Španělský ptáček

by Meg

Patříte k lidem, kteří mají španělské ptáčky v lásce nebo je to s vámi naopak? Já jsem dnes v práci zjistila, že lidí, kteří je nemusejí, je překvapivě hodně. Já sama jsem tedy odjakživa patřila k jejich zastáncům, a naštěstí tak i můj manžel, kterému včera na večeři ohromně chutnaly. Myslím, že recept na ně není bůhvíjak objevný, ale rozhodně na blog patří, protože až zase budu vymýšlet, co bych vařila, aspoň je tu budu mít hned na ráně :)

Suroviny:

  • 750 – 900 g hovězího roštěnce nebo kýty
  • cca 150 g anglické slaniny vcelku (6 špalíčků do závitků a zbytek do omáčky)
  • 3 vejce uvařená natvrdo
  • 4 cibule (několik plátků do závitku a zbytek do omáčky)
  • 6 menších nakládaných okurek (nebo rozkrájené větší)
  • hořčice
  • sůl, pepř
  • sádlo
  • 300 – 500 ml vody nebo hovězího vývaru na podlití
  • máslová jíška k případnému zahuštění
  • rýže k podávání

Postup:

Maso rozkrájíme ideálně na 6 plátků a každý rozklepeme dotenka. Nejlépe se to dělá mezi dvěma kusy potravinové fólie nebo v mikrotenovém sáčku.

Naklepané masoKaždý plátek masa osolíme a opepříme a potřeme hořčicí.

Potření hořčicíNa širší stranu plátku dáme vždy plátek nebo dva cibule, špalíček anglické slaniny, polovinu vařeného vajíčka a okurku.

Naplnění závitkuPlátek masa opatrně zabalíme, ideálně tak, ani z boku nevypadla náplň. Konec plátku můžeme připevnit párátkem anebo celý závitek zajistíme provázkem.

Balení závitkuV hrnci (ideálně takovém, který může do trouby) si rozpálíme lžíci sádla a závitky na něm zprudka dozlatova opečeme.

Osmažení závitkůOpečené maso vyjmeme, zmírníme plamen na střední a do výpeku přidáme slaninu nakrájenou na kostičky, opečeme ji.

Osmažení slaninyKe slanině přidáme cibuli a restujeme ji do zlato-hněda, aby měla omáčka silnou chuť i barvu. Pokud by se cibule nebo přípečky z masa nějak více přepalovaly, můžeme je podlít troškou vody a odvařit. Troubu si rozpálíme na 200°C.

Přidání cibulkyJakmile je cibule v požadované barvě, měkká a zlatohnědá, přilijeme do hrnce vodu nebo hovězí vývar.

Zlatohnědá cibulkaPak přidáme i připravené závitky a hrnec přiklopíme poklicí. Dusíme v troubě cca hodinu.

Přidání závitkůJakmile jsou závitky měkké, vyndáme je z hrnce a uschováme na teplém místě. Tekutinu se zbylým obsahem rozmixujeme.

Rozmixování omáčkyRozmixovanou omáčku ještě propasírujeme přes jemné sítko.

Pasírování omáčkyPokud chceme omáčku lehce hustší, nebo prostě jednolitou a sametovou, můžeme ji trochu zahustit máslovou jíškou. Já jsem do omáčky nastrouhala trochu chlazené máslové jíšky a ještě omáčku cca 10 minut povařila.

Zahuštění omáčkyŠpanělské ptáčky rozkrojíme a na talíři podáváme s omáčkou a dušenou rýží.

Španělský ptáček

You may also like

6 comments

Eva 05. 01. 2019 - 15.45

Výborné jsou :)

Reply
Jaroslava kulhavá 05. 01. 2019 - 15.50

Hezký den, Váš recept na Španělské domácí ptáčky vypadá naprosto luxusně :) Úplně jsem na ně dostala chuť. Vidím se u babičky jak nám je vařila když jsme byli malý :D jo to byla doba… Babička mi recept na její tradiční Španělské ptáčky ráda předala, vařím ráda podle ní a je stejný jako tento https://erecepty.eu/spanelsky-ptacek/ co jsem našla na jejich webu. Krásná jemná a dokonalá chuť. Doporučuji zkusit.

Reply
Nelkaa 25. 10. 2021 - 11.51

Pozvala jsem rodiče na oběd a udělala ptáčky dle vašeho receptu a jsou naprosto geniální. Děkujii :)

Reply
Meg 09. 12. 2021 - 16.50

Jé, to mě těší, že obstály v tak důležité zkoušce!

Reply
Nela Medová 09. 11. 2021 - 13.41

Dobrý den! Minulý víkend jsem měla své 70narozeniny a pozvala své děti a vnoučata na slavnostní oběd. Všichni máme rádi ptáčky, ale chtěla jsem zkusit něco nového. Zkusila jsem to podle vašeho receptu. No všichni si moc chválili. Díky za zpříjemnění mého dne, Nela M.

Reply
Meg 09. 12. 2021 - 16.53

Děkuji mockrát, jsem vážně nadšená, že chutnalo!

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc