II. setkání foodbloggerů v Chefparade

by Meg

Už je to nějaká chvíle, kdy jsem opět mohla potkat obdobně zaměřené jedince, jako jsem já – tedy foodbloggery. Při minulém setkání byl náš tým stvořen s Lucií, Petrou a Honzou. Náhodě se povedlo vytvořit tým lidí, kterým to spolu klapalo tak, že vyhráli ;)

Není divu, že jsme se těšili i na toto druhé setkání. Dopředu jsme věděli, že se bude týkat sous vide vaření a že se opět bude soutěžit. A tak jsme jen doufali, že se nějakým způsobem podaří tým zachovat. Bohužel okolnosti nepřály tak, jak mohly, a Petra se tak nemohla zúčastnit. Místo ní však tentokrát náš tým dostal dvě úžasné posily – Kláru (Zápisky Kačky Žvýkačky) a Terezku (Potěšení z jídla, větší z jeho přípravy).

Na úvod nás čekalo krátké seznámení s technologií sous-vide.

Šéfkuchař Petr Heneš při uvítací řeči

Šéfkuchař Petr Heneš při uvítací řeči

A objemnými (a drahými) kuchařkami, které existují.

David Zeman (ForCook.cz) nám představuje kuchařskou knihu

David Zeman (ForCook.cz) nám představuje kuchařskou knihu

Ještě před samotným vařením jsme dostali ochutnat jeden úžasný pokrm, který připravila ambasadorka tohoto setkání, Markéta Pavleje (Kitchenette).

Markéta Pavleje (Kitchinette) připravila pro ochutnávku hovězí rendang

Markéta Pavleje (Kitchenette) připravila pro ochutnávku hovězí rendang

A pak už se šlo vařit. Naštěstí jsme tvoření týmů měli ve vlastních rukách a tak vznikl celkem přirozeně červený tým (No jasně, Terezka taky ladila, měla červené nehty).

Tým červených v akci

Tým červených v akci (jasně, my!) Foto: Chefparade

Na začátku jsme dostali dva recepty.

Honza s Terezkou připravují vepřovou panenku

Honza s Terezkou připravují vepřovou panenku

Prvním z nich byla Sous vide vepřová panenka s ragú z lišek, sušených rajčat a dýňových semínek, s restovanou kukuřičnou polentou.

Lucie s panenkou připravenou k vakuování

Lucie s panenkou připravenou k vakuování

Takže jsme postupovali podle receptu a za chvíli už se naplnily sáčky určené k zavakuování a “vaření” v sous-vide.

Lišky se sušenými rajčaty, taktéž před cestou k vakuování

Lišky se sušenými rajčaty, taktéž před cestou k vakuování

Vakuování v akci

Vakuování v akci

A zatímco se připravovala panenka a lišky, začali jsme chystat druhý pokrm.

Lucie s Terezkou připravují lososa

Lucie s Terezkou připravují lososa

Losos s cuketovým salátkem, medem a máslovou omáčkou.

Losos a cuketa před vodní lázní

Losos a cuketa před vodní lázní

Když se v receptu píše 200 g, tak tam prostě nemůže být 201 :D

Másla muselo být podle Lucie přesně 200g

Másla muselo být podle Lucie přesně 200g

Šalotka s vínem na máslovou omáčku

Šalotka s vínem na máslovou omáčku

V mezičase jsme ještě dostali ochutnat vajíčko uvařené sous-vide. Bohužel na vaření vajec jsou ještě speciální postupy, než ho nechat vařit při jedné teplotě, takže žloutek byl v tomto případě udělaný až moc a bílek málo.

Vajíčko připravené sous-vide

Vajíčko připravené sous-vide

Měli takovou gelovou konzistenci…

Terezka jde ochutnávat vajíčko

Terezka jde ochutnávat vajíčko

A pak už jsme dostali zpět panenku, po pobytu ve vodní lázni. Rychle jsme ji opekli na grilovací pánvi…

Vepřová panenka po vodní lázni

Vepřová panenka po vodní lázni

… stejně jako polentu.

Opečení vepřové panenky a polenty

Opečení vepřové panenky a polenty

Ještě rychlá úprava lišek na pánvi a mohlo se servírovat.

Vepřová panenka sous-vide s ragú z lišek a sušených rajčat, s polentou

Vepřová panenka sous-vide s ragú z lišek a sušených rajčat, s polentou

Modelka Terezka ;) s vepřovou panenkou

Modelka Terezka ;) s vepřovou panenkou

Nastalo ochutnávání. Vepřová panenka měla krásnou, jemnou strukturu – na masu je výhoda sous-vide poznat okamžitě.

Do lázně pak putoval i losos.

Losos ve vodní lázni

Losos ve vodní lázni

Na talíři ho nakonec doplnila cuketa a máslová omáčka. Losos sám byl fantastický, ale možná ještě o trochu víc ho trumfla lehce nasládlá cuketa na tenké plátky… tohle rozhodně musím doma vyzkušet.

Losos s cuketovým salátkem, medem a máslovou omáčkou

Losos s cuketovým salátkem, medem a máslovou omáčkou

A pak už přišel na řadu soutěžní recept. Všichni jsme měli udělat Hrušku marinovanou v červeném víně a koření servírovanou s vanilkovým mascarpone, jen ji po svém připravit na talíř. Takže tentokrát se hodnotila jen vizuální stránka jídla.

Čištění hrušek

Čištění hrušek

Rozhodli jsme se zdobit dezert karamelovými ozdobami.

Příprava karamelových ozdob

Příprava karamelových ozdob

A hrušku zbavit jádřince a připravit lépe k jídlu – 30 minut hrušce totiž nestačilo k tomu, aby úplně změkla.

Sestavování dezertu - pošírované hrušky

Sestavování dezertu – pošírované hrušky

Dozdobit krémem…

Sestavování dezertu - pošírované hrušky

Sestavování dezertu – pošírované hrušky

A tady už byly všechny hrušky připravené k hodnocení.

Výsledná prezentace servírování pošírovaných hrušek

Výsledná prezentace servírování pošírovaných hrušek

Náš tým tentokrát nevyhrál, zato jsme si opět užili báječné odpoledne a ještě se naučili něco nového. Chez Lucie byla dokonce vylosována a přístroj sous-vide vyhrála – a protože jsme se domluvili předem, že v případě výhry si přístroj zapůjčíme… Doufám, že se mi nějaké recepty doma povedou též :)

II. setkání foodbloggerů v Chefparade

II. setkání foodbloggerů v Chefparade FOTO: Zdeněk Štrupl

II. setkání foodbloggerů v Chefparade

II. setkání foodbloggerů v Chefparade FOTO: Zdeněk Štrupl

Doufám, že takovéto setkání se nekonalo naposledy, a díky škole vaření Chefparade za zorganizovaní skvělé akce!

You may also like

4 comments

Kejm 28. 03. 2014 - 10.32

neznámý tvářičky :)

Reply
Meg 17. 04. 2014 - 19.32

Jasně! ;)

Reply
Madla 02. 04. 2014 - 15.20

perfektní akce, kterou jste si opravdu do sytosti užili! A vaši hrušku bych si dala nejraději!

Reply
Meg 17. 04. 2014 - 19.33

Škoda, že to máš tak z ruky…

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc