky :)

Reply
Hanka 29. 05. 2017 - 5.57

Delala jsem vcera. Sklidil velky uspech. Zloutkovy zaklad mi ztuhnul az po vychladnuti.

Reply
Meg 23. 08. 2017 - 22.53

JSem ráda, že chutnal :) A měl před tím alespoň konzistenci pudinku?

Reply
Sylvia Tanačova 31. 10. 2017 - 21.04

Na túto tortu som tak dlho zháňala recept..moc sa teším ako jo hneď zajtra vyskúšam..ďakujem za perfektne spracovaný recept :-)

Reply
Meg 12. 02. 2018 - 15.01

Já děkuji a snad chutnal :)

Reply
Jana 08. 11. 2017 - 14.59

Proč jste mandlové placky nepekla přímo v dortové formě? Je tam nějaký problém? Děkuji za radu.

Reply
Meg 12. 02. 2018 - 15.02

Nechtěla jsem řešit zbytečné lepení těsta k formě, takto mi to přišlo jednodušší :)

Reply
Renča 2 19. 12. 2017 - 22.58

Exkluzivni dort, upekla jsem ho k naśemu 10tému výročí manželovi, velkou poklonu jsem dostala… Moc ráda se inspiruji na Vašich stránkæch… Díky moc

Reply
Meg 28. 07. 2020 - 6.51

Jéé, děkuju mockrát!

Reply
Jarka 09. 01. 2018 - 14.52

Vynikající recept s podrobným návodem, moc děkuji! Včera jsem pekla na dnešní oslavu narozenin, je vynikající! Žloutkový krém se musí vařit poměrně dlouho, chce to trpělivost, ale krásně se povedl.

Reply
Meg 28. 07. 2020 - 6.52

Díky mockrát, jsem ráda, že se povedl :)

Reply
Tina 14. 02. 2018 - 19.10

Meg ďakujem, presne toto som hľadala, úžasná torta, čistá závislosť. Jeden večer som uiekla a za 24h bolo po nej :-) Lepšia ako z IKEA
Ešte raz vďaka za recept

Reply
Meg 20. 02. 2018 - 14.03

Jéé, děkuju mockrát! Jsem ráda, že se povedlo a že chutnala :)

Reply
Tina 21. 02. 2018 - 18.48

Už som ju robila 3x a určite nie naposledy ;-)

Reply
Jana 03. 04. 2018 - 14.38

Je opravdu vynikající! Vždy s ním mám úspěch, jen cukr jsem snížila téměř o polovinu, jinak je strašně sladý.
Děkuji za recept, už je v mých nejoblíbenějších :-)

Reply
Meg 28. 07. 2020 - 6.52

Díky, jsem ráda, že to jde i s menším množstvím. Díky za vyzkoušení :)

Reply
Dáša 06. 02. 2020 - 18.03

Mně osobně dort nechutnal, šíleně přeslazený. Vejce se smetanou mi vůbec neztuhly- musela jsem přidat škrob, aby byl krém tuhý. S dortem z Ikei se vůbec nedá srovnat. Za mě teda palec dolů.

Reply
Meg 28. 07. 2020 - 6.53

Tak pokud se nepovedl, tak se opravdu srovnat nedá :) je potřeba vařit tak, aby zhoustly, rozhodně není potřeba přidávat škrob. Množství cukru je opravdu podobné tomu z IKEA, pokud chcete, tak můžete ubrat…

Reply
Dana 17. 02. 2020 - 19.55

Ahoj, moc se mi dotr líbí a určitě vyzkouším.

Reply
Helena Marková 23. 02. 2020 - 1.30

Dort jsem udělala pro kamarádky a moc nám všem chutnal, patří teď mezi mé oblíbené dorty:-), děkuju.

Reply
Meg 28. 07. 2020 - 6.54

To jsem moc ráda, díky!

Reply
Michaela 31. 05. 2020 - 20.27

Dort je naprosto vynikající. Použila jsem Váš recept na dort Daim a dopadl na výbornou ? Trošku jsem taky bojovala s krémem, ale nakonec jsem vyhrála ?. Děkuji

Reply
Meg 28. 07. 2020 - 8.13

jé, tak to je super! díky mockrát za vyzkoušení :)

Reply
BIBITA 03. 06. 2020 - 16.40

Velmi som rada,ze sa objavil tento recept. Vyskusam ho,nie som cukrarka,ale piect viem velmi dobre – NEBUDEM FALOSNE SKROMNA……..

ozven sa a informujem

Reply
Meg 28. 07. 2020 - 8.13

Tak doufám, že bude chutnat, díky :)

Reply
Martina 14. 09. 2020 - 12.40

Vyzkoušeno, schváleno rodinou radou, u nás má každý svůj dort, tento si zabral manžel a snacha ,ale chtěli ještě marmeládu !!!
Tak ji tam mají a taky fajn.
Máte výborné recepty,děkuji

Reply
Meg 31. 10. 2020 - 6.57

Díky mockrát, jsem ráda, že vám chutná :)

Reply
Bára 25. 11. 2020 - 8.08

Ahoj, chci dělat dort na sobotu (sobě k narozeninám :) ) a uvažuju, jestli bude lepší čerstvě upečený ze soboty nebo ho mám dělat už v pátek a nechat rozležet. Poradíš? :)

Reply
Meg 25. 11. 2020 - 8.33

Ahoj, určitě bych ho udělala už v pátek :)

Reply
Bára 30. 11. 2020 - 22.15

Ahoj, díky za odpověď! Stejně mi to teda nakonec vyšlo až na tu sobotu, ale do odpoledne se krásně rozležel a sklidil velký úspěch! Cukru jsem vzhledem ke komentářům výše dost ubrala (v krému, u sněhu jsem se ubrat bála) a vůbec to nevadilo. A krém zhoustnul jen mírně a docela za dobu (řekla bych tak 10-15 minut), pak při chladnutí ještě trochu ztuhl a po smíchání s máslem byla konzistence perfektní. :) Moc díky za super recept!

Reply
Meg 14. 12. 2020 - 21.23

Jé, to jsem moc ráda, že to všechno vyšlo a chutnalo :)

Reply
Nicole Hanauerová 04. 12. 2020 - 7.29

Dobrý den, myslíte, že můžu použít loupané mandle? Nebo mandlovou mouku? :-)

Reply
Meg 14. 12. 2020 - 21.27

Určitě můžete, jen to bude prostě o maličko jiné. Ale určitě by to mělo chutnat :)

Reply
Zuzana 13. 12. 2020 - 21.42

dobrý deň,chcela by som sa spýtať či by sa dal spraviť aj s orechami…..ďakujem :-)

Reply
Meg 14. 12. 2020 - 21.34

Dobrý den, myslím, že to bude fungovat, jen chutnat jinak. Ale já jsem to vždy dělala jen takto z mandlí :)

Reply
VT 16. 03. 2021 - 12.09

Díky za recept. Jsem bezlepková, tak to je pro mě super. Povedl se a zařadím.

Reply
Meg 28. 04. 2021 - 12.29

Jsem ráda, že se povedl a chutnal. Díky!

Reply
Květa Havlíčková 20. 03. 2021 - 12.31

Moc děkuji za úžasný recept, pekla jsem si ho k narozeninám. Vše se povedlo, jen jeden korpus se trochu lámal, ale bylo to asi tím, že potřeboval ještě chvilinku pečení a pak sundavat po vychladnutí. Všem chutnal, chuť mňamoźní…. děkuji.

Reply
Meg 28. 04. 2021 - 12.30

Jsem ráda, že jste spokojení!

Reply
Jane 04. 04. 2021 - 19.00

Dekuji za recept. Chutove je dort vyborny (i kdyz na me neskutecne preslazeny i presto, ze jsem pouzila o 1/3 mene cukru, manzel si ovsem mlaskal). Bohuzel technologicky se mi nepovedl. Nikdy jsem podobny nedelala, takze to dopadlo nalamanym korpusem a ridkym kremem. Nakonec z nej nemame dort, ale dezert ve sklenickach. Nevadi, priste budu chytrejsi. Dost jsem tapala se zloutkovym zakladem, protoze jsem netusila, jak dlouho se bude varit a bala se zdrcnuti. Ale nevadi. Jak se rika, zaludku to nevadi a zadek si to prebere 😆

Reply
Meg 28. 04. 2021 - 12.31

Díky :) jsem ráda, že chutnal, a doufám, že se případně příště povede lépe! :)

Reply
Lola 28. 04. 2021 - 10.44

Opět další recept k ničemu- vyhozené peníze za ingredience, krém vůbec neztuhl, a vůbec-paní to má krásně nafocené, ale zdaleka to nepřipomíná realitu…
Takových receptů už jsem vyzkoušela bezpočet, není nad ověřené babičkovské recepty…

Reply
Meg 28. 04. 2021 - 12.39

Mrzí mě, že se vám dort nepovedl, nicméně já jsem ho sama dělala několikrát a komentáře svědčí o tom, že se ostatním také dort daří. Zkuste se spíš zamyslet, kde jste mohla udělat chybu, jestli třeba byla žloutková směs dostatečně svařená a podobně.

Reply
Míša 04. 05. 2021 - 19.05

Milá Meg,
už jsem od Vás vyzkoušela několik receptů k velké spokojenosti, tento “ikeový” měl taky ohromný úspěch, zítra ho zase budu dělat jako dárek.
Přeji hodně zdraví a těším se na další novinky.

Reply
Meg 05. 05. 2021 - 8.03

Míšo, děkuji mockrát, z toho mám obrovskou radost! :)

Reply
Ivona 01. 09. 2021 - 11.00

Milá Meg,
Pekla jsem tento Váš dort a je super. Vše se podařilo, a všem moc chutná. Zařazuji si ho do oblíbených receptů, Děkuji
V Ikea jsme měli i s tmavým ( čokoládovým?) vrchem. To je jiný dort? Ptám se asi hloupě, nepamatuji si, zda se ten dort nejmenoval jinak.
Přeji Vám úspěch v tom co Vás baví.

Reply
Meg 09. 12. 2021 - 16.46

Díky mockrát za vyzkoušení, jsem ráda, že chutnal. Myslím, že mají v nabídce i čokoládou a karamelovými křupinkami navrchu, základ je stejný nebo podobný :) Ten jsem ještě péct nezkoušela.

Reply
Kačka 07. 01. 2022 - 0.28

Milá Meg, jsem naprostý laik v pečení “jiných” věcí a neznám žádné správné postupy 😀 nicméně jsem si dala předsevzetí se to letos naučit a začala jsem tímto dortíkem. Když jsem asi 10 minut šudlala žloutky a pořád vypadaly jak vaječnák, chtěla jsem přidat puding nebo zavolat tchýni nebo to prostě jen vylít do záchodu…tak si v návaznosti na některé komentáře říkám, jestli bys nebyla ochotná k receptu hodit nějaký podrobnější popisek, třeba – nutno míchat dlouho, zvyšovat teplotu, není třeba nic přidávat nebo tak. Mně by to konkrétně dost pomohlo. Ale jsem amatér, tak je to možná blbost. A k tématu, je to strašně dobrý, moc díky ❤️

Reply
Meg 08. 03. 2022 - 10.59

Díky mockrát! Pokusím se to nějak lépe popsat/nafotit/natočit při příští přípravě :)

Reply
Tina 10. 11. 2023 - 19.24

Škoda zle napísaného receptu. Pre skúsenú žienku asi žiaden problém, ale pre tie z nás, ktoré pečú raz za rok by sa hodili bližsie popisy, aby to proste vyšlo. Škoda, že z komentárov sa až dozviem ako na žltkový krém.

Reply
Meg 16. 10. 2024 - 9.01

Díky mockrát za komentář, při příští přípravě zkusit změřit čas u toho krému – ale opravdu to není zase raketová věda, proto mívám postupy s fotkami.

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc