Máslové rohlíčky a posvícenské koláčky bez kynutí

by Meg

Nejmilovanější z receptů na lahodné rohlíčky a koláčky, které jsou výborné s tvarohem, mákem i ořechovou náplní… Rozplývají se na jazyku ještě dva dny po upečení – tedy, pokud se samozřejmě dřív nesnědí, což je skoro samozřejmé. Na těsto se připraví jen kvásek, samotné kynutí těsta už neprobíhá a koláčky nebo rohlíčky se tvoří hned po uhnětení. 

V receptu sice píšu, že obalené rohlíčky a koláčky dáme na tác a necháme vychladnout, ale nedělám si žádné iluze. Pokud ochutnáte jeden ještě teplý, čerstvě obalený, nezůstane jen u něj! Mamka nás vždycky strašila, že nás po teplém kynutém sladkém bude bolet břicho, ale nikdy se tak nekonalo, takže do mě vždycky minimálně jeden kousek “omylem upadne”…

Máslové rohlíčky a posvícenské koláčky bez kynutí

Course: Cukroví, Koláče, MoučníkyCuisine: českáDifficulty: střední
Množství

80

ks
Příprava

1

hour 
Pečení

40

minutes
Celkový čas

1

hour 

40

minutes

Suroviny

  • 150 ml vlažného mléka

  • 2 lžičky krupicového cukru

  • 42 g droždí (1 kostka)

  • 2 lžíce mouky (hladké nebo polohrubé)

  • 250 g změklého másla

  • 500 g polohrubé mouky

  • 1 vejce

  • špetka soli

  • Maková náplň
  • 200 g mletého máku

  • 300 g mléka

  • 3 lžíce cukru (případně vanilkového cukru)

  • rum, rybízová zavařenina a skořice podle chuti

  • Tvarohová náplň
  • měkký tvaroh (ve vaničce nebo v papíru)

  • (vanilkový) cukr

  • žloutek nebo vejce v případě pevného tvarohu

  • citronová kůra

  • Na potírání a obalování
  • 150 g másla

  • rum dle chuti (alespoň 100ml)

  • moučkový vanilkový cukr

Postup

  • Maková náplň
  • Alespoň hodinu předem připravíme makovou náplň – mák a mléko dáme do kastrůlku.Mák s mlékem v kastrůlku
  • Dáme na střední plamen a přidáme cukr, 3 lžíce, nebo podle chuti. Podle chuti přidáme i rum, skořici a zavařeninu. Já většinou dávám dvě lžíce rumu, lžíci zavařeniny a půl lžičky skořice. Plamen trochu stáhneme.
    Svaříme, až mák trochu změkne a přebytečné mléko se vyvaří. Trvá to na mírném plameni cca 10 -15 minut.
    Ochucení máku
  • Hotovou makovou náplň necháme zchladnout.Hotová maková náplň
  • Tvarohová náplň
  • Tvaroh dáme do misky a přidáme k němu cukr podle chuti (používám domácí vanilkový), podle potřeby žloutek nebo vejce a citronovou kůru.Tvaroh s cukrem
  • Dobře ho rozmícháme a ochutnáme, jestli ještě potřebuje dosladit.Umíchaný tvaroh
  • Tvarohovou i zchladlou makovou náplň pak dáme do sáčku, kterému budeme moci ustřihnout špičku. Náplň se tak bude lépe dávkovat.Hotová maková a tvarohová náplň
  • Rohlíčky a koláčky
  • Mléko zahřejeme a dáme do mísy. Přidáme dvě lžičky cukru, dvě lžíce mouky a rozdrobíme k nim droždí.Suroviny na kvásek
  • Všechno spolu dobře rozmícháme a necháme vzejít.Rozmíchaný kvásek
  • Během deseti minut by se měl kvásek zvednout a být krásně nadýchaný.Vzešlý kvásek
  • Do mísy k němu přidáme polohrubou mouku, sůl, vejce a rozkrájené změklé máslo.Suroviny na těsto
  • Vypracujeme hladké těsto, které dáme na vál a budeme hned zpracovávat.Vypracované těsto
  • Pokud chceme dělat rohlíčky, těsto rozdělíme na deset dílů. Troubu rozpálíme na 180°C .Těsto rozdělené na kousky
  • Každý díl rozválíme do kulata na tenčí placku a rádýlkem nebo nožem rozkrojíme na osm výsečí. Na každou širší stranu dáme trochu náplně.Příprava rohlíčků
  • Rohlíček pak od širší strany stočíme.Smotané rohlíčky
  • Smotané rohlíčky naskládáme na plech s pečícím papírem (nebo vymazaný máslem).Rohlíčky na plechu
  • Na koláčky rozválíme kus těsta na placku a čtvercovým rádýlkem rozkrájíme. Na každý čtverec pak dáme náplň a spojíme protilehlé rohy.Příprava koláčků
  • Prostředek dobře zmáčkneme k sobě a koláčky naskládáme vedle sebe na plech s pečícím papírem (nebo vymazaný máslem). Rohlíčky i koláčky můžeme před pečením potřít máslem.Koláčky na plechu
  • Rohlíčky pečeme v troubě vyhřáté na cca 180°C 10 – 15 minut, dozlatova.Upečené rohlíčky
  • Rozpustíme máslo a zamícháme do něj rum.Rozpuštěné máslo s rumem
  • Upečené a ještě horké je potíráme směsí másla a rumu.Potření rohlíčků
  • Poté je obalujeme ve vanilkovém moučkovém cukru.Obalování rohlíčků
  • Skládáme je na tác a necháme vychladnout.Hotové rohlíčky
  • Upečené koláčky také potřeme máslem s rumem.Potírání koláčků
  • A obalujeme je ve vanilkovém moučkovém cukru.Obalování koláčků
  • Skládáme je na tác a necháme vychladnout.Hotové koláčky
  • Vychladlé koláčky narovnáme na talíř a podáváme.Máslové rohlíčky a posvícenské koláčky bez kynutí

Poznámky

  • Náplně:
    V receptu uvádím makovou a tvarohovou náplň, ale rozhodně se nemusíte držet jen jich. Rohlíčky i koláčky budou naprosto fantastické s ořechovou náplní, nebo třeba se švestkovými nebo jablečnými povidly.
  • Vanilkový moučkový cukr:
    Můžete si nachystat domácí – stačí vanilkový lusk nebo dva rozmixovat spolu s moučkovým cukrem a nechat pár dnů uležet. Pak přesít a máte skvělý cukr k obalování. Pokud spěcháte anebo nemůžete vanilkové lusky zrovna sehnat, tak do moučkového cukru přimíchejte vanilkový.

You may also like

10 comments

Zuzana 09. 04. 2013 - 17.41

Dobrý den,
rohlíčky vypadají úžasně, asi je zkusím upéct:-)
Poradíte mi prosím osvědčený recept na tu ořechovou náplň?
Díky, Zuzka

Reply
Meg 15. 04. 2013 - 21.07

Jsem ráda, že se líbí :) Ořechovou náplň dělám od oka – namleté ořechy zaleju mlékem a dám svařit v kastrůlku. Po chvíli přidám trochu cukru a pokud je chuť, tak pikantní marmelády. No a pak svařím, až ořechy trochu změknou (případně přidám mléko dle potřeby). A samozřejmě cukru, jak komu vyhovuje :)

Reply
Hanka 19. 05. 2014 - 12.13

Tak tedy ty Vaše koláčky jsou prostě báječné! A ti, co je jedli, se jen olizovali. Sice jsem se rozhodla pro mini variantu, (cca 3 cm – šátečky, bylo jich z jedné dávky cca 150) a byla to docela piplačka, ale stálo to za to. Musela jsem péct den dopředu, ale i druhý den byli krásně měkkoučké, a jen se po nich zaprášilo. Díky za recept. Bez těchto koláčků už žádnou oslavu.

Hanka

Reply
Meg 20. 05. 2014 - 8.32

Udělala jste mi obrovskou radost :) Taky jsme je párkrát dělali menší, dá to sice práci, ale opravdu stojí za to. Jsem moc ráda, že se takhle zadařily.

Reply
Vladimíra 27. 06. 2016 - 14.23

Dobrý den, tento recept mě velmi zaujal jen mi je trochu divné, že těsto nekyne. Je to v pořádku?

Reply
Meg 19. 07. 2016 - 11.46

Je to naprosto v pořádku :) Těsta na máslové rohlíčky a třeba i svatební koláčky se kynout nenechávají. Dokonce, když je těsta moc a nestíhá se zpracovávat, tak aby nekynulo, dává se do lednice.

Reply
Hedvika 30. 08. 2016 - 9.56

Ahoj! Díky moc za recept. Dělala jsem ořechové a byly úplně dokonalé! Zmizely hned. :)

Reply
Meg 02. 11. 2016 - 8.09

Ahoj, jsem moc ráda, že chutnaly :)

Reply
Veronika 13. 02. 2018 - 11.46

Dobrý den, včera jsem pekla manželovi na trénink od narozenin jako koláčky a sklidil s nimi oooobr chválu.

Reply
Meg 20. 02. 2018 - 14.06

Dobrý den, děkuju mockrát, jsem ráda, že chutnaly!

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc