Nadýchaná pistáciová pěna, uvnitř čokoládová ganache, lesklá kakaová poleva s pistáciemi a to vše na kousku kakaového piškotu. Úžasně lehký dezert, který vznikl díky spolupráci s MALL.CZ. Díky nim mám konečně zase po delší době pořádně fungující ponorný mixér, ze kterého jsem nadšená. Je to Braun tyčový mixér MQ 7087, ale pokud se vám nelíbí, na MALL.CZ najdete tyčových mixérů k výběru spoustu :)
Protože jsem na Instagramu tenhle tyčový robot sdílela, hodně z vás se ozvalo, že už ho doma nějakou dobu máte, a že jste nadšeni. Nebudu lhát, do tohohle týmu jsem se přidala velice záhy, zatím jsem na něj nenašla nic negativního! Oproti jiným tyčovým mixérům, které jsme doteď měli, se rychlost otáčení mění jen silou stisku tlačítka, a navíc ho ještě při klasickém mixování můžete stlačit lehce dolů a posunout tím dolů sekací nože. Metlička funguje skvěle a oba sekací nástavce i se strouháním se taky ukázaly jako dobří pomocníci. Takže pokud teď hledáte tyčový mixér, tenhle můžu vřele doporučit :)
Každopádně ale zpět k receptu! Tenhle dezert patří k těm lehoučkým, které sníte, ani nevíte jak. Skládá se z několika částí, takže by recept mohl působit složitě, ale slibuji, že není. Jediné, co je vlastně k němu ne zcela běžného potřeba, je mít ideálně silikonovou formu, do které můžete pěnu plnit a ve které ji můžete zamrazit. Nemusí být stejného tvaru, ale alespoň o podobném objemu – já mám dvě formy, každá je na pět polokoulí a objem každé polokoule je zhruba 100 ml. Tento recept je tedy sepsán na 10 kousků polokoulí. Ideální je s ním začít jeden až dva dny předem, pěnu mít v mrazáku a v den konzumace (ale klidně i den předem) dezert dokončit.
Pokud se chcete podívat na krátké video, jak se tento dezert polévá, mrkněte na Instagram:
Pistáciovo-čokoládový dezert s kakaovou zrcadlovou polevou
Course: Moučníky, Nepečené, Pěnové dezertyDifficulty: střední10
kousků2
hours13
hours15
hoursLehká, nadýchaná pistáciová pěna, čokoládový střed, lesklá kakaová poleva a kakaový piškot. Recept vystačí přibližně na 10 ks (silikonové formy na 5 polokoulí, každá o objemu cca 100 ml).
Suroviny
- Čokoládový střed
150 g hořké čokolády
150 g smetany ke šlehání
- Pistáciová pěna
6 g jemně mleté želatiny
30 g vody
220 g bílé čokolády
90 g mléka
90 g pistáciové pasty (100%)
360 g smetany ke šlehání
- Kakaový piškot
3 vejce, bílky a žloutky zvlášť
3 lžíce krupicového cukru
2 lžíce polohrubé mouky
2 lžíce kakaa
špetka soli
- Jednoduchá kakaová zrcadlová poleva
210 g krupicového cukru
75 g vody
70 g kakaa
150 g smetany ke šlehání
15 g jemně mleté želatiny
50 g vody
- Na dokončení
30 g (mletých) pistácií
Postup
- Čokoládový střed – ganache
- Hořkou čokoládu nalámejte do misky. Smetanu ohřejte, až se skoro vaří, a čokoládu s ní přelijte.
- Čokoládu se smetanou nechte cca 5 minut odstát a pak ji dobře rozmíchejte stěrkou, metličkou, nebo ponorným mixérem do hladka.
- Tuhle čokoládovou ganache rozdělte do formiček, abyste vytvořili střed dezertu. Můžete použít buď nějaké menší formičky, nebo naplňte přibližně 1/4 až 1/3 formy, kterou budete používat na dezert. Dejte zamrazit, aby ganache zmrzla, a mohla se pak vložit do pěny. Dopřejte jí v mrazáku alespoň 2-3 hodiny, nebo ji tam nechte přes noc.
- Pistáciová pěna
- Želatinu namočte do vody.
- Do misky dejte mléko a bílou čokoládu. Na vodní lázni nebo v mikrovlnce ji rozehřejte do hladka.
- K čokoládové směsi přidejte pistáciovou pastu a dobře rozmíchejte.
- Buď ji dobře rozmíchejte metličkou, nebo použijte tyčový mixér. Nakonec rozehřejte nabobtnalou želatinu a dobře ji v této směsi rozmíchejte.
- Smetanu ušlehejte dotuha.
- Po částech ji opatrně zamíchejte do pistáciové směsi, aby vznikla nadýchaná hmota.
- Z mrazáku vyndejte formu s čokoládovou ganache a vyloupejte ji, formu omyjte.
- Každou formičku naplňte přibližně do poloviny pistáciovou pěnou, vmáčkněte do ní ganache a pak doplňte pěnou až po okraj.
- Naplněnou formu dejte opět do mrazáku, na 5-6 hodin, ideálně přes noc.
- Kakaový piškot
- Bílky ušlehejte dotuha se špetkou soli.
- Přidejte k nim žloutky a rozmíchejte.
- Přidejte mouku a kakao a opatrně je zamíchejte do směsi.
- Těsto rozetřete na plech s pečícím papírem a při 160-170°C upečte (5-10 minut podle výšky těsta a trouby, můžete vyzkoušet špejlí).
- Upečený piškot nechte zchladnout. Můžete hi převrátit na pečící papír, stáhnout z něj opatrně ten, na kterém se pekl a položit na něj čistý a obrátit zpět. Tak se bude lépe vykrajovat, aniž by byl úplně přilepený.
- Z piškotového plátu vykrájejte kolečka o maličko větší, než jsou formičky s pistáciovou pěnou.
- Jednoduchá kakaová zrcadlová poleva
- Želatinu namočte do 50 g vody a nechte nabobtnat.
- Vodu, cukr, smetanu a kakao dejte do rendlíku a rozmíchejte.
- Směs dejte na střední plamen a za občasného míchání přiveďte k varu. Vše pak za stálého míchání povařte cca 2 minuty a odstavte z tepla.
- Přidejte do kakaové směsi želatinu a rozmíchejte dohladka.
- Polevu přes sítko nalijte do nádoby, ze které se bude dobře nalévat, a nechte zchladnout přibližně na 35-40°C.
- Pokud nemáte mleté pistácie, tak je teď pomelte nebo nasekejte nadrobno.
- Když je poleva dostatečně zchladlá, vyndejte pistáciovou pěnu z formy a dejte ji na mřížku. Pod ni postavte čistý tác.
- Polevou přelijte jednotlivé dezerty, aby se pokryl celý jejich povrch. Pomocí lopatky (palety) každý kousek oddělte od mřížky a dejte na vykrojené piškotové kolečko.
- Spodní okraj pak posypte drcenými pistáciemi.
- Dezerty pak dejte na pár hodin do lednice, aby měly šanci rozmrznout. Dobrou chuť!
Poznámky
- Zbylou polevu z tácu můžete seškrabat, dát do lednice a znovu použít, stačí ji jen rozehřát. Můžete ji ztuhlou i zavakuovat, pak by měla v lednici vydržet opravdu dlouho, v misce bych ji nechala maximálně 4-7 dní. Měla by jít i zmrazit, to jsem ale ještě nezkoušela.