Růže z listového těsta a jablek

by Meg
17 komentářů

Možná jste v poslední době viděli video o tom, jak snadno připravit jablečný dezert ve tvaru růže. Tohle video se šířilo po Facebooku a i na Youtube existuje spousta jeho variant. To, které jsem viděla nejčastěji, používalo jablka spolu s meruňkovou zavařeninou a listovým těstem. Nemohla jsem mu odolat a při pohledu na kupu jablek, které mám v košíku bylo rozhodnuto. Listové těsto jsem bohužel tentokrát koupila, domácí v mrazáku nebylo a já je chtěla zkusit hned :)

Místo meruňkové zavařeniny jsem ale použila máslo, třtinový cukr a skořici. A jablečné růže tak začaly chutí připomínat štrúdl, můj oblíbený domácí moučník.

Suroviny:

na 12 růží:

  • 1 balíček listového těsta (400 g ve třech dílech)
  • 4 velká jablka
  • citron
  • kousek másla
  • třtinový cukr
  • skořice
  • moučkový cukr

Postup:

Jablka omyjeme, rozpůlíme a zbavíme jádřince. Nakrájíme je na tenké plátky, které dáme do misky s vodou a plátky citronu / vymačkanou citronovou šťávou. Necháme je takto cca 5 minut odležet.

Nakrájená jablka s citrónem

Poté dáme jablka na 3 minuty do mikrovlnky, aby změkla. Scedíme a osušíme na papírových utěrkách.

Změklá jablkaListové těsto rozválíme, já tentokrát použila kupované, co se prodává v balíčku po třech kusech. Každý z nich jsem rozválela na cca 22 x 30 cm a tento plát pak rozkrojila na 4 pruhy.

Rozválené listové těstoKaždý z pruhů těsta potřeme rozpuštěným máslem a posypeme třtinovým cukrem a skořicí.

Těsto s máslem, skořicí a cukrem

Na polovinu pruhu na sebe naskládáme jablka.

Skládání jablek

Těsto přes ně přeložíme.

Balení růží

A pak začneme rolovat.

Balení růží

Výsledná růže vypadá nějak takto:

Růže z jablek

Zamotané růže vložíme do formy na muffiny, kterou jsme vymazali máslem.

Růže z jablek před pečením

Pečeme na 180-200°C 30-45 minut, až je těsto upečené i uprostřed.

Růže z jablek upečenéHotové růže necháme na plechu zchladnout, poté je vyjmeme (případně si pomůžeme neostrým nožem) a posypeme moučkovým cukrem.

Růže z listového těsta a jablek

17 komentářů
0

Mohlo by se vám líbit

17 komentářů

Leuš 08. 10. 2015 - 20.00

Už na ně máme nachystané klasické octové těsto, snad to půjde i s ním :-) Vypadají překrásně a lahodně!

Reply
Meg 30. 10. 2015 - 9.30

Povedly se? :)

Reply
Marcela 08. 10. 2015 - 22.34

Genialni! Takto, krok za krokem, je to podane pro laiky a tak muze kazdy vyrobit neco, co vypada, jako od sefkuchare. Rikam to stale: v jednoduchosti je genialita.. Diky Megie, jste skvela!

Reply
Meg 30. 10. 2015 - 9.31

Děkuju vám moc! :)

Reply
Jana 09. 10. 2015 - 19.12

Krásné, už se na ně chystám dlouho :))

Reply
Meg 30. 10. 2015 - 9.31

A hlavně celkem jednoduché, jen do nich :)

Reply
Katka H 15. 10. 2015 - 17.46

Meg, je to uzasne, na pohled, na chut, na “cenu”, na jednoduchost pripravi, ale… ta kurka-slupka. Je to jako kdyz ti zustane na salamu obal. Tvrda, tezce rozkousatelna. Nemas na to nejaky napad?

Reply
Meg 30. 10. 2015 - 9.35

No, popravdě, nemám… Nám zase až tolik neztvrdly, tak jestli je to i otázka odrůdy jablek…

Reply
Alice 01. 11. 2015 - 19.11

Růže se počou na zítřejší babinec :) Jen nemám mikrovlnku a povařená jablka nejsou ono..

Reply
Meg 20. 11. 2015 - 23.30

Tak doufám, že se povedly :-)

Reply
stepanka 02. 12. 2015 - 19.38

Meg diky za nadhernou chutnou inspiraci, ruzicky se povedly a mely obrovsky uspech. Chystam se zkusit slanou variantu – misto jablicek salam a misto cukru se skorici syr :-)

Reply
Saja 17. 04. 2016 - 12.33

Muze se to delat i na normalnin plechu ? Nerozmotaji se ?

Reply
KaktusákOdVedle 21. 04. 2016 - 11.42

Pokud se to podaří něčím omotat (provázkem, drátem, náplastí či izolepou) a zajistit tak stabilitu toho tvaru, pak určitě ne :)

Reply
Meg 21. 04. 2016 - 11.45

Právě proto se pečou v plechu na muffiny ;)

Reply
lenka 02. 03. 2018 - 21.45

Jak se vám, prosím, povedla salámová varianta?

Reply
Andrea 12. 12. 2016 - 14.39

Recept jsem vyzkoušela a musím pochválit.

Reply
Meg 22. 01. 2017 - 18.53

Díky, jsem moc ráda :)

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít