Kurz pro výherce soutěže s Jarem Platinum

by Meg

Nedávno jsem měla možnost zúčastnit se dalšího kurzu spjatého s Jarem Platinum. Vedl ho opět šéfkuchař Radek Šubrt a jeho účastníky byli výherci soutěže o náročný recept.

Prostory školy vaření Laboratorio

Prostory školy vaření Laboratorio

Kurz se konal v komornějších podmínkách – v prostorách Laboratorio, Scuola di Cucina (škole vaření Riccarda Lucqueho) a bylo nás osm + nejmladší posila. Oproti nám pak stanul Radek Šubrt se svými dvěma asistenty. Na všechno ještě dohlédli zástupci přímo ze školy vaření, takže nám nic nechybělo a mohli jsme začít vařit.

Připravená pracovní místa

Připravená pracovní místa

Radek začal kurz otázkami na místa příjezdu všech účastníků a pak už nám začal povídat o samotném menu, které nás tento podvečer čekalo. Měli jsme možnost připravit a ochutnat:

  • Mrkvový krém s pyré z mrkví a uzených paprik s uzeným filátkem ze pstruha
  • Pošírovaný filet „sous vide“ z lososa na listovém salátu s jarním špenátem a dresinkem z dijonské hořčice
  • Křupavé sušenky s čokoládovým moussem a maliny
Radek se s námi seznamoval

Radek se seznamoval s účastníky kurzu

Po krátkém úvodu jsme se tedy pustili rovnou do příprav.

A pustíme se do příprav

A pustíme se do příprav

Náš nejmladší účastník dostal za úkol rozválet těsto na křupavé sušenky a nutno říci, že mu to šlo jedna radost. Dospělá část mužské populace nechť si bere příklad!

Rozvalování listového těsta nejmladším účastníkem

Rozvalování listového těsta nejmladším účastníkem

Radek ukázal, jak máme připravit lososovitého pstruha, jak si poradit s nožem i pinzetou a dostat tak krásné kousky rybího masa bez obav o spolknutí kostí.

Příprava rybky

Příprava rybky

Rybí maso bylo třeba osolit a opepřit.

Vše musíme řádně osolit a opepřit

Vše musíme řádně osolit a opepřit

Kromě soli a pepře jsme přidávali olivový olej a čerstvý tymián.

Olivový olej, sůl, pepř a tymián

Olivový olej, sůl, pepř a tymián. A samozřejmě pstruh

Mezitím se nám stihly upéct křupavé karamelové sušenky.

Upečené karamelové sušenky

Upečené karamelové sušenky

A protože byla ryba připravena, tak jsme se pustili do přípravy polévky.

Po rybě se bude chystat polévka

Po rybě se bude chystat polévka

Bylo nám předveno, jak máme krájet cibuli i mrkev.

Radek nám ukázal, jak na cibuli i mrkev

Radek nám ukázal, jak na cibuli i mrkev

Takže jsme pak samozřejmě mohli použít zeleninu jako základ polévky.

Základ polévky - cibule a mrkev na másle

Základ polévky – cibule a mrkev na másle

Mezitím, co se nám opékala zelenina, Radek předvedl, jak nejlépe připravit zálivku na salátovou směs za použití tyčového mixéru.

Zálivka na salátovou směs

Zálivka na salátovou směs

Díky octu zálivka nádherně zhoustne a dokonale se spojí.

Zálivka je díky ponornému mixéru hotova hned

Zálivka je díky ponornému mixéru hotova hned

Pak už stačí jen natrhat salát – nejlépe více druhů, aby se dosáhlo lepší chuti. A nesníst ho všechen během přípravy ;)

Daniele salát ale chutnal i samotný :)

Daniele salát ale chutnal i samotný :)

Protože jsme z přípravy pstruha měli odkrojky masa, vyudili jsme je na mřížce nad pilinami v hrnci. Tak nádherná vůně se při odklopení pokličky objevuje málokdy, už sama přemýšlím, kde piliny koupím a jak budu doma experimentovat.

Pstruh vyuzený v hrnci

Pstruh vyuzený v hrnci

Protože se zelenina na polévku ve vývaru a kokosovém mléce uvařila, tak jsme ji rozmixovali dohladka. Dochutili jsme ji solí a pepřem a bylo skoro hotovo.

Rozmixovaná polévka

Rozmixovaná polévka

Radkův asistent z rybího masa připravil hmotu na noky do polévky – důkladně musel pracovat s vidličkou.

Příprava noků do polévky

Příprava noků do polévky

Na dno talíře jsme dali trojúhelníčky opečeného toastového chleba.

Radek nám ukazuje tvarování noků

Radek nám ukazuje tvarování noků

A na ně noky z uzeného pstruha.

Příprava talířů s polévkou

Příprava talířů s polévkou

Do talíře jsme nalili polévku a ozdobili.

Přidáme pěnu z horkého mléka

Přidáme pěnu z horkého mléka

Horké, napěněné mléko a pasta z uzených paprik.

Krémová mrkvová polévka s kokosovým mlékem, uzeným pstruhem a pastou z uzených paprik

Krémová mrkvová polévka s kokosovým mlékem, uzeným pstruhem a pastou z uzených paprik

Každý měl zase polévku dle své chuti, podle množství přidaného zázvoru a kokosového mléka, soli, pepře… Ale všem moc chutnala.

Polévka byla vynikající a všem chutnala

Polévka byla vynikající a všem chutnala

Během vychutnávání polévky se na páře uvařily kousky lososovitého pstruha a my jsme mohli pokračovat s přípravou druhého chodu.

Připravujeme talíře pro hlavní chod

Připravujeme talíře pro hlavní chod

Salát jsme promíchali se zálivkou a doplnili rybími kousky.

A k salátu přijde rybka

A k salátu přijde rybka

Protože jsme měli lososovitého pstruha, díky tenčím kouskům masa byl hotový na páře asi za deset minut. V téhle úpravě nádherně přijme chutě, do kterých je naložen a výsledkem je jemné, dokonale ochucené maso, kterému vůbec nechybí nějaké smažení nebo pečení.

Výběr listových salátů s francouzským dresinkem a lososem vařeným v páře

Pošírovaný filet „sous vide“ z lososa na listovém salátu s jarním špenátem a dresinkem z dijonské hořčice

S hlavním chodem jsme se také samozřejmě přesunuli k jídelnímu stolu.

I hlavní jídlo si musíme vychutnat

I hlavní jídlo si musíme vychutnat

A v klidu si ho vychutnali.

I hlavní jídlo si musíme vychutnat

I hlavní jídlo si musíme vychutnat

Během této doby Radek připravil do sklenic vychlazenou čokoládovou pěnu.

Servírování čokoládové pěny

Servírování čokoládové pěny

Přidal sušenky a maliny.

Příprava sklenic s čokoládovou pěnou

Příprava sklenic s čokoládovou pěnou

Lístek čerstvé máty celou sklenici krásně oživí.

Čokoládová pěna s karamelizovanou sušenkou a malinami

Čokoládová pěna s karamelizovanou sušenkou a malinami

A tady je jasně vidět, jaká byla… ;)

Jednoznačný úspěch čokoládové pěny

Jednoznačný úspěch čokoládové pěny

Díky novému Jaru Platinum jsme si tak užili hezký večer v příjemné společnosti a naučili se zase něco nového. Nový Jar prý přináší nejúčinnější čisticí sílu, jakou kdy tato značka představila. Nutno říci, že doma jsem na nádobí vyzkoušela jak tekutou variantu, tak kapsle do myčky a obě varianty se osvědčily.

Jar Platinum

Na kurzu jsme ale nádobí samozřejmě umývat nemuseli ;) Na závěr už jen společné foto spokojených a dobře najedených účastníků.

Celá sestava účastníků

Celá sestava účastníků

Jsem moc ráda, že jsem mohla být součástí této společnosti a užít si pohodový večer s vynikajícím jídlem. Až bude trochu času, tak se konečně pustím do přípravy jmenovaných jídel i doma, a už se jich vážně nemůžu dočkat.

You may also like

4 comments

Domča 23. 09. 2013 - 17.54

Jéé, tak to ti závidím, já bych na takový kurz taky chtěla. Už dlouho se na jeden chystáme s kamarádem, ale ještě jsme se k tomu pořád nedostali :(

Reply
Meg 03. 10. 2013 - 9.06

Tak držím palce, ať nějaký kurz vyjde :)

Reply
Aja 28. 09. 2013 - 20.16

A to se zase vařilo to samé? :(

Reply
Meg 03. 10. 2013 - 9.14

Bylo to podobné, ano – ale také pro někoho jiného :)

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc