Pečené koblížky

by Meg

Pročítám spoustu foodblogů a každou chvíli slintám nad něčím, co vidím. Našla jsem si konečně čas, abych vyzkoušela i pečené koblihy – původní recept ZDE.

Jsou skoro tak nadýchané jako ty smažené, ale absence přílišného tuku je úžasná. Vyzkoušela jsem polevu z originálního receptu, ale příště bych rozhodně experimentovala s dalšími druhy.

Suroviny:

  • 1 a 1/3 hrnku teplého mléka
  • 1 balíček sušeného droždí
  • 2 lžíce másla
  • 2/3 hrnku cukru
  • 2 vejce
  • 5 hrnků hladké mouky
  • špetka muškátového oříšku
  • špetka skořice
  • špetka soli

Postup:

V původním receptu je rozepsaný důkladný postup co s čím smíchat, přiznám se, že jsem byla líná a práci si zjednodušila – v mléce jsem rozmíchala droždí, máslo, vejce a cukr a nakonec do směsi zamíchala mouku, muškátový oříšek, skořici a sůl.

Vypracovala jsem nelepivé těsto a nechala ho v teple vykynout. Rozválela jsem ho asi na centimetr tlustou placku. Rozhodla jsem se udělat i menší koblížky, vyberte si sami, čím koblížky vykrájet. Moje vypadaly asi takto:

Příště bych asi vykrojila větší dírku uprostřed, během pečení mi totiž koblížky naběhly tak, že se skoro spojily…

Vykrájené koblížky dáme na pečící papír a necháme ještě tak 45 min nakynout. Pečeme pak při 180°C asi 6-8, než začnou moc zlátnout, aby neztvrdly. Ze zbytků těsta jsme udělali “uzlíky” a potřeli je rozšlehaným vejcem.

Některé koblížky jsem potřela rozpuštěným máslem a obalila ve skořicovém cukru. Zbytek jsem potřela polevou a některé obalila v cukrovém zdobení.

Poleva:

  • 1/3 hrnku rozpuštěného másla
  • 2 hrnky moučkového cukru
  • 4 – 6 lžic horké vody

Vše jsem pěkně dohladka rozmixovala a koblížky do ní zvrchu namočila a nechala zaschnout.

A tady už snad všechny druhy:

Úplně jsem zavzpomínala na koblihy v Dunkin’ Donuts – po tom, co jsem vyzkoušela těsto je jasné, že pro příště musím vymyslet co nejlepší polevy – asi začnu u punčové, i ta by těmhle koblihám sedla…

You may also like

10 comments

HaF 07. 11. 2010 - 15.23

Tak jsem vyzkoušela a byly skvělé! Určitě je budeme opakovat, dětem moc chutnalo a já jsem ocenila pečení místo smažení!
Jinak další polevy jsem objevila zde: http://catalinapece.blogspot.com/

Reply
Meg 07. 11. 2010 - 16.09

Díky, taky se na ně zase někdy chystám, to pak asi doplním ještě ty polevy – díky za super tip, už si zase mám co přidat do RSS čtečky :)

Reply
Madla 13. 03. 2011 - 21.37

Pečené koblihy dělám moc ráda, nemám totiž ráda smažení. Můj recept je trošku jiný, ale s taky svkělým výsledkem – http://madlinakuchyne.blog.cz/1101/pivni-palacinky-s-domacim-pribinackem-a-koblihy-pecene-v-troube

Reply
Meg 16. 03. 2011 - 19.09

Bezvadné, díky, další co můžu vyzkoušet :) A hlavně ten pribináček, je jasné, s čím budou další palačinky :)

Reply
koblihy Doughnuts « mischelblock 20. 09. 2011 - 20.28

[…] ahoj, takže, určitě jste někdy už vyděli simpsonovi a nevím jak vy, ale já sem vždycky přemíšlela jak ty koblihy vlastně chutnají, že se homer simpson pořád tak láduje a tak sem si jednou na internetu našla recept na tyhle koblihy. Předevčírem sem si nakoupila potřebné suroviny a začalá péct. Ale upozorňuji na to že sem při druhym plechu přemíšlela kam to budu dávat nakonec jsem plechy prostřídala a jsou dohromady tři plechy a na každým je 20 koblih takže sem upekla 60 koblih a když sem je obalila v polevě a nechala zaschnout tak sem pochopila proč se ten homer pořád tak cpe! kdybyste měli zájem o recept tak tady je odkaz http://vareni.ritta.cz/moucniky/pecene-koblizky/ […]

Reply
Jana 26. 10. 2011 - 10.33

Vyborny, taky sem si vzpomela na Dunkin’ Donuts. Uz jen tu javorovou polevu nekde vyhrabat a bude to nejlepsi!

Reply
Meg 31. 10. 2011 - 18.15

Nooo, tak díky, teď jsem na ni dostala chuť :D

Reply
veronika kolarova 06. 02. 2013 - 20.43

Ahoj, dnes jsme s dcerou zkusily, ale bohužel jak v DD nejsou, spíš mi to připomnělo mazanec :-) ovšem dětem i tak chutnaly, což je hlavní…nevíte kde může být zádrhel?, naběhly pěkně, jen ta chuť a konzistence fakt není jak DD :-( Jinak máte můj odbiv, recepty skvělé, báječné stránky, budu moc využívat :-)))

Reply
Meg 18. 02. 2013 - 17.46

Ahoj, to popravde takhle netusim :) Napada me – zkusit nechat dele kynout, popr. pouzit cerstve drozdi a hlavne konzumovat co nejdrive :) Dekuju!

Reply
Adriana 19. 12. 2017 - 7.15

Vyzeraju skvelo! :) chystam sa nane o par dni, tak som sa chcela spytat, na kolko donutkov je tento recept? :) dakujem krasne, pekne sviatky ♥️?

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc