Růže z listového těsta a jablek

by Meg
17 komentářů

Možná jste v poslední době viděli video o tom, jak snadno připravit jablečný dezert ve tvaru růže. Tohle video se šířilo po Facebooku a i na Youtube existuje spousta jeho variant. To, které jsem viděla nejčastěji, používalo jablka spolu s meruňkovou zavařeninou a listovým těstem. Nemohla jsem mu odolat a při pohledu na kupu jablek, které mám v košíku bylo rozhodnuto. Listové těsto jsem bohužel tentokrát koupila, domácí v mrazáku nebylo a já je chtěla zkusit hned :)

Místo meruňkové zavařeniny jsem ale použila máslo, třtinový cukr a skořici. A jablečné růže tak začaly chutí připomínat štrúdl, můj oblíbený domácí moučník.

Suroviny:

na 12 růží:

  • 1 balíček listového těsta (400 g ve třech dílech)
  • 4 velká jablka
  • citron
  • kousek másla
  • třtinový cukr
  • skořice
  • moučkový cukr

Postup:

Jablka omyjeme, rozpůlíme a zbavíme jádřince. Nakrájíme je na tenké plátky, které dáme do misky s vodou a plátky citronu / vymačkanou citronovou šťávou. Necháme je takto cca 5 minut odležet.

Nakrájená jablka s citrónem

Poté dáme jablka na 3 minuty do mikrovlnky, aby změkla. Scedíme a osušíme na papírových utěrkách.

Změklá jablkaListové těsto rozválíme, já tentokrát použila kupované, co se prodává v balíčku po třech kusech. Každý z nich jsem rozválela na cca 22 x 30 cm a tento plát pak rozkrojila na 4 pruhy.

Rozválené listové těstoKaždý z pruhů těsta potřeme rozpuštěným máslem a posypeme třtinovým cukrem a skořicí.

Těsto s máslem, skořicí a cukrem

Na polovinu pruhu na sebe naskládáme jablka.

Skládání jablek

Těsto přes ně přeložíme.

Balení růží

A pak začneme rolovat.

Balení růží

Výsledná růže vypadá nějak takto:

Růže z jablek

Zamotané růže vložíme do formy na muffiny, kterou jsme vymazali máslem.

Růže z jablek před pečením

Pečeme na 180-200°C 30-45 minut, až je těsto upečené i uprostřed.

Růže z jablek upečenéHotové růže necháme na plechu zchladnout, poté je vyjmeme (případně si pomůžeme neostrým nožem) a posypeme moučkovým cukrem.

Růže z listového těsta a jablek

17 komentářů
0

Mohlo by se vám líbit

17 komentářů

Leuš 08. 10. 2015 - 20.00

Už na ně máme nachystané klasické octové těsto, snad to půjde i s ním :-) Vypadají překrásně a lahodně!

Reply
Meg 30. 10. 2015 - 9.30

Povedly se? :)

Reply
Marcela 08. 10. 2015 - 22.34

Genialni! Takto, krok za krokem, je to podane pro laiky a tak muze kazdy vyrobit neco, co vypada, jako od sefkuchare. Rikam to stale: v jednoduchosti je genialita.. Diky Megie, jste skvela!

Reply
Meg 30. 10. 2015 - 9.31

Děkuju vám moc! :)

Reply
Jana 09. 10. 2015 - 19.12

Krásné, už se na ně chystám dlouho :))

Reply
Meg 30. 10. 2015 - 9.31

A hlavně celkem jednoduché, jen do nich :)

Reply
Katka H 15. 10. 2015 - 17.46

Meg, je to uzasne, na pohled, na chut, na “cenu”, na jednoduchost pripravi, ale… ta kurka-slupka. Je to jako kdyz ti zustane na salamu obal. Tvrda, tezce rozkousatelna. Nemas na to nejaky napad?

Reply
Meg 30. 10. 2015 - 9.35

No, popravdě, nemám… Nám zase až tolik neztvrdly, tak jestli je to i otázka odrůdy jablek…

Reply
Alice 01. 11. 2015 - 19.11

Růže se počou na zítřejší babinec :) Jen nemám mikrovlnku a povařená jablka nejsou ono..

Reply
Meg 20. 11. 2015 - 23.30

Tak doufám, že se povedly :-)

Reply
stepanka 02. 12. 2015 - 19.38

Meg diky za nadhernou chutnou inspiraci, ruzicky se povedly a mely obrovsky uspech. Chystam se zkusit slanou variantu – misto jablicek salam a misto cukru se skorici syr :-)

Reply
Saja 17. 04. 2016 - 12.33

Muze se to delat i na normalnin plechu ? Nerozmotaji se ?

Reply
KaktusákOdVedle 21. 04. 2016 - 11.42

Pokud se to podaří něčím omotat (provázkem, drátem, náplastí či izolepou) a zajistit tak stabilitu toho tvaru, pak určitě ne :)

Reply
Meg 21. 04. 2016 - 11.45

Právě proto se pečou v plechu na muffiny ;)

Reply
lenka 02. 03. 2018 - 21.45

Jak se vám, prosím, povedla salámová varianta?

Reply
Andrea 12. 12. 2016 - 14.39

Recept jsem vyzkoušela a musím pochválit.

Reply
Meg 22. 01. 2017 - 18.53

Díky, jsem moc ráda :)

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc