I když skoro nestíhám, tak jsem se zapojila do projektu The Daring Kitchen. Prostě jsem nemohla odolat. Každý měsíc je tu zadána výzva na určité téma, co se má spáchat :). Dubnovou výzvou pro Daring Cooks byly “Eadible Containers”. Naprosto volně zadané téma, kdy bylo účelem servírovat pokrm v něčem jedlém. To vyvolává ohromné množství představ, co by se dalo vytvořit, a možná i proto je pak těžké něco vymyslet.
Nakonec jsem hlavně kvůli chladnějšímu počasí dostala chuť na hovězí guláš, ovšem tradiční recept jsem trochu obměnila a servírovala ho v bramborákových mističkách.
Suroviny:
- hovězí maso
- cibule
- mletá sladká paprika
- sůl
- červené víno
- tymián
- brambory
- sůl
- pepř
- česnek
- hladká mouka, solamyl
- vejce
- zelenina dle chuti a nálady
Postup:
Veškeré suroviny jsem “dávkovala” tak nějak podle nálady :). Cibuli jsem nakrájela nahrubo a opekla na směsi trochy sádla a olivového oleje. Až začala zlátnout, přihodila jsem na ni omyté, osušené a na kostky nakrájené maso. Lehce jsem ho osolila a po chvilce, kdy se opékalo, přidala i mletou papriku. Vše jsem nechala osmahnout dozlatova a poté podlila červeným vínem a vodou. Přihodila jsem také trochu sušeného tymiánu (hurá, na zahrádce už se mi vzpamatovává, brzy bude čerstvý :) ). Směs jsem nechala asi dvě hodinky dusit za občasného podlévání a míchání, až bylo maso měkké.
Mezitím jsem si nastrouhala syrové oškrábané brambory, přidala k nim hladkou mouku s trochou solamylu, vejce, sůl, pepř, a třený česnek. Prostě klasická bramboráková směs, jakou všichni znají, jen jsem tentokrát vynechala majoránku. Bramboráčky jsem opekla na pánvi z obou stran a vyložila jimi pečící formu.
Původně jsem myslela, že je budu moci dát na muffinkový plech, ty formičky jsou ale vážně moc malé, takže nakonec se mističky formovaly v plechu na takovéhle bábovičky. Pekla jsem je asi na 200°C 5-10 minut, záleží na troubě a její rozpálenosti.
Mezitím jsem si taky vzpomněla, že mám v mrazáku pěkné fazolky a baby mrkvičky, takže jsem se je rozhodla využít. Trochu jsem je povařila ve vodě, aby rozmrzly a změkly a pak jsem je nechala okapat. Na pánvi jsem rozpustila kousek másla a zeleninu na ní rychle s trochou pepře a hrubé soli opekla.
Pak už jsem vše jen zkompletovala :). Bramboráčky v troubě se dopekly do křupava, takže držely tvar a “gulášovou” směs pak bez problému udržely. Spolu se zeleninou pak stvořily dokonalou kombinaci pro chladný, větrný den.
8 comments
Super nápad! Bramborákové mističky jsou opravdu originální a v kombinaci s gulášem to musí být fantastická kombinace :) Teď jsem dostala chuť na bramboráky :D A ten guláš vypadá taky skvěle (miluju, když v něm jsou velké kusy masa přesně tak, jak vidím u tebe na fotce).
No přiznám se, že jsem si nebyla jistá, jestli to s tím bramborákem vyjde a jestli tvar udrží, takže jsem byla hodně ráda, když se to povedlo :)
Tak to je úžasný nápad a za takhle krásně naservírované jídlo by se nemuseli stydět ani v té nejlepší restauraci. hned bych si dala! Guláš už jsem dlouho nedělala a cokoli s vínem je u nás vítáno, takže určitě brzy vyzkouším! Ještě jednou mňam, úplně se mi sbíhají sliny :-)
Díky moc :)) Já právě taky dlouho guláš neměla a víno se hodí skoro do všeho (kdysi jsem z něj myslím pekla i bábovku :D) Jsem ráda, že jsem poskytla trochu inspirace :)
Krásně jsi to vymyslela! Guláš v mističkách vypadá báječně. Pěkná kombinace, která na první pohled láká více, než klasika :-))) Já se kdysi také o takové “jedlé nádobky” pokoušela:
http://mlsnakocka.blog.cz/0905/toustove-misticky-k-snidani-i-na-predkrm
A také měly velký úspěch :-)
Moc hezké :-)
P.
Díky za pochvalu :) Ty toustové mističky vypadají vážně skvěle, asi se budu muset brzy opičit :)
To je vážně skvělý nápad. Úplně miluju guláš, zato knedlíky mě trochu nudí. Ale doma mám jen formičky ve tvaru ryb, tak uvidím, co to udělá…
Tak to by rozhodně mohlo vypadat zajímavě! Já mívám na knedlíky chuť jak kdy, ale nejvíc mi guláš chutná s dobrým chlebem. Díky za komentář :)