Soufflé

by Meg
2 komentáře

Dnešní výtvor je výsledkem listování ve starších kuchařských knihách. Tento recept je konkrétně ze “Stolečku prostři se” od Hany Koškové a zaujal mě proto, že jsem o něčem podobném už dlouho přemýšlela. Výsledkem byl nadýchaný moučník, ke kterému jsem přidala vychlazenou ovocnou omáčku.

Suroviny:

  • 4 žloutky
  • 4 dkg hladké mouky
  • 12 dkg cukru
  • 1/4 l mléka
  • balíček vanilkového cukru
  • 4 bílky
  • 5 dkg moučkového cukru

Postup:

Je sice napsán na výše vložené fotce, ale detailnější popis snad nikdy neuškodí :)

Bílky jsem vyšlehala do tuha, postupně do nich zašlehala moučkový cukr. V míse nad parou jsem začala šlehat žloutky s cukrem, mlékem a moukou, až začala být směs napěněná a pak zhoustla. Odstavila jsem misku z tepla a postupně, zlehka, zamíchala sníh z bílků.

Naplnila jsem těsto do hrníčků, protože nemám pěkné formičky (ale už si je budu muset koupit) – stačí je opravdu jen vytřít tukem (máslem) – vyzkoušela jsem i vysypat moukou, jak je psáno v jiných receptech, ale prakticky v tom není žádný rozdíl, když se to jí přímo z formiček. Těsta do nich stačí dát tak 2/3, aby nevyběhlo až úplně ven.

Pekla jsem na plechu v troubě při 175° dokud vše krásně nevyběhlo a nebylo zlatavé. Uvědomila jsem si, že máme ještě  nadbytek mražených jahod, takže spolu s pár borůvkami putovaly do rychlé omáčky (svařila jsem je s trochou cukru a rozmačkala), kterou jsem vychladila.

Nafouklé soufflé chvíli po vytáhnutí z trouby začne trochu klesat, to i po přidání omáčky. I tak je krásně jemné a spolu s ovocem nemělo chybu :)

Nakonec ještě fotka z poslední přípravy bez omáčky:

Mohlo by se vám líbit

2 komentáře

Madla 18. 10. 2010 - 11.39

Soufflé vypadá opravdu nádherně, já si na něj zatím netroufla, ale když tak vidím ty krásné fotky, asi neodolám a pokusím se o něj. Hmm, taková nadýchaná dobrota :-)

Reply
Meg 21. 10. 2010 - 19.54

Díky, snad příště budou fotky ještě lepší – neměla jsem připravený foťák a soufflé je k okamžité konzumaci, hned padá…

Nadýchané bylo a rodinka se ho už znova dožaduje – jen si už asi taky budu muset objednat formičky, ať zbytečně nemučím všemožné hrníčky :)

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít