Když je pošmourné nedělní odpoledne a rodinka se rozhodne, že by to chtělo něco ku kávě, inu, nezbývá než zjistit, že v domácích zásobách se nic nenachází. A pak tedy vydat se do nejbližší cukrárny a přinést si poslední zákusky, které tam mají. Medovník.
Doma ho rozbalit už k udělané kávě a zjistit, že jedna z vrstev krému barevně kontrastuje s nazlátlým medovníkem. Modře. A tak jít tedy naplesnivělé kousky (všechny) do cukrárny vrátit a zjistit, že nic jiného nebude.
Ve mně zbyl tak akorát pocit nenaplněné chuti na ten medovník, takže jsem se jala opět googlit. Výsledkem byl úžasný videorecept. Recept zde ve stručnosti popíšu, spolu s vlastními postřehy, ale video doporučuji, myslím, že je dobré vidět krok za krokem co a jak. A moc autorce děkuji, protože medovník jsem dělala už třikrát a rozhodně u toho počtu nezůstane…
Suroviny:
těsto:
- 18 dkg másla
- 18 dkg moučkového cukru
- 6 lžic medu
- 4 lžíce smetany
- 1 vejce
- 1 lžička kakaa
- 45 dkg hladké mouky
- 1,5 lžičky jedlé sody
krém:
- 250 g másla
- 1 plechovka Salka
sirup:
- 2 lžíce cukru krystal
- 50 ml rumu
- 150 ml vody
Postup:
Máslo, cukr, med, smetanu, vejce a kakao si dáme do mísy a šleháme nad parou asi 5 min. Směs smícháme s moukou a sodou a necháme těsto odpočinout asi 5 minut v zakryté míse.
Na každou z placek si připravíme pečící papír. Těsto rozdělíme na pět dílů, vyválíme z nich placku a vykrojíme – já “objela” nožem menší dortovou formu. Pokud bude řidší těsto, například kvůli medu, nic se nestane, když se přidá trochu mouky, a s její pomocí lze také těsto pěkně vyválet. Ze zbytků uděláme placku, která bude sloužit jako drobenka na vrch dortu.
Placky pečeme dle receptu na 180° asi 4 minuty, ale já možná díky řidšímu medu a hlavně díky troubě, která si peče jak chce, pekla asi na 200° asi 10 min – zkrátka až placky krásně zezlátly. Necháme je vychladnout.
Na krém uvaříme Salko – vařím ho dvě až dvě a půl hodiny ve vodě, dejte pozor, aby se nevyvařila. Necháme ho úplně vychladnout a teprve potom otvíráme. Ušleháme máslo a přidáme do něj Salko, vznikne výborný karamelový krém. (Narozdíl od původního receptu dávám máslo celé, jako vždy, když tenhle krém dělám.) Navíc jsem oproti původnímu receptu nedávala do krému ořechy.
Rozmícháme spolu cukr krystal, vodu a rum. Myslím, že kdo nemusí moc sladké, cukr může klidně vynechat a moc zásadní rozdíl v chuti to také dělat nebude. Tímto sirupem budeme potírat placky, aby lehce navlhly a medovník získal ideální konzistenci.
A teď už k samotnému dortu: Vezmeme první placku, dáme na tác a z vrchu potřeme sirupem. Potřeme částí krému a vezmeme další placku, kterou potřeme sirupem zespodu, dáme na první a potřeme zase z vrchu. Takto pokračujeme až do páté placky. Také potřeme sirupem z obou stran, pak potřeme krémem vršek i bok dortu.
Rozdrobíme si “zbytkovou” placku, nebo ji rozsekáme v nástavci na tyčový mixér (přihodila jsem k ní pár vlašských ořechů, jen na ozdobu). Drtí pak posypeme celý dort.
Medovník necháme odpočinout alespoň do druhého dne, aby se krásně rozležel. K chuti není co dodat, dělala jsem ho během deseti dnů třikrát :)
129 comments
Tak s nenaplněnou chutí na medovník se umím docela dobře ztotožnit : ) Učím se teď na nějaké zkoušky takže skoro nikam nechodím a mám-li na něco chuť, musím si to upéct, takže jsem velmi vděčná za tip! Neměla jsem odvahu, ale když vidím ty krásné (a instruktážní) fotečky… : ) Máte ho krásný!
Akorát nevím co řekne přítel, on je k domácímu pečení medovníku dost skeptický a tvrdí mi, že se mi nikdy nepovede tak dobrý, jako z cukrárny…
Chce to prostě vyzkoušet a ono ho to přesvědčí :) Díky za milý komentář, jen je klidně možné tykat ;)
Milá Lill, pokud je tvoje drahocenná polovička skeptická vudči domácímu pečení, tak at si peče sám. Každé dílo je originální, a myslím, že když ho nevyzkoušíš udelat, tak nemuže tvrdit, že nebude takový jak z cukrárny. (má být rád, že umíš aspon něco upéct.) :)
dnes sem ho udelala a musim rict, ze docela dobry, teda jeste sem ho neochutnala, ale doufam, ze se to bude dat jist..
jinak testo mi slo strasne spatne rozvalet, priserne se lepilo.. nechala sem ho ulezet 1 hodinu a i pote se lepilo, ale uz to nebylo tak strasny.. nakonec sem vzdycky ten kus musela obalit v mouce, aby se s tim dalo pracovat :D
a jeste by me zajimalo, jak to, že je na obrazku tak tmavy.. pridala sme kakao a i tak je medovnik svetly…
ale dekuji za recept!! fakt super
Páni, díky, doufám, že chuť nezklame :) Jo, to těsto je prostě lepivé, ale s podsypáváním se mi to vždycky dařilo rozválet. Co se týče barvy, tak asi víc propéct? Občas to nechám v troubě trošku dýl, ale zas ne tolik, aby se spálil :D Prostě je trochu tužší ten plát, ale pak se to díky potření sirupem spraví a krásně zvláční :)
děkuji za radu :) jinak uz sem ho ochutnala a je super, vsichni mi ho chvali :D
Neni vubec zac, jsem moc rada, ze se zdaril :)
Medovník budu dělat sestře k narozeninám…tak doufám, že se povede…vypadá mooc dobře :)* ….jenom jsem se chtěla zeptat, jak ho máte asi vysoký ..
*…. Děkuji Petra*
Dívala jsem se i na další recepty, co tu máte… Jste moc šikovná… Vy jste nějaká cukrářka nebo kuchařka?? ..♥ mňám, už se těším na ten medovník.. :D :D
Tak to budu drzet palce :) Ted nevim, k cemu prirovnat tu vysku – ale asi bych rekla, ze je normalne vysoky, jako byva ten kupvany :) A moc dekuju, cukrarka ani kucharka nejsem, ale maminka mi uz rekla, ze jsem si spatne vybrala skolu :))
Přeji pěkný den,
vždy jsem měla pocit, že medovník je pro mne takový level, že jsem si na něj nikdy netroufla. S pomocí Vašeho receptu a návodu už dnes peču třetí kousek a oba předešlé byly vynikající. Je fakt, že je to vždy pro mne jako svátek, nedovolím si to jen tak odbýt, vyčleňuji si na něj speciální čas. Kažsopádně jsem chtěla moc poděkovat, díky Vám jsem překonala další hospodyňkovskou metu!
Tady je pár obrázků z prvního pokusu, ten byl z poloviční dávky, dáreček pro partnera:)
http://fairyfromdarkness.rajce.idnes.cz/vytvory
Děkuju mockrát! Jsem vážně ráda, že se to tak povedlo :) Moc pěkné obrázky :)
Děkuju moc za recept. Teď jsem ho dala do lednice. Vždy jsem si myslela, že je v něm aspoň osm vajec. Nevím, odkud jsem tuhle představu vzala. A protože vajíčka nejím, tak jsem ho nikdy ani nezkoušela. A teď ho mám v lednici, jen bez vejce. Tak uvidíme ráno,jak to dopadne. Ještě jednou díky moc!
Tak je to vážně dobrý… půlka je pryč :)
Bezva, jsem moc rada!
Tento recept na medovník je super! Jednoduchý a stručný návod s ilustrací mě velmi zaujal :) pekla jsem ho dnes poprvé v životě, je mi 20 a nemyslím si že je to něco složitého :) je velmi chutný. Děkuji za typ na výbornou pochoutku ke kávičce :)
Diky za reakci, jsem moc rada, ze se podarilo!
Ke svym vytvorum jsem vzdy velmi kriticka. Ale toto… nejlepsi medovnik, co jsem kdy jedla! Neni pracny a pritom je taaak dobry! Delala jsem ho podle tohoto receptu uz aspon 5x-6x a vzdy se vsichni olizovali az za usima :)
P.S. A jeste ke vsemu vypada velmi efektne, aniz byste stravili pulku dne zdobenim. Uz dvakrat jsem ho delala i jako darek.
Dekuju moc :)) Tohle si ctu velmi rada!
Bomba! Dělala jsem s celozrnnou moukou, kakaovou verzí Salka a polila 85% čokoládou a vlašákama… mmmmm..
Není to přeslazené, s těstem se pracovalo jedna báseň. Určitě zopakuju!!
http://sphotos-e.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/558802_428586330528865_1962276021_n.jpg
Mnam!
Super! :)
Dekuju za uzasny recept, pecu ho jiz po 2. A povedl se. Jsem mlada hospodinka a myslela jsem si, ze je to tezke, ale omyl je to jednoduche a vyborne ! Dekuji
Ja dekuji :)
Meg moc bych ti chtěla poděkovat za úžasný recept …nebudeš tomu věřit,ale všem moc zachutnal,že jsem ho začla péct na zakázku…peču každý týden :)..je opravdu moc dobrý
Tak to jsem fakt ráda!
Ahoj Meg. Díky za přehledný recept. Právě jsem dojedla kupovaný medovník a rozhodla jsem se, že upeču vlastní. Jen jak jsem se v tom kupovaném kousku rýpala, zjistila jsem, že on má dva druhy náplně. Jedno je dle mého mínění salko, ale to druhé mi připomíná asi krémovou šlehačku, nebo nevím. Na obalu se píše, že složení obsahuje zakysanou smetanu. Tak kdo ví.. Jinak se chci zeptat, myslíš, že lze místo vaření salka použít už salko karamelové? Zkoušela jsi ho? Díky za tvůj čas a budu se těšit na odpověď. Veronika
Ahoj, určitě je to možné se zakysanou smetanou – moje kamarádka například promazává medovník směsí zakysané smetany a šlehačky. Na celý dort má myslím 3 zakysané smetany a dvě smetany ke šlehání ušlehané dotuha se ztužovačem, doslazené dle chuti.
Jinak jsem pro karamelové Salko, má krásnou konzistenci na krém, podle mě je to větší jistota, než doma vařené :) Poslední medovník jsem dělala právě z něj.
Ahojky Meg,včera jsem dělala medovník a je opravdu výborný,také jsem použila již kupované karamelové salko,a místo rumu jsem použila rumové aroma kvůli dětem ale i tak je úžasný. Tenhle týden ho budu dělat znovu. Děkuji za přehledný recept,kamarádky ho chtěli taky tak jsem jim poslala odkaz na tvé stránky jsou úžasné a přehledné. Pavla
Ahoj, jsem moc ráda! :) Ať se nadále daří :)
Mo Ti děkuji za vysvětlení a radu:) Písnu jak jsem s ním dopadla :) Pečení Zdar! Veronika
Jsem nedočkavá, jak to s ním dopadne :)
je nutne nechat medovnik ulezet do druheho dne, nebo je ok i par hodin po upeceni? diky :)
Nejlepší je druhý den, kdy se vlhkost z krému zvládne natáhnout do těch placek. Pokudy byste ho chtěli konzumovat co nejdříve, tak nenechávat péct placky úplně do tmava a hodně je potřít sirupem a nechat ho vsáknout :) Druhý den je ale prostě měkčí :)
A jaká se tam prosím dává ta smetana?
Smetana ke šlehání, ale jde použít i na vaření a úplně v nouzi bude fungovat i mléko ;)
Wow!! Moc dekuji za tento skvely recept! Okamzite jsem na ten medovnik dostala chut! Hned zitra ho vyzkousim ;)) Mate to dobre vysvetlene :)) Takze kdyz tam dam to karamelove salko tak ho nemusim doma varit? Mate uzasne stranky. Zkousela jsem i vetrniky a povedly se. Vsichni me chvalili (je mi 15 :D) a moooc jim chutnalo. Asi pujdu na nejakou cukrarskou skolu moc me to bavi :)) chci byt tak sikovna jako vy. Jeste jednou dekuji. mnam!
Přesně tak, karamelové není třeba vařit :) Vařením se stává z obyčejného to zkaramelizované. Jsem ráda, že se to povedlo, držím palce i na medovník! A jinak bych nabídla tykání, pokud by to nevadilo ;)
Jak se sleha nad parou?
Misku se surovinami položit na hrnec s vroucí vodou, tak, aby se nedotýkal hladiny vody :)
Ahoj:) chystám se na medovník příští tyden a chci se zeptat jestli musím slehat el. mixerem nebo mi postačí metlička… děkuji a dam vědět jak se povedl ?
Ahoj, prosím tě, peču medovníček podle tebe :)
nevím v čem dělám chybu ale postupně mi chladnou placky, ale bohužel se mi nelesknou jako tobě :( v čem jsem udělala chybu??
Ahoj, placky se mi lesknou hlavně po potření směsí rumu a vody :)
Skvely recept! Muzu jedine vsem doporucit a vam za nej moc dekuju :-) . Mate skvele fotky a postupy. Medovniku jsem se vzdy bala ale s timto receptem jsem se na nej vrhla. Jinak jsem delala uz z hotoveho karameloveho salka, pro me je chutnejsi. A mate opravdu nadherne fotky! ;)
Já děkuju! :) Hotové karamelové Salko je fajn :)
Ahoj Meg, vyzkoušela jsem recept a musím jen potvrdit předchozí chválu. Medovník je vynikající a s těstem se dalo celkem pěkně pracovat. Předchvílí jsme ho ochutnali a myslím že pošlu manžela pro další Salko :) Díky moc za recept.
Ahoj, tohle mě těší moc! Díky! :)
Ahoj, tak už je to tady, můj první medovník je v lednici! Dělal se perfektně, doufám, že bude i tak skvěle chutnat. Jinak úplně nejhorší bylo obsypat tou drtí boky dortu. Je na to nějaká finta?
Jsem ráda, že snad i chutnal :) Jestli na to finta je, tak já ji asi neznám, prostě to vždycky nějak posypu :D
Ze zkusenosti se mi bajecne osvedcilo lepit platy na papiru na peceni a pri obsypavani boku ho zvednout po stranach nahoru,ono to napada do ty kapsicky a pritom to drzi na strane,pak to jen na konci posouvam nozem nahoru a zbytek zatlacim pod medovnik,takze je ten papir nakonec uplne cisty ;)
Super, díky za tip!
Ahoj Meg, já ani minule nepoděkovala za recept a všechny rady, takže napravuji nyní. DÍKY :-). Chutnal báječně!!!!!!!!! Budu dělat zase, už se ho nebojím!! Přeji krásné vánoce, Eva
Ahoj, já děkuji moc za reakci, to je super! :)
Nejprve chci poděkovat za úžasný fotečkový postup na medovník, protože jsem z toho fakt měla docela obavy, a pak za úžasný chuťový zážitek. Přidala jsem si ještě ořechy,protože jsem ořechová :-) a naprosto dokonalé. Takže od teď ho už budu péct a nekupovat :-) medovník zmizel během jednoho dne, takže brzo zase upeču.
Super, jsem moc ráda :)
Fakt se to povede na poprvé :-) díky za skvělý recept :-) A jaké tam dáváte salko? Malé nebo velké? Abych ho nemusela karamelizovat, dala jsem tam rovnou skaramelizované, které se dá koupit, ale když jsem tam dala velkou plechovku, bylo to dost tekuté a krému mi tím pádem dost zbylo.
Děkuju za rady
Dávám klasickou plechovku cca 400g, ale je divné, že to bylo tekuté. Zkaramelizované Salko, které se kupuje, je většinou krásně tuhé a krém má fakt pěknou konzistenci. Nebylo už moc změklé máslo? Mělo by být samo o sobě hezky vyšlehané do tuhé pěny…
Ahoj Meg,
dky za skvělý recept :) Dělám medovník poprvé a jsem z toho maličko zklamaná. Nevím, co jsem udělala špatně, ale ve chvíli, kdy jsem smíchala směs šlehanou nad parou s moukou, udělal se mi z toho takový kyt, že to nešlo ani zamíchat. Aspoň pětkrát jsem na začátku kontrolovala ingredience a postup, udělala jsem vše podle Tebe, ale stejně se mi to těsto nepodařilo. Jdu vyválet ty placky, ale obávám se, že z toho už nic nebude :D Tak si připadám jak looser, když se to všem povedlo tak krásně napoprvé :) Druhý pokus snad vyjde lépe!
L
Ahoj, nakonec se to nedalo? co jsi měla za mouku? To mě dost mrzí :( Držím palce!
Meg, smím se prosím zeptat?.. Chtěla bych tento moučník upéct doma, ale bohužel nemám možnost použít rum.. Stalo by se něco, kdybych pužila jen vodu a cukr krystal ?.. Předem děkuji za odpověď :)
Ja myslím, že by to šlo i tak :) Sice je rum super, ale pokud to nepůjde… :)
v receptu se pise 5 platu, na obrazku vidim 6… tak jak?:)
Bystré oko! :) V případě, že si moc rozválíte těsto, se dá těch plátů udělat víc… :) Snažím se o pět, ale občas se “zadaří” a pak to dopadne se 6.
Opět se sem vracím a děkuji za skvělý recept, opakovaně peču a vždy přímo bleskurychle zmizí :-) a každý se mi ptá na recept :-) takže díky, medovník je naprosto božský :-D
Díky díky, jsem ráda, že funguje :)
Chtěla bych se zeptat, myslíte, že je možné použít med pastovaný? To je takový ten světlý. Mám ho doma hodně a chtěla bych medovník udělat tatínkovi k narozeninám. Tak ho nechci moc zmršit.
Já myslím, že by se určitě mohl použít :)
Jestli tenhle recept nekdy zmizi z webu,muj zivot skoncil :D je jak kupovany!!!! Delam ho na Vanoce,k narozeninam (kamaradka ho nerozeznala od originalu!!!), je naprosto uzasny! Delam ho i s tema vlasakama,kazde sruhe patro jeste prosypu mletyma orechama a je to desna mnamka :) a jak to clovek udela dvakrat trikrat,uz to ani neni takova drbacka a jde to skoro samo…no palec hore a dekuju!!!!
No snad nezmizí :)) Díky moc, taky na něj prostě nedám dopustit :)
medovnik byl vyborny a okamzite zmizel. Dekujem za skvely recept, nikdy pred tim jsme medovnik doma nedelaly a nejlepsi je si ho udelat asi tri dny predem a dat si ho do lednocky a pak je krasne prolezely. :-)
Já děkuji moc :)
Dělám ho už po několikáté a musím říct, že se po něm doma vždy slehne zem.. :)
Recept je úžasný a medovník je ještě lepší než kupovaný!! Takže obrovské DÍKY! :)
Já taky děkuju za radostnou zprávu :)
Dobry den,chystam sedelat medovnik na svou oslavu,myslite,ze kdyz zdvojnasobil suroviny a udelam to na velikost plechu,nestane se nic? Dekuji :-)
Dobrý den, myslím, že by to mělo jít v pohodě :)
Dobrý den Meg,
Medovnik dopadl skvěle?, mooooc krát Vám děkuji za skvěle napsaný recept, pomohly i fotecky. Všem mooooc chutnal. Určitě ho nedělám naposledy. Mooooc děkuji a přejí další tak skvěle recepty.?
Díky moc, je super, že vám tak chutnal :-)
Dobrý den, recept je úžasný. Včera jsem pekla a dnes jsme ho snědli, nezůstal ani kousek. Myslela jsem že bude složitější! Ráda peču je mi 12 chtěla bych jít někam na cukrářskou školu a naučit se péct jako vy, když se podívam na všechny ty vydařené recepty… obdiv :)
Ty vado :3 vážně super :) díky moc za skvělý recept :)
Já díky :)
Medovník je super, jen bych prosila o radu, co mám udělat proto, aby se mi s těstem lépe pracovalo. Už tak dávám o něco víc mouky,ale těsto je strašně lepivé a musím ho válet přímo na pečící papír, protože bych ho nikam nedokázala přenést,jak se to lepí. :)
Díky
Co používáte za mouku? U něktěrých typů je ta savost větší a prostě se musí přidat. Já občas mouku přidávám, ale snažím se vždy co nejméně, aby potom pláty nebyly moc tvrdé. Ale trochu “patlačka” je to vždycky :)
Zdravím, jaký průměr toho dortu děláte? 20, 23cm ? Děkuji
Tak už nic. Vzal jsem dno od 23cm formy. Bylo z toho 6 plátů + cca 1/2 plátu na rozemletí…přidával jsem trochu mouky. Do krému jsem dal 300g másla a stejně nebyl tak světlý jako ho máte vy.
Výsledek, ale super.
Jen pro informaci – během ani ne 2 měsíců jsem ho pekl 3x. A určitě to nebylo naposledy – teď zrovna řeším kolik mám nakoupit medu na zimu… :)
Děkuju, jsem moc ráda, že tak chutná!
Dobrý den, omlouvám se, že reaguji tak pozdě. Bohužel jsme měli s přípravami svatby víc starostí, než jsem čekala :) dělávám klidně i 26 cm, vyvaluji těsto poměrně hodně tence.
Ahoj, dobrý den všem, myslíte, že by šlo placky upéct a uložit na pár dní do mrazáku? Potřebuji medovník až na víkend a nebudu stíhat…. Děkuji za info
Dobrý den, omlouvám se, že reaguji tak pozdě. Bohužel jsme měli s přípravami svatby víc starostí, než jsem čekala :) Ty placky pár dní (třeba až 4-5 dnů) předem vydrží, pokud budou dobře vychladnuté a uzavřené ve vzduchotěsné nádobě.
Do mrazáku může, dokonce to tak paní popisuje v tom videoreceptu, kdybych dávala pozor, nemusela bych se ptát, tak třeba pro ostatní… :-) Dělam ho už opakovaně a musím říct, že jsem do toho těsta uplně zamilovaná, je hebké a teplé jak živá bytost :-)
Jé :) Tak to je super! :)
Tenhle receptík nikdy nezklame :). Poprvé jsem ho dělala příteli před 4 roky na výročí a od té doby ho dělám každý rok na výročí a jeho narozeniny :). Všem moc chutná, takže nemůžu nic než jen doporučit skvělej recept :)
Super, díky moc! Jsem ráda, že chutná :)
Děkuji moc za skvělý recept. K pečení jsem se dlouho odhodlávala, měla jsem (neprávem) strach z těsta, že se s ním bude špatně pracovat. Vždycky jsem ho podmoučené vyválela na silikonové podložce, nahoru přiložila pečící papír a obrátila na plech – šlo to skvěle. Po upečení jsem zvažovala, jestli by pro příště nestačil upéct z poloviční dávky – přeci jen jsme na něj byli jen čtyři. Po ochutnání jsem ale hned změnila názor, i v této velikosti se ho nakonec zdát být málo. ;-) V lednici máme už poslední kousek (po ani ne dvou dnech).
Děkuji mockrát za komentář – jsem moc ráda, že se medovník tak podařil! :)
Dokonalá chuť, bala som sa ako bude chutiť prvý krát som také čosi robila a hneď k narodeninám, no mal výborný úspech, jedinaá chyba že málo ho je…
To jsem moc ráda, že tohle je jediná chyba! :)
Normálně recepty nekomentuji,ale tady musím udělat výjimku. Není to můj první medovník,ale je bezkonkurenčně nejlepší a jiný už zkoušet nebudu. Dělala jsem ho už třikrát a pokaždé měl obrovský úspěch. Navíc oceňuji precizně rozepsaný recept :-) Koukla jsem i na jiné Vaše recepty a určitě brzy něco dalšího vyzkouším :-)
Děkuju mockrát, jsem moc ráda, že tak chutnal!
Výborný medovník! Je to doma náš nejoblíbenější dort a vzhledem k tou, že pečení miluju a jednou jsem neměla co dělat tak jsem ho zkusila. Vždycky sem si říkala, že medovník je vážně jako vysoká laťka, ale povedl se perfektně:)! Třeba někomu dodá odvahu to, že když jsem ho dělala prvně, bylo mi jen 17 a i tak se povedl :D. No a teď si ho peču k dvacetinám:)
Tak to je super! Jsem ráda, že takhle chutná a že se stále daří :)
Strašně sladký -.-
Díky za názor, ale myslím, že sladkostí odpovídá originálu :)
Úplně senzační recept … Troufám si říct, že je prostě stejně skvělý jako marlenka … Těsto jsem válela rovnou na pečícím papíře. . . Jinak co vřele doporučuji, tak medovnik na talířku dám na 10-15 sekund do mikrovlnky . Medovnik z lednice “povoli” a je měkoučký a rozplývá se na jazyku. Moc děkuji
Děkuji za skvělý recept a musím říct, že medovník je chuťově opravdu luxusní! Hodně mile překvapil! Nicméně jsem trochu bojovala s těstem. Ingredience jsem měla v tomto množství: 180 g másla, 80 g cukru, 5 lžic medu, 1,5 lžičky sody, lžička kakaa, 4 lžíce smetany, vajíčko a cca 500 g hladké mouky (Protože těsto pořád šíleným způsobem lepilo, tak jsem musela mouky přidávat). Nakonec jsem nebyla těsto téměř schopná vyválet, protože sice pořád lepilo, ale na druhou stranu bylo takové “křehké”, při válení se kraje rozlamovaly a vůbec nešlo pěkně válet, takže mi z toho vznikly takové nepěkné popraskané placky. Po upečení bylo těsto opravdu hodně křehké a celé popraskané. Nakonec se mi podařilo dort sestavit, ale i po odležení je těsto docela tuhé, že člověk musí vidličkou zabrat, aby do těsta zakrojil. Nevíte, prosím, kde jsem udělala chybu? Málo jsem to potírala tím sirupem nebo bylo moc mouky v těstě? Po rozležení 48 hodin je to o něco lepší, ale pořád oproti originálu taková tuhá konzistence, není to jako vláčný dort :)). Oproti tomu krém mi teda šíleným způsobem tekl :D
Budu moc ráda za nějakou radu, kde se mohla stát chyba, protože chuťově je opravdu luxusní a určitě mám v plánu ho dělat znovu, protože i přes to, že se nepovedl úplně dokonale, tak už skoro celý zmizel z lednice :)) Děkuji moc!