The Daring Bakers’ August 2014 Challenge – Chimney cake

by Meg
8 komentářů

Trdelník! Když jsem tuhle srpnovou výzvu uviděla, bylo mi hned jasné, že ji musím udělat. Sice jsem ji nestihla v termínu, ale i tak jsem pekla, protože trdelník byl na mém TO BAKE listu už hodně, hodně dlouho. Kdykoliv se octneme na trhách, poutích a podobných akcích, málokdy mineme stánek s touhle dobrotou. Je na tom prostě něco hříšného, odtrhávat ještě horké, nadýchané těsto, sladké a vonící…

The August Daring Bakers’ Challenge took us for a spin! Swathi of Zesty South Indian Kitchen taught us to make rolled pastries inspired by Kurtoskalacs, a traditional Hungarian wedding pastry. These tasty yeasted delights gave us lots to celebrate!

Na trdelník jsem použila recept, který byl uvedený ve výzvě.

Suroviny:

  • 240 g hladké mouky
  • 14 g čerstvého droždí (7 g sušeného)
  • 2 lžíce cukru
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 45 g rozehřátého másla
  • 120 ml mléka
  • na obalení: máslo, cukr, skořice, ořechy, …

Postup:

Mléko zahřejeme, aby bylo vlažné a důkladně v něm rozmícháme droždí, cukr a vrchovatou lžíci mouky (z odměřeného množství).

Základ kvásku

Necháme vzejít kvásek.

Vzkypěný kvásek

V míse promícháme mouku se solí, přidáme vejce, máslo a kvásek.

Příprava těsta

Vypracujeme hladké, lepivé těsto a dáme do máslem potřené misky pod utěrku vykynout (cca 1 hodinu, až zdvojnásobí svůj objem).

Těsto před kynutím

Dřevěný váleček obalíme třemi vrstvami alobalu a potřeme ho máslem. Troubu rozehřejeme na 190°C.

Váleček potřený máslem

Těsto rozdělíme na 4 díly. Z každého dílu by měla vyjít porce na jeden váleček. Každý kus těsta rozválíme na pomoučněném vále a rozřízneme ho na jeden dlouhý pruh.

Rozřezané těsto

Pruh těsta na váleček namotáme a pak na válečku zploštíme válením o desku.

Namotané těsto

Těsto potřeme máslem a vyválíme v cukru.

Cukrování trdelníkuVáleček pak položíme na pekáček. Protože mám doma jen jeden, menší pruhy těsta jsem namotala na trubičky na kremrole, které jsem potřela máslem.

Trdelník před pečením

Trdelník pečeme asi 25 minut dozlatova za občasného otáčení. A poté obalíme buď ve vanilkovém cukru…

Upečený trdelník

… nebo ve skořicovém.

Skořicování

A stáhneme z válečku.

Trdelník

Druhou část těsta jsem už před pečením obalovala ve skořicovém cukru a taky bylo parádní. Přišla jsem ale na dvě podle mě zásadní věci:

  1. V receptu radili motat těsto na váleček poměrně hodně tence. Jenže to potom nebude takové to úžasné, měkké, nadýchané těsto a při odlupování se bude lámat a křupat, místo aby se trhalo a pak se skoro rozpustilo v puse. Takže za mě určitě držet vrstvu těsta o něco silnější.
  2. Těsto potírat máslem hodně zlehka, resp. hodně tence. Silná vrstva a cukr na něm potom po upečení opadá, což je škoda.

Skořicový trdelníkUž jste doma někdy zkoušeli trdelník? Nebo jste jedni z mála, kteří ho nemůžou ani cítit? :)

 

Mohlo by se vám líbit

8 komentářů

LeniK 15. 09. 2014 - 11.42

Já tedy patřím mezi ty, kteří nemůžou projít kolem stánku s trdelníky, aniž by si jeden voňavý skořicový nekoupili. Na mém seznamu je taky dlouho, ale ještě se na něj nedostalo. Díky za recept a zkušenosti, budou se hodit.

Reply
Meg 16. 09. 2014 - 14.49

Jsem ráda, že se bude recept hodit :)

Reply
Medovnicek 24. 09. 2014 - 10.05

Veľmi sa vám vydarili, nechám sa určite inšpirovať, mám rada vaše recepty, aj komentáre ktoré k nim pridávate a neviem sa vynadívať na krásne fotografie, ktoré celý recept krásne dotvárajú.

Bývam kúsok od mesta Skalice, kde sa tieto dobroty pečú, najlepšie sú tie,ktoré staré babičky ručne trdlujú – tým sa zrejme nič nevyrovná, v našom okolí sa pečú aj trdelníčkové rohlíčky – dúfam, že sa nenahneváte, že som pridala aj linky s dvomi receptami na rohlíčky, ktoré som piekla ja.
http://varecha.pravda.sk/recepty/trdelnikove-svadobne-rohlicky-fotorecept/34098-recept.html
http://varecha.pravda.sk/recepty/trdelnikove-rohlicky-fotorecept/50076-recept.html

Reply
Meg 13. 10. 2014 - 12.31

Děkuji Vám mnohokrát! Jsem moc ráda za odkazy a budu je roozhodně muset vyzkoušet, těším se na ně :)

Reply
vilemina 16. 10. 2014 - 22.11

Trdelník jsem zkoušela, byl to v podstatě recept od Dadaly, originální skalický. Poměr je tak stejný, ale holt zásadní je to trdlo – pekla jsem na pivních flaškách, moc dobře to taky nešlo. Přešla jsem na skořicové trhací rolky, vypadají taky efektně a chutnají stejně.
http://vilemina.blog.cz/1401/kynute-testo-maslo-a-skorice-co-to-je

Reply
Meg 31. 10. 2014 - 10.39

Díky, musím se mrknout!

Reply
Crystal_seed 24. 10. 2014 - 12.14

Zatím jsem se o trdelníky pokoušela pouze jednou a nevydařily se tak, jak bych si představovala, jeden jsem vyráběla též na válečku a pár na zavařovacích sklenicích, také obalených alobalem, možná to nebylo ono, protože jsem tam nedala víc vrstev alobalu a nepomazala ho máslem. Nevím, spíš to byly trdelníkový hadi :-) Ale i tak ho zbožňuju a nikdy si neodpustím na trhu nechat trdelníček, ikdyž mě přítel od těchto stánků odtahuje :-)

Reply
Meg 31. 10. 2014 - 10.41

To znám! :)) Akorát nás občas odradí přítomnost ořechů buď v těstě, nebo jediné obalovací směsi (přítel má alergii). Takže domácí je jistota…

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít