Dostalo se mi krásného pozvání na workshop s Radkem Šubrtem, Markétou Hrubešovou a dalšími kolegy z foodblogů, který byl uskutečněn při příležitosti uvedení nového Jaru Platinum na trh. Neváhala jsem ani chvíli a s radostí, s foťákem i kapkou nervozity se vydala do holešovického studia školy vaření Chefparade.
Po příjezdu jsme se chvíli rozkoukávali, čekali na ostatní kolegy (ano, opravdu mezi námi byl i jeden muž, jak nezvyklé :D ) a dostali jsme jmenovky a zástěry.
Pak už nás uvítala Markéta Hrubešová, tak trochu jako průvodce odpolednem a Radkova pravá ruka.
Po jejím a Radkově představení, plus krátkému úvodu k samotnému Jaru jsme se mohli vrhnout na vaření.
Radek nás rozdělil do dvojic, abychom se nekamarádili tak, jak někteří přijeli :D a šli jsme si prohlížet suroviny a recepty. Ze začátku nás trochu vyděsil, při časových pravidlech na dva recepty a na servírování a s poznámkami na závěrečné hlasování o vydaných jídlech.
Nicméně jsme se zase celkem rychle uklidnili, protože jsme spoustu věcí nakonec dělali společně.
Čekalo nás následující:
- Mrkvový krém s pyré z mrkví a uzených paprik s uzeným filátkem ze pstruha
- Pošírovaný filet „sous vide“ z lososa na listovém salátu s jarním špenátem a dresinkem z dijonské hořčice
- Pečený filet z platýze v papilotě s maltézskou omáčkou a vařeným chřestem
- Křupavé sušenky s čokoládovým moussem a maliny
Taky se vám sbíhají sliny jen si to přečtete? Radek nám předvedl metodu uzení s pilinami na sporáku.
Takto se nachystaly jak všechny papriky…
My jsme už mezitím šli chystat základ na krém.
A na maltézskou omáčku.Tady vidíte mého vařícího parťáka – Ondru, jak dochucuje základ polévky.
Mezitím se papriky měly krásně k světu.A chvíli na to už nám bylo předvedeno jak stáhnout lososa z kůže.
Nakonec jsme kvůli času i vybavení lososa i platýze upekli v troubě.
Uzené papriky se rozmixovaly na pastu…
… kterou jsme ozdobili a dochutili mrkvovo-kokosový krém.
Pstruh na něm drží tak krásně, protože jsme dostali tip – na dno misky položit kolečko z toastového chleba.
Bylo zajímavé ochutnat polévku od různých dvojic – každá totiž chutnala úplně jinak. Množství zázvoru, kokosového mléka či např. vína dokázalo udělat divy.
Pak už jsme se vrhli na druhý chod – na krásně upečeného lososa, který nebyl ani trochu vysušený, jako když si ho dáte v restauraci, kde si čas nepohlídají.
Ondra dochutil zálivkou salát.
A už se opět mohlo podávat, s citronem povoleným na pánvi, který pak snáze pouští šťávu.Do budoucí maltézské omáčky jsme zašlehali žloutky a potom už byla naše vybrána na ukázku – zašlehalo se do ní rozpuštěné máslo a nakonec přidal vyfiletovaný pomeranč.
K chřestu Radek přidal pro barvu pár rajčat, předtím ho nakrájel, aby se snadněji jedl.
Platýz připravený k servírování…
A třeba takhle to pak vypadalo na talíři.
Nastal čas na dezert. Kvůli času jsme jeho přípravu trochu zjednodušili. Plátky listového těsta se zasypaly cukrem, zatížily a upekly v troubě do křupavých karamelových sušenek.
Radek pověřil Markétu, aby udělala karamel a rozvařila v něm maliny na omáčku. Pak sám připravil čokoládovou pěnu, kterou jsme dali vychladit do lednice.
Ano, opravdu tam po nás zbude kupa nádobí, akorát připravená na Jar ;)
Ale tenhle plech asi ani potřeba mýt nebude…? :))
A v téhle sestavě jsme vydrželi do konce. Během odpoledne musel někdo odejít dřív, celková účast byla následující:
- Petra – bábovko.cz
- Kamča – I prefer to be awesome
- Karolína a Jana – Jako rybička
- Eva – La cuoca
- Jarmila – Let’s do something sweet
- Ondra a Týna – Mikyna v kuchyni
- Ája – Mlsní jazykové
- Kaya – S vášní pro jídlo
- Thuy a Mai – Viet Food Friends
- Tereza – Výpečky
Bylo skvělé poznat staronové tváře – tedy hlavně přiřadit si obličej k autorům blogů, které navštěvuji. Poznat, jak vaří šéfkuchař a ještě si k tomu odnést na zkoušku nový Jar. Můžu zatím směle říct, že kapsle do myčky se osvědčily a tekutý Jar taky.
V souvislosti s ním bych vás chtěla upozornit na soutěž. Na webu recepty.cz právě probíhá soutěž o nejnáročnější recept. Máte ještě týden (do 21.7.) na to, abyste nahráli fotku a postup svého nejnáročnějšího receptu, který zašpiní nejvíc nádobí. Výherci se mohou těšit na workshop s Radkem Šubrtem, takže do toho! :)
14 comments
Super! Muselo to být fajn odpoledne :)
Bylo to moc fajn :)
Ach jo, ach jo, trochu jsem ted na sebe nastvana, ze jsem odmitla, ale mela jsem pred statnicema, tak se mi nechtelo na celej den z Brna do Prahy… tak snad nekdy priste :) Jidla vypadaji skvele, mne se samozrejme nejvic libi dezert :)
Jasně, to je pochopitelný :) Já si zase užívala ty ryby :)
Já jsem taky nakonec musela odmítnou, ale muselo to být super. :) Fotky i jídla vypadají moc krásně. Hrozně by mě zajímalo to domácí uzení. :)
Takže říkáš, že mám udělat návod? :)
Tak já se přidávám do řady těch, kdo musel odmítnout, bohužel pro mě špatný čas, kdy koupu, krmím, ukládám, tak snad někdy příště celodenní sobotní či nedělní vaření by nebylo vůbec od věci :-)
Moc ráda bych tě potkala, hlasuju pro to taky :)
Já jsem odmítat nemohla, protože mi to nikdo nenabídl – njn poklona těm lepším bloggerům. Vypadalo to jako fajn akce.
Tak snad někdy podobná akce ještě bude a potkáme se :)
zopákla bych tu polívku!
Jojo, byla moc dobrá :) Tak si ji uvař :)
navrhuji poslat pořadatelce žádost o víkendové repete :)
Dobrý nápad :D