Tiramisu

by Meg
12 komentářů

V mrazivých dnech, jako jsou tyhle, jen vzpomínám na léto a těším se, až se aspoň trochu oteplí a nebudeme muset chodit venku zachumlaní do tolika vrstev oblečení. Jeden úžasný dezert, který mi léto a teplo obecně připomíná, je právě tiramisu – nadýchaný krém z mascarpone a cukrářské piškoty rozplývající se na jazyku díky silné kávě a Amarettu.

Rozhodně jsem všema dvaceti pro použití pravého mascarpone a ne pomazánkových másel a podobných… Zatím jsem ho vždycky dělala z mascarpone kupovaného, ale už se odhodlávám vyzkoušet ho vyrobit doma – podle receptu od Cataliny. Co se týče samotného receptu, tak ten je v mém případě od Emanuela Ridiho – čili z pořadu S Italem v kuchyni. Video ZDE.

Suroviny:

  • 500 g mascarpone
  • 5 vajec
  • 5 lžic cukru krupice
  • velký panák Amaretta
  • šálek silné černé kávy
  • cukrářské piškoty
  • kakao na posypání

Postup:

Je nejlépe vidět ve výše uvedeném receptu, ale v rychlosti i tu:

Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny a z bílků uděláme sníh. Do žloutků přidáme mascarpone a zlehka, ale důkladně, promícháme. Přidáme sníh. Piškoty rychle smočíme v kávě s Amarettem a naskládáme do připravené formy. Já používám dortovou (o průměru 26 cm). Navrstvíme stylem piškoty – krém – piškoty – krém a posypeme s pomocí sítka kakaem. Necháme vychladit, alespoň dvě hodiny, ale nejlépe přes noc, pak bude ukrojené tiramisu i držet tvar.

A pokud se posadíme k topení a zavřeme oči, tak i možná na chvíli zapomeneme na to počasí, co panuje venku. Já si ho dovedu užít vždycky jen na malinkou chvilku – a to hlavně díky roztomilosti místních obyvatel řeky :)

V případě, že vám není z fotek moc velká zima, tak jejich zbytek lze nalézt tu : http://photo.ritta.cz/zvirata/chrudimka-5-2-2012/. A já už jdu vyhlížet jaro :)

12 komentářů
0

Mohlo by se vám líbit

12 komentářů

Le missing ingredient 05. 02. 2012 - 22.07

Tiramisu se mi naopak dokonale hodi do techto mrazivych dnu!
To tve vypada naramne :)

Reply
Meg 15. 02. 2012 - 18.15

Díky moc :)

Reply
happy.lenulka 06. 02. 2012 - 9.58

Jeden kousek do Brna, prosím :D vypadá nádherně… já mám vždy tiramisu řidší… jakože chuťově výborné, ale nikdy ne natolik tuhé, abych je mohla takhle krájet. Většinou je dělám do misek. A to přitom máme naprosto stejný recept…

Reply
Meg 15. 02. 2012 - 18.15

Tak těžko říct, může záležet na použitém mascarpone, a taky ty žloutky šlehám vždycky docela dlouho :)

Reply
marysity 06. 02. 2012 - 16.48

Krásne fotky! a tiramisu uzasne! a na zaver, dakujem za tip na domace mascarpone, mozno sa na to dam :)))

Reply
Meg 15. 02. 2012 - 18.16

Děkuju :) Doporučuju vyzkoušet, já to zkoušela tenhle víkend a dopadlo to dobře :))

Reply
Madla 07. 02. 2012 - 14.22

Slint, slint do klávesnice. Hned bych si dala. Na domácí mascarpone od Cataliny se také chystám, takže pak určitě zrealizuju tvé úžasné tiramisú.

Reply
Meg 15. 02. 2012 - 18.17

Díky, nepochybuju, že to v tvém podání bude úchvatné a skvělé :)

Reply
Kath a All 11. 02. 2012 - 9.52

A! :D hned bych si dala, tiramisu je muj nejoblibenejsi zakusek – asi proto, že miluju kremové věci a mascarpone! JInak koukam, že tam nedáváš šlehačku .. neni to pak přiliš tuhé? Ale vypadá to baječně!:))

Reply
Meg 15. 02. 2012 - 18.20

Já jinak krémové věci moc nemusím, ale tohle rozhodně můžu, a dost :)) Nikdy mi to tuhé nepřišlo, ale šlehačku je taky možné přidat (to už bych ale dávala asi jen do skleniček) :) Díky!

Reply
barki 11. 03. 2012 - 12.12

Vypadá krásně! Já dělám podle receptu z cooking for engineers – doporučuju zkusit tohle: http://www.cookingforengineers.com/recipe/60/The-Classic-Tiramisu-original-recipe – je trochu pracnější, ale marsala tomu dá úplně jiný šmrnc než je obvyklé :)

Reply
Meg 14. 03. 2012 - 15.18

Díky za recept, nastuduju :)

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít