Čokoládový fondant aneb Molten Chocolate Lava Cake s Lindor Caramel pralinkou

by Meg
26 komentářů

Tenhle dezert vám určitě nemusím představovat. Někde jste už museli vidět čokoládovou bábovičku, do které se zakrojíte lžičkou nebo vidličkou a z prostředka vyteče úžasná, horká, hebká, sladká a čokoládová hmota…

Měla jsem ho v plánu vyzkoušet už dávno. Nakonec jsem si koupila nové formičky na pečení v Ikee a do toho měla k dispozici Lindt čokoládu – no to je moc velká souhra náhod, nezdá se vám? Našla jsem recept na BBC Good Food a jen s malou obměnou ho použila.

Suroviny (na 4 porce):

  • 100 g dobré hořké čokolády (85% Lindt)
  • 100 g másla
  • 100 g třtinového cukru
  • 3 vejce
  • 100 g mouky
  • karamelová omáčka (cca 100 g cukru a 80-100 ml smetany ke šlehání plus kousek másla)
  • máslo a kakao na vymazání a vysypání formiček
  • pralinky Lindor Caramel na vložení do dezertu a smetana ke šlehání

Postup:

Formičky vymažeme máslem, vychladíme a znovu vymažeme máslem. Při druhém pokusu jsem provedla jen jednu vrstvu a taky to stačilo.

Formičky vymazané máslemMáslo nakrájíme na kousky a čokoládu nalámeme.

Příprava čokolády a máslaOpatrně ji rozehřejeme a necháme cca 10 minut zchladnout.

Rozehřátá čokoláda s máslemFormičky na dortíky vysypeme kakaem.

Formičky vysypané kakaemDo misky vyklepneme vejce a přidáme třtinový cukr.

Vejce a cukrVyšleháme do světlé pěny a přidáme mouku.

Vejce vyšlehaná s cukremDo této směsi opatrně zamícháme po částech čokoládu a těsto rozdělíme do formiček.

Naplněné formičkyPokud přidáváme pralinky, zaboříme je do středu těsta a formičky uklidíme na alespoň 20 minut do lednice.

Lindor pralinky v těstě

Na karamelovou omáčku stačí rozehřát cukr s máslem v silnostěnném hrnci a pak do něj po kapkách přimíchat horkou smetanu ke šlehání. Až bude mít karamel hladkou, krémovou konzistenci, lehce ho osolíme a necháme zchladnout.

Troubu rozehřejeme na 200°C. Formičky dáme na plech a pečeme je asi 10-12 minut.

Dortíky v trouběNavrchu se utvoří pevná krusta a těsto se maličko začne oddělovat od stran.

Pečení dortíkůUpečené dortíky necháme chvilku stát a poté tenkým nožem objedeme stěny formiček.

Upečené lávové dortíkyA vyklopíme opatrně na talíř, dozdobíme karamelem.

Molten Chocolate Lava Cake s karamelemMůžeme přidat čerstvě ušlehanou šlehačku. Po zaboření se do dortíku z něj začne vytékat čokoláda.

Molten Chocolate Lava Cake s karamelemA potom i rozteklá pralinka…

Molten Chocolate Lava Cake s karamelem a Lindor pralinkouPokud chcete návštěvu ohromit teplým dezertem, není nic jednoduššího než si připravit formičky s těstem do lednice a jak se návštěva ohlásí, začít rozehřívat troubu. Kochat se při ochutnávání horkého, sladkého dezertu pohledem za okno a užívat si krásného dne… :)

A nezapomeňte soutěžit s Lindtem o tašku podepsanou Rogerem Federerem, plnou pralinek!

26 komentářů
0

Mohlo by se vám líbit

26 komentářů

Gabriela 23. 10. 2013 - 15.09

wow!! Tak to vypadá víc než skvěle!! To musí být taková dobrota!! Pro návštěvu ideální:))

Reply
Meg 29. 10. 2013 - 14.00

Díky – vážně je! :)

Reply
Madla 23. 10. 2013 - 15.10

Ach můj bože! ještěže mám po víkendové oslavě schody na půdu přecpané dobrotami, protože tohle je záležisto z těch nejhříšnějších. Lava cake si plánuju už… no hodně dlouho, takže to vidím na nějaké studené zimní odpoledne a už se povezu na temně čokoládové vlně :-)
Úžasné fotky a závidím bohaté zásobení Lindtkami …

Reply
Meg 29. 10. 2013 - 14.01

No, zásobení zrovna moc dlouho nevydrželo, co si budeme povídat… :D Lindt je velmi snadné “zlikvidovat” :D No už se těším na tvé zpracování :)

Reply
Hannu 24. 10. 2013 - 8.07

Znám, miluju a doporučuju, protože tímhle jednoduchým dezertem ohromíte opravdu každou návštěvu. Já ho dělám s kopečkem kvalitní vanilkové zmrzliny, ale mám ráda i tuto variaci s omáčkou. Ale s pralinkou vevnitř jsem ještě nezkoušela…hurá, další výzva :-) Moc hezké!

Reply
Meg 29. 10. 2013 - 14.03

Jó, vanilková zmrzlina k tomu, hmmmm… Díky, dostala jsem chuť :D

Reply
Kaya 24. 10. 2013 - 10.50

Tak ten je! Hned bych si do něj rýpla (lžičkou)

Reply
Meg 29. 10. 2013 - 14.03

Jojo, jen do něj! :)

Reply
vilemína 25. 10. 2013 - 13.15

Fotky jsou nádherné, velmi přitažlivé…taky se o tenhle dezert zajímám už dlouho a zatím se mi daří jeho přpravu odsouvat, ale je těžké odolávat…

Máš to bezva.

Reply
Meg 29. 10. 2013 - 14.10

Jen do něj, je jednoduchý a výsledek pro mnohé ohromující :) Díky!

Reply
Veronika 25. 10. 2013 - 17.10

Vypadá to fantasticky! Zajímalo by mě, jestli se dají formičky nahradit třeba hrníčkama, nebo něčím jiným. Nechce se mi hned na první pokus kupovat rovnou formičky… Děkuju moc!

Reply
Meg 29. 10. 2013 - 14.17

Určitě půjdou i nějaké hrníčky :) Dělala jsem v nich i soufflé :)

Reply
Tereza 26. 10. 2013 - 9.11

:O vypadá to fakt super, pastva pro oči. Miluju cokoliv spojené s čokoládou, a nejvíce právě čokoládové dezerty a buchtičky, na to prostě nic nemá, děj se co děj:-D

Reply
Meg 29. 10. 2013 - 14.18

Díky! :) pastva pro oči, ale co teprv pro ústa :))

Reply
Eva 28. 10. 2013 - 19.58

Ahoj, není nutné dát formičky do pekáče naplněného vodou? Někde jsem to slyšela, tak se raději ptám :-). Jinak děkuji za inspiraci, zítra se chystám vyzkoušet! Eva

Reply
Meg 29. 10. 2013 - 14.28

Ahojda, nutné to určitě není, povedly se už několikrát bez vody :)

Reply
juli 29. 04. 2014 - 12.03

Ráda bych se zeptala, zda pečete na 200 horko-vzduchem nebo klasicky. Bojím se, abych nepřepekla… Předem moc děkuji za odpověď.

Reply
Meg 06. 05. 2014 - 12.46

Hmm, mám pocit, že jsem pekla na obojí. Ale popravdě každá trouba peče trošku jinak a člověk si to v té své musí vychytat…

Reply
Gabriela 25. 09. 2014 - 10.43

To musí byť výborná lahôdka. Vyskúšam to upiecť.

Reply
Meg 13. 10. 2014 - 12.32

Je, opakuju ho poměrně často :)

Reply
Eva 17. 10. 2014 - 20.07

Recept znám, je výborný. Teď ho budu zkoušet v bezlaktózové verzi,snacha má alergii.

Reply
Meg 31. 10. 2014 - 10.39

Tak to je nemilá věc… držím palce!

Reply
Tami 02. 02. 2015 - 13.22

Lava cake poznám, už si na neho robím zálusk dlhšie. Tvoj recept mi je veľmi sympatický takže myslím že nie je dôvod jeho prípravu dlhšie odkladať :-) …no dobre, jeden dôvod by tu predsa bol, ešte sme nedojedli vynikajúce extračokoládove brownies, ktoré som piekla cez víkend :-)

Reply
Meg 03. 02. 2015 - 7.17

Tak ty brownies závidím! :))

Reply
Simone 10. 02. 2015 - 21.18

Dneska vyzkoušeno, napoprvé úspěch, děkuji za inspiraci, Lava Cake jsem měla dlouho v plánu a tenhle vyšel výborně. Akorát toho cukru příště zkusím hodně ubrat.

Reply
Meg 23. 02. 2015 - 7.39

Jsem ráda, že se vydařil :) Hodně záleží na použité čokoládě a na tom, jak kdo sladké rád :)

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít