Někdo si pod pojmem Hraběnčiny řezy hned vybaví domácí klasiku, někdo spíše pochoutku prodávanou v pekařstvích. Já jsem byla spíše ten druhý typ, protože u nás doma se tyhle řezy nedělávaly. A tak jsem začala hledat, až jsem našla tenhle recept u Cataliny. I když do něj dávám o něco méně cukru a někdy ho udělám na menší plech nebo pekáček, aby bylo v řezech více těsta, jsem z tohohle receptu nadšená. A tak když se mi doma nahromadila jablka, nemohla jsem udělat nic jiného, než tyhle řezy.
Suroviny:
těsto:
- 480 g polohrubé mouky
- 150 g cukru krupice
- balíček kypřícího prášku (12 g)
- špetka soli
- 250 g studeného másla
- 4 žloutky
- 60 ml studeného mléka
jablečná náplň:
- 800-1200 g oloupaných a vykrojených jablek (dávám podle velikosti plechu)
- 1-3 lžičky mleté skořice – podle chuti
- 30-60 g hnědého cukru (podle kyselosti/sladkosti jablek)
- vanilkový extrakt nebo vanilkový cukr místo hnědého
- rozinky, brusinky, ořechy – podle chuti
sněhová náplň:
- 4 bílky
- 125 g moučkového cukru
Postup:
Mouku, cukr, sůl a kypřící prášek smícháme na vále a přidáme na kostičky nakrájené studené máslo. Špičkami prstů uděláme směs podobnou drobence.
Doprostřed směsi uděláme důlek a dáme do něj žloutky a mléko. Pomocí nože zamícháme žloutky do směsi a potom rychle rukama vypracujeme hladké těsto.
Z těsta oddělíme třetinu, zabalíme ji do fólie a dáme do mrazáku. 2/3 těsta uložíme zabalené do lednice tak na hodinu.
Mezitím si můžeme vykrájet a oloupat jablka, pokud to děláme chvíli dopředu, namočíme je do vody s trochou citronu, aby nehnědla.
Bílky vyšleháme dotuha a pak postupně přisypeme cukr. Vyšleháme opět dotuha.
Jablka nastrouháme a přidáme do nich cukr, skořici a vanilku.
Těsto rozválíme na vále a pokusíme se ho přenést na plech nebo pekáček (podle toho, jak máme rádi vysoké těsto) vyložený pečícím papírem. Bude se trhat, ale nic se neděje, poskladáme ho na místě a umačkáme/uválečkujeme.
Na těsto rozprostřeme nastrouhaná jablka, do kterých jsme přimíchali rozinky, brusinky nebo ořechy (podle toho, co máme rádi a co je zrovna doma).
Na jablka rozetřeme sníh a na něj nastrouháme těsto, které jsme dali do mrazáku.
Pečeme v troubě rozehřáté na 170°C asi 30-40 minut, až řezy zezlátnou.
A takhle vypadají, když to člověk nevydrží a ještě vlažné je nakrojí.
Taky vám tyhle řezy přijdou tak krásně podzimní? A přitom už v sobě mají náznak zimy, tu sněhovou vrstvu… Včera jsme jeli na jednání, vlakem, koukáme z oken… A kolegyně prohlásí: “Za měsíc je Štědrý den.” Ani mi to nepřijde, počasím mám ještě raný podzim, a tím, že je spousta práce a zařizování kvůli novému bydlení, čas rychle utíká. Myslím, že už je na čase se trochu zastavit, nasát trochu vánoční atmosféry a za chvíli se pustit do perníčků. Ale nejdřív si možná ještě jednou upeču tyhle řezy, protože patří k mým nejoblíbenějším.
8 comments
Tenhle dezert jsem si oblíbila jako malá díky mamince, která ho dělá nepřekonatelně :) takže díky za připomenutí, že jsme ho dlouho nepekla sama
Já děkuji za milý komentář :) A liší se nějak hodně recept?
Upeceno a musim priznat, ze jsou klasiky, ktere se neomrzi:) tento recept k nim rozhodne patri!!! Diky. A mensi pekacek a sirsi vrstvy jsou mnohem lepsi;)
Výborný recept, víkendové snídaně už nikdy bez tohoto receptu. Zařazuji do svých oblíbených receptů. Parádní příprava, s těstem se pracovalo moc dobře. Děkuji za super recept.
Já taky díky za reakci :)
Dobrý den, chystám na řezy dle Vašeho receptu. Jak velký pekáček doporučujete ? Děkuji
Dobrý den, Catalina je dělá na plech cca 30×40 cm, já někdy i menší 20×30, aby tam bylo více těsta :)
Řezy jsou vynikající, ale příliš sladké. Pekla jsem dnes podruhé. Jen jsem ubrala na cukru. Na těsto 120g, do jablečné náplně 30g, do bílků 90g. Bohatě to stačilo. ?