Nedávno jsem měla možnost zúčastnit se dalšího kurzu spjatého s Jarem Platinum. Vedl ho opět šéfkuchař Radek Šubrt a jeho účastníky byli výherci soutěže o náročný recept.
Kurz se konal v komornějších podmínkách – v prostorách Laboratorio, Scuola di Cucina (škole vaření Riccarda Lucqueho) a bylo nás osm + nejmladší posila. Oproti nám pak stanul Radek Šubrt se svými dvěma asistenty. Na všechno ještě dohlédli zástupci přímo ze školy vaření, takže nám nic nechybělo a mohli jsme začít vařit.
Radek začal kurz otázkami na místa příjezdu všech účastníků a pak už nám začal povídat o samotném menu, které nás tento podvečer čekalo. Měli jsme možnost připravit a ochutnat:
- Mrkvový krém s pyré z mrkví a uzených paprik s uzeným filátkem ze pstruha
- Pošírovaný filet „sous vide“ z lososa na listovém salátu s jarním špenátem a dresinkem z dijonské hořčice
- Křupavé sušenky s čokoládovým moussem a maliny
Po krátkém úvodu jsme se tedy pustili rovnou do příprav.
Náš nejmladší účastník dostal za úkol rozválet těsto na křupavé sušenky a nutno říci, že mu to šlo jedna radost. Dospělá část mužské populace nechť si bere příklad!
Radek ukázal, jak máme připravit lososovitého pstruha, jak si poradit s nožem i pinzetou a dostat tak krásné kousky rybího masa bez obav o spolknutí kostí.
Rybí maso bylo třeba osolit a opepřit.
Kromě soli a pepře jsme přidávali olivový olej a čerstvý tymián.
Mezitím se nám stihly upéct křupavé karamelové sušenky.
A protože byla ryba připravena, tak jsme se pustili do přípravy polévky.
Bylo nám předveno, jak máme krájet cibuli i mrkev.
Takže jsme pak samozřejmě mohli použít zeleninu jako základ polévky.
Mezitím, co se nám opékala zelenina, Radek předvedl, jak nejlépe připravit zálivku na salátovou směs za použití tyčového mixéru.
Díky octu zálivka nádherně zhoustne a dokonale se spojí.
Pak už stačí jen natrhat salát – nejlépe více druhů, aby se dosáhlo lepší chuti. A nesníst ho všechen během přípravy ;)
Protože jsme z přípravy pstruha měli odkrojky masa, vyudili jsme je na mřížce nad pilinami v hrnci. Tak nádherná vůně se při odklopení pokličky objevuje málokdy, už sama přemýšlím, kde piliny koupím a jak budu doma experimentovat.
Protože se zelenina na polévku ve vývaru a kokosovém mléce uvařila, tak jsme ji rozmixovali dohladka. Dochutili jsme ji solí a pepřem a bylo skoro hotovo.
Radkův asistent z rybího masa připravil hmotu na noky do polévky – důkladně musel pracovat s vidličkou.
Na dno talíře jsme dali trojúhelníčky opečeného toastového chleba.
A na ně noky z uzeného pstruha.
Do talíře jsme nalili polévku a ozdobili.
Horké, napěněné mléko a pasta z uzených paprik.
Každý měl zase polévku dle své chuti, podle množství přidaného zázvoru a kokosového mléka, soli, pepře… Ale všem moc chutnala.
Během vychutnávání polévky se na páře uvařily kousky lososovitého pstruha a my jsme mohli pokračovat s přípravou druhého chodu.
Salát jsme promíchali se zálivkou a doplnili rybími kousky.
Protože jsme měli lososovitého pstruha, díky tenčím kouskům masa byl hotový na páře asi za deset minut. V téhle úpravě nádherně přijme chutě, do kterých je naložen a výsledkem je jemné, dokonale ochucené maso, kterému vůbec nechybí nějaké smažení nebo pečení.
S hlavním chodem jsme se také samozřejmě přesunuli k jídelnímu stolu.
A v klidu si ho vychutnali.
Během této doby Radek připravil do sklenic vychlazenou čokoládovou pěnu.
Přidal sušenky a maliny.
Lístek čerstvé máty celou sklenici krásně oživí.
A tady je jasně vidět, jaká byla… ;)
Díky novému Jaru Platinum jsme si tak užili hezký večer v příjemné společnosti a naučili se zase něco nového. Nový Jar prý přináší nejúčinnější čisticí sílu, jakou kdy tato značka představila. Nutno říci, že doma jsem na nádobí vyzkoušela jak tekutou variantu, tak kapsle do myčky a obě varianty se osvědčily.
Na kurzu jsme ale nádobí samozřejmě umývat nemuseli ;) Na závěr už jen společné foto spokojených a dobře najedených účastníků.
Jsem moc ráda, že jsem mohla být součástí této společnosti a užít si pohodový večer s vynikajícím jídlem. Až bude trochu času, tak se konečně pustím do přípravy jmenovaných jídel i doma, a už se jich vážně nemůžu dočkat.
4 comments
Jéé, tak to ti závidím, já bych na takový kurz taky chtěla. Už dlouho se na jeden chystáme s kamarádem, ale ještě jsme se k tomu pořád nedostali :(
Tak držím palce, ať nějaký kurz vyjde :)
A to se zase vařilo to samé? :(
Bylo to podobné, ano – ale také pro někoho jiného :)