Nepečený jablečný dort

by Meg

… a blížící se Vánoce k tomu. Přiznávám, že tohle počasí není nic pro mě a chci jaro. A funkční české znaky na klávesnici (bohužel, můžu si za to sama, aneb voda a kafe nadělají klávesnici moooc dobře, a když už to vyčistíte, zjistíte, že ani po pětadvacátém složení jedna řádka prostě fungovat nebude. Anebo jeden den jo a druhý ne…) Počasí bohužel ovlivnit nedokážu, české znaky jo (i když je to trochu zdlouhavé, a ne, kupovat novou zatím nebudu, ona se přece umoudří!).

Zlepšit náladu je ale možné – letní dny mi rozhodně dovede připomenout lehký nepečený dort, který využívá typicky podzimní surovinu – jablka. Dělává se u nás snad odjakživa, takže tu přináším v rychlosti recept. (A protože Vánoce se veeelmi rychle blíží, tak k jejich tématu po receptu.)

Suroviny:

  • 60 dkg jablek
  • 6 lžic cukru
  • 3/4 l vody
  • 2 pudinkové prášky
  • piškoty
Postup:

Dortovou formu vypláchneme vodou a vyložíme piškoty. Jablka buď pokrájíme na malé kostičky nebo nahrubo nastrouháme a povaříme s vodou a cukrem, až začnou měknout. Pudinky rozmícháme ve sklence studené vody a asi 2 minuty povaříme s jablky.

Piškoty můžete použít jak kulaté dětské, tak cukrářské, ty já používám radši. Na tuhle dortovou formu (asi 26 cm) jsem dělala jablečnou hmotu z 1,5 dávky a ještě mi zbylo do dvou malých misek. Na menší formu určitě stačí uvedené množství. Hmotu pomalu nalijeme do připravené formy a necháme vystydnout a vychladit do tuha.

Pak už si nakrájíme porce, které můžeme zpestřit ušlehanou šlehačkou nebo kysanou smetanou.

Tak a teď konečně k tomu, co se nezadržitelně blíží – to jsou samozřejmě Vánoce. Už jsem si stihla projít loňské cukroví a letošní časopisy s novými druhy, a řekla bych, že předběžný výběr mám hotový.

Jako vždy se začne s perníčky, ty jsme už letos stihly tak trochu natrénovat – v září jsme pekly malá srdíčka na svatbu. Začalo to barvením upečených srdíček:

A potom jejich zdobením:

K malým srdíčkům jsme přidaly i jedno velké:

A takhle to pak vypadalo u slavnostní tabule:

Nicméně, teď bude řada na těch vánočních, ty u nás loni vypadaly asi takhle:

Pro další fotky a vůbec, seznam všeho loňského cukroví – KLIK SEM :) . A recept na ty naše perníčky je k naleznutí ZDE :). Přeji vám spoustu radosti a úspěchů při předvánočním pečení, já se snad do nich zítra konečně pustím!

You may also like

23 comments

Michaela 05. 12. 2011 - 8.27

Aj ja sa ten to rok chystam prvykrat na pernicky, ale zdobit asi nebudem…teda este neviem, uvidim ako sa mi budu darit samotne pernicky. Ale tie tvoje su nadherne! Tak mi to asi nepojde na prvykrat :))

Reply
Meg 21. 12. 2011 - 20.15

Tak zdobeni je fajn, pokud je na nej nalada :) Me a segru ucila maminka zdobit pernicky odmalicka :)

Reply
Madla 05. 12. 2011 - 10.37

Tenhle jablíčkový dort taky dělám, jen místo pudingových prášků používám adekvátní množství kukuřičného škrobu a pak dochutím domácím vanilkovým cukrem a troškou skořice. Zkoušela jsem ho i s jiným ovocem – s hruškami a v létě dokonce s rybízem a pokaždé byl svkělý.
Perníčky máš úžasné, závidím, že umíš tak krásně zdobit. Mě letos vánoční nálada tak nějak míjí a ani na curkoví zatím nemám chuť, tak snad se to zlomí, protože tvoje krásné perníčky přímo lákají k tvorbě curkoví.

Reply
Meg 21. 12. 2011 - 20.21

Diky, ze te to aspon trochu lakalo, ja se priznam, ze letos byla moje vanocni nalada oproti lonsku opravdu dost nizsi :))
S tim skrobem je to fajn, pudinkova varianta je mozna o trosicku jednodussi, ale vazne jen o malicko :)

Reply
Slanecek 05. 12. 2011 - 16.03

Mas muj neskonaly obdiv. Ja jsem dneska zdobila pernicky (celkem asi deset peticentimetrovych hvezdicek) asi hodinu a malem me vezli. Ale zkusim si spravit nervy tim jablecnym dortem, dik za inspiraci ;)

Reply
Meg 21. 12. 2011 - 20.30

Ale houby obdiv, taky mi to trva a jeste jsem schopna se u toho vztekat :D

Reply
Kudrlinka 06. 12. 2011 - 7.49

Ty perníky vypadají skutečně nádherně! Tak precizní… nemám slov :)

Reply
Meg 21. 12. 2011 - 20.31

Jee, dekuju :)

Reply
Papaja 06. 12. 2011 - 13.04

Nepečené věci mám velmi ráda, tohle je pro mne asi ideální dort – s jablky. K nim bych podávala buď domácí skořicovou zmrzlinu nebo zakysanou smetanu ochucenou mandlovým likérem… :-D
A pak jsem úplně na větvi z těch Tvých (kudrlinka mi to slovo vzala z úst) PRECIZNÍCH nádherných, pro mne neuvěřitelně dokonalýc perníčků. Prostě krása!
P.

Reply
Andrea 06. 12. 2011 - 21.03

krasne fotky, vyborny kolacik -robievam nieco obdobne,a nadherne pernicky..sikulka si :)

Reply
Pavla 08. 12. 2011 - 7.32

Tak ty perníčky jsou naprosto úžasný! Máš můj obdiv! Já se u zdobení perníčků vždycky navztekám, což má za následek to, že mám zalepenou pusu od polevy, ulepené ruce a  perníčky zůstanou nenazdobený… :-)

Reply
Catalina 11. 12. 2011 - 12.09

Tohle je neojblíbenější dort mé sestry! Obě se po něm můžeme utlouct už od dětství a přísahám, že nekecám, když říkám, že ho spolu sníme celý na jedno posezení :D S těmi cukrářskými piškoty po obvodu vypadá báječně! A co se perníčků týče, naprosto nemám slov – ty jsou totálně dokonale perfektní, máš obrovský talent! S jistotou můžu říct, že to jsou ty nejhezčí perníčky, co jsem kdy viděla, ani ty z vánočních výstav je nepřibijou. Měla by sis otevřít nějaký kurz zdobení perníků :) Byla prví zájemce!

Reply
Olinka 11. 12. 2011 - 19.37

Jé… jéé… JÉÉÉÉ!!! Ten dort už jsem určitě někde jedla… A vzhledem k tomu, že je primitivní a mám jak jablka, tak piškoty a pudinky (a to se stává zřídka, že mám doma vše potřebné na recept, který mě zaujme!), nejradši bych se do toho pustila hned. Bohužel – učení a navíc si k blížícím se narozeninám chci upéct dort čokoládový…
Ty perníčky jsou absolutně skvělé! A já si myslila, bůhvíjak jsem se vloni nevycajchnovala (http://zranice.blog.cz/1012/predvanocni-podivani). Letos se ještě zlepším!!! Mimochodem, předpokládám, že když se dává podkladový “nátěr”, musí se nechat pořádně zaschnout a pak teprve malovat další ornamenty?
Zdobení perníčků je šílená piplačka, ale už mám v plánu, jak si k tomu pustím nějaký film, který znám nazpaměť a nebudu už se tedy muset koukat, uvařím svařák a strávím u toho pár příjemných předvánočních večerů. Navíc si myslím, že z lásky nazdobený perníček je nejlepší dárek pro každého:-)

Reply
Le missing ingredient 15. 01. 2012 - 20.31

Tenhle jablkový dezert jsem jedla snad každý týden když jsem byla malá.
A tvé perníčky vypadají náramně! S tím zdobením sis musela dát práci :)

Budu ráda když se koukneš na muj nový blog o vaření

Reply
Meg 19. 01. 2012 - 22.08

Diky, zdobeni je namaha, ale vysledek za to (vetsinou) stoji :D Vitam te tu a jsem rada za mily komentar. Urcite se moc rada zastavim :)

Reply
westruše 31. 10. 2012 - 16.10

nádherné perníčky, vánoce za dveřma, tak hledám inspiraci :-)

Reply
Meg 01. 11. 2012 - 12.13

Dekuji :)

Reply
teriska 04. 02. 2013 - 20.30

Dobrý den, pečete svatební perníky i na zakázku? Terka

Reply
Meg 05. 02. 2013 - 14.46

Na zakázku je nepečeme, jsou tu spíše na ukázku a případné inspirování se :) Zaberou spoustu času a to se při normálním chození do práce stíhat bohužel nedá.

Reply
elzbet 22. 03. 2013 - 20.02

Potřebovala jsem něco narychlo na svou šedesátku,sklep plný jablek-skoro bez práce,trošku skořice,nanogram rozdrceného hřebíčku,ještě jsem to polila barevnou želatinou,ozdobila šlehačkou.Výskledek: všeobecné nadšení,chutné,osvěžující,lehké,děti nadšené barevností. Prostě super nápad a vpodstatě ingedience máte vždycky doma.

Reply
Meg 26. 03. 2013 - 0.41

Barevna zelatina je super ozvlastneni :)

Reply
Barbora Pavelková 15. 04. 2015 - 12.30

Dělala jsem jablíčkový dort a byl úžasný. Děkuji za recept. Máte krásné webovky:)

Reply
Meg 16. 04. 2015 - 11.32

Díky moc, jsem ráda, že se tak povedl :)

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc