Když jsem byla malá, jednou z mých nejoblíbenějších buchet, které se doma dělaly, byly jablkové řezy. Pekly se v srnčím hřbetu a kromě jablek v nich bylo také kakao. Polévaly se kakaovou polevou a sypaly se kokosem. Doma jsme se pak vždycky předháněli, kdo dřív seškrábe z tácu polevu, která na něj z řezů stekla. Ale samotné řezy taky nikdy nevydržely, měli jsme je prostě moc rádi.
A tak jsem se rozhodla, že je udělám v trochu jiné podobě. Měla jsem totiž chuť upéct nějaké cupcaky a vzpomněla jsem si na tyhle řezy. Nakonec jsem si řekla, proč ne. Jen jsem nedělala tu klasickou polevu (z kakaa, cukru, másla a vody) a udělala jsem radši čokoládovou ganache, která na ně půjde i nastříkat.
Suroviny:
Na cca 18 kousků.
cupcakes/muffiny:
- 80 g rozehřátého másla
- 8 lžic mléka
- 2 vejce
- 30 dkg nastrouhaných jablek
- 150 g moučkového cukru
- 300 g polohrubé mouky
- 2 lžíce kakaa
- 1 prášek do pečiva
krém:
- 400 g hořké čokolády
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce kukuřičného sirupu (nepovinně)
na ozdobu:
- strouhaný kokos
Postup:
Máslo rozehřejeme a dáme ho s mlékem do mísy. Jablka oloupeme, nastrouháme a spolu s vejci přidáme do mísy.
Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, cukr a kakao a vše spolu dobře promícháme.
Těstem naplníme papírové košíčky, kterými jsme vyložili plech na muffiny.
Pečeme v troubě rozhřáté na 200°C asi 10 minut, poté ztlumíme na 150°C a dopečeme dalších 10 minut. Vyndáme je z plechu a necháme je na mřížce vychladnout.
Smetanu smícháme v rendlíku se sirupem a přivedeme ji k varu. Kukuřičný sirup sem dávat nemusíte, krém půjde udělat i bez něj, přidá jen trochu na lesku a lepší konzistenci. Seženete ho například ve zdravých výživách i některých supermarketech. Můžete místo něj ale použít třeba i lžíci tekutého medu.
Čokoládu nalámeme do mísy a přelijeme ji horkou smetanou.
Mísou zakroužíme, aby se smetana promíchala s čokoládou a necháme 5 minut odstát.
Pak to vše rozmícháme do hladkého krému. Necháme zchladnout a zatuhnout, ideálně do takové konzistence, aby šla ganache dobře stříkat cukrářským sáčkem. Pokud si pomůžete ke zchladnutí a zatuhnutí krému v lednici, je možné, že ztuhne moc – pak ho stačí nechat po pár vteřinách povolit v mikrovlnce a dobře promíchat, pokaždé kontrolovat konzistenci.
Krém nastříkáme na cupcakes cukrářským sáčkem ze zdobící špičkou (ideálně uzavřená hvězda).
Cupcakes necháme vychladit v lednici a můžeme podávat.
6 comments
To vypadá úžasně, čokoládový krém, mňam. Vyzkouším :) Děkuji za recept.
Já děkuji, a doufám, že bude chutnat :)
Podobné řezy z dětství jsem pekla asi před týdnem a zmizely tak rychle, že jsem je ani nestihla vyfotit na blog :) Tak příště. V podobě cupcakes vypadají luxusně. Kombinaci s ganache vyzkouším.
Tak tak, vždycky mi přišlo, že mizí rychlostí blesku! :)
Můžu dát ten krém do dortu jako náplň? Nebude to tuhé? Ještě mě napadlo pod to namazat na korpus třeba višňový džem? co myslíte? Poradíte prosím
Krém samozřejmě jako náplň dát můžete, i když bude trošku tužší než klasické krémy. A s višňovým džemem je to skvělé. Děláváme takto třeba spodní patra dortů, kdy děláme hutný čokoládový korpus, nějaký podobný krém a promazáváme i džemem :)