Už několikrát jsem si říkala, že musím vyzkoušet domácí lučinu. Jejích verzí jsem si přečetla hned několik, ale začala jsem s tou nejjednodušší z nich. S lučinou podle Lucie: http://delicious-blog-lucie.blogspot.cz/2013/04/domaci-lucina.html. Samozřejmě jsme ji nejedli jen tak. Hned ten den po odkapání jsme ji vyzkoušeli spolu s pečenou bramborou a salátem jako přílohu ke steakům…
Suroviny:
- 500 g dobrého bílého jogurtu
- 200 g zakysané smetany
- půl lžičky soli
Postup:
Jogurt, smetanu a sůl spolu promícháme v misce a dáme do sítka vystlaného buď bavlněnou plenou, nebo např. trojcípím šátkem. Sítko se směsí posadíme na vyšší misku a necháme odkapat, nejlépe 12 hodin, přes noc.
Druhý den poznáme, že se objem o něco zmenšil.
Zbyde krémová hmota, která je v tomto případě stále dosti jogurtová. Pro mé použití byla ideální, ale příště chci zkusit přidat ještě smetanu ke šlehání, jako to dělá Madla.No a jak jsem avizovala, domácí lučinu jsme využili k obědu. Dopředu jsme si nachystali steaky – dávám jim dvoudenní odležení v lednici podle Hestona Blumenthala. Pak jsem kartáčkem omyla velké brambory, osušila, a každou dala na dvě vrstvy alobalu. Ten byl potřený olivovým olejem a posypaný solí a pepřem.
Pekly se asi hodinu při 175-200°C (doporučuji navolit dle zkušenosti s vlastní troubou).
Steaky jsem osolila a za chviličku šly na rozpálenou pánev.
A čekal je odpočinek pod alobalem.
Upečené brambory jsem trochu rozbalila a nařízla do kříže. Ten jsem potom ještě promáčkla lžící a lehce je osolila.
Pak už zbývala jen lučina a pažitka.
Na talíři bramboru doplnil steak a směs listových salátů s pečenou červenou řepou a sýrem Grana Padano. Steak jsem ještě na talíři dochutila pár krystalky soli a otočením mlýnku s pepřem.
Nedělní oběd byl na světě. Co vy, vyzkoušeli jste už domácí lučinu? Jaká je vaše varianta? Mně moc chutnala, a její zbytek jsem spolu s pečenými bramborami ještě využila při pórkovo-bramborové polévce. Asi budu muset připravit další… :)
18 comments
Krásný nedělní oběd, takový bych si taky nechala líbit :) Mňam. A takhle nachystat brambory chci už dlouho, jen na to dycky nějak zapomenu. Takže díky za inspiraci
Není zač, díky :))
jé jsem ráda, že jsi vyzkoušela :-)
Díky, bylo to super nakopnutí a teď už přemýšlím, kdy budu dělat další :)
Lučinu jsem vyzkoušela, pokud chceš pevnější, doporučuji něčím zatížit.
Ale celek oběda nemá chybu :)
Díky za tip! :)
Domácí Lučina je skvělá. My jsme se po několika pokusech ustálili na:
1 velký jogurt Hollandia
1 velký Choceňský jogurt (je tučnější)
1/2 šlehačky 33%ní
Nic víc. Máme děti a tuto domácí Lučinu jíme po kilech, tak do ní nedávám ani sůl. Nechám trochu odkapat a po cca 2 hodinách ji ještě zatížím. Výsledná konzistence je pak velmi podobná klasické Lučině a ne moc jogurtová.
Ale mezi námi – když nemám šlehačku, tak ji dělám i z té zakysanky.
Chtěla jsem vyzkoušet i verzi s bylinkami, ale nějak se to moc nepovedlo. I když jsem bylinky nasekala na jemno a dala je do jogurtu tak výsledný produkt byl trochu voňavý, ale konzistence byla jak Lučina se senem. Máte někdo tip jak na to? Díky
Super, děkuji moc :)
dělám už dlouho úplně stejnou jako Madla…a doporučuji vyzkoušet!!
Podle našich pohárků je tato varianta prostě nej ;-)
Díky, také vyzkouším :)
Jojo, lučinové šílenství je prostě nakažlivé :-) A ten tvůj nedělní oběd je přímo nádhera, jednoduše připravený steak a ty brambory v alobalu, na ty se chystám už nějak podezřele dlouho, budu je muset prubnout.
Děkuji :)
Úplně se mi sbíhají sliny! Teď abych sháněla maso a přemýšlela kam dát něco odkapat aby to nesnědla kočka:) Vypadá to výborně, ne extra složitě, paráda! Veronika
Dá se to odkapávat i v lednici, takže tu si snad kočka neotevře? :D
Tu zatím ne naštěstí:) Myslela jsem, že to z nějakého důvodu bude potřebovat teplo… tak teď už vážně nemám výmluvu proč to neudělat:) Veronika
Tak do toho :))
Taky používám ten základní recept, když mám zbytek zakysanky nebo šlehačky, přidám, ale tohle stačí – jen nechávám kapat déle, 24 i 36 hodin, až se odděluje od gázy.
Tučnější verze je samozřejmě chutnější, ale to už si musí každý vybrat, co může.
Použití je univerzální, ale nejvíc ji využiju na snídaně.
No jo, já si na ty odtučněné verze rozhodně nehraju. Pokud k tomu není přímo zdravotní důvod (už jsem si prošla kdysi dietou při mononukleóze), tak si radši pohlídám celkovou stravu, než abych řešila obsah tuku v každém mléčném produktu :) Napodruhé jsem také nechala déle odkapat, super. Natírala jsem na pečivo a dávali jsme si ji i do krémových zeleninových polévek.