Už je to nějaká chvíle, kdy jsem opět mohla potkat obdobně zaměřené jedince, jako jsem já – tedy foodbloggery. Při minulém setkání byl náš tým stvořen s Lucií, Petrou a Honzou. Náhodě se povedlo vytvořit tým lidí, kterým to spolu klapalo tak, že vyhráli ;)
Není divu, že jsme se těšili i na toto druhé setkání. Dopředu jsme věděli, že se bude týkat sous vide vaření a že se opět bude soutěžit. A tak jsme jen doufali, že se nějakým způsobem podaří tým zachovat. Bohužel okolnosti nepřály tak, jak mohly, a Petra se tak nemohla zúčastnit. Místo ní však tentokrát náš tým dostal dvě úžasné posily – Kláru (Zápisky Kačky Žvýkačky) a Terezku (Potěšení z jídla, větší z jeho přípravy).
Na úvod nás čekalo krátké seznámení s technologií sous-vide.
A objemnými (a drahými) kuchařkami, které existují.
Ještě před samotným vařením jsme dostali ochutnat jeden úžasný pokrm, který připravila ambasadorka tohoto setkání, Markéta Pavleje (Kitchenette).
A pak už se šlo vařit. Naštěstí jsme tvoření týmů měli ve vlastních rukách a tak vznikl celkem přirozeně červený tým (No jasně, Terezka taky ladila, měla červené nehty).
Na začátku jsme dostali dva recepty.
Prvním z nich byla Sous vide vepřová panenka s ragú z lišek, sušených rajčat a dýňových semínek, s restovanou kukuřičnou polentou.
Takže jsme postupovali podle receptu a za chvíli už se naplnily sáčky určené k zavakuování a “vaření” v sous-vide.
A zatímco se připravovala panenka a lišky, začali jsme chystat druhý pokrm.
Losos s cuketovým salátkem, medem a máslovou omáčkou.
Když se v receptu píše 200 g, tak tam prostě nemůže být 201 :D
V mezičase jsme ještě dostali ochutnat vajíčko uvařené sous-vide. Bohužel na vaření vajec jsou ještě speciální postupy, než ho nechat vařit při jedné teplotě, takže žloutek byl v tomto případě udělaný až moc a bílek málo.
Měli takovou gelovou konzistenci…
A pak už jsme dostali zpět panenku, po pobytu ve vodní lázni. Rychle jsme ji opekli na grilovací pánvi…
… stejně jako polentu.
Ještě rychlá úprava lišek na pánvi a mohlo se servírovat.
Nastalo ochutnávání. Vepřová panenka měla krásnou, jemnou strukturu – na masu je výhoda sous-vide poznat okamžitě.
Do lázně pak putoval i losos.
Na talíři ho nakonec doplnila cuketa a máslová omáčka. Losos sám byl fantastický, ale možná ještě o trochu víc ho trumfla lehce nasládlá cuketa na tenké plátky… tohle rozhodně musím doma vyzkušet.
A pak už přišel na řadu soutěžní recept. Všichni jsme měli udělat Hrušku marinovanou v červeném víně a koření servírovanou s vanilkovým mascarpone, jen ji po svém připravit na talíř. Takže tentokrát se hodnotila jen vizuální stránka jídla.
Rozhodli jsme se zdobit dezert karamelovými ozdobami.
A hrušku zbavit jádřince a připravit lépe k jídlu – 30 minut hrušce totiž nestačilo k tomu, aby úplně změkla.
Dozdobit krémem…
A tady už byly všechny hrušky připravené k hodnocení.
Náš tým tentokrát nevyhrál, zato jsme si opět užili báječné odpoledne a ještě se naučili něco nového. Chez Lucie byla dokonce vylosována a přístroj sous-vide vyhrála – a protože jsme se domluvili předem, že v případě výhry si přístroj zapůjčíme… Doufám, že se mi nějaké recepty doma povedou též :)
Doufám, že takovéto setkání se nekonalo naposledy, a díky škole vaření Chefparade za zorganizovaní skvělé akce!
4 comments
neznámý tvářičky :)
Jasně! ;)
perfektní akce, kterou jste si opravdu do sytosti užili! A vaši hrušku bych si dala nejraději!
Škoda, že to máš tak z ruky…