Když je pošmourné nedělní odpoledne a rodinka se rozhodne, že by to chtělo něco ku kávě, inu, nezbývá než zjistit, že v domácích zásobách se nic nenachází. A pak tedy vydat se do nejbližší cukrárny a přinést si poslední zákusky, které tam mají. Medovník.
Doma ho rozbalit už k udělané kávě a zjistit, že jedna z vrstev krému barevně kontrastuje s nazlátlým medovníkem. Modře. A tak jít tedy naplesnivělé kousky (všechny) do cukrárny vrátit a zjistit, že nic jiného nebude.
Ve mně zbyl tak akorát pocit nenaplněné chuti na ten medovník, takže jsem se jala opět googlit. Výsledkem byl úžasný videorecept. Recept zde ve stručnosti popíšu, spolu s vlastními postřehy, ale video doporučuji, myslím, že je dobré vidět krok za krokem co a jak. A moc autorce děkuji, protože medovník jsem dělala už třikrát a rozhodně u toho počtu nezůstane…
Suroviny:
těsto:
- 18 dkg másla
- 18 dkg moučkového cukru
- 6 lžic medu
- 4 lžíce smetany
- 1 vejce
- 1 lžička kakaa
- 45 dkg hladké mouky
- 1,5 lžičky jedlé sody
krém:
- 250 g másla
- 1 plechovka Salka
sirup:
- 2 lžíce cukru krystal
- 50 ml rumu
- 150 ml vody
Postup:
Máslo, cukr, med, smetanu, vejce a kakao si dáme do mísy a šleháme nad parou asi 5 min. Směs smícháme s moukou a sodou a necháme těsto odpočinout asi 5 minut v zakryté míse.
Na každou z placek si připravíme pečící papír. Těsto rozdělíme na pět dílů, vyválíme z nich placku a vykrojíme – já “objela” nožem menší dortovou formu. Pokud bude řidší těsto, například kvůli medu, nic se nestane, když se přidá trochu mouky, a s její pomocí lze také těsto pěkně vyválet. Ze zbytků uděláme placku, která bude sloužit jako drobenka na vrch dortu.
Placky pečeme dle receptu na 180° asi 4 minuty, ale já možná díky řidšímu medu a hlavně díky troubě, která si peče jak chce, pekla asi na 200° asi 10 min – zkrátka až placky krásně zezlátly. Necháme je vychladnout.
Na krém uvaříme Salko – vařím ho dvě až dvě a půl hodiny ve vodě, dejte pozor, aby se nevyvařila. Necháme ho úplně vychladnout a teprve potom otvíráme. Ušleháme máslo a přidáme do něj Salko, vznikne výborný karamelový krém. (Narozdíl od původního receptu dávám máslo celé, jako vždy, když tenhle krém dělám.) Navíc jsem oproti původnímu receptu nedávala do krému ořechy.
Rozmícháme spolu cukr krystal, vodu a rum. Myslím, že kdo nemusí moc sladké, cukr může klidně vynechat a moc zásadní rozdíl v chuti to také dělat nebude. Tímto sirupem budeme potírat placky, aby lehce navlhly a medovník získal ideální konzistenci.
A teď už k samotnému dortu: Vezmeme první placku, dáme na tác a z vrchu potřeme sirupem. Potřeme částí krému a vezmeme další placku, kterou potřeme sirupem zespodu, dáme na první a potřeme zase z vrchu. Takto pokračujeme až do páté placky. Také potřeme sirupem z obou stran, pak potřeme krémem vršek i bok dortu.
Rozdrobíme si “zbytkovou” placku, nebo ji rozsekáme v nástavci na tyčový mixér (přihodila jsem k ní pár vlašských ořechů, jen na ozdobu). Drtí pak posypeme celý dort.
Medovník necháme odpočinout alespoň do druhého dne, aby se krásně rozležel. K chuti není co dodat, dělala jsem ho během deseti dnů třikrát :)
129 comments
Dobrý večer chci se zeptat udělá se mi to těsto takto i bez medu ?
S těstem se krásně pracuje, nelepilo se mi vůbec, i když se zdálo tekuté. Čím je vychladlejší, tím hůře se válí, takže je lepší pracovat rychle, rozválet ještě za tepla placky (každou na svém pečícím papíře) a pak už jen sázet do trouby :)
Jednoduchý recept a dokonalá chuť. Už peču další.
??pak to není medovnik
Mám možná trochu hloupý dotaz, když koupím již karamelizované Salko musím ho vařit?
Salko karamel je už hotové a určené přímo ke spotřebě. Takže vařit se nemusí.
Přečetla jsem si několik receptů a zvolila tento, který jsem následovala přesně podle instrukcí – bohužel těsto po upečení nepřipomínalo piškot, ale spíše sušenku :-( Salko jsem proto nechala tekutější a protřela nastřídačku se zakys.smetanou v naději, že přes noc v lednici alespoň trochu změkne. Za mě velké zklamání, protože jinak recepty od Vás obvykle fungují. Medovník je obecně náročný na čas i suroviny a nerada plýtvám na nepodařené pokusy.
Je mi líto, že se Vám medovník nepovedl, nicméně věřím tomu, že je to spíše náhoda. Recept funguje velmi dobře, nejen mně, ale i spoustě dalších lidí (viz komentáře :) . Těsto po upečení rozhodně není piškot, je to opravdu placka, která je relativně tvrdá. Změkne díky potírání sirupem a krému a rozležení. Pevně doufám, že Vás tahle zkušenost neodradí od vyzkoušení dalších receptů.
Fantastický!!! Od teď už v obchodě nekoupím, na tenhle medovník zkrátka nic nemá. Že moc sladké nemusím, tak tentokrát zmizel během chvíle…
Díky mockrát! Jsem ráda, že se povedl a že chutnal :)
Děkuji za recept, těsto po upečení krásné zlatavé a měkké . Usnadnila jsem si práci a Salko koupila již ,, karamelové,, Medovník je celkově super a tenhle podle návodu zvládne snad i antitalent 😁 díky moc. Určitě budu péct častěji 👍
Díky mockrát, jsem ráda, že se takhle povedl! Já si taky někdy kupuji už to karamelové :)
Dobry den, slo by pouzit pikao v plechovce? A je nutne ho take 2 hodiny varit?
Dobrý den, popravdě jsem krém s pikaem ještě nezkoušela, a už vůbec jsem ho nezkoušela vařit, takže v tomhle bohužel neporadím.
Nejlepší medovník! 😍
Těsto se nelepí a krásně se s ním pracuje!
Děkuju za perfektní recept🙏
Já děkuji :)
Výborné těsto dobře se sním pracuje
Dobrý den, je rozdíl v chuti mezi vařeným Salkem a tím již hotovým karamelovým?
Děkuji. Markéta
Dobrý den, neměl by být moc velký. Nicméně já většinou ráda vařím svoje, poslední dobou cca tři hodiny a mám jistotu, že bude mít konzistenci, jakou hledám :)
Děkuji za recept,
posílám své vychytávky:
Místo cukru nakonec dávám jen med (250 g)
Kolečka vyřezávám až z upečeného plátu, neb se mi pečená kolečka různě deformovala a pak nepasovala. Nutno vykrajovat ještě teplé, hned po vytažené z trouby.
Medovníkům zdar! :D
Díky za vychytávky :)
Dobrý dne, mohla bych se zeptat na velikost formy na obkresleni?
Dobrý den, většinou dělám 24-26 cm :)