Rybí hody s králem Artušem

by Meg

Co se tak může stát, když se sejdou tři holky, který milujou ryby, víno a dobrou společnost v příjemném prostředí? Sejdou se ve Slatiňanech, v Krčmě krále Artuše na rybích hodech a hned tak neodejdou ;)

Do Krčmy chodíme moc rádi. Je to restaurace, která má svoje čestné místo nad všemi ostatními. Takže proto by vám čistě náhodou mohl přijít následující příspěvek neobjektivní. Ale tak to vůbec není! Nejoblíbenější restaurace si přece svoje místo musí u každého tvrdě vydobýt. Nejinak to mu bylo i tady. Do krčmy jsme chodili, když se teprve začínalo vařit, a to pouze o víkendech. Vždy bylo k dispozici několik jídel a postupně se vybíráním toho nejlepšího narodil i jídelní lístek.

Od té doby si tam čas od času zajdeme, a skoro vždy na speciální akce, které se zde konávají. Tentokrát to byly rybí hody, jindy vepřové, předtím zase Americký víkend (a jejich tehdejší hamburger z mého pohledu zatím žádný jiný nepřekonal). Tak nějak jsem pořád odolávala pokušení napsat svoje nadšení po každé návštěvě, ale už to prostě nešlo. Posledně jsem totiž vyrazila i s foťákem a vše, co před námi přistálo, jsem v rychlosti zachytila.

Takže začínáme. Jako první chod jsme si daly rajčatovou polévku s uzeným lososem (2x) a pstruha na listovém špenátu.

Lehká rajčatová polévka s lososem

Lehká rajčatová polévka s lososem

Polévka byla jemná, lehká a krásně ji doplňoval uzený losos s bazalkou.

Pstruh na listovém špenátu

Pstruh na listovém špenátu

Výborně ochucený upečený pstruh, v téhle podobě vynikající předkrm.

A k hlavním jídlům. Každé jiné a tedy:

Tuňákový steak s pepřem a bylinkovou zakysanou smetanou

Tuňákový steak s pepřem a bylinkovou zakysanou smetanou

Tuňák se zeleninou a zakysanou smetanou, úžasný. Udělaný (nebo spíš neudělaný? ) tak akorát – tedy pro člověka co miluje sushi je tahle tradiční nedopečenost tuňáka radostí.

Pečená kambala s bylinkami a olivovým olejem

Pečená kambala s bylinkami a olivovým olejem

Jemné, rozplývající se maso kambaly (prý připomínající candáta) s bylinkami, k tomu trocha salátu a dresink. A jako příloha výborná pečená brambora se zakysanou smetanou, vše dohromady dokonale ladilo.

Grilovaný candát s kuskusem a restovanou zeleninou

Grilovaný candát s kuskusem a restovanou zeleninou

Candát byl dobře ochucený i akorát propečený, zelenina a kuskus k němu ladily dokonale. Jen by prý mohlo být té zeleniny v kuskusu o trošku víc.

Během jídla, před ním i po něm, jsme se samozřejmě dostaly k bílému vínu. Za celý večer jsme ochutnaly tři odrůdy stáčeného vína z vinařství Krist v Miloticích u Kyjova. Rulandské šedé, Pálava i Irsai Oliver chutnaly, jediná (pro nás zanedbatelná) nepříjemnost nastala, když došly zásoby té odrůdy, kterou jsme zrovna pily. Ale je to pochopitelné, protože držet si moc velké zásoby by nešlo a k rybám se prostě bílé víno pilo jedna radost. Navíc všechny tři druhy vína byly vážně skvělé.

Co po takovém skvělém jídle? Dezert? Ale samozřejmě…

Tatarák z lososa s toasty

Tatarák z lososa s toasty

Přiobjednaly jsme si toasty a daly si ve třech tatarák z lososa. Ten byl prostě bezkonkurenční. Já ani nevím co k němu dodávat :) Lahůdka, prosíme znovu!

Aby se neřeklo, tak jsme hody opravdu zakončily sladkou tečkou, panna cottou.

Panna Cotta

Panna Cotta

Byla jemná, nepřeslazená, s pravou vanilkou, zkrátka akorát :)

Návštěva Krčmy krále Artuše, stejně jako každé dobré restaurace, nekončí u jídla. Co vás zaujme hned po vstupu a při prvním rozhlédnutí je prostředí středověké krčmy vybavené těžkými dřevěnými stoly s vysokými židlemi a rytířskou zbrojí včetně brnění. V krčmě vládne příjemné přítmí a to podpoří i zapálení svíčky na stole.

Interiér – foto z www.krcmakraleartuse.cz/

Pokud je zima, tak je příjemné sedět u rozpáleného krbu.

Interiér – foto z www.krcmakraleartuse.cz

Příjemnou atmosféru ale také dotváří samotná obsluha a to je snad pro mne největší důvod k návratu. Veškerý personál je milý, usměvavý a nebojí se ohledně jídla poradit. Přijde se například i zeptat, zda je donesené jídlo v pořádku a v průběhu večera pozorně sleduje, zda máte vše, co si přejete.

Co ještě dodat? V Krčmě se cítíme dobře díky prostředí, obsluze i vynikajícímu jídlu. Vždy se najíte nejenom ústy, ale i nosem a očima. Jídlo je na talíři přitažlivě upraveno, nádherně voní a naprosto skvěle chutná. Jídelní lístek tu nebudete louskat na pěti stranách A4, protože se vaří z čerstvých surovin. Za sebe se rozhodně nebojím doporučit hladovým strávníkům 300g steak z vepřové krkovice s houbovou omáčkou a salátem s česnekovým dresinkem. Pokud máte naopak chuť na něco menšího, variace listových salátů s kousky grilovaného lososa je naprosto skvělá. Konkurovat jí může Caesar salát, který mě překvapil naprosto skvělým dochucením – překonal zatím všechny mnou vyzkoušené verze.

Takže pokud byste se octli, ať už záměrem nebo pouhou náhodou, ve Slatiňanech, tak můžete návštěvu zámku, hřebčína (i když teď v zimě jen prohlídku památek zvenčí), zámeckého parku s koňmi Převalského nebo Kočičího hrádku a jiných doplnit výborným obědem nebo večeří u krále Artuše. Myslím si, že rozhodně nebudete litovat!

You may also like

6 comments

lemissingingredient 29. 01. 2013 - 19.45

Ten pstruh vypada dokonale. Hodne lidi ho sice povazuje za obycejnou rybu, ale me stejne chutna ze sladkovodnich ryb uplne nejvic :)

Reply
Meg 30. 01. 2013 - 16.31

Taky takový vážně je ;) Hlavně ho mají na stálém jídelním lístku, takže se dá ochutnat i mimo rybí hody :)

Reply
Jana 30. 01. 2013 - 21.21

Teeeda to je zajímavá restaurace a jídlo vypadá moooc lákavě :)

Reply
Meg 05. 02. 2013 - 14.40

A můžu potvrdit, že to není jen na pohled, ale že vážně skvěle chutná :)

Reply
vilemina 03. 02. 2013 - 18.47

Rybí hody určitě byly fajn – avšak já ještě koukám na nový design, líbí! No jo, po blozích se courám jen zřídka, stále není čas, ale i tak oceňuju zas jiné pojetí.

Reply
Meg 05. 02. 2013 - 14.41

Děkuju moc! Taky moc nestíhám, což je zde vidět, ale snažím se. Rybí hody byly vážně úžasné.

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc